Aké káble použiť?

Aké káble použiť na prívod od elektromeru k domu, na prívod HDO signálu, na zastrčkové obvody a svetelné obvody v dome. Plyn nie je kúrenie bude kombinované teplovodný krb a elektrický kotol. Ohrev TUV bojler s tepelným čerpadlom. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@otec73 to vsetko musi byt napisane v projekte aby nefrflal ten co bude robit reviziu. Pre orientaciu mam dojem, ze ja mam 4x10mm2 med ako privod a 2x2,5mm2 na HDO.
Odpovedať
Áno v projekte mám cyky 4x10, no keďže nemám plyn všetko bude riešené na elektriku chcem dať 4x16 alebo 5x16. V tom by revízny nemal mať problém si myslím. Skôr mi ide o označenie káblov či J alebo O v prívode do domu a aké v rozvodoch v interiery.
Odpovedať
Keď budete mať aj ele.kúrenie tak by som dal určite CYKY-J 5x16 na HDO CYKY-J 3x1,5 na ele.kotol by som dal minimálne CYKY-J 5x4 prípadne CYKY-J5x6 podľa menovitého výkonu. Pre zásuvkové obvody CYKY-J3x2,5 a svetelné CYKY-J3x1,5 Pre šporák CYKY-J5x2,5 atď...... Rozdiel medzi J a O farby J - modrá,zeleno žltá, fázove, O- sú len fázové
Odpovedať
@otec73 4x10mm2 Cu je určený pre 63 A. To je 230 V x 63 A x 3 = 43 kW . To bohate stačí.
Odpovedať
Ahoj, vyuzijem temu. Moze byt privod do domu tahany podlahou v podlahovom polystyrene? Netreba nejaku poziarnu ochranu alebo nieco take? Moj elektrikar mi to taha podlahou cez pol domu, kedze privod cez zaklady mam na opacnom konci domu ako bude isticova skrina. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp to akosi zavisi aj od dlzky kabla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ja mam tiez vsetko podlahou, ale privod som dal do chranicky z psychologickych dovodov :).
Odpovedať
Presne 4x10 určite nie ale k tomu sa už vyjadrovať nebudem .... calimero ten kábel by mal ísť v chráničke...
Odpovedať
@martin272 je na to nejaka norma? Lebo inak elektrikara nepresvedcim. Vsetky kable v podlahe by mali byt v chranicke, alebo len privadzaci? Este mi ide podlahou jeden trojfazovy.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Ja ked davam nieco podlahou tak davam chranicku uz len z principu.hlavne mechanicke poskodenie... a o privodnom ani nehovorim...ten davam zakonite. ty ho nemas co presviedcat.ked to chces nech ti to da.plati on teba ci ty jeho? :-|
Odpovedať
@madyyyyy no ja sa do elektriny vobec nevyznam a vies ako to je s majstrami. Oni su najmudrejsi a ja som len laik. Zvlast, ked su uz kable natahane (sice nie vela). Napr. ich argument je, ze mechanicky sa nema co poskodit, ked je to v polystyrene. Mna teraz zas napadlo, ze polystyren je horlavy, tak sa bojim poziaru :-(
Odpovedať
@majkoj Nezávisí to od dĺžky, ale od prierezu a spôsobu uloženia (chladenia).
Odpovedať
Článok sa načítava...
madyyyyy už Vám kolega odpovedal ....
Odpovedať
radop prečo píšete takéto nezmysli ...samozrejme závisí to od dĺžky nie je jedno 10 m a 200 m
Odpovedať
tak tak martin ma pravdu... a calimero, urcite si to daj aspon pre dobry pocit do chranicky... a trasu vyberaj tak aby to boli kolmice a neslo cez nejake miesta kde budes vrtat do podlahy (zachod, prahy a pod.)
Odpovedať
@martin272 Prečo by to malo závisieť od dĺžky? A odkedy je rodinný dom 200 metrov od rozvodnej skrinky?
Odpovedať
Vy ste písali že to nezávislí od dĺžky ... poviem príklad niekto má stĺp a elektromerový rozvádzač vzdialený 10m tak dá kábel AYKY 4x16 niekto má vzdialenosť 200m tak ten musí dať AYKYx50 prečo ? lebo straty ..... a kvôli impedancí ....
Odpovedať
@martin272 Lenže téma je vzdialenosť od elektromeru k domu. Takže neodbočuj. Na tých pár desiatok metrov stačí prierez 10 mm2 Cu. Pri dĺžke 20 m a prúde 63 A je úbytok napätia 2 V. To je nič. Predpokladám že sa bude odoberať menší prúd a vzdialenosť bude kratšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 @radopp Neviem v akej pozicii ste vy dvaja ale z pohladu mna bezneho elektrikara je jedno aky kabel tam ide. pre mna ma posledne slovo projektant.Ja nechcem byt zodpovedny za prierez privodneho vodica. Ale v tomto pripade suhlasim s radopp.
Odpovedať
@calimero Kvoli buducnosti by som privodny kabel vobec netahal krizom krazom podlahou, ale vonkajskom a potom najkratsou cestou k rozvadzacu. Ak uz podlahou v polystyrene, tak rozhodne v chranicke a ulozit to nejakym systemom, nie cik/cak hala bala. Zda sa vsak, ze vy uz mate kabel cvaknuty a dlzkovo to uz nepojde urobit poriadne. OT Nechceli ste omietat az dole kvoli vzduchotesnosti? Mne to projektant zvyraznil v detailoch stavby.
Odpovedať
@stowasser somarina sa spravila uz pri robeni zakladov, ked sa prestup cez platnu spravil na najblizsom mieste k ceste, aby bolo co najmenej kopania. Kabel mi vychadza z podlahy v obyvacke a do chodby, kde je rozvadzac, to je popri stene 12 metrov (7 metrov - pravy uhol - 5 metrov). Ked sa robili prestupy cez zaklady, nebol som tam, potom som to neriesil, nejako som sa s tym zmieril. A teraz, ked to vidim na podlahe, zacina ma to stvat. Zvonka bude zateplene a omietnute, nestaci to kvoli vzduchotesnosti?
Odpovedať
Inak taka amaterska otazka. Ta chranicka ma plnit aky ucel? Ochrana pred mechanickym poskodenim, alebo poziarom, alebo kvoli pripadnej vymene v buducnosti? Ten kabel je dost tvrdy a nepoddajny, vymenit ho jednoduchym pretiahnutim cez chranicku sa nebude dat.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero mechanicka ochrana, ten privodny stade vytiahnes veeelmi tazko :)
Odpovedať
OK, takze musim sa zmierit s tym, ze v pripade nejakej poruchy sa tak ci tak bude musiet kopat nova pripojka a spravit privod cez fasadu rovno do rozvadzaca. Ine nevyhody to nema? Napr. elektromagnetivke vyzarovanie a pod. Ten hlavny privod mi pojde popod sedacku v obyvacke.
Odpovedať
@calimero chranicka+pravy uhol=nemozne vytahovanie alebo zatahovanie kabla. Ono to je celkom fuska aj pri rovnej trase chranicky. Chranicka je mechanicka ochrana, ziadne tienenie, iba zw by si mal pancierovu ☺
Odpovedať
@kriloter jasne, chapem a treba mat nejake obavy z toho, ze pod zadkom mi pojde takyto kabel? myslim nejake elektromag. ziarenie, alebo elektricky smog, ci co. Ja ani neviem, aky prud ide do domu, ale asi dost, ked aj kurenie bude elektricke.
Odpovedať
@calimero skor by ma trapilo, ci privod/ine kable nejdu pod vanou ci sprchovacim kutom a nie pod sedackou
Odpovedať
@catscan nastastie nie, pojde to pod obyvackou a kuchynou.
Odpovedať
@catscan ale je pravda, ze v kuchyni a tech. miestnosti aj popri vodovodnych trubkach ]-( Ale to by preboha elektrikar mal vediet, kadial moze tahat kable, ci?
Odpovedať
@calimero hlavne ziadna zbytocna panika. Popri trubkach a pod sprchovym kutom (najma vymurovanom) je predsa rozdiel :-) Mas to OK, netreba sa bat. Chranicka plni funkciu zvysenej mechanickej odolnosti kablu. U zakaznikov kladiem kable do trubiek, ale u seba v urcitych pripadoch (prepoje medzi zasuvkami - cez podlahu) chranicku davat nebudem (nevidim dovod).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?