Aké sieťové káble pod omietku- s akou izoláciou ?

Ahojte, chcem v dome urobiť rozvody pre počítačovú sieť s FTP kablami Solarix CAT5E. Pretože potom už nemám v pláne ich meniť, chcel by som ich dať pod omietku do drážok v porfixe. Len neviem či sú tie FTP káble vhodné pod omietku, či nemusia ísť do chráničiek. Solarix ich robí s rôznymi izoláciami, PE, PVC a LSOH. Ktorá z nich je vhodná pod omietku? https://www.solarix.cz/cat_tree.jsp?b...
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh mozu ist pod omietku v klude aj UTP alebo FTP , PVC si objednaj , PE sa davaju na strechu su odolne proti UV ziareniu ---- LSOH ti netreba :D
Odpovedať
Daj CAT 6a, a ja by som dal do chranicky.
Odpovedať
@patriky Aj som rozmýšlal nad cat6a, trochu je to drahšie za kabel a za zásuvky a patch panel + kable. Možno aj dám, robí sa to až o mesiac a nič nie je zatiaľ nakúpené, len ma zaujíma či sa tie kable dávajú do chráničiek alebo sa môžu bez obáv zasadrovať do drážok v porfixe.
Odpovedať
Hore by som dal do chraniciek a potom co bude v stene zasadrovat. Ono aj tak sa to nepodari vymenit si myslim. Kable daj CAT 6a a ostatne daj normalne, ale pride doba ked bude treba a len vymenis aktovne prvky a ides dalej, ale kable uz tak lahko nevymenis
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@trubiroh dával si nakoniec do drážok v pórobetóne a zasádroval ? Tiež uvažujem, že takto potiahnem CAT6 UTP PVC - nechce sa mi to dávať do chráničiek. PVC izolácia vydrží vlhkosť pri sadrových omietkach ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Môžu ísť sieťové káble v stene bez chráničky, skryté v omietke ?
Odpovedať
@purplesticks samozrejme, neexistuje dovod preco by nemohli
Odpovedať
CAT6 určite a pod omietku môžeš dať hocičo, ona ti ich nerozleptá 😄 Ja som dával tie najlacnejšie káble, ani neviem, či sú PVC, či jaké, ale dodnes fungujú. Megdesign síce bude hučať, ale ja chráničky nepoužívam, naozaj veľmi málokedy. Na terajšom dome som ich dal na pojd jedine, aj to len preto, že mi tam lietajú netopiere, kuny, mačky a iná háveď, aby to nerozkusali. Ani do betónu som nedával chráničku, lebo veď reku na čo? Tie chráničky sú aj tak úplne debilné a viac ako 3-4 metre kábel cez to neprepcháš ani keď sa pototo. A už vôbec nie, keď maš chráničku dajako zahnutú v betóne. To už by lepšie bolo azda dať tú čiernu hadicu na vodu nejakú tenkú. Alebo plasthlinikovu rúru, to by som potom uveril, že prepcháš kábel aj 15 metrov.
Odpovedať
Preto sú chranicky aj s drôtom, poprípade preťahovacie pero. Ale aspoň ja osobne myslím, že v dnešnej dobe ťahať to káblom, v bežnej domácnosti je zbytočné (až na niekoľko málo špecifikácií). Ale určite je potrebné mať chráničku/potrubie vhodnej dimenzie z tech. miestnosti niekam von, ideálne k vstupnej bráne.
Odpovedať
@arcticcode Ja spravidla všetku elektriku vždy dávam do trubiek. Stará klasika. Donedávna bolo také obdobie, keď aj niektorí známi občas predhodili tému, že trubky sú zbytočné, že už sa to tak nerobí, že robím "archaicky",.... a že rýchlejšie je len naťahať, zaliať/zaomietať kábly, a pod... Teraz však keď prichádzajú chlapci z turnusov z prác v záp. Európe vraveli mi, že teraz je tam vrátený trend, a že čo v súčasnej dobe robia RD, tak je požiadavka (a projekty), že všetko je to do trubiek a chráničiek. A z tej "nebezpečnej hávede" v dome, čo spomínaš, Ti káble vie poškodiť len kuna, nič iné !
Odpovedať
@petersd môžem sa opýtať, kedy potom pretahujes káble cez chranicky? V celom dome si spravíš rozvody, kde je potrebné, tak chranicky a potom pretahujes, alebo pretahujes až napríklad po omietkach/vymalovani a rovno to kompletujes? Aké priemery chraniciek sa ti osvedčili na akú kabeláž, napr. 16mm na 2 FTP kable postacuje? A akým spôsobom ťahať chranicky, napríklad od zasuvky rovno chranicka do rozvádzača?
Odpovedať
@arcticcode Načo? Cez CAT5 chodi 2,5GBit... A 10GBit hw doma okrem geekov kvoli cene aj tak nik nema 😅
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pepco2 16ka na max jeden kabel, zatahuje sa pred ulozenim do steny
Odpovedať
@kejsix kto plamuje poe zariadenia tak cat6 je rozumna volba
Odpovedať
@rapidek preco? bezne taham poe kamery externou cat5 desiatky metrov, vsetko hra...
Odpovedať
@kejsix lebo mensie ubytky napatia, hlavne pri 12V poe injectoroch.
Odpovedať
@rapidek pasivne poe je pravek, ale pred 20 rokmi sme tak pripajali APcka na vysielacoch a zilo to... s aktivnym poe uz absolutne nema byt aky problem... jediny realny dovod na cat6 je 10gbit, ak sa chces vyhnut optike z nejakeho dovodu
Odpovedať
@arcticcode ja v stene netaham dátové káble v chranickach, takže neviem prečo by som mal hucat. A ani silové... Je treba dodržať separatne vedenie silových a dátových vodičov v potrebnej osovej vzdialenosti keď tak... Ale kábel, ktorý ide "voľne", do chráničky dávam. Ako mechanickú ochranu. Na zatahovanie vodičov/káblov v už zamurovanej chráničke existujú rôzne spôsoby. Elektrikárske pero, EPS gulička na ocelovom lanku,... Keď sme dvaja, do našponovanej chráničky fi16 v pohode natlačím ručne 25m 3*2,5 cyky...
Odpovedať
@pepco2 Vravím, že robím archaicky. Najprv sa celý dom natrubkuje a až potom sa zaťahujú drôty, kábliky. Nikdy som nemal neriešiteľný problém a ako spomínajú vyššie, existujú aj zaťahovacie elektrikárske perá - kovová struna, alebo pružinka, alebo nilon(silón). 😉 Ak pri robení inštalácie dodržíš niektoré základné pravidlá, zaoblenie kolien a pod., tak nemáš žiaden problém s napchatím vodičov/káblov do trubiek. Štandardne používam trubku "husí krk" 20mm. Po kompletnom natrubkovaní domu prichádza zaťahovanie vodičov a je jedno, či je to pred, či po zrealizovaní omietok.
Odpovedať
@sgi320 @megdesign @petersd Ak hovoríte, že sieťové káble môžem ťahať v stene pod omietkou bez chráničky, tak prečo výrobca tvrdí opak ? V manuály káblov Solarix : "instalační kabely nelze bez řádné ochrany instalovat přímo pod omítku nebo do betonové podlahy." Koľko je odporúčaný osový rozostup v stene medzi silovými a sieťovými káblami ?
Odpovedať
@purplesticks Nie som apriori "sieťar", ale myslím, že nie sú určené rozostupy. Toto bolo v minulosti, dnes už nie. Aj vtedy to bolo skôr odporúčanie, než norma. Napriek tomu aj ja robím sólo trubky na silový rozvod, sólo na sieť a sólo na anténny rozvod (i keď dnes už tento tratí opodstatnenie),.... a aj sólo trubky na zabezpečenie objektu.
Odpovedať
@purplesticks neries odstupy a natiahni si do chraniciek optiku, keby som ja teraz znovu tahal, tak by slo do kazdej zasuvky i vlakno. Mam sice vsade potahane cat7e s adekvatnymi zasuvkami, ale buducnost je buducnost.
Odpovedať
@purplesticks tabuľka dole....
Odpovedať
@petersd môj ocino, keď staval dom 1992, tak všade do izieb dal chranicky, pred par rokmi sme všade natiahli sieťové káble a všade sa to dalo. Sice to niekde islo tazsie, ale slo to. Niekde bol ešte koaxial, ale ten sme zrušili. V piatok sme dostali cenovú ponuku na elektroinstalaciu a asi to spravime samy prípravu a rozvádzač si necháme dokončiť. V ponuke mali káble bez dane drahšie než v nejakých eshopoch s dph 😵‍💫 ale zase som nepozeral káble na metre, ale rovno cele balíky napr 100m a podobne. A tiez pochybujem, že v obchode nemajú nejakú zľavu. Ci je 15e bez DPH za inštaláciu jedného modulu vela, to je na posudenie, ale za inštaláciu prudoveho chranica, ktorý je na 4 moduloch mi príde 60e bez DPH vela. @rkorba spominal si, že by si dal optiku a aký presne typ? Napr. singlemod 4 vlákno do každej izby? A ešte jedna otázka, ake si daval sieťové zasuvky, nejaké, kde si si dal vlastný keystone? My chceme nejaké legrand len s "krytkou", kde sa dajú dat keystony, ale nejak neviem nájsť. Diki moc za info .
Odpovedať
@pepco2 Samozrejme, ze maju v obchode zlavu... Rataj 20-35% (vacsinou podla velkosti rocneho obratu, nehovoriac potom ak su platci DPH ale to samotny zivnostnik vacsinou nieje). Je to drzost, nacenit zakaznikovi material drahsie, nez si ho je schopny sam neregistrovany kupit niekde v eshope. Dobrym zvykom je aspon o par percent podliezt cenu najlacnejsieho eshopu, aspon papierovo... co uz.
Odpovedať
@pepco2 ano keystone system objednany z ciny pred 5 rokmi lebo u nas to bolo nedostupne a ako vzdy i predrazene. S tou optikou musis pozriet dnesne standardy a smerovanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?