Aký kábel na prívod elektriny do domu?

Profilova fotka
Zdravím,na jar sa chystám stavať RD tak sa postupne obzerám po potrebnom materiále :-) ...ale k otázke.Ako prívod elektriny do domu mám v projekte napísane kábel AYKY 4Bx16 a CYKY 5Bx1,5 kedže ako zdroj vykurovania budeme mať 9kw elektrokotol. CHcem sa opýtať aké označenie a priemer drôtu by som mohol použiť ako alternatívu keby som chcel namiesto hliníkového kábla použiť kábel medený? Dakujem.
Odpovedať
1
2
8
Cyky 4x10
Odpovedať
Zalezi aj od toho kolko metrov to je od elektromeru k domu a kolko hodlate do toho investovat. Ja mam od plota 80 metrov , daval som AYKY 4Bx16 ale kurime plynom.
Odpovedať
Profilova fotka
Dom je od elektromeru 2m a poistková skrinka cca 4m.No investovať len tolko kolko bude nutne treba ale chcel by som meď.
Odpovedať
Profilova fotka
ten cyky4x10 bude dobrý aj na dvojtarifu?
Odpovedať
Tak v tom pripade ani neni o com spekulovat. Ja by som tam dal CYKY 5Cx10.
Odpovedať
@lgman s dvojtarifou to nic nema, na spinanie hdo je ten druhy kabel ☺
Odpovedať
Profilova fotka
...takže tam mám potiahnúť v chráničke CYKY 5Cx10 a CYKY 5Bx1,5 ?
Odpovedať
@lgman nove znacenie je len cyky-j a cyky-o, j (ako ja) je so zelenozltym vodicom, o (ako ohne) je bez zelenozlteho vodica
Odpovedať
Ako hlavný kábel dajte cyky 5c x 10 aspoň už budete mať sústavu rozdelenu už V elektromery A na blokovanie toho kotla použite napríklad cyky 3c x 1,5 lebo bude aj tak využití len jeden vodič, teraz tuším pripájajú modrý.
Odpovedať
Po elektromer CYKY 4x10 nie 5x10... Nikde na Slovensku zataiľ nie sú uličné rozvody PE+N. :-) Ani nebudú...
Odpovedať
Samozrejme že som ten kábel myslel od elektromera. Od poistkovej skrine po elektromer ayky 4bx16.
Odpovedať
@dedo758 PO ELEKTROMER CYKY 4X10? Si si isty?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@catscan Vo verejnej elektrickej distribučnej sieti sú len 4 vodiče. Či ide o ten priemer 10?
Odpovedať
@dedo758 ani ani..ide o CYKY
Odpovedať
Takto od elektromera po dom si môžte dať kábel V podstate aký chcete. Ale od poistkovej skrinky na stĺpe po elektromer V ohrade ide určite hlina A určite 4 žili. A prierez vodiča môže byť odlišný, ale zväčša to je 16tka.
Odpovedať
A ktoré písmenko v ňom nie je jasné? :-)
Odpovedať
od verejnej siete po elektromer j e majetok elektrarni teda oni urobia pripojenie asi na svoj učet. až na tvoj hlavny istič a na tvoj elektromer. z poza elektromera do ističovej skrinky tvoj kabel cyky 4x10-med. kabel aspon 10 predpisuje norma bez ohľadu na záťaž. v poistkovej skrinke sa rozdeli siet na tns-s----hnedy ,sedy, čierny modrý ,zelenožlty ovladanie by som dal 4x1,5 cyky preto ,lebo na ovladanie spotrebicov mozno bude treba 2ks relatka,/ 2 rezimy / ovladania tebe nazaciatok postaci skrinka s ističom a elektromerom na stlpe a odtial gumeným kablom k skrinke so zasuvkami./ aby si mohol behat s tym postavbe
Odpovedať
@michal696 @vrajmantak kde chodite na take mudrosti? Z Vasich tvrdeni sa moze zdat, ze je to skutocne pravda, cim zavadzate ostatnych.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak u nas sa SSE unuvalo natiahnut kabel akurat tak po poistkovu skrinku na stlpe, vsetko ostane po elektromer som si musel urobit sam...
Odpovedať
@dominik_boksansky Povedzte mi prosim cim v mojich tvrdeniach zavadzam ostatnich?
Odpovedať
@michal696 Tvrdite, ze od poistkovej skrinky po ER musi byt pouzity Al kabel. Odkial mate takuto informaciu? Tvrdite, ze od poistkovej skrinky po ER je prierez vodicov zvacsa 16 mm2. To predsa zavisi od pozadovanej hodnoty hl. istica. Tvrdite, ze od ER po dom je mozne pouzit akykolvek prierez vodicov. Urcite nie akykolvek, ved je potrebne zohladnit zatazenie a istenie.
Odpovedať
@majkoj to je standardny postup. Majetkove rozhranie medzi prevadzkovatelom distribucnej sustavy a majitelom odberneho el. zariadenia tvori poistkova skrinka.
Odpovedať
@dominik_boksansky K prvej otazke , este som nevidel projekt pripojky v ktorom by bol od poistkovej skrinky po ER projektovany ini vodic ako Navy cize Ayky. K druhej otazke , povedal som ze zvacsa sa dava 16tka , samozrejme ze sa to moze lisit od pozadovanich hodnot , ale napriklad minule sa pripajal kamarat aj spole zo susedom , obidvaja mali od ER k domu vyse 100m a 25A hlavne istice a kabel od poistkovej skrinky im naprojektovali NAVY 4x16. K tretej otazke , myslel som tym to , ze ci si date od ER cyky 4x10 alebo Ayky 4x16 alebo Ayky 4x25 Zse to bude uplne jedno.
Odpovedať
@lgman AYKY 4x16, resp. NAYY 4x16 ma rovnaku prudovu zatazitelnost ako CYKY 4x10. Aky je Vas dovod na zmenu oproti projektu? CYKY 4x10 je cca 2x taky drahy ako NAYY 4x16.
Odpovedať
Bože môj. Nestačím sa diviť... Ale na druhej strane je to lepšie ako bulvár. A zadarmo.
Odpovedať
@michal696 to, ze ste nevideli pouzit medeny kabel od poistkovej skrinky po ER neznamena, ze ho nie je mozne pouzit. Volba prierezu vodicov zavisi od viacerych faktorov a jednym z nich je aj dlzka od coho sa odvija impedancia, ktora v kritickych miestach moze mat vplyv aj na kvalitu el. energie. Je pravdou, ze distribucnej spolocnosti je "jedno" aky kabel pouzije odberatel od elektromeroveho rozvadzaca smerom k domu. Zaujimat by to malo vsak odberatela a taktiez revizneho technika, ktory na instalaciu vyda/nevyda OP a OS. Distributor nebude riesit pripadne problemy na instalacii za meranim spotreby el. energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky v podstate nemám opodstatnení dôvod.Skôr je to na báze,,jedna babka povedala,, :-) viacerý mi hovoria hliník si nedávaj daj si med.Poviem rovno som do toho laik,z elektriky si viem akurát zapojiť vypínač a zástrčku a jediné čo si pamätám je že hliníkové káble sa dakedy používali na domové a bytové rozvody a časom sa vyskytovali problémy že sa zvykli prepáliť atď. a teraz sa už dávajú medené lebo viac ,,znesú,, :-D Tak nejak ma presvedčilo že dám kábel medení keďže nejde ani o nejakú veľkú dĺžku.
Odpovedať
@dominik_boksansky Jasne ja netvrdim ze je to uplne vsade tak ako vravim. Ja tych pripojok Spravim rocne mozno dve ale odvyjam sa z tych skusenosti co mam a vsade kde som pripojku robil tak bol projektovany od Pripojkovej skrini po ER hlinikovy kabel. A co sa tyka toho kabla od ER k domu tak Je to zvacsa rozhodnutie investora , u mna boa naprojektovana med 4x10 ale dal hom hlinik 4x16 koli cene. Predsa som to mal 80m k domu a tam bol uz rozdiel dost vysoky.
Odpovedať
@lgman Je to na vas, ked mate nazvys koruny :). Hlinikove kable sa pouzivaju bezne v distribucnych rozvodoch a kvoli cene urcite aj dlho budu. V bytovych rozvodoch sa casom vyskytuju problemy s instalaciami, ktore su tvorene AL vodicmi. Tu si vsak treba polozit otazku ako casto sa v tychto domoch robili revizie? :). Nanajvys tieto domy maju 30-40 rokov. Urcite sa nemusite bat pouzitia hlinikoveho kabla na hl. privod do domu.
Odpovedať
tu je diskusia akoby bol hliník izolant a nie vodič, pritom sa používa na rozvodné siete vzduchom výhradne hliník, od trafa na 400V k prípojke i na 2-3km a tu sa hádate či dať na pár metrov meď, skúste ju dať na verejnú sieť koľko by tam vydržala.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?