Alarm, kamery oddelit od inteligentnej elektroinstalacie alebo riesit v ramci jedneho systemu?

Zdravim Som v stadiu zacatia stavby. Urcite budem riesit alarm + kamery. Ale budem mat na dome aj externe zaluzie, rekuperaciu co uz su systemy, ktore by bolo vhodne zapojit do inteligentnej instalacie. Neviem ci uvazovat o Jablotrone 100 a dokazem nim riesit aj ovladanie rekuperacie, alebo bude vhodnejsie poriesit alarm a kamery v ramci inteligentnej elektroinstalacie domu. Najdrahsie by bolo zrejme zvlast alarm a zvlast inteligentnu elektroinstalaciu. Co odporucate z hladiska ceny a dalsej modularnosti systemu?
Odpovedať
@wilder01 skúsme takto: a) Dokáže ti intel.inšt. zabezpečiť plnohodnotnú úroveň zabezpečenia? (nápoveda - nie) b) Dokáže ti JA100 zabezpečiť plnohodnotnú úroveň zabezpečenia? (nápoveda - áno) c) Dokáže ti JA100 PLNOHODNOTNE zabezpečiť nejaký systém inteligencie? (nápoveda - nie) - a ak by aj áno, tak za akú cenu? Mne to vychádza takto: JA100 na zabezpečovačku, jednoduché ovládanie, spínanie atď zvládne vpoho, ak ti tento level automatizácie stačí, tak načo ísť do oddelenej inteligencie? Ak si mimoriadne náročný a potrebuješ ovládať (nech to preženiem) vypnutie spotrebičov, ktorých úroveň hluku prevyšuje 25dB ak je spustené domáce kino v režime 5.1.2, tak toto ti jablotron nedá. Ale pri takýchto požiadavkach sa už na cenu nepozerá. Kamery ti porieši aj Synology s výrazne lepšou kvalitatívnou funkciou, ako JA100 (+za lepší peniaz) Toto bol môj súkromný názor
Odpovedať
@catscan to ale znamena robit samostatnu elektroinstalaciu na zabezpecovacku, samostatnu na kamery a dalsiu na riesenie inteligencie.
Odpovedať
@wilder01 Ano, ale cena, ktora tvori gro instalacie a predrazuje ju je za moduly, riadiacie jednotky, aktory, spinacie jednotky, rozne cleny atd, nie za samotnu instalaciu. Sykfyna k zabezpecovacke do celeho domu stoji nech to prezeniem 50€, kable k lampam a zasuvkam instalujes tak ci onak (bez ohladu na inteligenciu), kameru potrebujes tak ci onak (teda ak ju skutocne potrebujes), tu nie je priestor na setrenie. To, co ta stoji peniaze je, ze ci na tu sykfynu za 20 centov zavesis RF jednotku za 150€ alebo snimac za 15€. Skusme to rozobrat - potrebujes skutocne int. instalaciu? A ak ano, na co ju planujes vyuzit, co od nej potrebujes a ocakavas?
Odpovedať
@wilder01 ja idem všetko riesit cez int.elekteoinstalaciu. Vsetko znamena, kurenie, chladenie, tienenie, bazen casom, zabezpecovacku, svetla. Kamery nebudu /aj tak to fizli neberu ako dokaz/ a ak budu, tak to poriesia nejaké IP a NAS. Akurat ja nejdem davat standard AI, ale PLC od Bradley a dotykace Santario. ;-)
Odpovedať
@catscan zivot bez toho si predstavit viem, ale je to prijemny bonus. Potom uz ide o to, ci pusti rozpocet. Zabezpecovacku a kamery uprednostnim pred moznostou ovladat zaluzie a elektricke zasuvky na dialku.
Odpovedať
moj setup: alarm separe kamera uplne separe + zalozny zdroj a Power over Ethernet pre pripad, ze by mi vyhodili elektriku. ale kamery skor na odstrasujuci charakter, kedze staci par LEDiek na ciapke a ksicht zlodeja je schovany za bielou machulou.
Odpovedať
@bozsky_kaja Zachytit pachatela kamerovym systemom osobne povazujem za sekundarny ciel presne z dovodu, ktory si popisal (maskovanie). V com vidim prinos je, ze ked uz teda pachatel objekt narusi, kamera je vhodny prostriedok na uplne odradenie (a kurna, maju ma nahrateho, ja prcham domov) alebo na zdrzanie (a kurna, maju ma nahrateho, musim to rozmlatit na kasu). Samozrejme, ako pises, zabezpecovacka absolutne separatna, vsetko ostatne je bez zaruky. @megdesign kurenie, chladenie atd - stale malo. Co to este dokaze? Take daco, nech mi padne sanka
Odpovedať
@catscan no tak prakticky vsetko. Zalezi ake vstupy, vystupy sa pouziju a ako sa napise program. Ja budem pouzivat digi vstupy, vystupy, analog vstupy a vystupy, devicenet, ethernet a gsm. Ale je to modularny system, cize aky modul pridas do topologie, taky vies pouzit. Nedavno mi obchodak ponúkal Crouzet EM4 - celkom solidne nano PLC. http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:AN... Ide mi hlavne o to, ze si to napisem sam podla seba a sam aj kedykolvek nieco v tom zmenim. A neviem, ci Loxone ma PI/PID regulaciu, maskovanie bitov, atd. A aj keby, asi mi nedaju pristup na pisanie kodu, ale zas volat ich technika...
Odpovedať
@megdesign Poďme viac do hĺbky - skús konkrétnu situáciu, ale vážne vyber niečo excelentné - pre mňa "inteligencia" typu KEĎ ODCHÁDZAM Z PRÁCE A TU SI ŤUKNEM V TELEFÓNE NA TÚTO IKONKU, TAK MI ZAPNE KÚRENIE nie je inteligencia. Stále mi rezonujú skúsenosti z inštalácie KNX systému, kde presne ako píšeš sa domáci tešil, ako si všeličo kedykoľvek preprogramuje a pomení podľa seba, ale po rokoch praxe sa ukázalo, že sa vtom vŕtal prvý týždeň a odvtedy ani ťuk. Pre mňa, v terajšej dobe, systém, ktorý len niečo spína a rozopína, ale nemá schopnosť učiť sa nikdy nebude inteligentný, ale zostane len na úrovni "domáca automatizácia" a za tie peniaze naviac za automatizáciu radšej doprajem deckám kompletne zariadenú izbu a dovolenku na Malorke ako bonus ;-)
Odpovedať
Tak jasne. Nieje AI ako AI. Mne ide hlavne o to, ze si napriklad sam viem napisat program pre kurenie/chladenie. Planujem zemny vzduchovy register, ktory bude napojeny na rekuperaciu. Vonku a dnu snimace, sledovanie internej a externej teploty a vlhkosti, servo privrie klapku zemneho registra, aby bola udrzana konstantna teplota a vlhkost v objekte. Samozrejme to bude prepojene s kurenim. Rovnako regulacia externych zaluzii na vyuzitie co najvacsich slnecnych tepelnych ziskov, nepriehrievania interieru. Zonova regulacia podlahoveho kurenia a snimanie kazdej izby /este neviem, ci dam serva na ventily - 0-10V, alebo solenoidy - 0V/24V/. Rovnako chcem spravit to, ze od 23:00 do 06:00 pojdu svetla len na 40% vykonu, druhe stlacenie vypne svetlo, podrzanie 1 sec svetlo da na 100%, vsade tlacidla,... Proste viem si to spravit sam, nakolko ma to zivi, tak nechcem platit nejakej firme. Co sa tyka ucenia sa, tak aj to sa da. V PLC je datum, cas, retentive markers, retentive word, tak tam vies pisat historiu za obdobie a podla nej predpokladat nasledujuce obdobie v rovnakom case a datume, ale iny rok... Ale to je myslim pri takejto nasej "inteligentnej" elektroinstalacii uz moc inteligentne... Tak isto sa da spravit potreba teplej vody v nocnych hodinach.... PLC priebezne zbiera udaje o prietoku vody, kedy a kolko a podla toho vie teplu vodu pozadovanej teploty a mnozstva pripravit... Proste je tam xy moznosti. Potom uz zalezi len na experience programatora... Jasne, nejake naladove osvetlenie, tuk v telefone na ikonku Movie a zastrie sa, stlmi svetlo, stiahne sa platno, zapne projektor a receiver nieje ziadna ultrainteligencia. :-)
Odpovedať
@wilder01 Podla mna to zakladne rozhodnutie je ci budem potrebovat certifikovany alarm = kvoli poisteniu nemovitosti = ci bude poistovna bezpodmienecne vyzadovat certifikovany - treba vopred overit. Ak nebudem, tak pre funkciu alarmu pouzijem bud len samotnu IE, ( s jej rozvodmi a PIR cidlami, cize nemam PIR snimace v kazdej izbe dvojmo ... ) alebo za 150,- eur dokomponujem nezavisly = bateriou zalohovany GSM komunikator na odoslanie vystraznej SMS. Potom ked narusitel vyhodi napajanie domu bud volam susedovi ci aj jemu vypadla elektrika, alebo rovno sadam so psom do auta ...... :-)
Odpovedať
treba pozerat na servis ked ti odide spinaci aktor ciže spinaci člen a budeš ho objednavat tak budeš 2 tyždne bez svetla dalej čim viac si napojeny na internet tym si viacej nachylny na naburanie do systemu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@catscan masš pravdu na inteligentny dom musi byt aj velmi inteligentny majitel
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?