Koľko trvá kým sa mačka zabýva v novom domove?

Zobrali sme si z utulku rocnu macku. Ako dlho trva kym sa u nas zabyva tak ze ju budem moct pustit bez obav von a vrati sa pekne domov?
Odpovedať
1
2
14
Profilova fotka
ahoj mame macku, dost sa nacestovala , ked sme este nebyvali na dome, ale chodili sem len na vikendy :-D Teraz bude mat rok.... uz chape, ze ked su otvorene dvere nemoze ist von a pod.. lebo my ju chceme mat len v byte, kvoli roznym chorobam, co mzu mat vonkajsie macky, napr. toxoplazmoza a pod.... No, ale ty ju asi chces mat vonku. ked aj predtym bola asi vonku... Pamatam sa, ked sme mali u nasich kedysi macku... mavali sme u ako maciatko najprv v pivnici, a von chodila cica spociatku len s nami , aby pochopila, ze tam byvame.... takto asi zo dva tyzdne... alebo tri...... BOlo to v lete, takze sa dalo..... MOzno aj vy by ste ju mali nejaky cas nechat napr. v garazi, alebo tak, kde nie je velmi teplo, aby si nezvykla na teplo a netrpela potom v zime..... a mozete s nou ist napr. na prechadzku, kludne si kup voditko - postroje pre cicu a chodte tak... tak spozna okolie a zisti, kam sa ma vratit.. a prip. ju nauc , kde bude mat vonku misku, to je velke lakadlo pre nu, aby sa vratila na to miesto :) Drzim palce... nasa cica , ta volakedajsia vonkajsia, si zvykla rychlo. spavala pred dverami na rohozke.... :) mozete jej tam dat nejaky peliešok, na kt. bola zvyknuta napr. v tej garazi :) alebo ak mate krytu terasu, idealne by bolo tam, v zavetri , kde neprsí.. ona si miesto vyberie inak aj sama... :)
Odpovedať
Macicky v zasade ostavaju tam kde sa o nich staraju, aj vonkajsie. Ked bude dostavat jedlo a pohladenia, neodide a ak sa zatula vie sa vratit. Dospele macky - samicky su vobec teritorialne tvorceky. Zato kocurik, ked dospeje sa zarucene zacne tulat a najpravdepodobnejsie je ze sa nevrati. Tomu sa vsak da predist kastraciou. Mame vonkajsie macicky , na chalupe, zdielame ich so susedmi. Akonahle zaparkujeme v piatok auto pred chalupou su u nas, rano nas cakavaju na rohozke, ked sa da uvelebia sa niekomu v lone alebo usadia na chrbate a su nam v patach nech sa pohneme kdekolvek po dvore a zahrade, dalej vsak uz za nami nepojdu, neopustia svoje teritorium. Okrem toho ze im davame krmivo ich hodne "mojkame" .
Odpovedať
Raz nasiel manzel v lese vyplasene asi troj stvor mesacne maciatko, evidentne naucene na ludi, asi ho tam bol niekto vyhodit. Zobral ho , nakrmili sme ho, ukludnili, vystiskali, vyhladkali a urobili sme mu z bedniciek kryty peliesok vonku hned pri vstupnych dverach . Nepohlo sa od nas . No po troch dnoch sme ho museli odviezt jeho novym majitelom, ktorych sme cele tri dni usilovne hladali, lebo ta nasa zohrata sebecka chlpata tlupa to male maca odmietala a mlatila a my sme museli odist z chalupy. Takze vasa macicka, ktora vas uz pozna sa od vas nepohne, musi len citi ze ste nablizku.
Odpovedať
Stacia 3-4 dni dnu,aby si macka zvykla,potom ju mozete pustit aj na dvor.Tych par dni potrebuje aby si zvykla na nove prostredie, na ludi,aby sa zorientovala a zvykla si na vase "pachy".Ked by aj po tych par dnoch odbehla niekam k susedom, uz sa vie vratit,lebo vie, ze tam ma svoj peliesok a misku s jedlom ,pozna svoje podla cuchu. Ked macicka ujde hned po prineseni domov, neznamena to, ze chce ujst,ale len to, ze je dezorientovana, nema este prebadane svoj dom,takze lahko zabludi.
Odpovedať
@majki555 3-4 dni sa mi zda dost malo, niektori pisu o 3-4 tyzdnoch, to mi pride zase vela. Nasa je tu treti den a stale mi pride smutna a vystresovana.
Odpovedať
Profilova fotka
@nevo my sme si zaobstarali kocúra, ktorý mal 10 mesiacov......v prvý den zaliezol pod postel a za nič na svete nechcel vyliezť....dalšie dni sa schovával, menej žral ale asi po týždni sám vyšiel a stále sa tmolí okolo noh.....im to trvá dlhšie, trteba ich nechať si zvyknúť...jemu trvalo takmer pol roka, kým si zvykol, že k nám chodia aj iný ľudia.....a takmer rok, kým sa naučil, že náš syn mu nerobí zle naschvál a stali sa nerozlučnými kamarátmi....po 2,5 roku je to už úplne iná mačka ako na začiatku...dokonca vie poslúchnuť na niektoré povely..... :-D treba len lásku a trpezlivosť...veľa šťastia..... x-)
Odpovedať
@nevo par dni, mozno tyzden - dva, by som ju drzala len vo vnutri, aby si zvykla na to, ze vy ste jej ludia, ze u vas je v bezpeci, ma tam peliesok, plnu misku, a ludi, ktori sa s nou pomaznaju :-) aby vedela, ze tam u vas je to miesto, kde je doma. po tejto dobe treba odpozorovat, aku ma macicka povahu, ak bude taka ako vacsina maciek, tak ona sama sa vam zacne pytat von. Pomalicky si ona sama preskuma okolie vasho domu. Idealne by bolo, aby zo zaciatku ste boli pri tom, ci uz ju mat na voditku (ale pozor, niektore macky moze toto vyslovene ponizovat), alebo len kracat vedla nej, sledovat ju pri tom. Postupne by to mohlo prejst az do stadia, kedy jej nechate moznost aby si sama mohla vyjst vona vratit sa dnu kedy bude chciet. Dolezite je zabezpecit, aby mala v akejkolvek dobe moznost vratit sa pekne domov, do bezpecia (ci uz cez nejake pootvorene okno, alebo cez macacie/psie vyklapacie dvierka...). Este ma napada, ze teraz je dost zima a ak stravila niekolko mesiacov vo vnutri v utulku, tak nema zimnu srst, cize mozno par tyzdnov este s tym chodenim von mozno pockajte. macky maju dobry orientacny zmysel, mala by sa vediet vratit domov, ale predsa len, clovek nevie co sa moze stat, a v tejto zime moze bud prechladnut, alebo aj zamrznut (vraj este teraz v prvej polke marca maju byt brutalne mrazy. v druhej polke marca uz maju teploty vystupit nad 15 stupnov, takze potom to uz bude v pohode :-) ) a inak chcem sa Tebe aj Tvojej rodine v mene tej macicky podakovat, ze ste sa rozhodli pre macicku z utulku a dali jej tym sancu na krasny zivot :-) a zaroven ste tym umoznili uvolnenie miestecka v utulku pre dalsiu macicku, cize zachranili ste dva macacie zivoty x-) pre macku je najlepsie ked ma k dispozicii bezpecie vo vnutri domu a zaroven vybeh von - to je pre nu priam kralovsky zivot :-) ja mam tiez dvoch cicuchov - jedneho najducha z ulice a druheho z utulku.
Odpovedať
@nevo az teraz som precitala posledny tvoj prispevok, ze cica je po 3 dnoch vystresovana... to je v pohode, neznepokojuj sa s tym. bohvie cim si doteraz vo svojom zivote presla, asi bola na ulici, musela si davat pozor na vsetko co by ju mohlo ohrozit (aj ludi). takze chvilku to potrva nez bude schopna vam doverovat, komunikovat s vami, a lezat vyvalena hore bruchom a necha vas skrabkat ju po nom :-) vacsinou trva 1-2 roky nez si clovek macku uplne ziska v tomto je macka ina ako pes. ale ked sa to puto medzi nou a clovekom vytvori, tak potom to stoji za to a clovek si jej priazen ovela viac vazi. takze dajte macke cas, do nicoho ju nenutte, prisposobte sa jej tempu vzajomneho spoznavania. u macky ten proces velmi nedokaze clovek urychlit, ona sama sa rozhodne kedy je ta spravna doba, ze zacne doverovat. to plati niekolko nasobne v pripade, ak ide o dospelu, alebo dospievajucu macku z utulku.
Odpovedať
@anairda dakujem za odpoved, inak, zerie iba raz denne, aj to podla mna malo, ale pre surove kuriatko si pride aj z ruky, a neviem ci vobec pije, to som ju este nevidel ani nepocul (ma plytku porcelanovu mysku na vodu). Nereaguje na kotulajucu sa lopticku a na taku blbinu uviazanu na spagate (snazim sa ju rozveselit :-). ) Vcera si presla cely dom, a dnes ani nos nevystrcila z kysnicky. :-|
Odpovedať
@nevo macky su zvierata, ktorym horsie spravi zmena priestoru, nez zmena cloveka :-) takze chce to viacej casu. ak ju chces donutit viac pit, co je dolezite (aby nedostala struvity) a cica moze na to v strese z noveho prostredia zabudat, tak daj jej mliecko. ale pozor nie hocijake, kedze macky nevedia stravit laktozu - preto by z obycajneho mlieka mohla mat hnacky (90% maciek ich ma...). my kupujeme bezlaktozove mlieko, napriklad toto: http://www.bezlaktozovemlieko.sk/ alebo toto: http://www.slnecnica.sk/clanky-detail... je mozne, ze strava, ktoru jej davate, sa natolko lisi od stravy, na ktoru bola zvyknuta v utulku (aj ked ta bola isto horsia), ze nechce papat. samozrejme surovemu kuriatku asi ziadna macka neodola. a este mam otazku - predpokladam, ze je to macka (samica). je sterilizovana? predpokladam, ze ano, ale ak nie, tak jednoznacne treba to poriesit, aby sa vam uz z prvej vychadzky nevratila kotna. utulky su plne a skoda privadzat na svet dalsie macata, ktore potom treba umiestnovat a znizovat tym sance na umiestnenie tych utulkacikov ;-)
Odpovedať
macka je kastrovana z utulku, takze mlade nehrozia, urcite by som nechcel byt mnozitelom maciek. granule ma tie iste co mala v utulku porta21. nedam jej hovadzi vyvar, ten mozno vypije?
Odpovedať
Vypila. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nasa macka napr. chodi pit , ked sme doma, vzdy radsej certvu vodu z vodovodu,,z misky skoro ani nepije, ked sme doma... ako nahle pocueňje, ze ideme do kupelne, uz a beži k bidetu, tam jej pustim slabo vodu a ona pise z toho cícerka.... na byte pila priamo z umyvadla, vyliezla po vani :-D ale piť pije... viac ako žerie.. macka napr. nebude zrať žradlo, co je uz obschnute, aspon nasa.... vzdy chce radsej cerstve.... :) tak isto by nezjedla nic, co pachne, je proste cistotna :) 3dni u vas je pre nu malo, ona si musi zvyknut, ze je tam doma... neboj, aspon tyzden a pochopi to :)
Odpovedať
No, nase kocuriky zase pili morsku vodu z bazena, a nebolo im nic. :-) Mali sme ich od malinka. Ale toto je pre mna nieco nove.
Odpovedať
@nevo Chovam macky a mlade mavame 2-3 krat rocne. Novym majitelom vzdy odporucam,aby 3-4 dni drzali maciatko dnu,kde bude mat neskor peliesok,aby si zvyklo na pachy. Som v styku vzdy so vsetkymi odberatelmi,ale zatial to vzdy fungovalo.Neviem ani o jednom pripade, ze by im maciatko uslo. Samozrejme, je aj vhodne,aby prve razy boli pri vypustani na dvor aj majitelia a spolu s maciatkom dvor obehli. Ak sa nechaju pootvorene dvere dnu, maciatko same najde cesticku. vyskusajte .-)
Odpovedať
vobec by som sa nebala, ze od vas odide, kludne by som ju pustila von, najprv pod dohladom, potom kludne aj bez. Este sa mi nestalo, ze by macka, o ktoru sa staram zdrhla uplne prec. A pitie - to je u nas tiez zazitok. Nas kocur nechce pit z misky ani omylom. Napije sa jedine z umyvadla, alebo ide vylizat sprchovaci kut :-D A z vedra. :-D Vedro musi byt plne vody, esteze sa mi podarilo postupne zredukovat to 10 litrove na male vedierocko :-D Ale z misky nehrozi, ze sa napije..
Odpovedať
Profilova fotka
Nam veterinarka povedala po prestahovani, ze macicku nemame pustat von skor ako o mesiac, aby sa nestratila, ale po 2 tyzdnoch uz veselo behala po dvore aj po dedine a vzdy sa nam doteraz vratila, dokonca som ju dnes ratovala zo strechy, len neviem ako sa jej podarilo tam vyliest :-D :-D :-D
Odpovedať
Ale ja pisem o cudzej rocnej macke. Nepozna nas, nepozna prostredie. Boji sa vyjst aj z prepravky a chodit po dome. @majki555
Odpovedať
Profilova fotka
@nevo aj nasa je najduch, nasli sme ju na ceste vyhladovanu a spinavu, najprv si na nas zvykala a potom na prostredie a ked si zvykla tak sme sa prestahovali a musela si zvykat zas, ale to pekne postupne, ja by som ju pustala von ked vidim ze doma sa uz naozaj citi ako doma. Podla veterinara mesiac, podla mna potom ako si zvykla na nas, tak po 2 tyzdnoch si zvykla aj na novy dom a vzdy sa nam vrati
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
pre obdivovateľov mačiek dávam do pozornosti , Medzinárodna výstava mačiek 8. - 9. oktober 2011 v BB v hale na štiavničkách, pri futbalovom ihrisku Dukla
Odpovedať
@katrin21 @roo radsej o macickach tu :-p
Odpovedať
Profilova fotka
no hej, uz som tu... Adi, asi neporadis s tym pelechom, ze? ... ty mas skor vnutri macky... :(
Odpovedať
katka, ty mi nevies povedat, ze ako je to s rujou? totiz vzdy som mala bud dospelu macku, alebo malicke maciatka, alebo kocurov :-D takze s tymto nemam skusenosti :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, to zbadas podla mna ja vonku ( ak ta nepredbehne kocur) , lebo ved zacne mraucať a podkladať sa a plaziť sa a vytrčať zadok.... ale tak neviem.. segra ma vonku dlhsie macky a od malicka,,len neviem, ona viem ze chodi s nimi na injekciu, ked to zacne... vacsinou stihne, parkrat sa stalo, ze nie a boli maciatka.... sterilizovat ju nedala.... ale uz dlho nemali male, takze trafia :) ALe je fakt, ze ked sme my mali doma kedysi macku, tak v pol roku uz sa okotila, tzn,ze ruju mala velmi skoro ! ved min 60dni je tehu.... takze..... Asi len odsledovať, alebo ju dat uz radsej hned kastrovať a necakat.... DAlsia ruja moze prist aj mesiac po predchadzajucej, alebo uz po 2-3t ... macka moze mat ruju aj 5x do roka :-N( aj ke ma male!) , cize ked nema male, tak aj castejsie.. Jednej pani sa stalo, ze jej britka mala ruju mesiac po porode.... hoci este kojila maciatka....
Odpovedať
k pelechu - nuz, ked tam nechce ist, tak nechce... pokial to naozaj oznackovali, tak je mu to vystrahou. citis tam na nom ten "znackovaci" smradek? lebo ak to oznackovali, tak to by si citila, to sa neda necitit. mozes skusit to vysprchovat, pripadne nejakym samponom umyt. ale asi bude treba opakovane. umyt, vysusit, ocuchat. ak co len trosku budes citit, tak zopakovat. lebo tie znackovacie pachy (hehe skoro som napisala ze "znackove pachy" :-D :-D :-D :-D ) su take, ze drzia sa este dlho, aj po umyti. takze ked to vysprchujes tak, ze ty tam nebudes nic citit, pripadne avivazovanu deku tam daj, tak skus potom ten peliesok aj presunut na ine miesto, mozno bude stacit par metrov hore dole. aby mal pocit, ze je to iny pelech. ak to nepomoze, tak potom asi len poziadat tvojho draheho aby mu spravil novy. najlepsie je z nejakych starsich dosak, a do toho mu dat polystyren. nebude to asi take vabne vyzerajuce ako pruteny, ale urcite to bude aj teplejsie. garfieldko bude mat teply kozusok, ale to nestaci. potrebuje kvazi bezvetrie a teply peliesok. pruteny teplo neudrzi. nech vam neprechladne. tu u nas v petrzke ma jedna pani zachranarka maciek svoj revir, v ktorom pod branami macickam spravila taketo peliesky (stare dosky a polystyren) a uz roky tam dvojica macka + kocurik preziju zimu. ona aj on su kastrovani, tak su kludni a netulaju sa, a skuseni su - poznaju nastrahy sidliskoveho zivota. a rozhodli sa, ze dvom je lepsie ako jednemu, tak sa dali dokopy :-D
Odpovedať
ejha, tak nepotesila si ma :-D takze žofka bude musiet teda pod nozik asap. jj, ked je ruja rozbehnuta, tak to uz vidis. ale kocur ju moze stihnut v zaciatkoch skor nez ju ty zbadas. macka pre neho inak vonia, velmi pritazlivo. a prvy den ruje moze byt macka skor len nekludna a nervozna, a este nevystrkuje zadok atd... aspon tak sa to rozbiehalo u nasej starej dobrej ťuťulky, a aj teraz u žofky. a sestre povedz, ze tie injekcie nie su dobre. mozu sposobit rakovinu, je to silne liecivo. nemusia, ale mozu - zvysuju riziko. radsej sterilka, stoji sice viac, ale to je bezpecne a nafurt uz ma clovek pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda no ved hej, ale planovali sme n to este hodit deku a stare nefukovacky mame dve, tie take akoby z textilu nepremokaveho, že ked bude prsať a fučť + dnu ma este v tom pelech a deku.... a mal to prave naschval na uplne zaveternom mieste na terase, kde ani neprsi, len ked velmi sľaha dažd a otvorom smerom tak, ze dnu by mu nemalo sancu ist nic...No, ale tak asi budeme musiet zmenit... urobim mu to sama,len teda partner bude musiet pomoct z rezanim :-D na zoohite som dnes pozerala nejake take budky pre macky, uplne super, ale ja chcem otvaracie zhora ( cistenie a pod...)
Odpovedať
Ahojte, uz som tu, @anairda, vdaka za upozornenie na tuto temu. Nasa Sisi (tak sa vola) spava cez noc v pivnici (od tej osudnej noci, ked nam nieco zabilo kocurika). Ma tam bednicku s pieskom, vodu a zradielko. Som rada, ze sa vratila, aj deti su stastne, hned dostala mnamku. Dufam, ze sa nebude moc tulat. Jej matka je napr. verna svojmu domovu, ked sme este byvali u rodicov (odtial je nasa cica), chodila stara na koniec ulice nas odprevadzat, ale tam sa vzdy otocila a vratila domov. A je tiez velmi pokojna, aj detom vela dovoli, mysky chyta, pomojkat sa necha. A nech sme boli kdekolvek na dvore, vzdy lezala niekde poblizku. Akonahle sme sa presunuli, o chvilku bola zas v nasej blizkosti. Dufam, ze mlada podedi jej dobre vlastnosti :-D Ja by som si bola najradsej zobrala do noveho domova staru Micu. Ale neviem, ci by si zvykla...
Odpovedať
Profilova fotka
@roo aj nas je odvtedy vnoci v garaži..... zvykla by si podla mna, len nie hned nechat vonku, ale viac s vami a na noc dnu, aby si okukala okolie a zvykla, ze ste tam doma, aj ona :)
Odpovedať
Profilova fotka
@roo no tak Garfi sa nam vcera poobede zase stratil, alebo ho niekto zobral.. neviem.... ma na krku tu znamku s adresou, snad to niekoho napadne otvoriť, dala som aj oznam na obecne potraviny :( je nam smutno bez neho.. chudacik, kto mu povoli obojok, ked bude rast? Keby aspon viem, ze je u niekoho a ma sa dobre, ale co ked sa len tak tula a je mu zima? Od soboty hlasia minus v noci..... ACh jo.... Držte palce, nech sa vrati, alebo najde.....
Odpovedať
1
2
14
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?