Akú dať výšku hlavného ističa?

Ahojte, chceme si podat ziadost o pripojenie elektrickej energie - v lete zaciname stavat, tak sa chceme pripojit. V ziadosti treba vyplnit výsku hlavneho istica. Aku odporucate? Dakujeme za vsetky rady.
Odpovedať
Veľkosť ističa určuje rozvodný závod. Pre klasický rodinny dom je to 25A. Ten bohate stačí.
Odpovedať
Profilova fotka
Velkost istica je dana v projektovej dokumentaci ale najpouzivanesi je 25A. potom v dome pokracujes 20A ako hlavny, 16A pre zasuvky... 10A pre svetla...
Odpovedať
Profilova fotka
ved v projektoch to všetko maš
Odpovedať
Je to napísané v projektovej dokumentácii elektroinštalácie. No nie je pravda, že je najpoužívanejší 25 A. Ja som sa pýtala technika zo ZSE a on mi povedal, že sa bežne dáva 20 A a keď som mu vravela, že máme na projekte 25 A, čudoval sa. Čiže, ak to tam náhodou nemáš napísané, obráť sa na technika.
Odpovedať
Velmi pekne dakujem, ziadost dnes vypisem a poslem:)
Odpovedať
standdard na RD bez el. kurenia je 25A! este som sa nestretol s mensim isticom ani v projekte ani realne.
Odpovedať
@macka10 20 A je málo - pri dnešných spotrebičoch v domácnosti a doplnkovom elektrickom kúrení to sotva utiane veľký 3 izbový byt. 25 A je štandard, ale ak bude v dome plne elketrifikovaná domácnosť - teda aj elektrické kúrenie( kotol, alebo podlahovka) oplatí sa dať aj viac 30-35 A. Odporučila by som sa poradiť priamo s revíznym technikom, ktorý Ti bude vyhotovovať rev. správu. V eelektrárňach Ti poradia dať si 20 A a po roku zistíš, že keď zapneš naraz práčku, varnú dosku, rúru, umývačku, vysávač, tak Ti to zakaždým vyráža a potom si musíš istič zvýšiť a za to si už priplatíš aj v elektrárňach. ;-) ( A z roka na rok sú pripojovacie poplatky vyššie. :-( )
Odpovedať
Ahoj .Ak je to domácnosť štandard,bez el. kúrenia,tak postačí 25A.Ak s el. kúrením treba pozrieť projekt,s akým príkonom sa uvažuje!:)a podla toho vypočítať veľkosť hl.ističa!:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
to bude asi stavebna pripojka staci cca 20a
Odpovedať
25 A istic bez debaty ;-)
Odpovedať
Na zaciatku si vypisete ziadost, kde zadate hodnoty hl.istica, tj ci 1 alebo 3 fazy a hodnotu istica v Amperoch. Tieto hodnoty by mali vychadzat z nejakych realnych pouzitych spotrebicov a ich odberov. Neda sa napisat, ze urcite bude treba dat 25A :) ja napriklad nemam za domom stolarsku dielnu, ale niekto ju mat moze. Treba si tiez uvedomit, ze ak bola pred par rokmi samozrejmost 25A hodnota, dnes to tak nemusi byt, nakolko vela lokalit ma pretazene siete a elektrarne nepovolia vacsi istic ako xx amperov. Napr. dnes sme sa rozpravali o tom, ze v jednej casti Janikoviec (okr.Nitra) elektrarne nepovolia istic vacsi ako 13Amperov!!! Ano, 13. Na rodinny dom bez el.kurenia staci 20A :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pre vypocet hodnoty hl. istica, ak nemate technicku dokumentaciu mozete pouzit aj tuto aplikaciu http://www.zse.sk/sk/Domacnosti/Sluzb... od ZSE (samozrejme, ze sluzi iba pre orientacny vypocet).
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak Stacila mi vpohode 16tka a dostaval som s nou bez najmensich problemov.Momentalne mam na plenelektrifikovanom dome,vykurovanom elektrokotlom 25A a taktiez aj v spickach bez najmensieho zavahania.
Odpovedať
Samozrejme ze kazdemu moze ist iny hl. istic,ved zalezi jedine od odberu el.zariadeni a spotrebicov kde to musi projektant vypocitat a predimezovat
Odpovedať
Vedeli by ste nám niekto poradiť? Chystáme sa robiť strojové omietky, dokonca sme už boli dohodnutí s majstrami na pondelok. Včera sme sa však dozvedeli, že na to potrebujeme elektrický istič 32 ampérov. My však máme len 20 ampérov. Ked sme volali ZSE, odporučili nám podať žiadosť a vraj jej vybavenie môže trvať aj 14 dní. Neviete poradit ci sa nedá nejakým spôsobom urýchlit také dočasné premostenie ističa? Ako ste to riešili? Vopred dakujem za radu.
Odpovedať
@madyyy 20 az 25A nieje nejak malo ? ja mam na starom dome na stlpe poistky L1 50A, L2 50A a L3 25A . povodne boli vsetky 25A , ale menil sa kedysi privodny kabel zo stlpu do domu a chlap z elektrarni vtedy dve vymenil za 50ky , tretiu neviem preco nevymenil .. takze zo stlpu do domu mi ide 2x 50A +25A ktoru potrebujem vymenit aby bolo 3x 50A
Odpovedať
Profilova fotka
@anefi ja som zohnal chlapika z el. co mal klieste.povedal som o co ide.na vikend mi dal silnejsi istic a v pondelok,ked som mal hotove,tak dal spat povodny a zablomboval.
Odpovedať
@zzo ty hovoris o niecom inom, poistky na stlpe nemaju s isticom v rozvadzaci takmer nic spolocne.. Pozri si poistky/istic co mas priamo na privode v rozvadzaci pred elektromerom, neverim, ze tam mas 50A.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aky istic mám dat do rodinneho domu ked vyska istica v rozdelovaci je 3x 32A. dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Poradte mam bungalov chcem tam kurit elektrokotlom14kw...mam tam 3fazy 25A utiahne mi to ci trebalo by poziadat o navysenie???a ak poziadam o navysenie je tam aj niejaky poplatok alebo som potom niejaka ina kategoria a platim viac alebo nieco??dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
To by ti mal vyratat elektrikar,ktory ti elektrinu v dome robil a vie,ake v nom budes mat velkoodberove spotrebice.Kazdopadne,pokial tvoj dom nieje enegeticky narocny a pojdes na jednotarifu DD2 u ZSE,tak je jedno,aky velkoamperovy istic budes mat.Plati sa iba pausal za oberne miesto,nie za istic.
Odpovedať
@pato046 mam bungalov 130 m2, 3x25A, ekotol 12 kW, indukciu, klimu. Zatial nevypadol istic ani raz.
Odpovedať
Profilova fotka
a ak bysom aj dal viac A je too potom niejako inac fakturovane??
Odpovedať
@pato046 32 A stoji mesacne ovela viac, musia ho schvalit
Odpovedať
@pato046 Iba ak ide o tarifny odber kde je deleny NT a VT. Pokial zostanete v DD2, mesacny poplatok za istic je rovnaky. Zvolit tarifny rezim sa v ZSE oplaca az pri odbere vacsom ako cca 12MWh rocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Takze netreba mi teda asi navysovat kedze budem mat. Natom elektricky kotol 14kw a indukcnu varnu dosku a klasicke bezne spotrebice...
Odpovedať
V projekte mate riesenie vnutornej elektroinstalacie a pripojky. Ta sa pocita z odberov zariadeni a sucinika. Ale zhruba, v spicke si kotol moze potiahnut 23A na fazu / 3-fazovy (napr raja sa isti 25A isticom) + Indukcia 16A pri 3600W zone. Dve fazy mozte touto kombinaciou mat pretazene a istic poleti.
Odpovedať
@pato046 pokial tam mas Protherm Raja ten sa da obmedzit vykonovo (mozno uplne postacuje ist na 8 kW pripadne menej). Pokial 25A istic uz mas neriesil by som nic a jednoducho by som si to odsledoval. Ak bude problem, ze istic bude vypadavat, tak kotol "priskrtit" a nasledne riesit zvysenie hodnoty hl. istica. Pri zmene sa plati poplatok za navysenie. Tu je potrebne povedat, ze navysenie nie vzdy je mozne z dovodu kapacity siete - o tom rozhoduje distributor.
Odpovedať
@mareklin ak by to tak bolo, istic by mi vypadaval, lebo mam presne rovnake spotrebice. Elektrikar to prepocitaval, vsetko zapojil, no problem. Okrem toho sa 32A da napojit neskor, ak by boli problemy. Sused ma 32 A, a ked pridu robotnici, zakazdym vyrazia poistky :-|
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?