Ako tahate datove kable po dome?

Profilova fotka
idem tahat DATOVE kable po dome (asi cat5e). ako ste to riesili Vy? do chraniciek, alebo pod omietku? mame bungalov, takze po podlahe, alebo vytiahnut od kazdej zasuvky kabel do podkrovia a z tade do switchu v podkrovi? (switchu teplota/zima asi neuskodi) ale zaujima ma to s chranickami, lebo ci uz tak alebo onak, neviem ci je realne vymenit kabel v chranicke v stene/podlahe dakujem
Odpovedať
Tahal som CAT6A v chranickach po podlahe. Vymenit kabel je nemozne, staci jeden ohyb a hotovo. Ale naco by som ich menil? Mame technicku miestnost, tak som vsetko vyustoval tam. Pozri do mojho fotoblogu, je to tam vidiet. Inak umiestnenie switchu do podkrovia, no neviem, zimy by som sa asi nebal ale v lete sa tam musi upiect. Najviac by som sa asi bal pripadneho poziaru.
Odpovedať
Profilova fotka
Z podkrovia kde mam router ktory sluzi aj ako switch, mam natahane kable do kazdej miestnosti. V chranickach.
Odpovedať
UTP cat5e je do 100Mb, ja som daval FTP cat6, to je do 1Gb, pre istotu aj s tienenim. Tie kable uz nevymenis, aj preto som ich nedaval do trubiek. Pouzitie trubiek moze byt uzitocne pri montovani zasuviek, ak mas kabel v trubke, teoreticky pri zatlaceni zasuvky s kablom ti do trubky zatlaci 1cm kabla. Ja som mal velku prolem zatlacit zasuvky do skatul, lebo som dal pomerne velku rezervu kabla a tu rezervu zalacit spat do skatule je velmi tazke aj ten 1cm by pomohol. Ak chces tahat trubku, kde v buducnosti das aj kabel, pouzi aspon 32mm so zatahovacim drotom, samozrejme, po trase co najmenej ohybov. Ja som si v dome spravil aj stupacku, mam tam kable, trubky a rury na rekuperaciu.
Odpovedať
@dorwin v podkrovi a v chranickach, lebo ich zeru mysi a kuny :-|
Odpovedať
Vsetky datove a televizne rozvody som robil v 3/4" vodovodnych hadiciach, ktore som tahal pod stropom a ciastocne v stenach do technickej miestnosti. Nie je ziaden problem tam vopchat aj viacero kablov.
Odpovedať
@brandy12 s tou rychlostou je to v pohode aj pri 5e http://www.diffen.com/difference/Cat5...
Odpovedať
Ci pouzijete 5e alebo 6 je uz v principe jedno, obe vedia max 1Gbps (s rozdielnym pasmom). Skor ma zmysel porozmyslat nad Cat 6A ktora je do 10Gbps, akurat treba mysliet potom na to, ze aj zasuvky, patch panel, switch a pod musia byt Cat 6A aby ostala zachovana rychlost. Switch sa moze pouzit aj 1Gbps, ten sa da lahko vymenit v buducnosti.
Odpovedať
Zdravím, tiež idem teraz ťahať novú elektriku, čiže aj dátové káble.. Padol taký návrh, dať tam nie lan káble, ale rovno optické. Je to zrealizovateľné? Či je to blbosť? Ako by som na to napojil na ten kábel koncovku? Že vraj, sa tie optické káble môžu ťahať zároveň s elektrikou, že sa navzájom nerušia. Je to pravda? Pýtam sa ako tažký laik, čiže budem vďačný za vysvetlenie, prečo nie, prečo áno, alebo či je to vôbec reálne. Internet mám optiku od orange. Prípadne ak nie optiký kábel po celom byte, aký lan kábel? 5, alebo 6? Káble idem nakupovať už zajtra, pozajtra, preto by ma potešilo, keby ste mi to tu stihli za ten čas objasniť. ;-) Ďakujem, Ďakujem
Odpovedať
@lukas34 blbost je to a riadna. Optika dokaze preniest obrovske mnozstvo dat z bodu a do bodu b, ale na kazdom konci musi mat zariadenie ktore signal skonvertuje na pozadovany. Mate v telke alebo pocitaci opticky vstup? urcite nie. kupte si cat6 a natiahnite po dome. A tiez si nemyslite ze pridete do elektro a vypytate si 100m optickeho kabla. Ta si radsej kupte wifi ac router a mate doma rychlu siet, ano ozvu sa ''elektrosmogari'' to mi je jasne ale dnes je trend taky aky je smrtfone ani tablet na LANku nepripojite. Ale tie cat5 ci 6 si urcite potahajte.
Odpovedať
Ok, ďakujem za odpoveď
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?