Bleskozvod nejasnosť

Dobrý večer, chcem sa spýtať skúsenych, či mi nevedia povedať prečo jedna strana je na svorky PV 15 a ostatne 3 strany na PV11. Mne sa zdá komfortnejsie to celé spravit na PV 15, ak to teda nemá nejake seriozne opodstatnenie. Vopred velmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@flytt Ahoj. Podpera PV15 ide na hrebeňovú škridlu Bramac a podpera PV11 ide pod škridľu. To znamená, že vedenie spravíš cez hrebeňáče a zvody pojdu cez PV11 nad škridlou ku skúšobnej svorke. ;-)
Odpovedať
@rvko ahoj, ahaaaa tak tak to projektant myslel, cize cele to pojde po hrebeni PV 15 a tam kde sa uz budem spuštať k svorke to dám na PV 11. A nieje rozumnejsie na miesto PV 11 použiť odkvapovu svorku? tú v tom výkrese nevidím, ale dáva mi logiku použiť aj tú.
Odpovedať
@flytt urcite zlabove svorky. A vsade daj PV11. Po hebeni pod druhu-tretiu skridlu.
Odpovedať
@megdesign a maš na mysli ich pouzit na miesto PV 11, alebo aj s PV 11?
Odpovedať
@flytt nie nie. Vsade dat PV11 a na prechode zvodu cez dat zlabovku.
Odpovedať
@flytt od SZ1 po SZ3 drot v kuse, rovnako od SZ2 po ZS4 v kuse, hore jedna krizova spojka, vsade dat pod skridlu PV11 /lacnejšie a natocit blickami koli smeru/, 4 ks zlabovka, jeden zberac. Odporucam na zvody hlinik. Super sa s nim robi a hlavne rychlo. ;-)
Odpovedať
@megdesign lenže ak ten zberací vodič pojde mimo hrebeňa, máš problém s polomerom valivej gule ak ti to niečo vraví. Nie nadarmo sa vraví o hrebeňovom zberači. @flytt ak to spravíš tak ako ti radí megdesing, možeš mať problém pri revízií, a nebudeš mať chránený celý dom tak ako to bolo počítané v projekte.
Odpovedať
@flytt ešte poznámka, musíš použiť aj okapové svorky všade kde ti pojde dolu zvod.
Odpovedať
Profilova fotka
@rvko čo myslíte, nie je ten projekt prehnaný? nestačia dva zvody? pretože doteraz sa RD robili bez hromozvodu, len vo vybraných lokalitách a za určitých prevádzkových podmienok bol potrebný hromozvod
Odpovedať
Bleskozvod treba. Obytne domy patria do LPL III to znamena, ze kazdych 15 m musi byt zvod. A radcej viac ako menej. Ked mate mat zly bleskozvod nemusite mat radcej ziadny, zle urobeny je horsi ako ziadny. Tam ako mate zvod 3 a zvod 1 je tam vykresleny taky ∆ tak na spic toho ∆ by som dal pomocne jimace pod uhlom 45 stupnov, podla novej normy 62305 aby sa chranili aj rohy a boky budovy. Hlavny jimac v strede, jeho vyska sa musi vypocitat podla vzdialenosti aby strecha bola pod ochrannym uhlom, ak tam budete mat satelit tak aby prekrylo aj to. Doporucil by som na strechu po SZ drot ALMGSI priemer 8 po hrebeni pv15, odbocka k zvodu pomocou pv11 cez okapovu svorku (SO). Bleskozvod musi robit ten kto to vie ak to spravite zle, budete to cele zle a neochrani vas to dobre. Ak budete robit skryte zvody treba dat do trubky fxp (min priemer 32) ten zvod a upevnit prichytkami. Prichytenie lepidlom, maltou sa nerata za uchytenie. Lebo sa moze stat, ze Vam vytrhne fasadu. A treba zabezpecit aj vnutornu ochranu pred bleskom to znemena do RH treba dat zvodic prepatia T1+T2
Odpovedať
@jan45 zvody musia byt v kazdom rohu budovy, t.j. minimalne 4.
Odpovedať
@rvko pri revizii problem nebude. Revizak nelezie na strechu, ale meria odpor na SZ voci zemi. Valiva gula mi iste niečo hovori, ale pri takomto type objektu je irelevantna. Rovnako by mali problem pultove strechy a nemaju...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@patriky ak udrie blesk, nepomozu ti ani prichytky. A nie nahodou kazdych 15 metrov zberac? Inak z ostatnym suhlasim.
Odpovedať
@megdesign @rvko @patriky Veľmi pekne dakujem za vyčerpávajúcu odpoved. Nebojte sa, nemám v pláne to robit :-) pýtal som sa hlavne, aby som to zhruba pochopil a hlavne vedel zaobstarať material pre toho kto to bude robit.
Odpovedať
@megdesign neni to pravda. Su triedy LPL I, II, III, IV. To znemana, ze trieda 1/kazdych 5 metrov zvod- napr elektrarne, nemocnice. Trieda lpl 2 - skoly kazdych 10 meteov zvod. Trieda lpl 3 obytne domy kazdych 15 m zvod a lpl trieda 4 kazdych 20 metrov zvod a to mas nejake sklady. Minimalny pocet zvodov podla normy je 2. Na garaz napr date do protilahlych rohov date 2 zvody. Ale radcej voac ako menej
Odpovedať
@megdesign zberac mozes mat len jeden na plochej streche, ktoreho vyska sa musi vypocitat aby strecha bola pod uhlom a napr. na garazi sedlova strecha, date na zaciatok a nakoniec jimac pod uhlom 45 stupnov aby presohoval mimo stavbu.
Odpovedať
@patriky zberace sme davali tri. Neviem, co su jimace....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign jímač to je niečo také ako zachytávač :)
Odpovedať
@jurajhof Tak nejaky ludovy nazov asi :-D Lebo ja poznam len zberac, zvod, skusobna svorka, uzemnovac a doplnujuce casti ako podpery, spojky,...
Odpovedať
jímač je český výraz pre zberač
Odpovedať
@jan45 Ahoj.Volakedy keď platila norma STN 341390 vtedy to bolo tak že na taký RD stačili dva zvody. Lenže teraz sú platné iné normy a to STN 62 305 -1 až STN 62 305-4 a ochranný uhol ktorý bol niekedy podla starého 112°; sa teraz počíta úplne inak, je tam definícia na polomer valivej gule a podobné veci ktoré tu nechcem rozvádzať, a rieši sa vonkajšia aj vnútorná ochrana pred bleskom a nadprúdom.
Odpovedať
@megdesign Sorry ale musím ti oponovať. Revízák na strechu nepolezie, ale mal by porovnať pri východzej revízií zhodu s projektovou dokumentáciou. Túto časť rieši pri prehliadke, potom sa presvedčí o použití správneho materiálu a správnych priemerov ako aj o dodržaní bezpečných vzdialeností, a až potom pristúpi k meraniu jednotlivých zemničov a celkového uzemnenia. V neposlednom rade prezrie aj to, či v dosledku zlej montáže nedošlo k zavlečeniu bleskových prúdov do vnútra objektu, či sú použité ochrany proti nadprúdom /SPD/, a premeria aj pri kolkých voltoch dojde k prepusteniu nadprúdov zvodičom... a pod. Ak toto revízák neurobí a napíše, že systém ochrany pred bleskom bol vykonaný podla projektu a všetko je OK , potom berie na seba celú trestnoprávnu zodpovednosť a ... stojí mu to za to? 8-(
Odpovedať
Ako písal rvko, do 1.2. 2009 platili STN341390 - ochrana pred bleskom a STN341391 - aktívne bleskozvody. Teraz STN EN 62 305 Ochrana pred zásahom bleskom, ktorá má 4 časti. 1. Všeobecné princípy, 2. Manažérstvo rizika, 3. Ochrana stavieb a ohrozenie života, 4. Elektrické a elektronické systémy. STN 34 1391 je nahradená STN EN 341398 aktívne bleskozvody. Pre výpočet sa môže použiť metóda valivej gule, veľkosť oka mrežovej sústavy alebo metóda ochranného uhla. V triede LPS III je r valivej gule 45m, veľkosť oka mreže 15x15m. K ochrannému uhlu ja taký krásny graf, z ktorého by jeden vyčítal, že napr. ak je hrot zachytávacej tyče vo výške 10m, ochranný uhol je 62°. To sa bavíme ale veľmi okrajovo o zachytávacej sústave. Bleskozvod má ďalej sústavu zvodov a uzemňovaciu sústavu. Zvody v LPS III každý 15m, uzemňovacia sústava s odporom uzemnenia do 10 Ohm. Ale to sú veci, ktoré by mal elektrikár, ktorý vám príde vyhotoviť bleskozvod ovládať. Nechajte to pekne na neho.
Odpovedať
Profilova fotka
@rvko ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Musí mať samostatne stojací garáž (40m2) vzdialený 2m od domu bleskozvod ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?