Sú tu nejakí chovatelia korytnačiek?

Profilova fotka
Mate niekto korytnacky? Ak ano, tak suchozemske alebo vodne? Ja mam 2 vodne a 1 suchozemsku....Vodne su strasne pazrave, veterinar mi pred rokom povedal, ze ta starsia (12r.) je obzena a mam ju krmit max. 3x tyzdenne. Mam pocit, ze ona by jedla aj 3x denne, rano ju nakrmim a poobede si uz pyta jest, ale pre jej dobro jej jest radsej nedam. Ako casto a cim ich krmite vy, ake druhy korytnaciek mate a ake su stare? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sme našli korytnačku pred rokom. Skoro sme ju prešli autom. Asi je vodná. Máme ju len vo vedre, pretože máme jedno veľké akvárko a na korytnačku už nemáme miesto. Najradšej by sme sa jej zbavili, ale deti o tom nechcú ani počuť. Teraz má asi zimný spánok. Nič neje, len spí, preto je v komore na chladnom mieste. Dúfam, že nezdochla, musím ju skontrolovať. Kupovali sme len račiky a dávali sme jej len ráno. A koľko má rokov netuším, je veľká asi 15 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
moje korytnacky som tiez davala pred par rokmi na zimny spanok, no uz ich nedavam..... veterinar povedal, ze u vodnych to nie je potrebne..... a ze ak je zazimovana, tak by nemala byt dlhsie ako mesiac.... suchozemska ale prespi pol roka, to je taky nenarocny tvor ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
ahojky ja mám tiež jednu vodnu ale ta už ma cez 10 rokov... a je tiež velmi pažravá.. ale aj vyberavá.. moja nechce vôbec jesť to čo by ako korytnačka mala.. skúšali sme už všetko ale ona je iba mäso. A to nie hocijaké.. iba kuracie, pečienku, a ryby.. do hovädzieho ani nekopne :-D
Odpovedať
Profilova fotka
evulilik, tak to mas veru fajnovu korytnacku :-D moje neohrdnu granulami, ale tiez si vyberaju.... parkrat sa stalo, ze som im kupila zmes granul a niektore vobec nejedli.... tak som to musela prebrat ako popoluska a tie co im nechutia vyhodit :-| Jedia aj susene rybie file, aj maso.... a pred par rokmi som im davala rybky do akvarka, tak aj tie jedli... to mi v akvaristike vzdy dali ryby s poskodenymi plutvami, ze tie by aj tak nemohli nikomu predat :-N a aka je velka ta tvoja korytnacka?
Odpovedať
Sws, ja chovam dve vodne korytnacka, klopavku a kozynatku :-D,mate niake tipy?
Odpovedať
Sws, ja chovam dve vodne korytnacka, klopavku a koznatku :-D,mate niake tipy?
Odpovedať
22.5.10 bude na STV1 v relácii Postav dom,zasaď strom téma o chovaní korytnačiek.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@janocka Ahoj, my máme doma dve korytnačky, ja som ich dosť zhurta začala kŕmiť šunkou a kur.prsičkami tak mi aj dosť rýchlo narástli.. Ináč majú pol roka a chovám ich ráno a večer, mám nakúpených viac typov krmív a to im striedam, samozrejme šunka je vždy jasny favorit :) teraz ale jednej narástla taká hrča na boku hlavy a ani veterinár mi nevie poradiť čo to má, vraj nejaký nádor... nemáte s tým skúsenosti niekto???
Odpovedať
ahoj, my sme mali tri,kedze sa chceme zachvilku stahovat za posledny mesiac sme ich rozdali. Klasicke pismenkove by podla mna zrali stale, my sme im davali tak dva krat tyzdenne granule a raz masko-kuracie. Po case sme vsak s nimi zacali mat problem. Samcek sa chcel parit a bol neskutocne otravny tak ho samicka kusla a potom do neho stale utocila, takze sme im museli vyrobit "samotku" v akvarku, inak by ho asi zozrala... Dalsi priblem bol cistenie kedze to trebalo tak raz za mesiac a ja som sa toho odmietla chytit a frajer vzdy nadaval. Tak isli prec :)
Odpovedať
Profilova fotka
@yvettt2 ja som ich tiez casto krmila - kazdy den, niekedy aj 2x denne a pred cca 2r. bola starsia korytnacka nejaka opuchnuta (tam kde sa zacinaju nohy, tak ta koza bola taka velka, ze vytrcala z panciera), tak som bezala k MVDr.ovi, povedal, ze ona nie je opuchnuta ale obezna |-| , ze ju mam krmit tak 2 -3x za tyzden..... Aj ked chce stale jest, tak jej nedavam..... mladsia korytnacka mala na boku hlavy pred cca 5r. hnedu hrcu, bol to zapal stredneho ucha, musela som jej davat tyzden antibiotika a preslo to potom.... @amexa ja mam 2 samicky, 2 druhy, takze ohladom parenia nie je problem. Ale ta strasia ked sa prebrala zo zimneho spanku, tak nakladla prazdne vajicka, ze vraj je to bezne..... Mam teraz velke akvarium, asi 100l , dobry filter, tak to staci cistit kazdy druhy mesiac.
Odpovedať
sws. ja mam doma klopavku (t.j. vodna zelva) ma asi 4 roky a druhu mam koznatku a ta ma 3 roky ak mate nejake typy tak napiste :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@grepec kamaratke som pred takmer 4r. kupila klopavku a minuly rok z nicoho nic zomrela :-N koznatka je taka vacsia korytnacka, ze? mas dake velke akvarium? a posledna otazka - maju tvoje korytnacky aj súš? moje nemaju, no mam pocit, ze im to chyba lebo sa stveraju na vodny filter a su potom aspon ciastocne na suchu... ale vzdy ked som im dala do akvarka skaly, tak ich stahovali z jedneho konca na druhy a bala som sa, ze ho rozbiju, tak som ich vybrala
Odpovedať
Článok sa načítava...
U nas korytnacky presli velkym vyvojom doniesli sme ich v takych teglikoch do akvarka asi 30litrov. Po par rokoch uz maju vivarium kde je len 200litrov vody cca su velke ako taniere a cele to monstrozne vivarium je velke ako 600 litrove akvarko. Maju tam vybudovanu sus korene umele rastliny po stenach nad vodou a filtraciu taku ako v bazene :-D Nie jeden big exterierovy filter a jeden vnutorny. Su pismenkove ale dalej nerastu . Rastli by keby sa im zvacsil priestor ale to by sme uz nemali kam dat a to su len dve. Krmene su len granulami a susenymi rybkami. Spociatku sme testovali maso ale odmietli to. Navyse maju spolocnost par prisavnikov asi 20cm velkych a bez problemov s nimi nazivaju. :-)
Odpovedať
@budd ja som mala korytnačku písmenkovú 8 rokov, potom zo dňa na deň prestala žrať a zdochla ;-( nevedeli sme príčinu. už bola rodinným príslušníkom. keď som ju dostala bola veľká ako päť korunová minca a dorástla na veľkosť cca 25cm. ja som ju kŕmievala aj mäsom. keď bola maličká, tak som jej mäso strúhala, tvarovala guličky a kŕmila špáratkom. neskôr už papala aj mäsko na kocky. okrem toho som jej kupovala všakovaké sušené veci určené pre korytnačky a veľmi ľúbila tie také červíky - niťovky. to sme jej ale nedávali do akvárka ale do vedra s vodou, pretože by sa jej zašpinila voda. rada si chodila po dome, keď som ju pustila a keď som sedela na zemi, tak si na mňa vyšla a pekne si zaspala. aj takéto zvieratko vie byť prítulné :) mimochodom aj ja som mala prísavníky a rybyčky na začiatku. nevedela som ako to je. ryby padli za obeť ako potrava prvé a časom aj prísavníky požrala. tie tvoje nežerú mäso, tak ich asi ani prísavník neláka :) aj rastlinky stále plávali na povrchu, tak som ich potom už ani nedávala. tá moja stále hrabala v kamienkoch na dne... :-) tak trošku som si zaspomínala :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobry den ludkovia, mam vodnu korytnacku. dostal som ju zhruba pred niekolkymi mesiacmi a je velmi zlatunka. krmim ju masom, vsakovakymi chutovkami, len v poslednej dobe som si vsimol ze nechce papat tak ako by mala. kedze je malinka tak zevraj by mala papat aspon kazdy den. teraz to je asi tak raz za dva dni. ale to nieje hlavny problem. mam pocit akoby ju bolelo hrdielko. stale otvara papulku tak na sucho a niekedy akoby zachrapcala. bojim sa ze moze mat zapal pluc alebo dajako prechladla. lebo bola umiestnena pod oknom a tam moze byt dost velky prievan. neviete poradit co s nou ? kde je v bratislave dobry veterinar pre korytnacky ? prosim poradtee.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
danus24 dobry den,prosim vas o radu.Pred mesiacom som dostala dve male korytnacky,jedna si pekne zvykla na nove prostredie a zacala papat asi na 10den.Ale ta druha je strasne placha,to by ma tak netrapilo ako to ze stale nechce zrat.Skusala som ju nechat osamote v malej nadobke s vodou aby ju nik nevirusoval a stale nic.Ponukam jej papat kazdy den,skusam surove masko hovadzie,kuracie aj ryby aj granulky,stale nic.Akvarko mame velke,voda tepla,maju aj plosinku filter,aj lampicku.Aj vitaminy pridavam po kvapkach do vody. Moze to byt aj tym ze mame spolu 3 korky,2 samice a jedneho samca? Ta co nechce zrat je ta mala samicka. Kde robim chybu?
Odpovedať
@danus24 počuj a nezimuje? moja občas drží takéto hladovky a potom ju to zas prejde a schrúme čosi.. @vcielko juuuj, oni prievan nemusia, to mohla prechladnúť :-( ale zas nezíva sa jej? lebo moja furt otvára pusu a potom zalezie pod kamen a schrupne si, tak som došla na to že to zíva :-D
Odpovedať
@danus24 Fuha.. tipujem, ze zazimovat sa nechysta, tak ak nie je chora, mala by sa casom rozozrat.. Este je tu moznost, ze ju terorizuju samci.. Odkial prisli? Je placha alebo letargicka?
Odpovedať
@tyli júúúúj to je škoda :-( my máme našu 4 roky a je súčasť rodiny, ešte aj telku s nami pozerá:-) strašne rada behá po byte, až sa z nej smejeme že jej zabudli povedať že je vodná, keď je tak rada na súši.. je to taký náš malý prieskumník :-) neviem si predstaviť už našu minidomácnosť bez nej...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
cavte mame doma suchozemsku korytnacku ma 4cm je strasne malinka co jej mame davat jest poradíte mi .Dakujem
Odpovedať
Najlepsi je pupavovy list alebo tiez bodliak ,ale teraz je to tazke musis pohladat v prirode . Ak nic nenajdes skus salat z obchodu ale to sa velmi nedoporucuje . Tiez uhorka by mohla byt . Je velmi malickaurcite jej treba dat lampu aby sa prihrievala . No drzim palce . Nase este zimuju ale uz sa na ne tesime . Ak by nekakala davat do vodicky aby sa vyprazdnila !
Odpovedať
Profilova fotka
topanka, máme suchozemsku testudo hermanni 3 rocnu a ešte nespala zatiel, teraz má potravu čínsku kapustu alebo rímsly salát, no o par tyzdnov už prejde na pupavu, skorocel a datelinku..naštuduj si vsetko ohladne korytnaciek, aby ti neuhynula.. :-(
Odpovedať
ahojte, máte niekto vodnú korku? moja má teraz okolo 4 rôčkov a začal sa jej výrazne lúpať spodný pancierik, nevyzerá žeby ju to bolelo, ale vôbec neprijíma potravu (neviem či to s tým súvisí) , šúpala sa aj pred tým, koža, vrchý pancierik ale takéto výrazné lúpanie som si ešte nevšimla.. je to normálne, alebo jej niečo chýba?
Odpovedať
Mám dve vodné a tiež občas maju také fázy že strácaju šupiny ale vždy ich to prejde :D
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 ahojky...to ze sa jej supe koza a pancier znamena ze rasti.. mojemu 15rocnemu samcekovi sa to stava cca 3x za rok...neboli ho to..ale mozes mu to trochu ulachcit ak ho semtam natries kuchynskym olejom a je to pre neho aj zdrave a zlepsi sa mu aj farba panciera....To že teraz velmi nechce jest može byt timou, lebo by mal spat..ale skus mu dat surove kuracie alebo hovädzie mäso..myslim, že to neodmietne.. hlavne mu nedavaj bravcove a mastne..je mozne ze mu chybaju neake vitaminy tym masom ich dostane a nemaknemu vzadu pancier? ak ano, tak skus na tvrdo uvarene vajičko ale len bielko..keby nieco tak mi napis rada ti poradim..
Odpovedať
@zabka88 čim ju krmite okrem toho čo dostať v akvaristike?
Odpovedať
@jozef74 surovým mäskom, kuracím - to ľúbi :-) ovocie ani zeleninu ona nemusí, pár krát som jej zvykla dávať jablčko alebo mrkvu (keď bola menšia občas si zobla) ale teraz kuká po mne že či som normálna že toto má ona jesť :-) ale teraz si nedá ani z toho mäska, najviac jeden kúsok čo zvyčajne zhltla aj štyri, päť a ešte vyhliadala či nedostane viac.. @tristeangelo ďakujem za radu, pancierik má práveže pekný tvrdý (dávam jej do vody tú bielu korytnačku s vápnikom) , len ten spodný sa jej ani nie lúpe normálne jej schádza po takých väčších častiach (asi ako rybacia šupina), pod tým má však nový pancierik, tak snaď to bude tým že rastie :-). S tým olejom je to dobrý nápad, to jej vsaje do pancierika?dúfam že potom nebude mať v akvarku na hladine olejové škrvrny ;-) viem žeby mala zimovať, ale ešte sme nezimovali celé štyri roky, jednak sa bojím o ňu, že urobím chybu a ublížim jej a jednak som príšerne sebecká sa akosi neviem rozlúčiť s ňou na tých pár mesiacov |-|
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 ja ju tiež nedavam zimovat, ale aj na priek tomu jej organizmus je v režime spanku..na tom nieje nič sebecke..ja mam tiez strach:-)ked ju natries olejom nechaj ju chvilku vonku z akvarka a popripade ju potom oplachni pod tecucou vodou:-) ja este zvyknem raz za čas umyvat akvarko so sobou bikarbonou a citrodekom, necham jej to vypenit a iba oplachnem.. skus mozno ju to trocha vyhladuje..mne to zabera, ale uz som si zvykla, že par rokov mi v zime niekedy aj mesiac nič nespapa.. :-) už sa budu pomali prebudzať a myslim že to bude lepšie...Najčastejšie po zime jej davam kuraciu pečeň.. na doplnenie všetkych vitaminov a niekedy sa nevie dojesť a bojim sa že jej bude zle:-) ovocie a zeleninnu? na to ten moj ani nepozrie a vždy mi ide po prstoch, čim mi jasne naznačuje že je mäsožravec:-D Ten pancierik ak ma podnim zdravy a tvrdy pancier tak je v poriadku a nema
Odpovedať
@tristeangelo júúúj, aká som rada, že nielen ja ju nedávam zimovať :-) som mala výčitky, lebo kdesi som čítala že im to predlžuje život keď zimujú, ale zatiaľ sa nezdá žeby jej to nejako chýbalo.. máš pravdu, v zimných mesiacoch zvykne "držať pôst" aj tá moja, rešpektujem ju keď chce je, keď nie nie, ale stále ju skusmo dám do misky na krmenie či si to nerozmyslí :-D :-D skúsim to s tým olejom, aj s tou sodou bikarbonou to vyzerá dobrý nápad. Pečen som jej nikdy nedávala, trošku sa bojím toho, keďže v pečeni sa vždy sústreďujú škodliviny, aj mäsko jej dávam len "premrazené", čo ak.. asi som zbytočný strachopud, verím že by určite ocenila aj niečo na obzvlášnenie.. ešte som sa chcela opýtať či dávaš svojmu (je to on?) aj rybky ( ja sa bojím kvôli kostiam) a tiež sa vraj odporúča dávať šalatové listy , ale neskúšala som.. si predstav že ,moja mi ešte nikdy nechňapla po prstoch, to ti je asi najmierumilovnejšia korka na svete, jasné že len do chvíľky kým nezacíti krvavé masko:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 :-D mna už parkrat tak poriadne rafla, ale len ked som jej držala mňsko v pinzete a nepustila som:-D inak len naznači utok, ale nekusne, len ked už viem čo ma čaka, je to ine.. Nemusiš sa až tak bať mäso, ktore možeš ty može aj on...ty asi nezvykneš jedavať spolu s nim? ja si občas dam surove aby som ho presvedčila, že ked možem ja može tiež:-) z pečene bude citiť viac krvi, tak sa skor odhodla..Rybky som mu nedavala, pride mi to krute zabiť tvora, ktory ešte žije, koli večeri, ked v mrazaku už je iny tvor:-) odporuča sa veľa veci, nielen zelenina, ale je to ako s ľuďmi, niektory sa bez mäsa nenajedia a iny sa mäsa ani nedotknu...ja som sa pri salate vždy bala, že dostane hnačku, ale skusila som to nastastie nechcel.. taak zeleninu a ovocie som vzdala, ked mal 5rockov...Je to on a vola sa Maki
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?