Problém s háraním u fenky

Dobrý večer. Mam fenku, ktorá ma 8 mesiacov. Pred 3 týždňami sa začala hárať, strážila som ju a nikam som s ňou nechodila. Zdržovali sme sa len na dvore, ale raz ráno som našla na dvore nejakého psa. Ku nám sa dostal tak že preliezol asi 180 cm plot. Už som ho asi 3x našla u nás na dvore a už som vážne zúfalá. Prosim poraďte mi ako mu zabrániť alebo ako ho odplašiť aby ku nám nechodil.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@adka867 nijako...iba fenku držať tak aby ju necítil. Tož keď pes zacíti... :-)
Odpovedať
dajte fenu vykastrovat a mate pokoj....z prispevku chapem, ze fenu mate vonku, takze tam ju tazko ustrazite
Odpovedať
@adka867 vykastrovat, alebo psia buda a nezabudnut, ze este aj ked pojdete vencit, tak voditko a pre istotu kaser, lebo pudy neoklames a sucka si to s radostou rozda aj pred tebou :)
Odpovedať
Profilova fotka
Vykastrovat. Nebudeš stresovat ani fenu ani seba. Nechcenych steniatok su plne utulky (to je ten lepsi pripad). Uz teraz nemas istotu ci nie je kotna. ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
No tomuto nejako nezabranis, preto suhlasim s tym ze by bolo vhodne dat ju vykastrovat, nebudes musiet tieto problemy riesit a obavat sa ci nebude mat steniatka a neviem co.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Veď to je jednoduché. Sučku treba počas hárania držať v dome /alebo v koterci, ak ju nechceš mať dnu/ a v záhrade venčiť vždy pod dozorom. Mimo záhrady zásadne na vodítku. Ja nie som zástancom kastrácií. Vždy sme mali sučky a ešte ani raz sa nám nestalo, že by sme museli riešiť problém s nechcenými šteniatkami. Keď zistíš, že sučka hára, proste ju na 21 dní zatvoríš a hotovo.
Odpovedať
nerozumiem nazvu temy, haranie predsa nie je problem 8-( problem je ten, ze vam tam beha niekoho čokel. takze v prvom rade zistit koho to je pes a preco beha na volno ... vzduchovka a zopar stipanych do zadku :-D kastracia ok, ale az ked je fena dospela. nedavala by som skor ako v 2 rokoch. pocas harania nespustat vonku z oci a na napadnikov treba ist tvrdo. Ti su problem, a nie haranie feny
Odpovedať
Prečo hneď kastrovať, treba jej chce pani uchovniť. My držíme našu suku doma, keď hára a chodíme s ňou von len na vôdzke. Keď je koniec tak je vonku.
Odpovedať
Profilova fotka
@alinna Pretoze pre mnohych ludi je to pohodnejsia varianta by som povedal, nemusia sa potom tolo starat a kontrolovat
Odpovedať
Profilova fotka
@martin107 mas fenu ktoru mad rad a zaujimas sa o jej zdravie ked sypes take mudre teorie? Ocividne nic o tom nevies len mas potrebu hejtovat.
Odpovedať
@jankazb ake hejtovanie? ma pravdu, kastracia je pre majitelov z dlhodobeho pohladu to najlepsie a najpohodlnejsie riesenie..
Odpovedať
Profilova fotka
@cache spytaj sa veterinara na rizika spojene s falosnou graviditou u nekastrovanych feniek, potom budes vediet o com pisem. A to hejtovanie...vo viacerych diskusiach iba nazory, nie rady o ktore vacsinou ide.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cache videl si ty fenu ako vyzera pri falosnej gravidite? Videl si ju klapat sa ako osika cele hodiny a pomoct jej nevies, musi to odtrpiet? Videl si fenu s nadormi na mliecnych zlazach, ako trpi kym sa majitel konecne odkodla pomoct jej prejst za duhovy most? Ked nie, tak nevykladaj o tom co je pre majitela pohodlnejsie. Kebyze viem ako bude moja fena trpiet, tak zvolim toto "pohodlnejsie" riesenie. Ak sa nejadna o fenu, u ktorej sa predpoklada odchov steniatok s technicakom, je lepsie a milosrdnejsie riesenie kastracia, nielen pre fenku ale pre vsetpotencionalne nechcene steniatka. Tu nejde o pohodlie majitela @adka867 ak vasa psia slecna nie je urcena na chov, tak naozaj je lepsie pre nu, pre vas aj pre tie nechcene steniatka kastracia. Aj pre vsetkych psich napadnikov, ktori pri preliezaniu plota mozu prist k urazu, moze ich auto zrazit, ked ujdu majitelovi ked s nimi zacnu mlatit hormony ked sa vasa slecna zas zacne harat
Odpovedať
Su aj take prostriedky ako psia antikoncepcia,zajdi za zverolekarom , lebo inac budes mat doma poulicnu zmes...
Odpovedať
Ja som za kastraciu. Len zapnite fb kolko prispevkov o psoch bez domova. 😒 Ja mam napr dve papierove macky a obaja su kastrovani aj cipovani a to ani von nechodia.
Odpovedať
@daralbajda ano existuje, z dlhodobeho hladiska je to ale nevhodne riesenie, vzhladom na vedlajsie ucinky. Ktore v drvivej vacsine pripadov vedu zas len k tej kastracii, bohuzial casto az v hodine dvanastej
Odpovedať
@jankazb @zita19 Stale nechapem o com tocite? Aky hejt? Aka falosna gravidita u nekastrovanych? Kde nieco take napisal @martin107 ? Ved on napisal, ze kastracia je jednoduchsia, ze sa netreba tolko starat, takze o com tocite? Kde si fabulujete nejaky hejt? Aby bolo jasne, mam vlcandu, nie prvu, aj sme kastrovali, aj nie, tiez preferujem kastraciu, lebo je to bez starosti.. Btw ano, viem co to je, ked som sa spoznal s manzelkou, mala nekastrovanu vlcandu, mala nadory, vsetko slo prec aj s maternicou. Ale to mala tusim 8 ci 9 rokov..?
Odpovedať
pri háraní nechávať fenku dnu - a vždy ju mať pod kontrolou, pri venčení, či už na dvore, alebo na prechádzke. Ideálne v čase hárania venčiť len na vodítku mimo dvora. Radšej niekoľko vychádzok, ako nechcené šteniatka.
Odpovedať
@cache pisem o tom, ze kastracia nie je zdvovodnena iba lenivostou, pohodlim a ignoraciou majitela feny, nic viac, nic menej ako odpoved na tvoju poznamku "ma pravdu, kastracia je pre majitelov z dlhodobeho pohladu to najlepsie a najpohodlnejsie riesenie.. "
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Absolutne nemam potrebu hejtovat a je mi celkom luto, ze si to tak pochopila. Kastracia ma aj svoje pre aj proti. Ja som len napisal to, co vidim vo svojom okoli, nie vsetci ludia davaju kastrovat psy preto, ze by prihliadali na ich zdravie, poviem ti, ze mnohi ani nevedia, co ta kastracia so sebou moze priniest ako moze prospiet. Mnohych v mojom okoli co poznam aj susedov, tak v prvom rade pre nich bolo dolezite to aby mali pocas obdobia harania pokoj, co je podla mna dost smutne 8-(
Odpovedať
zita19: Absolútna väčšina nekastrovaných sučiek predsa netrpí žiadnou falošnou graviditou. Ja chovám psov 36 rokov /momentálne mám šiestich - zmiešaná svorka - 2 psy a 4 sučky/ a za tú dobu som mala jednu jedinú sučku, ktorá trpela falošnou graviditou. Dala som ju kastrovať a veľmi veľmi to ľutujem. Od kastrácie trpí únikom moču. Jedná sa o krátkosrsté plemeno, ktoré neznáša chlad a musí byť držané v dome, takže musí nosiť plienky, aby sme nemali očúraný celý dom! Často vypustí moč aj v spánku. Iná sučka nám po zbabranej kastrácii zomrela /vykrvácala do brušnej dutiny/. Takže za mňa: kastrácia sučky nikdy viac!!! Mám 13-ročnú sučku, ktorá nie je kastrovaná, nikdy nemala šteniatka, ani falošnú graviditu, nemá ani nádory na mliečnej žľaze a je úplne v poriadku. Takých sučiek som mala viac. Treba si uvedomiť, že kastrácia je vážna operácia, ktorá môže sučku stáť život!
Odpovedať
@zara71 falosnych gravidit som za svoju (voci vam) kratku prax videla vcelku dost. vratane jednej doma, nastastie len light verzia. zoperovane pyometry po harani nespocitam, kolko ich bolo, nadory mliecnej listy detto...samozrejme su aj feny, ktore to vsetko obide milovymi krokmi, nie ze nie... unik mocu sa prihodit moze a nemusi, su na to lieky / sirupy, ktore maju vysoku ucinnost, veterinar by vam mal vediet poradit. trebars moja nim netrpi (od opky je uz takmer 10 rokov, kastrovana zo zdravotnych dovodov v 2.5r), dalsia blizka fena ano, ale prislo to az k starobe, zhruba okolo 9r (kastrovana v cca 3r).
Odpovedať
Profilova fotka
Kastrovat...co na tom ci z pohodlnosti alebo nie? Podstatne je, ze to ma primarny efekt a vela pridruzenych pozitiv...i ked samozrejme ako kazdy opka nesie so sebou aj rizika...preto je najlepsie kastrovat uz steniatko. My sme cakali prve haranie a hned aj sla a bez najmensich problemov.
Odpovedať
@wewika1 kastrovat stenata je zvratenost, bez ohladu na benefit (90%znizenie sance na raka mliecnej zlazy atd) kastrovat stena/maca pred dosiahnutim pohlavnej zrelosti - a nie, prve haranie/ mrouskanie neznaci nic, neprospieva nikomu. sice neskor to uz tie zarucene percenta nevykazuje, ale trochu sudnosti do toho. ak kastrovat, jak to tu nazvali "z pohodlnosti", tak ten jeden-dva cykly by mohol zodpovedny majitel zvierata zvladnut
Odpovedať
Profilova fotka
@taskataska zvratenost? Mozes mi vysvetlit tento pojem v suvislosti s kastrovanim? Akoze celkom nechapem, co je na tom zvratene🤔...nasa je kastrovana prave pre benefit znicenia incidencie CA a nie z pohodlnosti, kedze je bytove male plemeno, ktore netreba strazit pred krytim a krvacanie tiez nebolo nic strasne...takze co je zvratene na tom, ze chcem svoju fenu chranit? Niekedy je mlcanie zlato a staranie sa o seba dve😉
Odpovedať
@wewika1 zvratene v zmysle kastrujem nedospely organizmus len pre to, ze to udajne znizi incidenciu rakoviny o 90%. kastrovat este pred prvym haranim, kedy je toto percento najvyssie (a nasledne rapidne klesa), ja osobne povazujem za chore. blbe prirovnanie, ale je to akoby si urobila ovariohysterektomiu 6r decku. prevencia my ass... pred prvym haranim nevies, ako sa fena bude chovat, nevies, ako to bude znasat, len predpokladas, ze mozu byt komplikacie. pardon, ale rezat viacmenej bezdovodne zdravy organizmus je podla mna zvratene, tym viac, cim mladsi je. a to som zastancom kastracie vsetkymi desiatimi u zvierat, ktore nie su chovne
Odpovedať
Profilova fotka
@taskataska skus citat s porozumenim ked uz tak...my sme ju dali kastrovat po prvom haranim ;-) Ale ked uz sme pri tom ako ma ovplvynit znasanie feny celeho procesu harania s rozhodnutim kastrovat? Co sa ma akoze udiat pocas neho aby sa majitel ne/rozhodol kastrovat? Ked uz je fena starsia aky je dovod na kastraciu kedze rezanie zdra eho organizmu je zvratene? Pytam sa ta teda ako zastancu kastracie lebo tvoje nazory si dost odporuju =-)
Odpovedať
Fenku si neuchranis, ani si nevies predstavit, co su psy schopny spravit preto, aby sa k harajucej fenke dostali. Niekde som cital, ze existuju aj take spreje, ktorymi fenku nastriekas a mala by psy odpudzovat, no ci to funguje, tazko povedat
Odpovedať
@wewika1 myslela som majitelov, ktori daju fenu preventivne vykastrovat este pred prvym haranim, kedy nemaju sancu vediet, ako to vlastne cele prebehne. medicinsky nazor je prevencia, ano, percento je vysoke, ale za aku cenu? recnicka otazka v porovnani s akutnou pyometrou je kastracia zdraveho zvierata skutocne banalita, ale stale je to velka operacia, na to treba pamatat a co sa tyka opiek vo vyssom veku, je to primarne zo zdravotnych dovodov. infekcie a zapaly maternice, hormonalne vykyvy, problemy s cyklom, falsoka, zla cytologia, nadory, problemy so stitnou zlazou...zo skusenosti mozem povedat, ze najviac kastracii vo vyssom veku robime prave kvoli zapalu maternice (v druhom rade kvoli nadorom mliecnej listy) a zo vsetkych tych pripadov je drviva vacsina akutna operacia, kde uz nie je sanca potlacit to antibiotikami. kde sa skutocne hra o minuty, pretoze velmi vela majitelov prichadza az v hodine dvanastej, idealne v piatok vecer, a nakoniec z nich vypadne, ze stav trva uz niekolko dni a furt dufali, ze sa to vyriesi jaksi samo... a ano, som zastancom kastracie, lebo vidim denne nezodpovednost majitelov, vidim plne utulky, vidim mnozitelov a kopukrat aj oficialnych "chovatelov", kde to ide na kvantitu, stretavam sa s ich vytvormi a ver mi, nie je to vzdy pekne... a vidim pretrvavajucu poveru, ze jeden vrh fenu spasi a musi si splnit povinnost... napriek tomu si myslim, ze kastrovat bezdovodne je (podla mojho nazoru, nie je to platne pravidlo) nie uplne najspravnejsia volba, castokrat vychadza prave z tej pohodlnosti. bez zdravotnej indikacie by som si svojho psa rezat nedala. lenze fakt, ze ja si to viem uhlidat a podla svojej zodpovednosti v tomto pripade nemozem sudit inych, a ani sa spoliehat na to, ze budu mat rozum. bohuzial...
Odpovedať
Profilova fotka
Ale ani kastrovat sa neda len tak hala bala. Fena by mala najskor pohlavne dospiet a potom sa moze at kastrovat, lebo takto by jej to mohlo len uskodit. Nie vsetko sa da proste hrrr brrr, kto chce mat psa a zvlast fenu, mal by ratas tym, ze to bude trocha obtiaznejsia starostlivost
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?