Ako zapojiť lampu?

Na chodbe chcem zapojiť lampu, ale zo steny mi trčaju 2 trojžilové káble. Dva modré sú mrtve to viem, dva hnedé a dva žltozelene sú živé. Mám tam dve lampy, ked posledny som zapojil svietili. Len ten prvý kde mám tie 2 trojžilaky neviem ako zapojiť. Doteraz som tam mal len objimku, boli tam zapojené tie dve hnede a dve žlzozelené. Ako mám ich teraz zapojiť do lampy?
Odpovedať
@mdavid ..ako si to meral??? Pretože----2 MODRÉ sú len nuláky, 2 Hnedé sú fázové,a 2 vodiče sú žltozelené ako OCHRANNÝ VODIČ a V ŽIADNOM prípade tam NESMIE BYŤ ako uvádzaš ŽIVÉ!!!!!!! Teraz je mi jedno koľko vodičov tam máš či 3x3 alebo viac alebo menej...ak sú tam dva 3-vodiče tak je to ťahané ako slučkovanie-to je napájené paralelne na objímku--.na ďaľšie svetlo.. To znamená že na objímku musíš zapojiť 2hnedé na spodok objímky, 2-modré na vrchnú časť objímky a žltozelené zapojíš ak máš lampu z kovu na "kostru" teleso lampy...ak máš z PVC tak to tam nezapájaj, len ich spoj Wago svorkou a hotovo....NIJAKO ináč, lebo chytíš šupu-úder a nemusíš to prežiť... Medzi hnedým vodičom a modrým musíš namerať 230V!!!!! Takže žltozelený NESMIE byť NIKDY ako živý, ak to tak je, je špatne urobená ellektroinštalácia!!!!!!!! Ale daj to skontrolovať nejaskému elektrikárovi ktorý bude vedieť čo s tým, ak si si nie istý...NIE je hanba spýtať sa ako robiť chytráka a potom príde k úrazu, na to NEZABUDNI!!!!!! Veľa zdaru a bez úrazu... ;-)
Odpovedať
to ti cukrar robil? -technik dobre vraví
Odpovedať
@mdavid , bud je to zle farebne oznacene, alebo si zle meral , alebo ... Daj to radsej niekomu spravit, alebo ak sa da tak sa treba opytat toho co to tam dotiahol. V tvojom okoli bude isto dost elektrikarov ved v NZ je priemyslovka, aj ja som tam chodil :D
Odpovedať
Nemeral som nič, len doteraz do objimky som mal zapojené dva hnede a dva žltozelené a svietilo. Preto som myslel že tie sú živé. Teraz som kupil lampu, tá svorkovnica má 6 dutiniek, z toho dve so zapojene, volne sú 4. Ktoré by som mal kde zapojiť?
Odpovedať
@mdavid ..predavač zmrzliny mi ponúkol 4 zmrzliny...všetky mám rád... :-p Vieš ktoré sú to??? Tak daj foto...a čo keď zapojíš do objímky dva hnedé/naspodok/ a dva modré /na závit/??? Meral si aj tak ako Ti píšem a radím teraz??? Máš prúdový chránič, akú inštaláciu máš??? :-|
Odpovedať
ak svietilo hnede a zž tak o chraniči noviny nepisali
Odpovedať
@vrajmantak ..že sa pýtam ;-) ale vychádzal som z toho keď uvádzal 2-3žilové vodiče, že bude novšie vedenie teda aj istenie... ;-) No čo už 8-)
Odpovedať
@technik007 @vrajmantak nemusi tam mat prudovy chranic, pokial je to svietidlo umiestnene mimo kupelni a exterieru. Je pravda, ze bude svietit aj hneda a zž, ale na tento ucel sa ma v tn-s pouzivat modry. zž len a len ako ochranny, uzemnovaci vodic. Treba zapojit hnedu a modru a ak je to svietidlo II triedy, tak zž zaizolovat a nehat v lampe. Necvakat!
Odpovedať
😁 ... ešte že ten zelenožltý nie je naozaj živý, ako si písal. Podľa tohto máš pravdepodobne inštaláciu urobenú správne, iba objímka nebola dobre napojená. Dobre by bolo lampu/svorkovnicu odfotiť a poslať. No ak to máš označené, tak L je hnedý, N je modrý a PN je zelenožlty.
Odpovedať
No takže u mňa zelenožltý je vlastne nulák, sice neviem prečo jo to tak urobené, ale je to tak. Takže som mal zapojiť 2 hnedé do L - obidva do jednej dutinky, a 2 ZŹ do N - zase obidva kable do jednej dutinky. Teraz je to v ok, svietia obidve lampy.
Odpovedať
patriky -trošku som to nedoriešil
Odpovedať
@mdavid no správne to nie je
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?