Ako na rozvod sat + t a internetu?

Ako elektrikar a projektant robievam RD novostavby. Co sa tyka siloviny to mam v malicku:d ale co sa tyka slaboprudu to az tak neviem. Ako skylink nahodit nastavot da sa ale ten rozvod to uz je horsie. Spravim aj to, len som chcel poradit nejake nove finty;) resp. ako riesite takyto rozvod? Pre priklad zakaznik chce 4 tv r sat zasuvky aj s dvb t cize aky zlucovat, multiprepinac pouzit? Potom chce rozvod I do 4 izieb. Ako to riesite? Davate nejaky rozvadzac? Co sa tyka ceny tak rack alebo datovy rozvadzac je drahy cca 70€ hore. To sa klientom moc nepaci. Preto to riesim klasickym silovym rozvodom: http://www.legrand.sk/userfiles/image... Aj ked kamarat co sa tomu venuje mi povedal ze do domu je to zbytpcnost. Ze to natahat zo strechy rovno do zasuviek ako sat tak aj internet. A niekde na streche alebo pod dat krabicu kde sa da zlucovac/ multiprepinac. Ineternet v obyvke ale kde bide net dat 2ks po 2xrj 45 zasuvky a odtial tahat rozvod netu po dome. Ked je provider co mi tahat z ulice net ako nachystat pripravu? Date niekde na roh domu krabicu kde je ukonceny utp kabel a potom sa provider odtial napoji? Alebo ako nachystst pripravu? Poradte nejake slusne, lacne a kvalitne riesenie.
Odpovedať
Toto má celkom dobre vyriešené ELKO a ich Logus http://eshop.elkoep.sk/eshop/action/p... tu zapojíš 2x data a koax do jednej krabice čiže v podstate zabiješ 2 muchy jednou ranou. Koaxiál je najlepšie ťahať v kuse na strechu k satelitu od zásuvky. Čo sa týka netu tak buď chránička na optiku alebo nejaké ftpčko na hranicu pozemku k elektromeru. Čo sa týka rozvodu tak rieešim to v dátových rackoch, tam je to najlepšie a najjednoduchšie, osadím patch panel a nejaké switche, dole hodím ústredňu na alarm a všetko pekne pokope.
Odpovedať
@pierre83 potom na tej hranici, ako to spoja? Stavi eln ftp ci tam dat aj nejaky kabel na dsl? A ked chce 4 sat + dvb -t ako to robite? Lebo potom priamo do sat zasuvky z lnb sa to neda treba nejaky zlucobac alebo multiprepinac ale aky? Kam ho umiestnit? A co sa tyka dvb-t tak treba dat na strechu aj 230V
Odpovedať
@patriky tam nech si to rieši provider, dsl linka je v podstate 2linka takže vyberú 2 páry a pošlú ti po ňom signál do modemu do domu. Väčšinou to riešim potom v tom dátovom racku, teda ja nie ale poskytovateľ (skylink alebo pod), tieto veci ja moc neriešim pretože to už by som mal ozaj hlavu ako melón :D investor povie čo chce a podla toho sa urobí kabeláž. Rozvod všetky miestnosti osve a koaxy naraz na strechu a data na jedno miesto. takto je to úplný ideál.
Odpovedať
@pierre83 v tom ravku tam to mas ako poriesene?mas tam patch panel kde je privodu netu a odtial uz ides do zasuvky... router mas v racku? A ked chces wifi zosilnit alebo ke slaby z toho racku co pouzijes AP?
Odpovedať
@patriky ja myslim ze to by si mal aj zakaznil povedat, ja mam rozvadzac inde a router a pod chcem inde, ludia si tam mkzu dat nas, komp na kamery atd, to je myslim individualne. Tak isto sateloi, kto vie ako yo budu mat, tozavisi od konktretnej situacie. Este k tej multizasuvke chcem vidiet chlapa co tam zaloji 2x cat6 kabel a tie koaxialny to bide asi boh.
Odpovedať
@patriky na patch panely ukončujem dátový rozvod, niekto povie že zbytočnosť ale ja to tak robím pretože potom sa to dá pekne menežovať. Osadíš switch a do neho prívod netu a ten zabezpečí rozvod netu do zásuviek. Keď je niekde slabý signál na wifi tak použijem hocijaký zosilovač wifi signálu , AP , pripnem do zásuvky ktorá je na switchi a funguješ dalej.
Odpovedať
@sysell nechcem sa titulovať tým čo si povedal, ale zapájam ich úplne bežne a ide to bez problémov :)
Odpovedať
@sysell hej kolko zakaznikov vie co moze ocakavat od elektroinstalacie? Ak mu nenavrhnes co treba tak si to nevypyta.
Odpovedať
@patriky ak zakaznik neda viac penazi za datovy rozvadzac, tak to urcite casom olutuje. Ja davam kazdemu 198 modulovy rozvadzac od schrack za 140€ 😂, vobec im nedavam na vyber, do toho rozvadzaca taham vsetko, tv sat data internet, kamery alarm. Ak zakaznik chce TV SAT R v jednej zasuvke musi tam ist multisvitch, tie si kupis rozne, standard je 5 vstupov TV, VH, VL, HH, HL nato je specialny konvektor (to cudo na parabole) vystup z multisvitcha je od 4 po 16 mozno aj viac, takze ak mas napr 6izieb z tv tak kupis multisvitch 5/8 do TV das cez bezny zlucovac antenu na radio a DVBT vystupy idu priamo do zasuviek v izbach, su aj konvektory na 8 tv, vtedy tahas priamo s paraboly, alle nefunguje to spolahlivo. Takze rozvod kablov co zasuvka to priamo do rozvadzaca, ci uz to bude rack alebo nieco ine to ti prax ukaze ak budes mat malo miesta. Z toho rozvadzaca potom 5 alebo ak aj radio tak 6 kablov na strechu, jeden na hranicu pozemku, do pyliera pod elektromer. Ak chces signal z dvoch druzic tak das na strechu 10 kablov a kupis multisvitch ktory ma 9 vstupov, a mas v jednej zasuvke 2 SAT paraboly, DVBT aj RRADO. Tym ze to je v sylovom rozvadzaci dolozis istic a mas elektrinu. Ak sa zakaznik rozhodne docasne vyuzivat iba jednu ci dve telky dam do rozvadzaca standardny rozbocovac, ak chce dve telky so sayelitu bez dvbt dam konvektor na dve telky v rozvadzaci dve spojky a hotovo. To iste robim z netom, taham ho len CAT 7a kablom, kazdu zasuvku do rozvadzaca ukoncim patch panelom potom jeden CAT7 na strechu a jeden na hranicu. Hotovo. Zakaznik ma vsetko pokope a vsetko flexibilne. A nezabudajte tahat intrenet ku kazdej tv zasuvke idealne 2x RJ45 jeden net do telky druhy do satelitu, daju sa potom posielat kody na skylink. Sme elektrikari tak robme elektriku s viziou do buducna, ja robim vsetko tak aby to bolo flexibilne do buducna.
Odpovedať
@patriky daj tam to EMP, co som ti pisal v sprave... To mas multiswitch na sat aj dvb-t. Na net daj router a vedla switch.... Wifi router si zakaznik pichne hocikde do hociktorej izby do RJ 45. Vypnut na nom DHCP, nadstavit pevnu adresu, poslednu v sieti, zapat wifi a sifrovanie. Vsetko davam pod strechu, co sa tyka sat a net...
Odpovedať
@megdesign ano a ked tam neni pristup? Vo sa tyka switch router neda sa to bez toho? Lebo wifi router chcem v izbe ako to spravit? Alebo dat rputer a ootom niekde dat wifi adapter popripade. AP? Ci?
Odpovedať
@patriky sak hore /niekde inde do rozvadzaca - ja davam samostatny datovy/ das router bez wifi za 15€ /aby provider nadstavil svoje veci - IP, brana, DNS, WINS, atd..../ + plus switch tolko portovy, kolko potrebujes koncovych zasuviek. /router ma 4 out + 4 out switch a mas 8xout./ Wifi router pripojis niekde v dome/byte na jednu zasuvku, vypnes mu DHCP /aby prideloval adresyzariadeniam don pripojenych cez LAN a wifi ten nadradeny router bez wifi/ a nadstavis pevnu IP poslednu v rade. Na tom nadradenom routri vyhradis tomu podradenemu s wifi podla jeno MAC adresy stalu IP /tu poslednu v rade, ktoru si nadstavil na tom podradenom s wifi/ Da sa to aj bez toho, aby si dal switch+router, ale potom musis ratat s tym, ze ak das len wifi router, tak mas len 4xout a musis ho umiestnit tak, aby si mal pokryty cely dom/byt s wifi... Do izby potiahnut kabel od providera a na stenu spravit RJ45 zasuvky /kolko potrebujes - max 4/, ktore prepojis kablami so zasuvkami RJ45 v inych izbach. Potom len kratke kable z toho wifi routra do tych zasuviek pri nom a mas tie v izbach zive.... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign chcel by som videt foto ako to bude vyzerat ked v izbe budes mat prepojenie zasuvky :-D
Odpovedať
@patriky Tu som robil 4xIN DVB-S + 1xIN DVB-T + 1xIN NET, 4xOUT do TV /DVB-S + DVB-T/. Nemam fotku dokonceneho zial, ale este odtial bolo tahane 4xOUT NET do izieb /umiestneny router 1xIN a 4xOUT/ a umiestnene aj EMP-Centauri 5xIN/6xOUT.
Odpovedať
@patriky
Odpovedať
@majklname uplne normalne. 4ramik s RJ45 niekde za skrinkou a na skrinke router. Z neho 4 kable do tych 4-och zasuviek....
Odpovedať
@majklname Pripadne takto ;-) https://www.tntrade.sk/molex-celo-s-4...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?