Zakrslý králik - skúsenosti s chovom

ahojte chcela by som sa opýtať, či máte nejaké skúsenosti so zakrslým králikom. Odporúčali by ste mi ho kúpiť alebo nie? Niekto ma odhovára, že smrdí, ale neviem :-S
Odpovedať
1
2
@lenka2232 Ja mám, Maxinka :) Mám ho tretí rok a nedala by som ho za nič na svete. Aj keď si vyžaduje dosť starostlivosti, treba mu vyvážiť suchú stravu a zeleninu/ovocie tak, aby ho nepreháňalo. Raz za rok ho vezmem na očkovanie a cca. každé dva mesiace na strihanie pazúrikov. Keďže ho mám v spálni, tak mu čistím každý druhý deň klietku. Púšťam ho aj pobehať po izbe na nejakú hodinu, dve denne. Musí byť však pod dozorom, rozobral by všetko. Ak by ťa ešte niečo zaujmalo, kľudne píš :)
Odpovedať
If you really want a rabbit you have to first understand very well how to look after one. Minimum hours a day he has to be out of the cage is 8hrs and not less to be happy and not become depressed. Before buying a rabbit you really really need to research very well how to feed him, no fruits and vegetables before 6 months etc. Also be ready to clean his cage every 2 days. Understand that a rabbit needs to live in a space where the temperature must NOT rise higher than 30 degrees and never EVER have a rabbit in direct sunlight he/she will over heat and DIE. please do your research before buying a rabbit as there are too many cases where they are not cared for correctly and end up duying or being sent back to the pet shop.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 kralik sam o sebe rozhodne nesmrdi je to pomerne cistotne zvieratko, vzdy sa da do poriadku. Co smrdi je jeho moc, pokial sa to pravidelne neupratuje. A ked sa hned odmalicka nenauci curat na jednom mieste ako ten nas, tak je to problem :). Ale npr hovienka nie su problem, su to len suche gulicky. Je mily, ale vyzaduje pravidelnu pozornost. A ak je pusteny, velky pozor na kabliky, tie on miluje :-D.
Odpovedať
@foreigngirl nejaky speci dovod preco pises po anglicky???
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 podla druhu, nas vzivote nesmrdel... dokonca vonia. Ale ide asi o druh skor. Zakrsly kralik z obchodu za 30eur pochopitelne smrdiet bude :)) . 6rokov ho mame a kupali sme ho raz - nema sa to, aj to preto ze zhodil nadobu s farbou :D na seba... treba sa mu starat samozrejme o srst, od vitaminov, cesania atd... ak zanedbas bude ti smrdet aj ten najdrahsi kralik :) a pozor pri vybere.. nie je zakrsly kralik ako levik, teddy bunny alebo skratka zajac :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 foto len pre predstavu aby si vedela co cakat :) prva je 6tyzdnov, druha je 5mesiacov a tretia je 3roky :)) fesak ulice , aj ked vyzera ako "netopir" :D :D :D
Odpovedať
@andyfoto Jéééj, ty máš teddyho, krásny je :) @lenka2232 Ja mám levíka, Maxinka :) Môj mal 3 mesiace, keď som ho dostala, už je veľký :)
Odpovedať
A nie, nesmrdí, tak po sene vonia dokonca :)
Odpovedať
@andyfoto ten je krásny, odkiaľ ho máš?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 to je dovezene z odchovu s papiermi, chcel som to aj rozmnozit ale nemal som k tomu povolenie :(( inak je s papiermi co som ani netusil ze take nieco existuje a uz vobec nie ze su v tom vystavy :D kde obaja rodicia boli sampioni v neviem com :D tomu sa uz nerozumiem
Odpovedať
@andyfoto aha, tak potom nič :) myslela som, že si ho kúpil niekde tu na SVK...páči sa mi že je taký maličký a nevyrástol, ja nechcem veľkého zajaca :-)
Odpovedať
@andyfoto dopraj mu kadernika :-):-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@andyfoto jezkove voci, na rozmnozovanie zajacov s papierami treba povolenie ? To je uz jak s geneticky modifikovanymi potravinami :-D PS: kolko vazi teraz ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2232 to si musis dat pozor pri vybere... 99% ich vyrastie, tento ma nieco cez 6rokov a vazi 1.2kg
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj 1.2kg.. tiez som nevedel ani paru som nemal o tom, az kym som nezacal hladat na nete ako darcek pre polovicku :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, obnovujem tému s otázkou: Nemám s chovom králikov žiadnu skúsenosť. Myslíte si, že je to vhodné zvieratko pre 8-ročné dieťa? Zvyknú si oni na ľudí tak, že sa napr. radi maznajú alebo skôr to len strpia? A je králik spokojný aj keď je v byte chovaný sám alebo sa radšej odporúča pár? Asi akú veľkú klietku potrebuje?
Odpovedať
@macocha aj pre tych najmensich sa odpocuca klietka 1 meter dlha. S tymi detmi je to rozne, zalezi od dietata, ci je ochotne respektovat kralika, nedavat mu ruky do klietky ale pockat kym vyskoci sam z klietky. Moj je velmi mirumilovny, nevadi mu okrem cesania nic, ale vacsina kralikov je teritorialnych. Maju radi hladkanie alebo len tak polihuju mimo klietku, radi kusu do kablov alebo zabudnuteho oblecenia, mali by byt mimo klietku aspon 4h denne, daju sa naucit na wc, nemali by sa zdvihat. Niektori pri zdvihnuti do vzduchu skrabu, niektori to strpia ale su v strese a vela deti proste kralika chce brat na ruky. Ja som mala najskor kralika a neskor k nemu pribudol syn, teraz ma 1,5 roka a vychadzaju spolu vpohode, aj ked pozor musim samozrejme davat, uvidim ake to bude, ked syn vyrastie. Par kralikov sa urcite neodporuca v jednej klietke. Skus si tu nieco precitat http://www.kralici.cz/pages.asp?f=por... a aj hore tie rozne odkady na rady pre prve tyzdne, vychovu a podobne
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha urcite je, ked sa o neho ma kto starat (a dieta to nebude :) ) tak vobec nezapacha, je mily, rad sa dava hladkat. Doma je lepsie mat nejaku ohradku, lebo na volno bud nieco ohryzie, alebo sa niekde skryje. Klietku aspon 1m.
Odpovedať
8rocne dieta sa o kralila nepostara ale je dobrym kamaratom pren, my mame rexika Lolu a decka su z nej nadsene,je to taky mazel na hladkanie a ona im to opatuje olizovanim, za nas absolutne neplati ze ruky do klietky nepatria ale som si vedoma toho ze to je jej povahou. Dobre zvazte kam s kralickom ked budete prec,lebo ani 24hod nezvladne byt sam. My ho stale vlacime na chalupu a spat a v pohode to zvlada ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za rady. :-) Jasné, nemyslela som to tak, že ja sa nepostarám. Ona moja malá sa vždy cez prázdniny u strýka rada stará o králiky, také tie hospodárske, aj sliepky, kačky, morky... takže vzťah k tomu má, ale je mi jasné, že zodpovednosť bude na mne. Skôr mi išlo o to maznanie, lebo zvažujem nejakého toho domáceho maznáčika pre dcérku. Obe zvieratká milujeme, ale mne chýba ten čas a malej vytrvalosť neviem celkom odhadnúť. Pes nemôže zatiaľ byť, lebo v škole a robote sme od 6:30 do 17:00, takže musím zvážiť tie 4 hodiny mimo klietky... Ale zas taká korytnačka či rybičky, čo sa len pozorujú, to mi až tak nepomôže.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@andyfoto ja umrem :D ten je prekraaaasny :D :D :D :D :D :D :D
Odpovedať
@andyfoto hm tak mať takýchto králikoch. Fakt sú pekný a hlavne ten najmladší :-):-)
Odpovedať
Pridam aj ja svoju skusenost, mam zakresleho kralicka a ta moja stara dama bude mat o chvilku 9 rokov. Ma cca 1 kg, ma klasicku klietku kupenu v chovatelskom obchode, primerane velku jej vzrastu a poslednych par rokov ma pred nou spraveny tvaly vybeh (trosku mensi ako samotna plocha klietky ale ma teda skoro 2x tolko priestoru). Jedlo nevazim, nepustam ju denne na 4 hodiny von a je uplne v poriadku. Jedlo, to suche som vazila ked bola mensia asi tyzden potom som uz vdela kolko jej mam dat. Cerstve jedlo jej davam tiez primerane jej hmotnosti. Nie je narocna na starostlivost, je naucena cikat na jedno miesto - tam ma savu podstielku tu treba priebezne vymienat. Zvysok ma bud kukuricnu podsitelku alebo slamu to vydrzi dlhsie ale samozrejme aj to treba vymienat. Na jedenie este dostava seno, ale priznam sa dostava ho pomenej. Je to zvieratko v klietke nepotrebuje tolko jest. Ked dostane viac sena dostane zase menej sucheho krmiva. Vydrzi sama kludne cely vikend, ma dve napajadla s vodou a dostane suchu tycinku na obhryzanie - to mame vyskusane ze nezje cele naraz. Dostane aj vacsiu davku sucheho krmiva a trochu cerstveho. Ma tendenciu to hned pozrat, ale samozrejme nevladze takze si necha na neskor. Vozenie v prepravke a este nebodaj aj v aute neznasa. Je pritulna rada sa necha hladkat, ale zdvihat sa moc nechce nechat. Ma radsej zeny ako muzov, na tych vie aj vybehnut ak je strkaju ruky do klietky. Je velmi zvedava a ked je pustena bud davam pozor alebo dopredu zabezpecim cely priestor (kable su uz davno poschovavane, ale mala obdobie kedy zistila ze tapeta sa da zo steny okusovat a podobne) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme kedysi mali takeho kralika. Tedfa sme si to aspon mysleli, no ked zacal neprimerane rast, tak sme prisli na to, ze je to vlastne obycajny kralik. Bol to barancek, teda samicka no nakoniec sme ju aj museli dat prec. Bola absolutne nespolocenska, nedala sa chytit, pohladkat proste nic. No o samickach zajacov a kralikov sa to aj hovori, ze su take
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
viem že kamarát mal zakrslého králika, mal ho asi 10 rokov, a to som naozaj pozeral že sa dožil toľkých rokov ... viem že keď som prišiel na návštevu tak som ho cítil ale nebolo to až tak hrozné
Odpovedať
My sme mali zakrslého králika asi 10 rokov, nedávno nám bohužiaľ zomrel. :-( Trochu smrdel, ale keď sa klietka často čistia tak je to v pohode. :-)
Odpovedať
Smrdieť nesmrdí. Len je len o šťastí na akého natrafíš. My sme mali sortu barana a ked vyrástol, bolo to besné monštrum. Nedal sa ani pohladkať ani nič. A keď tak, musel som použiť rukavice aby ma nedoškrabal.
Odpovedať
to my sme teda mali veľa maznavého králika, a keď sa klietka pravidelne čistia tak ani nesmrdia :-)
Odpovedať
My sme tiez mali, este sme mali celkom stastie, ze ani v dospelosti nebol nejaky obrovsky, lebo aj napriek tomu, ze su to trpaslicie alebo zakrsle kraliky, tak niektore nie su take male. A co sa tyka toho smradu tak pokial sa budete onho poriadne starat, cistit mu klietku tak nic smrdiet nebude. Ale je dolezite aj to aby ste ho pustali si trochu pobehat aj mimo klietky, idealne je na jar a v lete ho pustat aj von ak mate uzavrety dvor.
Odpovedať
@fardys to mas pravdu, kamarat dcere kupil kralika, ze zakrsly a teraz uz je taky jak klasicky kralik, ze keby chcel z neho urobit obed tak sa aj naje. Ale nejako to neriesia. Je velky, ale nevadi im to podstatne je, ze sa naucili nejako spolu fungovat
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?