1 svetlo na dva dimmers - stmievace.

Dobry den. Prave tahame elektriku po dome a chcel by som zapojit svetlo v kuchyni na dva rozdielne vypiance, ktorymi by sa dalo svetlo stmievat. Elektrikar tvrdi, ze to nie je mozne. Mali ste s tym nejaku skusenost? Pozdravujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Elektrikar ma pravdu, nemyslim si, ze to pojde urobit z jedneho jedineho dovodu. Ked na jednom regulatore znizite intenzitu osvetlenia, tak vpodstate znizite velkost napatia v svietidle, no a druhym stmievacom by ste mohli regulovat len do vysky napatia nastaveneho na prvom stmievaci. Nehovoriac o tom, ze ked stiahnetenapajanie na minimum (vypnete), tak druhym stmievacom ho nezvysite. Stmievac nie je lustrovy vypinac SP6. Mozno by to slo, ale to uz by sme isli do sfery inteligentneho domu nabiteho elektronikou. A este jedna otazka, naco chcete v kuchyni stmievat svetlo, ved ked chcem slabe svetlo, zapnem si pod skrinkami, ked chcem silne zapnem stropne a ked chcem vidiet kazdy slizik v polievke tak zapnem svetlo nad stolom. Nevidim prakticky vyznam regulacie intenzity osvetlenia v kuchyni.
Odpovedať
@smolkosk Dá sa to, ale inak, než si to predstavuješ. Urob klasické zapínanie cez krížový vypínač. Niekde medzi vývodom z vypínača a prívodom na luster umiestni diaľkovo ovládaný stmievač (práve včera som také videl v Hornbachu), je to taká malá krabička a osobitne DO. Nevýhodou je, že to stmievanie nebudeš môcť ovládať pri vypínači, ale len diaľkovým ovládačom. Ale majú ich aj inde, napr. tieto: http://shop.ledco.sk/bezdrotove-ovlad... http://www.rr-naradie.sk/bezdrtovy-st...
Odpovedať
@smolkosk Vacsina normalnycjh stmievacov ma vstup na externe tlacitko. Na jednom mieste sa ovlada svetlo priamo na stmievaci a z druheho tlacitkom. Kazde zapojenie s vypinacom 6 a 7 sa da prerobit na stmievac + x tlacidiel.
Odpovedať
Profilova fotka
pokud budeš mít SDK, tak bych zvolila možnost jak píše @chrobak7. Já to tak mám také v kuchyni - led panely zapínám/vypínám klasickým vypínačem + mám k panelům dálkové ovládání, kde můžu světla opět zapnout/vypnout a nebo regulovat intenzitu světla. Je to pohodlné ;-)
Odpovedať
@smolkosk inak - 1 svetlo (alebo viac), 1 stmievac, 2 az X tlacidiel. Kopirujem svoju odpoved z podobnej otazky - Ano, da sa to, napriklad pouzitim 2 tlacidiel (ale aj viacerych), pricom pod jednym bude instalovany stmievac SMR-S. Cize dokazes stmievat z viacerych miest len pouzitim jedneho stmievaca.
Odpovedať
Ano da sa pre led a usporne ziarovky sa poutiva SMR-M. Buď pod krabicku treba poutit KPR 68 alebo na din listu do rozvadzaca potom treba z každého vypinaca natiahnuť kabel cyky-o 3x1.5 a zo svetla cyky-j3x1.5 do rozvadzaca.prípadne od vypinaca staci aj 2 zilovy kabel. Druha varianta spojiť všetko krabici. Samozrejme treba použiť tlacitka ako píše kolega @catscan
Odpovedať
na din listu to je DIM15
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede. Posuniem elektrikarom :)
Odpovedať
Teraz som riesil segre na stavbe daco velmi podobne. Svetlo v schodoch. Dole na schodisti stmievac, hore na schodisti alternativa - vypinac. Dole nadstavi intenzitu osvetlenia + zap/vyp. Hore zap/vyp s intenzitou nastavenou dole. ;-)
Odpovedať
@smolkosk je to mozne,ja mam doma stmievac niko a podruzne otocne tlacidlo stmievam obyvacku asi 30 led a pohode
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?