Ako odstrániť nepríjemný zvuk (z elektriky?)

Prerábame starší 40r. dom (kocku). Elektrické káble sú v celom dome nové (medené), ale prívod od stĺpa do hodín je pôvodný hliníkový. Kábel od stĺpa je uchytený na železnú konzolu na bočnej stene domu, tak ako je vidieť na foto. Kábel sa mi zdá dosť napnutý v porovnaní s ostatnými domami v okolí. A neviem či to nie je dôsledok nepríjemného zvuku, ktorý sa šíri v tej stene, kde je konzola uchytená. Je to konkrétne spálňa a zvuk pripomína vrčanie transformátora. Aj keď som vypol všetky spotrebiče a poistky v dome (aj hlavný istič) stále to bzučí rovnako. Zaujímavé je, že niekedy to bzučí 1-2 dni, inokedy aj týždeň je ticho. Hľadal som aj info na nete, čo by to mohlo spôsobovať, ale jediné info, čo som našiel, že by to mohli spôsobovať nejaké vibrácie toho kábla a to by sa prenášalo cez stenu. Počasie na to vplyv nemá. Neviem, či to môžu spôsobovať výkyvy v napätí v rozvodnej sústave? Mal som v dome aj elektrikára, ktorý mi prerábal elektriku, ale povedal, že v živote nič také nepočul. Stretol sa niekto z vás s niečím takýmto? Neviem, ako to mám riešiť, či cez elektrárne, výmenou toho prívodného kábla za iný (menej napnutý?) Budem rád ak mi bude vedieť niekto poradiť. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@mayo7 Rezerva na tom kábli je, tak by som najskôr skúsil dať nejaký gumený silenblok medzi nosné lanko kábla a konzolu. Aj kábel by bol menej napnutý. Druhá možnosť je porušená izolácia vodičov od konzoly k elektromeru v stene. Alebo je tam kábel? Lebo to celkom dobre nevidno...
Odpovedať
@dedo758 ci je porusena izolacia kabla v stene neviem ako zistim, neviem ani kade presne kabel vedie, takto som dom kupil, tento kabel sa nemenil. Ak by sa aj dal dat silentblok, kto tuto pracu robi? (elektrarne, elektrikar?)
Odpovedať
to bude asi rezonancia kabla pri vetre ? možno by pomohlo povolenie nosneho lana kabla ale pozor kabel ma ťah neviem aky je dlha pripojka tak aby ťa nezhodil na zem aj pripojku neodtrhlo
Odpovedať
@vrajmantak vietor by som vylucil, robilo to aj v bezvetri a napr. pri silnom vetre nie (problem bude v niecom inom). kabel sam uvolnovat nebudem je vo vyske cca 6-7m (pripojka ma odhadom 7-8m). Neviem ci nebude na to treba auto s plosinou, neviem si predstavit robit to z rebrika..
Odpovedať
mayo to nebude elektrikou ani kablom -len trpezlivo zistiť zdroj bzučania
Odpovedať
@vrajmantak neviem, vazne ma nenapada nic ine co by to mohlo byt - z domu urcite nic. vsetko som mal vypnute. a ked prilozim ucho k stene (na ktorej je zvonka konzola) tam je pocut to bzucanie.
Odpovedať
podobny problem som nasiel v jednej diskusii na nete, no bez vyriesenia: tomas007 píše: Mi to hučí taky, někdy jo, někdy ne, více slyšitelné v domě a v autě, méně pak venku, bydlím v domě na samotě, hučí ikdyž je všechno vypnuté tak co to je? Podobá se to zvuku dieselového motoru nebo těžkého letadla ve velké výšce, ale zvuk je trvalý odpoved: Znáš tu písničku od Wabi Daňka: Telefonní dráty hrají mi už léta nekonečně dlouhý monotonní blues. Hádám, že zdrojem toho nekonečně dlouhého monotónního blues nebudou v našem případě (já to mám taky) telefonní dráty, ale elektrický kabel. Teda nosné ocelové lano, napnuté nezi sloupem elektrického vedení a hákem ve zdi. Lano přenáší „blues“ (při „vhodném“ přizpůsobení mechanické impedance, aby nedocházelo k odrazům) na zeď a rozechvívá ji a místnosti uvnitř působí jako rezonátor. Nejsme blázni. Mám odzkoušeno, že v místnostech uvnitř jsou místa, kde je klid (uzly) a místa, kde je kravál (kmitny) Vzdálenost kmitů od uzlů je cca půl metru.
Odpovedať
@mayo7 Zavolal by som elektrikára, aby pozrel, prípadne premeral tie drôty od konzoly k elektromeru. Ale môže to byť problém aj na stĺpe a tým napnutým káblom sa to prenáša. Ten silenblok tam môže dať niekto šikovný... :-)
Odpovedať
nezbadal si v dome niekde trocha blikať svetlo, ale bo niečo podobné?? Môže byť aj to, že spoj z domu s prípojkou môže byť povolená a preto bzučí, elektrárne, alebo rebrík, keď bzučí a skúsiť počúvať tie spoje kábla pod páskou a budeš vedieť čo to je, či na spoji, alebo v múre domu! :) ešte kde maš Elektromer, či on nebzučí!!
Odpovedať
Stav izolácie kábla v stene sa dá pomerat. Pre vylúčenie "elektrického" pôvodu pazvukov, by som vytiahol poistky v Hds - poistkova skrinka. Ak teda nejakú máš. Btw privodny kábel od stlpa k domu sa aj pri rekonštrukcii dáva hliníkový.
Odpovedať
Daj si to zmerať elektrarnam termokamerou. Čisto teoreticky môže byť povolený spoj kábla a môže tam vznikať iskrenie ktoré sa prejavuje sršanim. Ak bude spoj teply na kamere to bude vidno. Potom stačí vymeniť tie spojky liatinové.
Odpovedať
@dedo758 kabel je samonosný a zavesenie je izolované!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
skus hrnček na stenu a ucho a na miesto kde je konzola a počuvaj ake zvuky počuješ
Odpovedať
5pokus Veď áno, to len či neprenáša niečo zo stĺpa... Len tipujem.
Odpovedať
@mayo7 niekto tam bude musiet vyliezt. Zavolaj si elektrikaraka, nech to tam popozera
Odpovedať
@5pokus svetlo neblika, elektromer je na druhom konci domu, ten je novy digitalny, ten nehuci. @vrajmantak ani hrncek na stenu netreba, staci ked ucho prilozim - je to neprijemny zvuk ako ked bzuci/vrci/huci transformator, taky monotonny zvuk - a je to presne ta stena kde je konzola, dokonca je to pocut aj ked stojim meter, dva od steny (neprijemne je, ze je to zrovna spalna a stena za postelou, keby to bzuci v pivnici, tak to ani neriesim. Vdaka za rady, skusim vytiahnut tie poistky v skrinke na stlpe a potom zavolam elektrarne, co sa s tym da robit. Aj ten privodny kabel od stlpu po dom je moj majetok ci majetok elektrarni?
Odpovedať
Prípojka je majetok elektrární po poistkovu skrinku.
Odpovedať
Chlape, na stlpe nemas poistky? ze by si proste vypol privod elektriny do domu ved vtedy si odpojis priud kompletne a budes vediet ci to je z toho ci nie. s poistkami opatrne, je tam 380V
Odpovedať
Poistky spominam, lebo nam minule nesla doma jedna faza, tak som ich vyberal zo stlpa. A potom som ich daval nazad a v skrini na dome v hlavnom istici bola mys a skratovalo to tam cez nu :-D
Odpovedať
@nesske poistky tam isto su, len som nevedel, ci ich mozem sam vypnut, alebo len ujco z elektrarni, preto som sa radsej najprv opytal :)
Odpovedať
@mayo7 ja som jednu poistku na stlpe aj odpalil, lebo som skratoval v skrini na doma daco, pri cisteni tej mysi :-D :-D :-D srubovak dostal riadnu pecku, bola to moja vina, nemal som sa tam hrat, ked som nevypol privod do domu
Odpovedať
Na bezpečné vybratie nozovych poistiek sa používa tzv. žehlička. Nájdi elektrikára, ktorý ju má. Určite to nerob nijak inak ak nechceš byť vo večerných správach.
Odpovedať
Profilova fotka
@topfield ja mam pocit, ze na poistkach mam plombu...
Odpovedať
@mayo7 ak to bzuci, je tam elektromagneticke pole. Ak si povypinal vsetky spotrebice, ale naozaj vsetky, a stale bzuci, je niekde stale odber. Posla mna prerusena izolacia a vlhkosť.
Odpovedať
@majkoj poistky by nemali mat plombu. To nieje meracie zariadenie. Plombu ma len elektromer.
Odpovedať
Tam budú ešte skôr závitové, nie nožové, vyzerá to na starší dom. @mayo7 Pred elektromerom vypneš hlavný vypínač, čiže celý dom bude bez šťavy a potom na stĺpe vytočíš všetky tri poistky - bzučanie prestane. To bude indícia na tú izoláciu a vlhkosť v stene, ako *megdesign* píše. Ak bzučanie neprestane, prenáša sa to nosným lanom zo stĺpa a tam možno pomôže nejaké to tlmenie...
Odpovedať
@dedo758 ok, vyskusam to takto. v pripade, ze bude zla izolacia kabla v stene, ako je mozne najst chybne miesto a opravit? neviem si predstavit rozbit polku steny. alebo sa bude musiet natiahnut novy kabel od stlpla az po hodiny?
Odpovedať
@mayo7 Skôr iba od konzoly po hodiny. Možno tam ani nie je kábel, ale iba vodiče v rúrke - to bi bolo najlepšie a prípadná výmena raz-dva. Skúsiť tie poistky a uvidí sa...
Odpovedať
@dedo758 pravda, podla toho "ruskeho spoja" pri konzole to bude nerekonstruovana pripojka, takze naozaj je velmi pravdepodobne, ze tam je stara liatinova HDS so zavitovymi poistkami... @majkoj poistky v poistkovej skrinke sa neplombuju, aspon teda na vychode. nieje na to dovod @mayo dedo758 ti radi dobre, nezabudni pred vymontovanim poistiek vypnut hl. istic pred elektromerom, aby si netahal obluky :)
Odpovedať
@dedo758 "Skôr iba od konzoly po hodiny" - ved toho sa prave obavam, lebo hodiny su presne na opacnom konci domu, co je dlzka cca 20m ak by to bolo tahane po vonkajsej strane domu, ak to vedie vnutri domu, to uz je nerealne vymenit, lebo cely dom uz je hotovy zrekonstruovany. Zvonka sa este bude zateplovat mozno v lete, dal by sa ten kabel natiahnut v chranicke po okraji domu a zakryt to fasadou alebo to elektrarne nedovolia a musel by sa robit projekt a tahat to v zemi a hodiny do plota?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?