Ako sa robia odpady pod základovú dosku?

Mozete mi nejak poradit pripadne pripojit nejaky fotonavod alebo videonavod ako sa taketo veci presne robia ? mam na mysli odpady, elektrika, drenazne rury atd. naco treba davat pozor atd. Budem rad ked pripojite svoje skusenosti
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@fricko snad do konca mesiaca sa nam podari to realizovat. potom ta poinformujem. :-) dufam, ze sa mi podari pri tom byt.
Odpovedať
dakujem budem cakat na tvoj prispevok. Mna by hlavne zaujimali technicke veci ako sa robi zameranie, atd.
Odpovedať
pozri môj profil ;-), a keby niečo tak napíš
Odpovedať
Profilova fotka
Zameranie urobis podla projektu domu - ked mas zamerane steny, vzdialenost od stien k vyusteniam kanalizacii, elektriny atd urobis rovnako, ako si robil zameranie stien. Ak si chces byt isty, pouzi vytycovacie lavicky / koliky, co je sice zbytocne vela prace, ale na druhej strane lepsie, ako potom riesit ine polohy stien v dome. Pri kanalizaciach davaj pozor na to, aby sli bud zvislo dole, alebo potom pod velmi malym sklonom vodorovne - cca 1-3 cm na meter, viac nie. Ziadne strmsie klesania, ani zbytocne kolena! A never nikomu, kto tvrdi opak, radsej si pozri rady odbornikov. Vyustenie mimo zakladov by malo byt v nezamrznej hlbke. V samotnom prechode cez zakladove pasy je dobre vlozit kanalizacnu ruru do inej s vacsim priemerom, nech ma priestor na male pohyby pri sadani domu a okolia. Pri elektrine si kup chranicku (cervena, mozes pouzit aj drenazku) dostatocneho priemeru a tu ved tak, aby bol obluk (kedze elektricky kabel bude vchadzat pod zaklady asi vodorovne a zo zakladovej dosky kolmo nahor) co najvacsi a aby sa ta drenazka co najmenej klukatila, aby tade potom siel pretiahnut kabel. Pripadne do nej mozes rovno vlozit kabel (a dotiahnut ho az k elektrickej skrini pri plote). Nezabudni vyviest v blizkosti buducej elektrickej poistkovej skrine v dome (teda asi tam, kde budes mat vyustenie elektriny) aj uzemnenie na hromozvod. Sami sme si spravili este popri chranicke na elektrinu este jednu paralelnu - tade budeme tahat kabelaz k branicke (zvoncek, elektrina na pohon brany a ovladanie branicky a osvetlenie pri branke, a elektrinu na ovladanie cerpadla na studni). Rovnakym sposobom ako elektrinu rob aj vodovodnu pripojku - my sme to robili chranickou urobenej z drenazky, s co najvacsim oblukom, aby sa tade dala neskor viest vodovdna hadica. Su ludia, co tam davaju rovno hadicu bez chranicky, ale tu uz potom nikdy nevymenis, ked sa nieco stane. A k vodovodnej chranicke sme spravili este paralelnu chranicku na privod vody zo studne na splachovanie WC. Ak mas plochu strechu, zvaz odvedenie vody zo strechy dazdovou kanalizaciou v stupacke vnutri domu, napr. v kupelni, ma to urcite vyhody a aj nevyhody. Potom je treba spravit do zakladov aj tuto dazdovu kanalizaciu, ta uz moze mat aj strmsi sklon ako odpadova. Vsetky toky vod - kanalizacie aj vodovodne pripojky by mali vyustovat spod zakladov v nezamrznej hlbke. Pri realizacii pasov je dobre dat na miesta, kade pojdu chranicky, kusy polystyrenu a zaistit ich proti vyplavaniu, potom samotne vedenia mozes robit neskor, uz ked pasy budu vytvrdnute. Ale my sme davali rovno chranicky a nevadilo to. A viac sme uz nerobili, snad nam nic neuniklo :-)
Odpovedať
@margarita no a toto robi kto klasicky geodet ? alebo murar to vymeriava ?
Odpovedať
Profilova fotka
To zameranie spravi hocikto, geodet je na to asi dost drahy. Ked mas zamerane rohy stavby - uvazujme ze je to jednoduchy obdlznik - tak vsetky veci zameria murar alebo Ty sam. Najlepsie je odmerat, ako daleko su vyustenia kanalizacie na plane zakladov alebo prizemia v pravouhlej sustave - a to potom preniest na miesto stavby. My sme murarom neverili, spravili sme to tak, ze sme to odmerali: napr. vyustenie kanalizacie ma byt 4m od lavej steny a 1 m od spodnej steny. Tak sme dali spagat ponad pripravovane zaklady rovnobezne s lavou stenou, 4 m od nej daleko a iny spagat 1 m od spodnej steny rovnobezne s nou. A podla toho v krizeni tych spagatov sme ten vyvod potom dali. Skusila som Ti to nakreslit ako sme to merali - cierne su steny, oranzova kanalizacia, a cervene spagaty. Kanalizacia by asi mala ist co najpriamejsie von, aby pripadne opravy pri prevadzke domu boli co najlahsie, ale to by na tom obrazku sla pod cervenou ciarou a uz by to nebolo take zrejme. Inak, sused stavia paralelne s nami, spolahol sa na svojich murarov a ti sa sekli niekde aj o meter, takze teraz bude mat asi mensiu kupelnu. Odporucam Ti, aby si si to zameral sam, alebo aspon skontroloval po muraroch spolu so stavebnym dozorom. Ked to uz bude zaliate v betone, vela toho na tom neopravis... a bude to Tvoj dom, nie tych murariov, tym mozes akurat tak nadavat.
Odpovedať
Profilova fotka
margarita: je to podrobný, presný a správny návod, ešte by som dodal, že ak vodovodné potrubie stúpa zvislo popri vonkajšej stene, je dobré oddeliť ho od steny izoláciou, aby pokračovala nezámrzná "hľbka". Tento rok sa sťažovali, že základové steny nad zemou premrzli.
Odpovedať
@margarita dakujem za skvely popis ale asi najlepsie by bolo mat laserovy merac pre lahcenie prace
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim, rad by som vedel ci je mozne, pripadne ake rizika hrozia ak by som kanalizaciu viedol 18 m v zakladoch (modra ciara). Dovodom je zvazovanie pozemku a tym padom by kanalizaci vystupovala 0,5m nad terenom (cervena ciara). Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
pokial viem, nic vazne nehrozi. Jedine, kvoli comu je dobre viest to co najkratsou cestou von je, ze k tej kanalizacii pod zakladovou platnou sa po zaliati betonom prakticky uz neda dostat. A tak ak sa cokolvek pod platnou pokazi alebo kanalizacia bude netesna, neda sa to riesit tak ako mimo domu - jednoduchym odkopanim a opravou. Pod zakladmi sa k tomu prakticky nedostanete (alebo je treba presekat zakladovu platnu a ak mate pripadne aj podlahove kurenie, tak ho asi tym znicite). Opravy kanalizacie su mozne aj zvnutra rury, su vraj firmy, co vedia netesnost riesit zaplatou zvnutra. Pri takom vedeni, ako uvazujete modrou ciarou, by som dala pozor najma na to, aby v tom vedeni kanalizacie neboli zbytocne ohyby a aby klesala rovnomerne o cca 2 cm na meter.
Odpovedať
Profilova fotka
len este jedna vec ma napadla - ta kanalizacia bude 3 x pretinat zakladove pasy. V mieste prechodu kanalizacie cez pasy by som kanalizacne rury dala do inych, s vacsim priemerom o nejaky 1-2 cm a az tie zabetonovala. Pri pripadnom klesani zakladov budu mat tie kanalizacne rury priestor, aby sa mohli kusok posunut, keby na ne bol privelky tlak a aby tak nepraskli. Ale to je fakt asi navyse a len pre istotu, my sme tak dali, je to mozno 10 EUR navyse.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem, uvedomujem si, ze ak by sa nieco pokazilo, tak sa to neda opravit zvonku, ale len zvnutra (specialna firma), resp. riesit novu cestu kanalizacie. Tie prechody ma asi najviac trapia, takze isto kvalitne chranicky!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vo vsetkych vyustiach sprav v zakladoch kufre , postacuje spravit nieco na sposob drevennej budky alebo ak chces obsalovanie dutiny v dostatocnej velkosti. Potom polozit rozvody odpadov podla projektu , to si zamerias jednoducho postaci ti pasmo a spagat lebo zakladne rozmery a tvar domu budes mat vlastne uz v zakladoch. Netreba zabudat na ulozenie - hlavne kanalizacie do pieskoveho lozka a nasledne prykrytie Spad si vlastne vytvoris tym lozkom. Ja som spadoval 2cm na meter , pretoze ako sa hovori : hovno musi plavat :) . Uzemnenie isticovej skrine je hlinnikova tyc ktoru dostanes kupit v obchode a ja som na nu pre istotu pripojil este zbytok pasu z bleskozvodu cca 5m a nechal trcat zhruba tak aby ostala cca 7 cm nad platnou. Privadzaci kabel nechaj trcat asi vo vyske isticovej skrine a tak isto vyved von z domu, zbytok mozes nechat vonku ztoceny . A privod vody som natiahol pre istotu 2 hadice ,, co keby nahodou" a tie vyustuju v šachte. Apropo ked polozis kanalizaciu sprav skusku tesnosti este pred tym nez ju prihrnes popozeraj spoje ci netecu . Nezabudnut vsetko fotit hlavne aby bolo zrejme kde sa co nachadza .
Odpovedať
otazka č. 1: tie drenazne rury, to je co?
Odpovedať
otazka č. 2: treba nechavat kastlik na elektrinu (podobny tomu na vodu ci odpady) v platni ci staci nechat miesto az pri zakladani tehal?
Odpovedať
@danken234 - my to ideme robit tak ze budeme tahat privod elektriny po vonkajsom obvode obvodoveho muriva a v dome dalej uz pod poterom (v polystyrene)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@margarita Skoda ze som si tvoj postup neprecitala skor, teraz viem ze to manzel urobil dost zle. Kanalizacne rury v casti kde prechadzali cez zakladove pasy, resp. debniace trvarnice vobec nedaval do risej rury ale sa rovno zaliali betonom, a klesanie je asi tak 5 cm niekde hadam aj 10cm na meter. Dalsiu chybu co som si vsimla, rury nevyvadzal tesne pri stene ale takych 15 cm od steny, takze neviem ako tie rury chce potom dostat k stene, zas zbytocne kolenami ktore neviem ako zamaskuje. A zabovali sme iba jeden krat a to uplne nakoniec ked uz bola navozena komplet hlina a strk pomedzi zakladove pasy, takze zhutnenych bude asi tak 3O cm od vrchu a tych 50 cm podtym nie. Tak dufam ze zaklady o moc nesadnu a kanalizacia to prezije, lebo si nechcem ani predstavit ako by sme to opravili ked budeme mat aj podlahove kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sany944 Nelam si hlavu... nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byt horsie ;-) najväcsi problem u teba bude velke klesanie..ak mas 10cm na meter tak budete musiet davat pozor na upchavanie... to ze idu rury priamo cez beton je bezna prax a nikdy sa nic nestalo pokial ja viem. to ze ste zhutnili taku hrubku je velka chyba, ale upokojim ta, ze ak mate dostatok zeleza v platni tak to nikam nepojde... vela stastia....prosim nech sa muz nepusta do elektriky :-) tu ti spravim ja
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Sa chem opytat , cim ste rezali odpadove potrubia? pilkou a zelezo? flexou?
Odpovedať
Dá sa aj-aj...Ale flexou to máš rýchlejšie, aj hranu skosíš, keď treba :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
je treba obalit zvisle odpadove potrubia izolacnym navlekom napr z mirelenu pri zalievani zakladovej vodorovnej dosky. vodar-kurenar povedal ze je to treba kvoli vibraciam a moznosti dilatacie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ja sa spytam vsetkych k tomu zabovaniu, beriem je nutne zabovat po 20 cm - ved niekto to vymyslel, vyratal tak sa to tak ma robit, ale uz niekto si dal zalezat na tom ze by si zavolal specialistov, ktori by zmerali ci je dobre zhutnene na dostatocnu uroven? Pokial mam spravne info nerobi sa to ani na velkych stavbach, mozno tak cesty ale tot vsio. A osobne mam za to ze zabovat vsetko okrem makadamu problem neriesi. Ale ine som chcel je potrebne na kanalizacne rozvody robit tesnostnu skusku? Ja som to dnes napustil, v najnizsom bode kanalizacie som mal tak 1.5 m vodneho stlpca, nikde som nevidel zeby to tieklo ale za sest hodin mi klesla voda asi o 2 cm. Viem nejde o tlakovy rozvod, mozno to pripisat odparu vody?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Tiez riesim pripravu kanalizacnej rury cez zaklad v pristavbe. Cez povodnu stavbu budem musiet vysekat otvor do pivnice povodnej stavby. Rura bude pokracovat v pristavbe, samozrejme sa bude zhutnovat zehlickou povrch pod platnu...tiez by ma zaujimalo ako predist tomu aby sa ta rura poskodila...planujem 125mm cervenu kanalizacnu...ktora pojde 1m zvislo - potom prave koleno a potom 3 m zvislo do pivnice stareho domu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ako vysoko ukončiť kanalizačné vyústenia nad doskou? Je pravda že kanalizačné vyústenia z HT rúr musia mať vrchnú časť hrdla v rovine s povrchom základovej dosky? Nie je ich možne z časti skryt do izolácie?
Odpovedať
@kaspy idealne ukoncit vo vyske pochodznej podlahy. Ale nic sa nestane, ak budu vyssie. Ja som mal vyssie vsetky a krasne sli vsetky skratit a dopojit. Mam aj KG aj HT rury vyvedene.
Odpovedať
@megdesign aj si sa trafil s tou vyskou? Nemas dake foto?
Odpovedať
@rkorba mam v albume.
Odpovedať
S elektrinou a bleskozvodom je to jednoduché, ak máš projekt, nie je čo domrviť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@margarita prosím Vás a treba o základovej dosky vyviesť aj vývody už na všetky umývadlá, vane atd...?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkzk toto by som sa poradil s vodarom. ale hlavne by to malo byt v projekte presne zakreslene, co ide cez dosku. Dodatocne sa uz vsetky odpady dopajaju na ne. aj keby bol jeden odpad v kupelni tak na neho sa napr. napaja aj sprcha a aj umyvadlo atd.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?