Ako dostat elektrinu na chatu?

Mame moznost prenajat si pre nas detsky klub chatu v krasnom prostredi. Nie je tam vsak elektrina, ani ziadne kurenie. Pozerali sme elektrocentraly, ale neviem sa vysomarit z jednej veci. Pokial ma spotrebu napr. 1.5l benzinu na hodninu, je to pri akomkolvek odbere elektriny? Cize je jedno ci svieti jedno svetlo, alebo ci sa elektrinou kuri? A ak je teda spotreba zavisla na odbere, ako si priblizne zistim spotrebu napr. len pri tom svieteni...? Predpokladame, ze by sme tam boli vacsinu roka 5 dni v tyzdni, 5-6 hodin denne. Je to vobec pre elektrocentralu ok, bezat takto "nepretrzite"? Asi by sme s nou svietili, pouzivali rychlovarnu konvicu,obcas mikrovlnku a mozno by sme museli elekteinmou aj kurit. Existuje aj nejaky iny sposob ako elekteocentrala? Dakujem velmi za odpoved.
Odpovedať
Pokiaľ by ste chceli aby vám "aj kúrila" svietila, utiahla rýchlovarnú konvicu,sem tam MW, tak iste 1,5l TI stačiť nebude...Rozmýšľaj nad centrálou min. cca 10kW ak chceš aj kúriť / síce neviem príkon všetkých spotrebičov/ ale ak potrebuješ iba na jeden radiátor / cca 2Kw,konvica 2Kw, nejaké svietenie/ tak to máš už cca 5KW a tiež musíš počítak s nejakou rezervou cca +2-3Kw a už máš centrálu okolo 8-9KW-výkonu pri plnom zaťažení...A pri plnom zaťažení máš samozrejme väčšiu spotrebu ako keď pôjde centrála iba svietenie...1,5l to je iba relatívna hodnota ako aj pri aute... Je rozdiel ak pôjdeš po dialnici spotreba 6l, v meste 7l, zmiešaná jazda 6,5l...To som samozrejme napísal iba ako príklad...Ak by bola centrála dieslová /čo sa už oplatí na spomínaný výkon/ má menšiu spotrebu ako benzínová. ;-) Nespomínam ani to že iste tam je nejaký bojler kde potrebuješ ohriať vodu pre deti..ďalej ako s vodou, čerpadlo vlastná studňa, mestská voda?? Ďaľšia vec aby sa počítalo s ďaľším navýšením výkonu centrále... existuje dať na strechu solár a priamo naň napojiť kúrenie, ohrev vody..Aj svietenie sa dá poriešiť, ale to všetko závisí koľko to celé "zoberie" na financiách...Lebo aj do centráli potrebuješ naftu-benzín..ďaľšie náklady.. :-)
Odpovedať
Akonahle idete nieco robit s/pre deti, musi to splnat iste predpisy, cize urcite funkcne WC, tepla voda, studena voda, osvetlenie... Na toto vsetko potrebujete elektrinu, vela elektriny. Zaujimal by som sa u majitela o moznych sposoboch dodavky el. energie (najblizsia stavba/sused ma?) Obavam sa, ze hodina prevadzky elektrocentraly bude draha. 5-6 hodin denne/5 dni v tyzdni... to je cca 30 hodin tyzdenne. Povedzme, ze priemerna spotreba bude 2-3l/h to je 60-90l paliva na tyzden,
Odpovedať
dobnra centrla stoji vela nie daka hoby za 100€, zere to vela, je to nekonomicke, hladaj daco normalne.
Odpovedať
Pri vyuzivani objektu "vacsinu roka" pri 30h tyzdenne by som nad centralou neuvazoval, nedoplatite sa. Nehovoriac o tom, ze centrala stavana na taku zataz uz nestoji 5€, na hobby kategoriu rovno zabudnite. Kurenie elektrinou z centraly uplne vylucene, to by vam nestacila cisterna paliva na rok. Pri tak masivnom vyuzivani objektu pokial tam nieje pripojka EE, tak rovno na to zabudnite.
Odpovedať
Elektrocentralu urcite nie. Kvalitne ec co by to potiahli od 1.000 eur vyssie. Za tu cenu pozri ostrovny FVE system. Tzn fotovoltaika s bateriou a rozvody spravit na 12 voltov. Mam znameho co takto funguje na chate v rakusku. Pripadne dokupit menic na 230 ale da sa najst aj dost spotrebicov na 12 voltov A naco konvicu. Dat sporak a plynovu bombu.
Odpovedať
Ostrovny system FVE (ale taky ktory dokaze napajat chladnicku - cize aby vyrobil aspon z rezervou minimum 1500Wh za den Marec-November) k tomu hobby elektrocentralu ked je potrebne pouzivat elektrcike naradia. Na varenie, ktore je vemi energeticky narocny by som odporucil varnu plynovu dosku a plynovu bombu. Ohrev vody a kurenie by som riesil kotlom na drevo.
Odpovedať
a načo ides do prirody ked chces pozivat veci ako doma vodu ohrej na ohni -drevo z lesa a chladničku na bateriu a hotovo alebo plynovy chladnicka
Odpovedať
Treba myslieť na to, že centrála robí hluk a smrad. Obťažuje to + keď beží stále, zožerie dosť paliva a obťažuje hlukom. Keď ju mám zapínať, obťažuje zapínanie a hluk... Riešil by som to: svietenie - LED + 12v akumulátor - doma priebežne dobíjal. Ohrev jedla na plynový sporák + pb fľaša. Kúrenie - drevo/ uhlie - obyčajne peterky/ alebo niečo podobné. Hobby centrála v zálohe na ručné náradie. Snažil by som sa vychutnať si prírodu bez dnešných vymoženosti, keď je to chata. Ja používam centrálu na čerpadlo a ručne náradie, ale je to otravné. Akurát vybavujem el. pripojku...
Odpovedať
z osobných skúseností môžem povedať že pri 12kw a 17kw centrále dieslovej je na cca 24h nonstop prevádzky cca 40l nafty. Záleží samozrejme od typu centrály ale tieto väčšie určite nebudú lacné.
Odpovedať
Treba myslieť aj na to, že elektrocentrála je drahý stroj a zo stavieb, chát sa zvykne na konci dňa zobrať domov(opatrenie kvôli krádežiam). Výkonná bude veľká a ťažká. Takisto palivo, nie je dobré ho skladovať v opustenej chate, stali sa také prípady, že chatu vykradli a aby zamietli stopy, tak z benzínu do píly, ktorú tam majiteľ skladoval zapálili celú chatu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?