Ako urobiť rozvody na HDMI v dome?

Ako na rozvod hdmi? Co natiahniut a kam? Zakaznik ma taku poziadavku a este som to nerobil. Chce pouzit valenu a valena ma v ponuke toto: https://www.friebert.sk/audio-hov/993... Takze treba len klasiku natihnut a zapojit do zasuvky alebo inak?
Odpovedať
@patriky Tie zásuvky mám doma 4 ks, natiahol som klasický HDMI kábel s koncovkami, tie následne cvakol a zapojil do Valeny podľa nimi dodávaného návodu. Nešlo to vôbec. Následne som stiahol schému pinout HDMI na nete, zapojil podľa nej a už išlo aspoň 720p, ale sekalo to a zelené fragmenty to malo. Riešil som to aj s Legrandom, momentálne sú všetky štyri zásuvky na reklamácii. Vzadu na tej zásuvke sú radové svorkovnice. Neodporúčam.
Odpovedať
@patriky
Odpovedať
Profilova fotka
Hdmi kabel je audio video kabel, neviem co myslis pojmom klasika no pre hdmi potrebujes hdmi kabel. Da sa nahradit s cat5/6 no na to potrebujes specialny extender na kazdom konci. Pouzivaju sa pri bacsich bzdialenostiach kedze signal sa v hdmi vzdialenostou straca. Naco to ten zakaznik v,astne chce? Kde umiestnit a co prepajat?
Odpovedať
ak sa smiem spytať na čo hdmi zasuvka ?
Odpovedať
@madein1974 HDMI nieje audiovideo kabel, prave naopak - je to DATOVY kabel. Signal sa vzdialenostou nestraca, ale degraduje - dochadza k interferenciam, pouzite vysoke modulacie su malo robustne a slabo odolne voci ruseniu. Kamen urazu je v tom, ze cez HDMI sa prenasa nekomprimovany signal, ktoreho datove toky su obrovske. Bitrates sa daju najst napriklad tu: https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI , pre v2.1 sa uvazuje s datovymi tokmi do 42Gbit/s! @patriky @megdesign Hentu prkotinu som nevidel este funkcnu na viac ako 5m a 1080i50. edit: je lepsie nechat trcat zo steny kabel, ako vytvarat dalsie spoje zasuvkami ..
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky lze táhnout pouze originál kabely (přesné dodržení impedance) do délky 15m, ale spolehlivě funguje 10m. Řešíme to rozvodem SDI. Je to profesionální standard. Jako anténa, běžný koaxiál, desitky metrů. Už jsou i převodníky za pár drobných. http://syntex.cz/p/micro-converter/c/...
Odpovedať
Tiez planujem HDMI rozvod. Najrozumnejsie mi pride natiahnut HDMI kabel v hrubsej trubke a pouzit zasuvku, ktora ma len HDMI predlzenie. Urcite nie Valenu a patlat sa nacvakavanim drotov. Ked vyjde iny HDMI standard, staci zatiahnut novy kabel do trubky a hotovo, hoci je otazne, ci ta spojka to nepokazi. @megdesign: Nikdy som HDMI kabel nerozoberal, ale predpokladam, ze bude tieneny. Nerobi ti problem to, ze mas odizolovanu moc velku dlzku? Vychadzam len zo skusenosti ohladom Cat7 ethernet kablov, kde pre dosiahnutie 10GE je to pri nacvakavani na keystone citlive ako svina. Samozrejme, pokial clovek nepouzije merak za niekolko tisic, tak ani nezisti, ze instalacia nevyhovuje pre 10GE. @mejdi1 @madein1974 napr. na to, ze chcem prepojit pracovny kutik s NTB v jednom rohu obyvacky s receiverom v strede obyvacky. Kedze NTB sluzi u mna ako jediny zdroj audio/video obsahu.
Odpovedať
Profilova fotka
najlepšie je ťahať komplet hotový kábel v chráničke. Máš zaručenú kvalitu a do budúcna jednoduchú výmenu za iný štandard...
Odpovedať
@megdesign Ked uz mas tu Valenu, mohol by si skusit napojit kabel tak, ze odizolujes uplne minimum, treba sa hrat s milimetrami - hodinarska praca. Nie surovo 30 cm volnych drotov :-) .... Celkom by ma zaujimalo, ci nastane zlepsenie.
Odpovedať
@zefe 30 cm to nieje a tienený je vždy jeden pár, čiže mám netienenych možno 8 cm...
Odpovedať
Existuju aj hdmi -> eth -> hdmi extendery, ktore daju 100m+, ale to uz su vlastne streamovacie zariadenia lossy, raw video proste spakuju a streamuju cez UDP. Je to mimochodom aj najlacnejsi grabber akehokolvek hdmi vystupu, lebo staci ten UDP stream proste zachytavat v PC a ukladat ;)
Odpovedať
@megdesign tiež si myslím že je to kvôli tomu že sú rozpletené a bez tienenia. Skús to skrátiť, škoda že už to nepotiahneš von, aby bolo tienenie čo najbližšie k tej zásuvke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign aj 8cm je extremne vela, na druhej strane ta zasuvka vyzera byt podla obrazku zle dizajnovana ( ako keby si konstrukter silnoprudu/PLC odskocil k HDMI :-D ), takze asi smola. Stale si spominam, ako sme s kolegom naflakali prve cat7 kable (tienene aj pary samostatne) do keystonov na patchpaneli, pomerali drahym Fluke na 10GE a trhali si vlasy - polovica nevyhovujuca, crosstalk.... A tam slo o milimetre, nie centimetre.
Odpovedať
@peter_83 ale veď tienenie nemá samotný kábel, len páry v ňom...
Odpovedať
@megdesign veď áno ale je možné že sa rušia medzi sebou keď sú neni tienené. To je ako dátový kábel, ako písal kolega vššie @zefe tam ide naozaj o detailíky. Skús to skrátiť na čo najkratšiu možnú vzdialenosť možno to pomôže.
Odpovedať
@megdesign Este taky detail, ked pozeram na tvoju fotku...to tienenie si vobec niekde pripojil k tej zasuvke?
Odpovedať
@zefe vysvetlim ti to asi takto. Kazdy typ HDMI kabla, v zavislosti od jeho fukcie, ma ine zlozenie vodicov. Vid obrazky. Tienenie jednotlivych parov sa priamo pripaja pod svorkovnice HDMi zasuvky. Evidentne si taku zasuvku este ani nevidel... Vodice, ktore su v hnedej buzirke su tienenia jednotlivych parov. Sam Legrand netusi, preco mi to robi to, co to robi. Fotky videli a odblankovanie a zapojene je to dobre.
Odpovedať
@zefe 20-tka je hlavne tienenie kabla, podla Legrandu
Odpovedať
@zefe A mam tento tester kablov a podla neho je to zapojene rovnako, ako ked testnem kabel, ktory je original s koncovkami a cez ktory to ide bez akychkolvek problemov. :) http://aerial.sk/eshop/index.php?page...
Odpovedať
@megdesign nevidel a ani taku zasuvku neuvidim, aj vdaka tvojim skusenostiam dam len kabel ;-) , hoci by mal trcat zo steny, maximalne zasuvku s HDMI spojkou. Ale mam skusenosti s inymi zasuvkami a konektormi a stojim si za tym, ze 8cm netienene pred zasuvkou je masaker a hlavny dovod, preco ti to nefunguje poriadne. Ak to ani v Legrande nevedia, tak to je smutne.
Odpovedať
@zefe inak to nemas ako zapojit, pokial nedas dole tienenie v dostatocnej dlzke na instalaciu. Neviem si to predstavit zapajat s centimetrovymi kablikami... Ano, preto pisem,ze treba dat zlab od receivera do TV. Ale ja som tahal jeden HDMI aj od receivera do projektora a tam by bol so zlabom troska problem... Za receiverom by mi diera zo zlabu nevadila - schovana za skrinkami, ale vedla projektora na strope by mi asi vadila...
Odpovedať
@zefe Ano, aj ja som videl videa, ako napriklad toto: https://www.youtube.com/watch?v=SJG2E... Ale je rozdiel zapajat kabel, ktory je volne na stole a ine kabel, ktory je zamurovany v stene ;-)
Odpovedať
@megdesign tak ako ti povedali hore, je to v podstate dátový kábel a preto tam platia určité špecifiká. To že máš v poriadku piny ešte nezanamená že máš dobrú priepustnosť, je to podľ mňa zarušené a preto ti to robí to čo to robí. Treba to skrátiť a pripojiť to tienenie.a tiež sa čudujem tomu že v legrande im nie je divné to že máš takto rozpletený ten kábel. Čo najmenej odizolovaného káblu a tienenia a bude to fungovať.
Odpovedať
@megdesign si nerob srandu s takym testerom, ktory akurat pomeria, ci je kontakt. Myslis, ze to generuje nejaky rozumny signal a meria crosstalk a ine dolezite parametre? :-D Take srandovne meraky su aj na RJ45 a tiez zistis, ze mas/nemas aky/taky elektricky kontakt. Nahrada, aby si nemusel multimetrom po jednom pine pipat + ci nemas vymenene piny niekde. Potom pripojis Fluka za niekolko tisic EUR napr. https://www.flukenetworks.com/content... a zrazu zistis, ze existuju veci NEXT, FEXT, AXT...a ten prepoj je dost na hovno, lebo si to odflakol a nemas minimum untwist, minimum netienenej casti, atd... https://www.flukenetworks.com/knowled...
Odpovedať
@megdesign pravda pravda... to aby clovek najprv sapoji a az potom tahal v stene.
Odpovedať
@megdesign na to videu čo si postol presne vidíš ako má byť spravené to tienenie.
Odpovedať
@peter_83 pozeram, ze si od Nitry. Kludne mozes prist na fusku a zapojit to. Ak to rozbehas na 1080p/60Hz z receivera do telky a z receivera do projektora - oba kable v stene a strope, bezproblemov ti to zaplatim. :-) Ja som skusal uz vsetko a bezuspesne: 1. zasuvky na stole + kus kabla 2. kabel origo od Legrandu - https://www.cbelektro.sk/eshop/action... 3. rozne schemy pinout 4. porovnanie pinout fungujuceho HDMI z mojim zapojenim - 100% zhoda 5. testnute zapojenie testerom HDMI kablov Nic viac ma nenapada...
Odpovedať
@peter_83 lenze ten ujo ma ten kabel na stole. To sa mu zapaja. Ja mam zial kabel v krabici, kde je este osadene sasi zasuvky. Tam to nemas ako spravit s 1 cm fuzmi :-)
Odpovedať
@megdesign tolko penazí nemáš :-P :-D :-D :-D návod sme ti dali zvládnuť to už musíš sám :-D neboj sa aj ja som si tým prešiel keď som mal meranie sietí a len naskakovalo fault fault fault , hneď som pochopil význam tienenia a ako ho zapájať :-D @megdesign jasné že to má na stole tak sa mu to zapája ale dá sa to zapojiť aj v krabici. Kúp inú zásuvku a čekni to na nej, možno je naozaj ten francúzsky šmejd zlý :-)
Odpovedať
@zefe samozrejme ze ten tester je na to, aby si videl, ci mas pin-in rovnaky ako pin-out. Urcite tester za 15€ negeneruje nejaky signal :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?