Je tento bleskozvod v poriadku?

Profilova fotka
Dnes som objavil u suseda takyto bleskozvod, vid foto. Je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
Jasné že to nie je OK!
Odpovedať
@lubosu heh. Blesk nepojde po urcenych cestickach, ale najkratsou cestou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nie nejde :). Ide cestou najmensieho odporu.
Odpovedať
@lubosu Ty si to len nepochopil. To nemal byt bleskozvod. :-N To je len priznany kabel na rozhlas, alebo co..
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi66677 @dominik_boksansky @matorado @majkoj Co sa stane ak dom zasiahne blesk? Ake budu skody?
Odpovedať
@lubosu to co je za stupidna otazka? ved dom moze cely zhoriet, alebo sa domu nemusi nic stat ... alebo milion moznosti medzitym
Odpovedať
@lubosu Treba sa elektrikara spytat: @catscan Ma ten sused stavebne povolenie? Tak bude ku kolaudacii potrebovat aj reviziu bleskozvodu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu ak myslis, tento dom konkretne, tak to silne zavisi od toho ako je to vlastne urobene. Ak je to suvisly drot, ktoreho cast len nevidime, tak v zasade asi nic. Ak je cast odkvapu pouzita ako hromozvod, ale je tam seriozny spoj (len potom to asi acne hrzdaviet :) ), tak asi tiez nic. Ak tam to spojenie nie je, tak sa tam bude troch "zvarat" :) . Ziadna moznost ale nema nic spolocne s tym ci na to dostane reviziu :) @atak77 si si povedal, ze stupidna odpoved bude riesenim ? :)
Odpovedať
@majkoj nie, ja som reagoval na stupidnu otazku o skodach na dome, citaj s porozumenim :-)
Odpovedať
@matorado revíziu dostane ...
Odpovedať
@majkoj ono to tak môže byť aj nemusí ... Teória hovorí, že blesk nelubi chodiť vodorovne a smerom hore. Preto by mal zvod len klesať aj ohyby majú mať predpísané polomery. Ale bleskozvody sa robia tak, aby v prvom rade vyzerali, hlavne tie dizajnové slučky pod odkvapom ustiace smerom hore do fasady... A 99% tých čo ich robia nevedia ako by to malo podľa normy a teórie byť. Netvrdím že norma a teória je 100%na, blesk je nevyspytateľný, ale aspoň nejaké vodítko ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kriloter no dovolim si zateoretizovat aj ja :), v teorii je to len elektricky prud a ten pojde tade kade bude mat najmensi odpor. Ano, moze sa stat, ze ak mas 10 m vodorovne hromozvod, zeby sa mohol zionizovat kanal niekde vzduchom skor, ale na tom 1m sa to nestane. Mohlo by sa to mozno stat, keby rovno nad tou sluckou bola priamo zberac ("antenka") . K tomu hromozvodu vo fasade mam osobne znacny odpor :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 moze dom zhoriet, preto lebo je ten bleskozvod urobeni zle? Predpokladam ze ak by to bolo spravene v medziach normy tak by nic nezhorelo. Robil to zevraj clovek co robi aj reviziu, takze reviziu dostane. Nemal by onu prist, za takuto robotu?
Odpovedať
@lubosu dom môže zhoriet aj keď je bleskozvod spravený dobre...
Odpovedať
@lubosu Veľmi nevhodné riešenie a kombinácia pracovných postupov a zvoleného materiálu a aj kotvenia. Teoreticky tam bleskozvod je, prakticky je zhotovený skôr nevyhovujúco, problematické časti ďalej predpokladane pokračujú ďalej a to najmä- skúšobná svorka a číselko zvodu. Inak povedané, majster sa narobil a ešte je to aj na prd :-| @matorado
Odpovedať
@majkoj tomu vyrazu nemusi pochopit laik :)
Odpovedať
@lubosu tazko povedat. Moze skoncit tak, ze nezostane kamen na kameni, a nemusi sa stat absolutne nic. Bleskozvod je len jednou z ochran proti atmosferickemu prepatiu a defakto sluzi iba na to, aby najrychlejsou a tou chcenou cestou zviedol bleskovy prud do zeme. Aby bola ochrana proti atm. prepatiu kompletna je potrebne pouzit aj system prepatovych ochran.
Odpovedať
@majkoj jj by zaujimalo aj mna, co ak je plocha strecha, hore sito, zachytavace,... Proste vsetko ako ma byt. Ako spravit zvod smerom dole okolo niky....? Na streche je spravena vana z fatrafolu vysypane strkom... Inak, ako "kusok hore" sa ist proste neda.... ;-) Ale v pripade tychto foto vyssie sa dal smer "plynulo dole" s kludom dodrzat....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@lubosu Realizacia je v poriadku. Na zlab pouzil Dehn svorky. Bleskovy prud moze ist Fe zlabom, ktory vyhovuje prierezom a este to realizator poistil gulatinou AlMgSi.
Odpovedať
@seal33 áno aj tie oh by zodpovedajú že?
Odpovedať
Pán má rád moderné rovné línie, eleganckij minimalizmus. Veľmi sa s tým vyhral, ale zvod na streche má krivý ako grc. Za tento bleskozvod udeľujem 3/10. Revízie dostali aj tragickejšie bleskozvody.
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne si myslím že podľa toho čo viem o plazme (a besk je už plazma a nie prúd), tak takýto bleskozvod bude fungovať ako delič bleskov. Tým že je tam a je uzemnený, tak blesk bude pritahovať, ale udržať a uzemniť ho už nedokáže, pretože pri prvom ostrom zalomení sa blesk rozdelí a jeho vetva (vetvy) vyskočí približe v smere toku pred zalomením. Stačí si pozrieť testy s Teslovými transformátormi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ohyby musia byť dodržané z dôvodu dynamických síl ktoré pôsobia na vodič pri prechode prúdom - vodič má tendenciu sa vyrovnať, čím vyšší prúd tým väčšie sily, takže pri takom veľkom prúde aký vie blesk vyvinúť pravdepodobne zničí žľab a aj vytrhne vodič zo steny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?