Ako hlboko môžem vŕtať do panelu?

Chystám sa v "čoskoro našom" 3 izbovom byte vymeniť 40 ročnú elektroinštaláciu, ako elektrotechnik svojpomocne len s prácou v paneláku nemám skúsenosti. Moja predstava je nový rozvod v sadrokartónovom podhľade, a zvislé drážky pre zásuvky, vypínače plochým CYKYLO + data a koax. 1. Je nejaká norma ktorá hovorí akú hlbokú a širokú môzem zvislú drážku urobit ? Môj odhad je tak 15mm hlbokú a šírku 20 až 40 mm podla káblov. 2. Aké hlboké môžem použiť inštalačné krabice ? Bežné KP 68 do hĺbky 50mm a môžem ich dať vedľa seba 4-5 ks(KP 64/4 KA) bez toho aby to malo vplyv na statiku ?
Odpovedať
Ahoj zasekavanie do panelov je absolutne nepripustne zo statickeho hladiska, lebo sa porusuje celistvost panelov. instalaciu treba viest uz v jestvujucich trubkach alebo v jestvujucich drazkach.
Odpovedať
Len smelo do toho pokiaľ nepríde sused nič sa nedeje :-)
Odpovedať
@juraj867: Pokiaľ nevŕtaš do polovice hĺbky obvodových panelov ( :-D ), tak priečkam krabice zásadne nevadia. @kkrtko01: A existujúca drážka/krabica, hoci odlievaná v betonárke, nie je oslabenie panela? Pokiaľ zásadne neporuší armovanie v paneli, barák nespadne; aj keby býval hneď na prízemí... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ked som prerabal elektriku v panelaku ja, drazky som robil zasadne len vertikalne... robit drazky vodorovne mi uz pripadala dost zverina, nieco ako si podpilit pod sebou konar.
Odpovedať
Profilova fotka
To tu tychto blaznov nema kto zastavit s takouto radou ze sa nesmie sekat? Boze moj kludne sekaj kolko potrebujes a kade chces.Uvidis sam, ze hlbsiu drazku ako 2cm je aj ak problem spravit.A nepocuvaj blaznov co tu hovoria o statike...to je taka hovadina ze az panelakom trasie ;-)
Odpovedať
@juraj867 Ak sa opytas akehokolvek dtatika alebo na urade a budes chciet oficialnu odpoved nebodaj este podlozenu papierovo, odpoved bude: v ziadnom pripade, ziadne narusanie panela, dokonca verim, ze ti zakazu vrtat priklepkou a davat hmozdinky. Musis pouzit aj zdravy rozum - panely maju bud 15cm (nosne), alebo cca 6cm (nenosne). Na kabel nebudes potrebovat viac nez max 3cm... Krabica pojde do max cca 6cm. Samozrejme panel je zelezobeton, takze v ziadnom pripade sa nesnaz pilit roxor/zelezo. Takze pre standardnu elektroinstalaciu by nemal byt problem. Ci vertikalne alebo horizontalne. Ale rozhodnut sa musis sam. ;-)
Odpovedať
v kluderob ako uvadzas
Odpovedať
Panel v panelovych domoch na slovensku by som prirovnal skor k prostemu betonu ako zelezobetonu. Nie je to ZB panel plny vystuze ako je dnes vidiet pri novych ZB konstrukciach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?