Mačka vo vnútri

Ahojte, moja babka býva pri hlavnej ceste a mala niekoľko mačiek, ktoré jej zomreli práve pod kolesami áut lebo vybehli z dvora. Vždy za nimi veľmi smúti, chcela by si teraz kúpiť takú, ktorá bude len vo vnútri aby jej nehrozilo "nebezpečenstvo" že ju niečo zrazí. Potrebovala by som poradiť, či je nejaké také špeciálne mačacie plemeno,ktoré žije len vo vnútri alebo sa dá tak mačka jednoducho nejak naučiť aby nechodila von alebo tak.. Vopred ďakujem za rady!
Odpovedať
@kristinamatilda britská modrá - máme kocúra v byte, aj keď už máme dom, von ho nepúšťame, nechýba mu to, je úúúžasnýýý, nádherný, prítulný, ale nevtieravý, verný, citlivý, neurážlivý, veĺmi sa upäl na mňa, vhodný k deťom..je to náš Oskar - slniečko, máme ho 7 rokov, nenáročný na údržbu, raz do týždňa vyčesať, dobrú stravu a raz do roka veterinár a čistiť ušká a odčervovať..
Odpovedať
@kristinamatilda ahojki. No my mame v dome 5 maciek. Mozno to znie hrozivo ale nase su naucene aj na dvore. Samozrejme kym sme byvali na byte a mali sme len jednu tak bola nonstop vnutri. Kazda macka, ci "znackova" alebo obycajna sa da naucit na byvanie v dome. Nemusis kupovat drahe plemena, staci obycajny maly najduch, ktory raz-dva pochopi, kam ma chodit na zachod. Staci ked bude mat svoj domcek - skrabadlo, misku a zachodik. Urcite odporucam pre starku, vedia sa krasne v noci pritulit a opätovat lasku :-)
Odpovedať
@kristinamatilda Ked je od malicka nepustis von tak si vacsinou zvykne, mozno su nejake divokejsie macky alebo to zavisi od povahy ktorw by dnu neboli spokojne ale co mam skusenost tak je to v pohode. Kamarat ma trvale v byte dokonca macky co nasiel uz dospele outdoorove a zvykli si. Najlespie je mat ale aspon 2 aby sa jedna nenudila a umoznit im behat po dome. No a samozrejme investovat nejake peniaze do toho piesku na wc a cistit to.
Odpovedať
Profilova fotka
@kristinamatilda kazda macka sa da naucit len vnutri ..aj ta, co predtym zila vonku .. ale v rodinnom dome sa asi budu tahať aj von.... idealne su ale britske modre.. aj my sme mali.. vacsinu dna prespia ,ale su to osobnosti, nie vzdy sa nechaju maznať a ovladať ako ty chces.... ale to kazda macka...
Odpovedať
@kristinamatilda ahoj. ja mám doma "orieška" z ulici. čiže je jedno aké plemeno bude vnútri. môjho som našla, keď bol ešte malé mačiatko. žije len vnútri (tiež mi cicušky zomreli pod kolesami). má svoje škrábadlo, wc (treba čistiť denne), hračky, trávu. myslím, že je spokojný. veľa pradie. asi si ani nepamätá život vonku, zvykol si. ak jej zoženieš jednu cicu, tak sa cica na babku veľmi naviaže. keď jej zoženieš dve, tak sa spolu pohrajú kým sa babka nebude chcieť venovať cice. ak sa rozhodneš pre neznačkovú cicu, tak poriadnu nádielku mačiatok som videla na facebooku na "Mačka vo vreci". nerobím nikomu reklamu. veď zvieraciemu útulku sa asi ani nedá urobiť reklama. tak, prosím, nezmažte môj príspevok... ak by si mala hocijaké otázky, rada odpoviem :) btw dá sa zohnať aj docela lacný a zároveň kvalitný piesok :-D a ešte dodám, bývam v dome. ale cica je len vnútorná!
Odpovedať
@kristinamatilda Taký druh mačky neexistuje, ktorú by nelákalo chodiť von. Tiež sme mali modrého kartuzáka, bol zvyknutý v byte, ale akonáhle som otvoril okno v kuchyni, kde sa dalo vyskočiť na strechu prístavby, tak bol ako z reťaze utrhnutý a snažil sa utiecť. Pobudol tam pol hodinku až hodinku a potom sa vrátil späť. Jednoducho mačka je túlavý tvor. Ani 2 metrový plot ju nezastaví, aby sa nepozrela za neho. Ale môže si zaobstarať mačku - najlepšie ešte mláďa a naučiť ju na život v byte. AK je malá, naučí sa chodiť na mačacie WC. Myslím, že pre tento účel je lepší kocúr. Mačku chytí 2-3 krát do roka ruja a to ju neudrži v byte. Musela by ju dať sterilizovať. Kocúr je preto lepší. Síce môže značkovať, ale dá sa tiež vykatrovať. Na rozdiel od mačacej sterilizácie je kastrácia jednoduchší zákrok. Ten náš po 2 hodinovom spánku sa prebral a o 2 dni už bol fit. U mačky trvá rekonvalescencia dlhšie. Aj tak ale nezabráni tomu, aby jej občas neutiekla von. Treba plot od cesty urobiť plný a dostatočne vysoký, a naučiť ju (ho), aby tam nechodila. Inak pre mačku v byte je to neprirodzené prostredie. Pre ňu je prirodzené chodiť vonku.
Odpovedať
My máme už druhú mačičku, prvú nám zrazilo auto, bol to najdúšik, bola sterilizovaná, ale vo vnútri nevydržala, vždy úpenlivo mňaučala pri okne, dverách, kým sme ju nepustili, po pár hodinách sa vždy vrátila, (teda až do poslednej vychádzky :-( ), a potom mňaučala, kým sme ju nepustili dnu. Druhej micke zatiaľ stačí pozerať z okna, dokedy jej to vydrží je otázne, má iba 8 mesiacov. Jednoducho to záleží od povahy mačky a či už okúsila život vonku.
Odpovedať
Aj nase "neznackove" micky su zvyknute vnutri. Von chodievaju,ale iba s nami cez den po dvore. Su sterilizovane, takze ich to von netaha. Je dolezite mat ich dnu odmalicka,zabezpecit wc s kvalitnejsiou podstielkou,nejake peliesky,alebo macasi strom, ten zboznuje hadam kazda macka,namiesto skrabadla dat aj kus polena, to maju najradsej. A dolezite je aj macku sterilizovat, vtedy nema potrebu utekat von na vohlady ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my mame dve macky. jednu, teda jedneho kocura sme vzali od rodiny co sa ho chcela zbavit. mal asi 5 rokov a nadvahu - vazi cez 10 kg. potom sme nasli maciatko pri vchodovych dverach. a ostalo u nas natrvalo. tak kocur sice chodi von do zahrady ale dalej nepojde. sadne si kdesi a tam je spokojny. nasla mala macka (teraz uz 5 rocna) tak ta je presny opak, ako sme raz otvorili dvere do zahrady, tak ona vybehne, pobeha po susedoch a okoli a potom sa vrati domov. mame 4 deti a nie je mozne nechat zavrete dvere do zahrady. ak si zoberiete maciatko, tak je 50/50 sanca ze sa nauci zit len dnu. tvoja starka je len jedna osoba a bud otvori tie dvere alebo nie. ale teda neviem, ci to dokaze naucit macku nepytat sa von ak tam raz chce ist. skuste si zohnat uz dospelu macku, ktora je naucena len ostat vnutri. to by bolo asi najlepsie riesenie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám kocúra Ferdinanda (inakšie práve dnes má rok) Od začiatku bol len v dome a von nechodieval. Ako pol ročný bol kastrovaný a až po kastrácii som ho začal púšťať na záhradu. Väčšinou za plot záhrady nechodieva, keď idem do garáže, tak príde ku mne, sadne si k autu, alebo pod auto a tam sedí. Veľmi, naozaj veľmi výnimočne sa ide prejsť niekam po dedine, ale nikdy nieje dlho preč. Večer pre siedmou, než začnú v televízii správy, je doma je doma, nechá sa vyčesať, poumývať, potom až ide k miske s jedlom a do rána je doma. Tak isto mi niekto tvrdil, že pes je viazaný na človeka, mačka na miesto a nemala by sa teda prenášať. My sme s kocúrom veľa na cestách autom a je to veľmi poslušný cestovatel. Sedí na prednom sedadle a pozoruje všetko okolo. Dva týždne sme v Rakúsku, dva týždne na Slovensku a nemá s tým najmenší problém. Podľa mňa špeciálne "bytová" mačka neexistuje, je to len o tom, ako sa ktorá naučí. :-)
Odpovedať
ďakujem krásne za zdielanie a rady :)
Odpovedať
My máme kocúra, teraz 2-ročného, kríženec perzskej mačky. Keď sme ho dostali, tak pár týždňov bol doma aby si zvykol. Potom sme ho púšťali von, tak najprv sa zdržiaval iba v záhrade, potom začal chodiť aj po susedoch. Keď začal chodievať dobitý a krvavý, tak sme ho dali vykastrovať. Zdržuje sa asi len po veľmi blízkom okolí, lebo keď niekto príde domov, či už počuje bránku, auto, alebo vchodové dvere, tak za chvíľu je doma. Keď sme na záhrade, tak aj on sa zdržuje na záhrade s nami. WC doma nemá. Teraz má väčšinou taký režim, že ráno vždy príde domov, naje sa a ide spať do pelechu, večer sa zobudí a odchádza na lov. Vždy niečo donesie, od myší, hrabošov, piskorov, krtkov, vtákov, jašterice. Včera večer rozšíril repertoár a doniesol mladého 25cm zajaca, zatiaľ najväčší úlovok. Tiež si myslím že špeciálne domová mačka neexistuje, ale ako sa naučí, resp. akú má osobnosť. Rozmnožovací inštinkt sa asi nedá potlačiť (jedine sterilizácia, kastrácia), ale lovecký asi áno, ako u ktorej mačky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?