Ako zapojiť indukčú varnú dosku na 4-žilový kábel?

Profilova fotka
Ahojte, nemáte niekto prosím Vás zapojenú indukčnú varnú dosku na 4-žilový kábel namiesto 5-žilového? Samozrejme že elektrikári tvrdia že je tam riziko, ale ak ste to náhodou niekto riskli dajte prosím vedieť! Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
je to CYKY 2.5 ? / hrubka kabla aka je / ak ano tak sa to ze da... ak nie tak nie.. my sme davali 5 zilovy na indukciu
Odpovedať
Profilova fotka
@maznacik007 fuuu tak to teda netuším či je to CYKY 2.5..to je už na mňa moc odborné, kábel je celkovo hrubý asi tak 1,1cm elektrikár mi povedal že sa to dá aj na 4žilový ale stratím záruku a je možné že tam niečo po čase odíde, tak som chcela vedieť či to náhodou niekto neriskol alebo podobne aké sú skúsenosti, či sú to všetko neni len marketingové ťahy aby všetkým pekne tieklo do vrecka..
Odpovedať
Profilova fotka
@sedinka no tak to je asi moc uzky... ja sa nevyznam to mi tu muz krici ze co a ako aby bolo jasno... :-D no neviem ci by som to riskla.. aby ti to nevyhadzovalo poistky a nedajboze nevyhorelo... kabel uz neviete dat druhy?
Odpovedať
Profilova fotka
@maznacik007 nejako budeme musieť asi vymeniť ten kábel, lebo to nám za to ozaj nestojí aby sme prišli o drahý spotrebič.. chceli sme trošku ušetriť tak sme si to dali spraviť susedovi ale ten už o nových normách nemá prehľad, tak keď dnes prišiel elektrikár, sprdol ma že či nevieme do 5 narátať :-D :-D :-D ďakujem krásne za rýchle reakcie tebe aj mužovi :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
a mas tam aj prudovy chranic v hr_ -
Odpovedať
kedisik sli len k peciam 4x2,5 a ludia funguju dodnes.samozrejmeze sa to da ale odporucil by som tam prúdový chranic a mas po straostiach nemusís sa bat ze ti to odinde len to treba prepojit. ale elektrikar uz bude vediet. vecsina elektrikarov povie viete pani ono sa to da ale bude to zloziotejsie a treba si priplatit 20e a vskutocnosti staci prepojit jeden dort :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@juzan : juzan juzan ako chces zapojiť na 4 žilový vývod prúdový chránič ????? tomu nerozumiem :-o :-o veď pre Pána kráľa prečo ideme dávať návody nejakej pani a to mi PROSÍM Pani sedinka prepáčte ale nieje to o Vás ale o ľudoch, ktorý Vás tu zavádzajú. Vy budete mať veľkú hlavu čo mi to tí ľudia na modrejstreche poradili a, nedajbože sa prekecnete v práci alebo pred niekým kto pozná problematiku, nie ako Pán JUZAN. Určite sa to zapojiž dá le prúdový chránič vypustite z hlavy. Zapojíte ale dúfam že nie Vy ale niekto, kto aspoň vie čo je to CYKY 4x2,5 kábel nasledovne : - Fáza L1, L2, L3 na farby hnedá, čierna, sivá a zelenožltá pôjde na PE a z PE to pôjde na N a máte sústavu TN-C, ktorá síce dnes už sa nepoužíva ale všetci sa budeme tváriť že rekonštruujete a vtedy to môže byť takto. lebo pri použití prúdového chrániča MUSÍTE mať TN-S a to nedocielite ani keby ste tam sedeli nad káblom a varnou doskou rok ;-) ;-) 8-)
Odpovedať
Nevidim zavazny problem v zapojeni prudoveho chranica (FI) na 4 zilovom vyvode z ochranneho zariadenia proti nadprudu alebo skratu (poistka resp. istic) . Bezne sa zapaja FI na vstupe v sustave TN-C a na vystupe je (teda musi byt:) TN-S resp. cela sustava za chranicom TN-C-S. Schema zapojenia FI Vstup: L1,L2,L3,PEN Vystup: L1,L2,L3, z vyvodu "PEN" !!! vytvorite samostatnu zbernicu pre vodic/e N !!!
Odpovedať
@sleepy neni som neaky odbornik ale keby som tak nemal pozapajanu celu dielnu tak to nehovorim .neviem ako prestne to elektrikar zapojil ale funguje to co podla ,,elmor1" je nemožne. len povedal mi elektrikar ze ked aj uz budem nieco pripajat tak uz nemam prepajat zlty s modrím kedze pri strojoch uz je 5zil kabel. keby nebol chranic ze to nevadi ale ked je tak sa to moze iba 1x a to spravil v hlavnej rozvodni.
Odpovedať
Profilova fotka
Prúdový chránič indikuje rozdiel vstupného a výstupného prúdu. Pri poruche medzi živou a neživou časťou alebo pri dotyku živej časti tečie poruchový prúd a tento rozdiel nie je nulový. Ak veľkosť poruchového prúdu Ip je väčšia ako citlivosť prúdového chrániča, prúdový chránič odpojí. Krásny príklad je tu : http://www.legrand.sk/userfiles/file/... strana 8 a potom nech ni niekto povie že netreba vodič PEN. to "sleepy" súhlasím s tebou ale podľa "juzana" stačí doplniť medzi rozvádzač a varnú dosku prúdový chránič ale prívod ku varnej doske ako píše "sedinka" je 4-žilový a tam už nezapojí TN-S ani keby sa poskladali ;-)
Odpovedať
@sedinka a máte až k domu do rozvádzača privedený 5 žilový kábel?alebo je vodič PEN až v rozvádzači z vlastnej zeme? ak nie tak kľudne na 4 žilu zapojiť , preto rozhodne neprídete o záruku 99% domácností má stále sieť TNC.
Odpovedať
chlapi, niesu varne dosky len na dve fazy? ak ano, tak zapojenie jednoduche - L1, L2, N, PE
Odpovedať
Článok sa načítava...
@juzan tvoj prvy koment spravne poopravil elmor1, o tom niet pochyb . K tomu druhemu - samozrejme, mohol to elektrikar spravit v tvojej dielni a bolo to spravne, privod (4zily), vyvody - 5 zil, PEN (nulak) rozdelil na pracovny a ochranny vodic a dalej pokracoval v zapajani rozvadzaca obsahujuceho prudovyc chranic sposobom PE - PE, N-N (obvody mimo prudovy chranic) a dalej N1-N1 (pracovny vodic prudoveho chranica s pracovnymi vodicmi prislusnych obvodov priradenych k danemu PCH), N2-N2 atď... Inak a zjednodusene povedane - mozem mat na zaciatku 4 zily, "spravit z nich" potom 5, ale dalej uz nemozem PE a N spajat!!! S tymto byvaju caste potiaze aj u "majstrov" s mnoho rocnou praxou, co ma za nasledok vyradovanie PCH z cinnosti, cim straca cely povodny navrh zmysel. Ak uvazujeme, ze prislusny obvod je za prudovycm chranicom, potom zostava moznost pouzit len 1 fazu a 2 vodice (PE a N), stvrty vodic nepripojeny, resp. 2 fazy + PE +N..samozrejme, za predpokladu, ze taketo zapojenie je mozne (nutnost prepojenia mostikmi - byvaju sucastou dodavky el.rur). V tomto pripadne nezabudnite ani na upravu v rozvodnici :) Odporucam zverit toto zapojenie niekomu, kto stym ma skusenosti. Predsa len, predajca vyzaduje orazenie dokladu od rury kvalifikovanym pracovnikom pre uznanie pripadnej reklamacie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
aj tak urobit, na 2 fazy napojit azvysne vodice n a pe
Odpovedať
@vrajmantak si normalny ? to co tu splietas za nezmysly,omg!!!
Odpovedať
@catscan hlavne to nezverit tebe!! nechapem co za "'elektrikarov"' tu pobehuju na SK,ked su schopni vypustit zo seba taku kravinu.
Odpovedať
@duk nerozumiem, co sa ti nepaci, resp. co je v mojej odpovedi podla tvojho nazoru zle, pan majsterko. A uz vobec nerozumiem tomu, ako ma chce poucovat niekto, kto tu v este pred 3 mesiacmi zakladal temu s otazkou ako sa zapajaju dva 6kove vypinace na jedno svetlo a kolko kablov sa realne zmesti do krabice. Hadam to taky majster na zaklade svojej praxe vie, ci..... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi no moja inducka je len na 2 fazy ak si dobre pamatam, mam z IKEA, cize nejaky elektrolux.
Odpovedať
Dá sa aj na štvor žiloví ale tak že dve fázi nulák N a uzemnenie PE. Niektoré spotrebiče majú toto zapojenie v návode, ale žiadný nový spotrebič sa nedá zapojiť na spoločný PEN podľa návodu lebo podľa novej vyhlášky v nových domových inštaláciach musia byť siete z rozdeleným ochranným a pracovným vodičom a preto sa nevyrábajú spotrebiče zo spoločnou svorkou PEN. Ale kedže sú aj staré inštalácie kde je PEN a EU povolila používanie týchto elektroinštalácií tak o záruku by ste sa nemali báť keby ste rozdelenie PEN na PE a N urobily v krabici alebo zásuvke a nie na svorkovnici spotrebiča. Ale pozor ak máte pohyblivý kábel ktorý ma len žltozelený a nie modrý tak ten nesmiete použiť kvoli tomu že jeden byste preznačily na modrý čiže N a to nie je dovolené. Iba ak po celej dĺžke kábla. Tak a som zvedavý na odozvi vaše :-D
Odpovedať
@catscan ja som svojho casu zapajal rozvadzace kazdy zhruba v hodnote 2 mil eur a to, ze som este nezapajal 6 a 7 vypinace priamo do vypinacovej krabice ale cez rozbocovacie krabice(preto som to chcel vediet) zo mna snad este nelektrikara nerobi:) tak prepac ,ty si predsa odbornik Pan elektrikar :)
Odpovedať
@catscan tak mi ty odbornik vysvetli ako mozes predpokladat za prudovym chranicom 4 vodice ?:) pretoze ako sa nemylim vacsinou su standartne v domoch a bytoch zapajene bud 1 faza + 1 N + 1 PE to su 3 vodice ,alebo 3 fazy + 1 N+ 1 PE to je 5 vodicov ,takze ake 4 vodice by to podla teba mali byt ? ale ako vravim mozno sa mylim a niekto zapaja aj 4 vodice,s tym som sa fakt este nestretol a ak su taki majstri tak potom vznikaju problemy:)
Odpovedať
Chlapi ale ste ju tu doplietli..Teraz k veci.4zonova indukcna varna doska ma vzdy dva plne nezavisle zdroje(kazdy pre 2 zony).Kazdy zdroj potrebuje fazu ,nulu .Takze varna doska potrebuje 2 fazy ,nulu,pen -L1,L2,N,PEN co nevylucuje pouzitie 4ziloveho kabla cyky 4x 2.5.Fazove vodice budu pouzite dva.treti fazovy vodic sa preznaci pomocou zmrsovacej buzirky na modry a zapoji sa ako N(samozrejme aj na strane rozvadzaca).Pouzitie PE vodica zostane samozrejme zachovane.Taketo riesenie naviac nevylucuje ani pouzitie prudoveho chranica (3fazoveho) s tym ze jedna faza zostane nezapojena.
Odpovedať
@duk mozno by stalo za to, precitat si pomaly, vklude este raz, co som napisal a nie len Hrrrrrr napisat somarinu. Ved som len uviedol to, o com pise v poslednom prispevku @dufi1978 ("resp. 2 fazy + PE +N") a ta prva cast bola odpoved juzanovi, 4 zilovy je spominany spred prudoveho ako privod, nie za prudovym.
Odpovedať
@duk ja som o sebe nikdy netvrdil, ze som pan elektrikar, tak si laskavo tieto pomenovania hovor pred zrkadlom. Nevyvysujem sa a vzdy, ked viem, tak sa snazim poradit. Zato, ty tu vacsinou iba ofrflavas komenty inych , ale radu sotva napises.
Odpovedať
Profilova fotka
@duk prepáč, ale takého elektrikára ako ty by som nedal ani zásuvku zapájať... A že nemôžeš za prúdovým chráničom predpokladať 4 vodiče? A to už prečo? Odporuje to snáď nejakej vyhláške, resp. funkčnosti? Máš tu názorný príklad od viacerých, keď chce niekto použiť prúdový chránič na už existujúci 4-žilový kábel spôsobom, že jednu fázu preznačí na N (samozrejme na oboch stranách) a bude mať použité 2 fázy, N + PE.
Odpovedať
@duk No neviem ale do prúdového chrániča vchádzajú 4 a vychádzujú 4. 5 a 5 som ešte nevidel ale ja si myslím že sa len nerozumiete a že rozprávate v podstate to isté.
Odpovedať
@sgt Pozor ( ako urobiť to môžeš pokial ti nikto na to nepríde s tých dôležitých ale) preznačovať káble farbou sa nemôže iba na začiatku a konci ale po celej dĺžke, tým ťa nechcem zhodiť že rozprávaš bludy ale len poopravujem to čo vraví vyhláška.
Odpovedať
Profilova fotka
@caknk hmm, doteraz som bol v tom, že preznačovať žily na koncoch môžeš, okrem PE - to je zakázané. Vyhlášku nepoznám, nie som elektrikár ;-)
Odpovedať
Toto dufam nemyslite vazne chlapci. "Schema zapojenia FI Vstup: L1,L2,L3,PEN Vystup: L1,L2,L3, z vyvodu "PEN" !!! vytvorite samostatnu zbernicu pre vodic/e N !!!" A to mi teraz prosim vysvetlite, akym zazrakom prudovy chranic pri tomto zapojeni zisti, ze niekoho trasie, ked je PEN rozdelene az za prudovym chranicom? PEN sa musi rozdelit na N a PE pred prudovym chranicom, nie za. A ved co, svetlo svieti, radio hra, co tam po tom, ze ten prudovy chranic nic nechrani?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter áno, @sleepy to hore dosť poplietol, samozrejme že PEN sa musí rozdeliť pred prúdovým chráničom, inak ten prúdový chránič nemá žiaden zmysel :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?