Aký typ káblov k elektrickej prípojke?

Zdravim, idem davat kupovat kable ktore mi treba na potiahnute k el. pripojky, od pripojky a pod. a chcel by som sa informovat ake konkretne by to mali byt. Mam len nepresne tipy.. Takze: -zo stlpa k prípojke do zeme (zatial tip na AL 4x? ) -z pripojky do zeme k domu (zatial tip na Cu 5x16) -z pripojky na nocny prud do domu -z domu k zemniacej pasovine-zemnenie domu (zatial tip na Cu 1x?) Istič by mal byt 3x25 alebo 3x32 (nepametam si presne). Dom komplet iba elektrina (kurenie vsetko) Dakujem
Odpovedať
@fotox3 a co píše projekt?
Odpovedať
@lukino55555 ten nieje momentalen nejako relevantny alebo povodne sa robil s tym ze kurenie bude plyn teraz sa od toho upustilo ide sa vylucne na el. No a rozne tipy od roznych elektrikarov sa mi rozchadzaju, takze si to chcem dat preverit aj takto (myslim ze v projekte k domu som mal privodovy kabel CYKY 4x10 - co mi jeden elektrikar hned povedal ze to je slabe, dalsi ze staci 4x16 a nakoniec ze 5x16 :-) ) Dlzky kablov by boli od stlpa po skrinu 11m od skrine po dom 11m
Odpovedať
@fotox3 ja mam na 25 metroch 4x16 a staci...32A istenie domu. Na 25A istenie ti staci aj 4x10... Z domu k zemniacej pasovine urcite nie CY vodic, ale FeZn...
Odpovedať
@megdesign myslim ze na 90% to je 32A co sa toho zemnenia tyka tak aj to mam tak, ze ten CY mi pojde v chranicke spolu s privodovym elektirckym kablom z domnu do pripojky a az v pripojke sa spoji so zemniacov pasovinou kt je pod murikom v zemi (na ktorom je plot a pripojka) cize z toho dovodu asi bolo odporucane CY len neviem priemer - v pripojke sa to napoji na pasovinu FeZn.
Odpovedať
@megdesign zaujimave to FeZn, to som este nepocul...vsetci mi hovorili ze treba medenym drotom do zemniacej tyce...tak ako to vlastne je?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam 3x25A istic a kabel do hl. isticu idem dat AYKY 4x25 a do domu potom CYKY 5x16 dlzka ayky 50m cyky 30m (tepelne cerpadlo, indukcna doska)
Odpovedať
@radoslavc aj mne tak bolo povedane - prepojit medeny drot CY (priemer neviem) z domu so zemniacov pasovinou FeZn v zemi -ale tiez viem ze niektore domi maju tak, ze zemniaca pasovina vychadza popri dome na mur tam je krabicka a tam idu vsetky zemniaze medene (tenke) kable
Odpovedať
@radoslavc @fotox3 Do ekvipotencialnej svorky vyviest zo zakladoveho zemnica gulatinu FeZn. Pospojovanie v dome do nej nasledne z CY vodicom. Zakladovy zemnic a RE prepojit vo vykope FeZn pasovinou.
Odpovedať
@radoslavc @fotox3 Preto ma EPS na jednej strane pripravu na pasovinu aj giulatinu a na strane druhej na gulatinu. ;-)
Odpovedať
@megdesign no ja uz som z toho zemnenia jelen.. skusim sa opytat ci je toto spravne: Na hranici pozemku je plot na betonovom zaklade v ktorom je zemniaca pasovina FeZn tu pasovinu som v tom zakladovom mure prepojil svorkou s gulatinou FeZn a ta gulatina smeruje hore cze mur a trci z murika rovno do volneho priestoru v skrini elektrickej pripojky - teraz na tu FeZn gulatinu napojim zemniaci Cy kabel (neviem CY16 ?) v skrinek pripojky a vyvediem ho cez chranicku pod zemou az k domu (cca tych 11m vratane ohybou a pod. nieje to 11m vodorovne z bodu A do bodu B) kde mi vylezie v dome do svorkovnice kde napojim dalsie zemiace kable tensie -je to tak riesene preto ze sa nedala zemniaca pasovina do zakaldu, musela sa riesit imnprovizacia v zakladovom muriku na hranici pozemku (murik ma 20m)
Odpovedať
@fotox3 1. čo hovorí projekt? ak použiješ iný typ kábla, ako bude v projekte, je to nesúlad a revizák ti nedá správu. A tú budeš potrebovať. 2. čo podmienky pripojenia od distribučky? Máš schválený 32A istič, určite je aj navrhovaná/ doporučená dimenzia kábla Ak ideš naslepo, tak jednoznačne ti navrhujem zo stĺpu ku skrinke AYKY 4x16. V skrinke urobiť bod rozdelenia a potom to ťahať už CYKY 5x6 spolu s CYKY 3x1,5 na HDO. Zo zemniacej pásoviny do domu FeZn.
Odpovedať
@insed no s tym projektom bude asi problem, neviem ci sa nebudem musiet robit nejaky novy.. :-| -zo stlpa ayky 4x16 staci ? Vies sa pozriet na spravu vyssie na to zemnenie ci to tak cca moze byt, lebo nevim si predstavit ako by som vedel zemenie zmenit - vsetci ze tahat do domu FeZn ale nemam pas pod domom, nieje to tym padom take jednoduche.. A do chranicky pchat gulatinu FeZn je asi nerealna uloha.. Jedine ze by som tu gul. FeZn od plota potiahol v samostatnej chranicke (ktoru navleciem na gulatinu jednoduchsie ako gulatinu pchat do nej..) a vyvydiem ju k domu - odtial do svorkovnice (ak by to memohlo byt tak ako by som chcel v 1 pripade..)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fotox3 To je minimálny prierez, preto menší už nemôže byť. Prúdová zaťažiteľnosť je cez 50 A. Cenový rozdiel pri dĺžke 11m nie je veľký, tak môžeš použiť aj 4x25. No nezabudni to povedať projektantovi, ak to budeš robiť dodatočne. Niektoré distribučky požadujú aj prizemnenie RE, možno na zlepšenie ich potenciálu, ale aj kvôli zákazníkovi. V tvojom prípade to zemnenie z plota môže vyhovovať, bolo by dobré to premerať. Ten ďalší osobitný zemniaci kábel by som neťahal, skôr by som urobil ešte zemnenie 2m tyčou tesne pri dome a z nej ťahal guľatinu na hlavnú uzem. svorku domu. Aj cenovo je to isté
Odpovedať
@insed cize pri dome nabit uzemnovaciu tyc tu napojit na gulatinu FeZn a popri soklu domu dotiahnut do svorkovice v dome a tam sa napajatu uz medenimi uzemnovakmi ? -ja som to zemnenie s pasovinou pod zakladovym murikom na plote robil vlastne nie za ucelom zemnenia el. pripojky ale prave domu - pas je zaliaty v berone (na dne pasu) aby nehrdzavel, mal som to tak premyslene, teraz to ostane zbytocne stat, ak pouzijem sposob s tycou pri dome, proste je to tam uz pripravene len neviem ci je to OK take riesenie - kazdopadne odpor by premerat trebalo..
Odpovedať
@fotox3 Áno, presne tak. V podstate vodič PEN od distribúcie je zemnený, v RE ho spojíš na svorku z toho plota, čo je ďalšie prizemnenie a z tej istej svorky ide prívod do domu, kde spojíš ešte ďalšie prizemnenie - tú tyč. Všetko záleží od rezistivity pôdy, ale je vysoký predpoklad, že to bude dobre. Ak by to náhodou bolo na hrane, dokúpiť môžeš ďalšie tyče a vzájomne ich pospájať. Tých riešení je dosť.
Odpovedať
No komplikovane ako tocite schody. Tak to dopada ked to robi niekto svojpomocne a este bez projektu. Ja by som si na Vasom mieste zavolal odbormika, ktory navrhne a spravi najlepsie riesenie, lebo ako vidim, nerozumiete sa tomu. A chcete tu po nas projekt zadarmo? K tym kablom ak niekto povie daj taky, alebo iny je to blbost. Vsetko zalezi na sieti, aka je, ako daleko je trafo a pod. Bolo by fajn zmerat vypinaciu slucku resp zistit parametre siete a potom navrhnut vedenie. Ked je kvalitna siet moze byt na 32A istic aj 4x10 CYKY v poho a opacne. Tahal som pripojku 250m ayky 4x25 a tahal som 180m a AYKY 4x35 a ubytok bol cca do 5 percent. Prizemneny RE byt nemusi. Podla mna zbytocnost tahat 5x nieco kabel do domu, drahsie naklady, drahsia prepatovka a pod. Za mna 4x nieco. Uzemnenie resp ekvipotencialnu svorkovnicu treba mat pod rozvadzaccom resp v rozvadzaci, aby bolo co najmansie vzdialenosti PE k prepatovkam a to menej ako 1m, a min prierez je 16.
Odpovedať
a elekrikár čo hovorí? teda, ten, čo to ide robiť? či ten nevie?
Odpovedať
@fefe123 kazdy jedne co tam bol hovoril inak :) preto sa pyta a na zaklade toho sa nejako zariadim.. @patriky - odbornikov som tam uz mal :) vid veta vyssie.. proste kazdy nieco ine tvrdi a ked mi jedne povie to a druhy ine a zaroven prveho vysmeje a potom pride dasi a teoria cislo 3 je na svete tak trocha clovek zneisti preto sa pytam tu (nerobim to zo srandy) -projekt zadarmo nechcem len vedie par odpovedi, nech som v obraze. -zatial ked si vsetko spojim, tak od stlpa AYKY4x25 od pripojky CYKY5x16 a ale to uzemnenie este memam jasne aj ked asi chapem principu -ekvipot. svorkovnucu mam hned pod rozvadzacom doma a od nej chranicku vyvedenu na fasadu odkial pritiahnem uzemnovak (PE) len ked uz mam pasovinu pod murikom na plote a vyvedenu do pripojkovej skrine (tiez na tom murovanom plote) potrebujem iba jedno ci na tu pasovinu (uz v skrini na plote) mozeme spojit svorkou kabel CY16-25 a potahnut ho az do ekvipot svorkovnice do domu (v chranicke pod zemou) alebo nabit uzemnovacie tyce - napojit na nu FeZn gulatinu tu vyviest do ekvipot. svork. a zabudnut ze som si dal pripravu na zemenie domu pod murik na hranici pozemku...
Odpovedať
@fotox3 a co nechat to na odbornikov? Zbytocne si miniete peniaze. Gulatina/pasovina do chranicky? A aky by to malo zmysel?
Odpovedať
@fotox3 ked tak ja uz by som dal pilierovy rozvadzac, do kabloveho priestoru by som dal ekvipotencialnu svorkovnicu kde by som pripojil pasovinu, dalej z tej svorkovnice by som dal CY 25 na znak uzemnenia, a este z tej svorkovnice Gulatinou FeZn ­­10 na fasadu domu, kde by som dal krabicu do zateplenia, tam dal druhu uzemnovaciu svorkovnicu MET 2 kde by som tu pasovinu ukoncil. Z tej MET 2 by som siel dvoma CYA 25 zž v chranicke do rozvadzaca RH, kde jeden by som pripojil na PE a druhy priamo na prepatovu ochranu. A este maly prepoj s prepatovky na PE Tiez 25 zž. . Z met by som potiahol dalej CY 6 do tech. miestnosti pripadne kupelne kde by som spravil MET 3 a pospojovanie kovovych nezivych vodivych casti ako kurenie, voda, odpad, plyn CY zž 4. Asi najlepsie a najlacnejsie riesenie. Pretoze Fezn pasovina/ gulatina je o dost lacnejsia. A na tu pasovinu pod rozvadzacom tu by som dal do krabice a prepojil CY 6 s tou MET na fasade.
Odpovedať
@lukino55555 kto ide davat pasovinu do chranicky ?
Odpovedať
@fotox3 hlavne si si nemal zabudnut vyviest FeZn gulatinu zo zakladoveho zemnica ku EPS v dome... Vyriesit to teraz bude o dost komplikovanejsie...
Odpovedať
@megdesign tak komplikovanejsie.. to iste (co by som spravil pod domom) som teraz spravil pod tym murom o 20m dlzke.. Je tam zaliata pasovnia FeZn v zaklade murika a vyvedena gulatina FeZn nad murik rovno do skrine El. priojky (nie za ucelom zemnenia pripojky!) cize som na tom rovnako, v com je ale rozdiel je v tom ze ta gulatina mi nechychadza pri dome ale na muriku vzdialenom 6m od domu a cela pinta je ta ako prepojit gulaitnu z murika s domom - standardne tu gulatinu co vyvedies zo zakladu domu napojis v krabicke na fasade s medenim CY žz kablom do domu kde to potiahnes do ekvipotencialnej svorkovnice ---- mne ale treba spojiť vzdialenu zemiaicu gulatinu FeZn s tou krabickou na fasade alebo rovno poriahnut do ekvipot. skorkovnice a to je cele - Toto riesim - a pravdepodobne na to pouzijem kabel med CY 25 žz ktory napojim v tej skrinke rovno na gulatinu a potiam chranickou podzemou do domu - inak my to nevyhcadza a cele peniaze naviac spocivaju v kabli CY25 - islo mi v totomto pripade l ne oto ci je to spravne po stranke zemenia (nie ze sa to malo robit inak co je jasne. )
Odpovedať
@fotox3 a cim to chcete nadpojit? Med a fezn sa nesmie spojit. Dajte tam tu svorku ekvipoyencialnu do toho kabloveho priestora...
Odpovedať
zase svojpomocne a potom hasič-elektrikar však -a projekt čo píše? a bod naPOJENIA Máš? čI ťA ELEKTRARNE poslúchnu? tu to neni na odbornu temu a nebyť tam
Odpovedať
@fotox3 lepši je meďený kábel
Odpovedať
https://urobsisam.zoznam.sk/dom/vykur...
Odpovedať
@patriky to som nevedel, cieze kludne do toho priestru napojenia mam dat svorku ekvip a potom tahat do domu med - potom mi ale treba opat evipot. svork. na domove uzemonovaky kde spojim vsetky, cize tam dalsiu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kirkis už na prvý pohľad vidím, že to písal a robil človek, ktorý o elektrine veľa toho nevie: 1. zásuvka, ktorá na mňa hneď kuká z prvého obrázku nie je u nás povolená, teda chýba jej ochranný kolík 2. "Realizácia elektrických rozvodov v dome alebo byte si vyžaduje projekt, bez ktorého nie je možné in3talova5 rozvody. Ak nemáte príslušné opr8vnenia, objednajte si na prácu skúseného ELEKTROTECHNIKA." nemám oprávnenie ale s elektrinou robiť môžem, ako je to možné? je treba vedieť základný rozdiel medzi oprávnením a osvedčením 3. "ELEKTRICKÁ PRÍPOJKA" totálny mišmaš medzi vonkajšou a káblovou prípojkou, veď prípojka je vždy káblová, či je aj nekáblová? 4. "FAREBNÉ OZNAČOVANIE VODIČOV" farba vodičov jednosmernej sústavy nie sú definované v norme (okrem ochranného) a stredný (neutrálny) vodič sa v jednosmernej sústave definuje ako medzný vodič
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?