Ako digitalny elektromer rozozná tok prudu cez 230 a 400V?

Veľmi sa v tom nevyznám, ale výmenou mororického watmetra za digitalny za zvyšuje nameraná spotreba trojfázových zariadení. Je to tým, že elelktromer meria čimý prietok prúdu a nasobí ich sieťovým napätím 230V a neberie v úvahu tok prúdu 400V. Poprosil by som vysvetliť ako zisti o aké napätie sa jedná. Ďakujem. Je to naozaj tak, že zráta (spočíta ) koľko prúdu pretečie cez 3 fazy a vynasobí 230V?
Odpovedať
Profilova fotka
Skús popísať, o aké 3f zariadenia ide.
Odpovedať
@lezakhynek Nie, nenásobí x 230, 3 fázový digitálny má napäťové a prúdové prevodníky samozrejme pre každú fázu samostatne a tie sú pripojené k analógovo-digitálnemu prevodníku s vysokým rozlíšením (zmeny meria X krát behom sekundy). Mikroprocesor alebo nejaký obslužný čip vypočítava fázový posun medzi napätím a prúdom, čiže meria aj jalový výkon.
Odpovedať
@lezakhynek napätie medzi fázou a nulákom je 230V, no medzi každými dvoma fázami je 400V, takže vždy záleží ako je spotrebič zapojený, 3 fázový motor býva zapojený i do trojuholníka , vinutie je napájané 2 fázami je tam vtedy 400 V a nie 230V, digitálny elektromer má naviac oproti analogovému A-D prevodník , no systém meria rovnako napäťovou a prúdovou cievkou, veľkosť napätia i prúdu,pre každú fázu ktorý preteká obvodom, spotreba za čas má byť nameraná rovnaká každým typom
Odpovedať
Profilova fotka
Digitálny elektromer ti oproti analógovému vie odmerať aj takzvaný deformačný výkon.
Odpovedať
@catscan takže zapojím do siete kondenzator s x kapacitou alebo cievku z x indukcostnou . Ampermeter mi odmeria prud 1A ale elektromer mi nameria vykon len .10 W namiesto 230? Skusili ste to ? To ale nie je môj problém, lebo to ani ten elektromer nemeral dobre u ktorého napätova cievka brzdila kotučik točený prúdovou cievkou. Keď zapojim spotrebič na 400 medzi fazy . Tak mam pri 1A spotrebu 400W ale elektromer nameria 450W ?
Odpovedať
@catscan ako meria keď ma prevodnik analog data? Ja si to predstavijem tak na bočníku meria napätie prúdové , to vzorkuje 1000x za sek ako to prebedie na cisla? Určite napätie určitá frekvencia oscilatora. Super počítač spočíta s frekvenciou nominalneho oscilatora. Videli a podľa programu uda výslednú hodnotu. Akruálny stav. V prvej tisicine sekundy je to 2.5A zozbiera ďalších 999 hodnôt a uloží do pamäte . Aby to bol vatmeter v tom istom čase zozbiera 1000 údajov napätia ako kladnych tak aj zapornych a aj posunutý ch pri jalovom vykone. Teraz toto isté v tom istom čase urobi aj z nasledujucimi 2 fázam i Keď tieto údaje má? vie podľa kombinácí z pamäte priradiť vyslednú hodnotu1 periódy 360°sinuspvky.
Odpovedať
Zda sa mi to príliš zložité . Je to naozaj tak. ?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan mam digitalny elektromer od Findera , prestal mi merat na dvoch fazach tak som musel kupit novy. Nedalo mi a do stareho som nakukol. Vnutri to vyzera ako opisujes. Ale mam tiez zahadu. Meria spotrebu TC a ukazuje mi vacsi prikon ako je sucet zapojenych spotrebicov. Je tam zapojeny 3f kompresor a potom na dvoch fazach jednotlive cerpadla. Pokial zapnem len cerpadla na jednotlivych fazach, ukazuje co ocakavam. Akonahle sa spusti aj 3f kompresor, ukazuje viac, musim ale popozerat, ci niekd enie je nejaky zahady odberatel (pokazeny stykac ci nieco take).
Odpovedať
Zda sa mi to také dosť zložité meranie za 50€ predajnej ceny. Ale aj mobil má 4G Pamäte a 2Ghz frčiaci procesor za takú cenu. Neviem ?
Odpovedať
No ono by to bolo vyskušat . Kapacitnu a indukčnú zaťaž ožliem . Len to či keď zapojím odporovú špiralu na 230V a na 400V či nameria činný výkon dobre.
Odpovedať
@majkoj vieš motor odmerať je veľmi tazke ťažké. Keď asinchróny nebrzdíš a ide bez záťaže tak môže mat len 0.1 príkonu a kompresor berie podľa toho koľko vzduchu je v zásobníku. . Tak može byť výkon aj vačši keď nevie dobehnút sieť.
Odpovedať
@merak no v domácnosti také zariadenie vlastne ani nie je, lebo všetko je zapojene na 230 V okrem motora na cinkular no a aj ten je do hviezdy zapojený. Takže 230V. V elektrokotli mám špirálu medzi fazami. A to je trojuhilnik. Kašlem na to kúpim 230V špirálu a budem pokojne spávať , že nový digitálny elektromer s gsm komunikaciou meria správne. Mne sa zdá , že 400V meria o 1/8 viacej tento nový elektromer.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lezakhynek no veď ty si písal, že na 3f zariadeniach ti zvyšuje odber, tak som sa len pýtal, o ake zariadenia ide.
Odpovedať
@majkoj čo očakávaš? príkon aký je na štítku?, ten sa mení v závislosti na napájacom napätí,zvýši sa napätie a tým i prúd, mení sa v závislosti na záťaži a to len spotrebič ktorý má stále fixný odber, napr. žiarovka ked je už zohriata,čerpadlo či kompresor majú stále iný odber, záleží od záťaže, takže skontroluj aké je kedy napätie, meni sa i vtedy ak je nerovnomerná záťaž na všetkých 3 fázach @lezakhynek v domácnosti sa neplatí za jalový výkon , elektromer meria a zaznamenáva len činný ako vieš že ti meria nesprávne ak je špirála zapojená na 2 fázy? odmeraj vtedy aké je na nej napätie a veľkosť prúdu a je istotne zapojená len do trojuholníka? , ja mám tiež el. kotol a špirála ide i na jednu fázu aj ked 2 fázy vypnem
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu som rad , ze ma mas za blba :). Co ockavam je ze 3f motor kompresora bude brat z kazdej fazy cca rovnaky vykon. A podla toho co ukazuje elektromer neberie, takze niekde je zadrhel. Bud v samotnom motore (technik premeral, skonstatoval, ze je ok), nejakom zahadnom spotrebici (neviem zatial o ziadnom), ktory sa zapina s kompresorom alebo v samotnom elektromeri. Ale uz mam kliestovy watmeter tak budem skumat, ked prekonam nechut po novom roku :)
Odpovedať
@majkoj má rovnaký odpor každé vinutie? na každom je rovnaké napätie a tečie rôzny prúd na jednotlivých fázach? máš 1 fázové elektromery?tak to je na mňa moc toľko zbytočností, ja zas na to blb nie som
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu mam jeden 3f, kazde vynutie ma cca rovnaky odpor a tecu nimi cca rovnake prudy, este nejake pripomienky ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
Len by som chcel pripomenúť, že keď máte napríklad trojitú odporovú špirálu na tri fázy, tak prúdy, ktoré tečú fázovými vodičmi pri zapojení do hviezdy sú diametrálne iné, lebo na jeden fázový vodič je zapojená len jedna špirála. Kdežto pri zapojení do trojuholníka sú na jednu fázu zapojené dve špirály, čiže výsledný prúd tečúci fázovým vodičom je súčtom dvoch prúdov tečúcich dvoma špirálmi.
Odpovedať
@lezakhynek No teda neviem ako u vas,ale u nas je je vacsina cirkularov s prepinanim hviezda/trojuholnik,cize hviezda je len na rozbeh.
Odpovedať
Profilova fotka
@merak a co tym basnik chcel povedat ? :)
Odpovedať
@majkoj vinutie,nie vynutie .
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 ano to je podstata rieseneho problemu :)
Odpovedať
@majkoj No teda ,ake jednoduche.Nemyslim,ze by ten elektromer meral nepresne.Aka bola odchylka od tvojho predpokladu voci tomu co ti nameral?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nič, len som sa chcel vyrozprávať 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 pri nameranom prikone 2,1kW je rozdiel cca 500W
Odpovedať
@majkoj No,to je dost.Jedine ze by to bolo merane kratko po rozbehu kompresora.ale ak je to ustaleny stav,je to divne.Mechanicke elmery sa mozu casom rozstelovat,ale u digitalu by sa to nemalo stavat,jedine ze bol zle naciachovany uz od vyroby.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 no, pokial pripojim na jednotlive fazy spiralu (230V) tak ukazuje co ma, je to cudne. Ako keby kombinacia spotrebicov do hviezdy a do trojuholnika sposobovala problem. Co ma trosku zaraza je, ze elektromer nemeria prudu cez nulak, ale asi to nepotrebuje. Netvrdim, ze je nutne chyba v elektromeri, musim pomerat dalej, potom uvidim co dalej.
Odpovedať
@majkoj Ono mu moze sposobovat problem aj to,ze su to indukcne zataze skus skombinovat to hviezdo trojuhojnikove zatazenie iba zo spiralami a uvidi sa.
Odpovedať
@majkoj Prud cez nulak merat nie je treba,pretoze pri jednofazovom zatazeni je taky isty ako cez fazu,pri symetrickom 3fazovom zatazeni je nulovy a pri nesymetrickom trojfazovom ,co je najcastejsie tadial tecie iba rozdielovy prud medzi jadnotlivymi fazami,ktore uz boli zmerane na vstupe.Takze by ho zaratal v neprospech spotrebitela.
Odpovedať
No prúd medzi fázami je rovnaký to jej jasné. Len napätie je rozdielne 230 alebo 400. Mne merák dokonca ukazuje len 394V, ale to jejedno ved byvalo 220 a 380. Len nie je jedno čí watmeter počíta prúd a napetie 230 alebo 400V už ako som písal elektromer mi zmeria vykon medzi fazami pri konštantné prude . 1/8 vačší. Špirála 230 V prúd 1A elektromer ukáže 229W a špirála 400V prúd 1A výkon 450W . Toto je pre mňa divné a pripada mi to ako by ten prúd meral oboma fazami, v skutovnosti aj tečie jednou hore druhou dole ale nevynásobil ho 400V ale 230V že by mu vyšlo 460W. To je to čo ma zaujima .
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?