Kaukazský pastiersky pes, tibetská doga, šarplaninec, leonberger - môj strážca

Ahojte, potreboval by som odpovede na pár otázok týkajúcich sa týchto plemien psov: kaukazák, tibetská doga (mastif), šarplaninec, leonberger (prípadne im podobné, hlavne vzhľadovo, veľkosťou, povahou). Tieto plemená som si vybral preto, lebo obdivujem ich neskutočne krásny vzťah k rodine svojho majiteľa a ich ochranu za každú cenu, a to, že v podstate sú to strážci od prírody, netreba ich to učiť. Samozrejme, výchova musí byť, to je jasné, plus socializácia. Otázka č.1: Tibetská doga vraj, ak na pozemok vnikne nepozvaný hosť bez môjho vedomia či súhlasu, sa najprv snaží zastrašiť tohto nepozvaného brechotom, postojom, a ak to nestačí, až potom zaútočí. Kaukazák vraj hneď útočí. Chová sa tak aj leonberger? Myslím ako ten tibeťan. Prípadne, je možné leonbergera takémuto chovaniu naučiť? Otázka č.2: Údajne býva v prípade kaukazáka problematická vychádzka "na verejnosti", mimo jeho územie. Dá sa kaukazáka vychovať tak, aby kľudne kráčal vedľa mňa (na vodítku a s náhubkom, či dá sa aj bez?) a zakročil len v prípade nutnosti? Teda, nie útokom na niekoho alebo na psa niekde ďalej odo mňa a v prípade, že už sa rozhodol zaútočiť, dokážem ho zavolať späť s tým, že aj pribehne? (Viem, že sám vyhodnocuje situáciu, ale je možné ho to naučiť?) Otázka č.3: Je leonberger porovnateľný s kaukazákom, čo sa ochrany rodiny týka? Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za prípadné odpovede na moje otázky. Poprosím o odpovede len tých, ktorí osobne majú skúsenosti s týmito plemenami. Viem, že sú aj iné strážne plemená, napríklad nemecký ovčiak, doberman, rotwailer, ..., ale tie ma tak nefascinujú. Ide mi aj o to, aby ten daný psisko bránil mňa a mojich blízkych aj bez toho, aby som ho húckal niekde na nejakého figuranta. To mi príde ako nejaké umelé vyvolávanie agresivity voči ľuďom. Mne ide o to, aby pes zasiahol len v prípade bezprostredného ohrozenia a samozrejme aby "mal oči na šťopkách". Ešte by ma zaujímalo, že ak si kúpim malé šteňa kaukazáka, to mi vyrastie a až potom si založím rodinu, bude ich brať tiež ako moju rodinu, alebo len vtedy ak mám rodinu už predtým, než si kúpim šteňa? Lebo napríklad kedysi sme dostali psa, takého miešaného pouličného od jednej pani, mal už nejaký rok a hneď vedel kto patrí do rodiny a kto nie. A ešte jedna vec ma zaujíma: Raz som išiel ku kolegovi na návštevu a on mal psa, kríženca jazvečíka s nemeckým ovčiakom, aj tak vyzeral. :-) Ten pes sa samozrejme ku mne správal ako k niekomu cudziemu, ale kolega mi povedal, aby som mu podal ruku (tomu kolegovi) akože priatelia a ten pes to tak aj pochopil, proste som tam už patril. Je to takto možné? A aj s tými mojimi vybratými plemenami? Alebo to zo strany kolegu bolo len také divadielko? Ale mal som taký pocit z toho jeho psa, že je to asi naozaj tak. To už sa mi zdalo naozaj zaujímavé.
Odpovedať
1
2
och, prilis vela otazok :-) ja len narychlo, konci sichta :-D aj civavu naucis zadrzat pachatela a ci tibetan najprv pohrozi a potom utoci a kaukazak hned utoci nie je plemenom skusim potom viac ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel bez urázky...podľa tohto príspevku moc skúseností so psami nemáš. Tie plemená,ktoré popisuješ potrebujú skúseného...fakt skúseného chovateľa. Si si istý ,že ním si? Lebo ak áno tak som nič nepovedal,ale ak nie,začni niečím miernejším.Resp.navštív nejakého chovateľa,poprípade chovateľskú stanicu.
Odpovedať
@klara2495 Ahoj. No, čivavu máme teraz v byte, je to síce milé stvorenie a videl som ako aj maličký psík odohnal zlodeja, ale ak sa ho zlodej nezľakne, tak ho odkopne a má s ním pokoj. Ale je pravda, že ak sa čivava naštve, vie pekne pohrýzť.
Odpovedať
@poliacik321 Ahoj. No, ide o to, že momentálne nemám dom, čiže mám na to ešte veľa času. Sme v byte. Išlo mi skôr len o info od majiteľov týchto psov, že ako to je. O ich skúsenosti. Na nete je toho síce veľa popísaného, ale mňa zaujímajú reálne situácie a skúsenosti ich majiteľov a nie nejaký všeobecný popis. A máš pravdu, ak sa na to dať, určite sa treba poradiť aj so skúseným chovateľom. Veď to by bolo to prvé čo by som spravil. A určite by som nebral psa od množiteľa, ale od chovateľa. Viem, že na to treba mať nejaké skúsenosti. Keď som kedysi býval v rodinnom dome, mali sme všeličo doma, od pouličných, cez nemeckých ovčiakov a už ani neviem čo všetko. Dokonca aj husi a kohútov a to boli tiež hajzli útočníci! :D Ak máš nejaké konkrétne skúsenosti, rád si o tom prečítam. Ale aj tak ďakujem za reakciu.
Odpovedať
Pyrenejsky horský pes(akurát dost steka,ma to v povahe a brechanim upozorňuje na zvuky v okolí a keďže je to nocne stvorenie,noci sú zábavné) Slovenský cuvac-toho plánujeme do domu my. Leonberger je len veľký, strazny nie . Kaukazsky je podla mna príliš ostrý.
Odpovedať
@ropo Ahoj. Myslím, že ten pyrenejský, s tým štekaním a "nočnými zmenami" je niečo ako tá tibetská doga. Práve tá ostrosť ma na kaukazákovi strašne fascinuje, plus iné vlastnosti. Známa môjho brata má tiež kaukazáka, lenže ten je len taký mazel. Je to síce pekné, keď sa to chce aj pomaznať, lenže ten ich je asi len mazel. Lebo keď tam brat bol, tak nič. Ani si ho akosi nevšímal.
Odpovedať
@pochabel nebyt toho nocneho stekania, tak pyrenejsky u nas jednoznacne vyhrava. Ostrost je fajn,lenze ma to aj negativa. na vlastne deti si ich naucis,problem je,ze ked pride navsteva so svojim deckami a budu sa tvoje a ich deti hrat,tak ostry pes moze vyhodnotit ich "hranie sa". pokrikovanie a podobne ako utok a kedze tvoje deti su jeho svorka,tak si ju bude "chranit".samozrejme zavisi od povahy a rodicov,ale ani to nie je uplna zaruka toho,ze vies odhadnut aku povahu bude mat prave tvoj pes. my sme mali moznost vidiet cuvaca.ma spravnu mieru autonomneho rozhodovania,ak ho zoznamis s ludmi, ktori su u teba casto, nebude ich brat ako nebezpecenstvo. avsak bude trpiet, ked nebude "sucast svorky". t.j ziadny koterec, musi byt casto s rodinou,aby nezacal prejavovat agresivne sklony.kazdopadne good luck, pastierske plemeno je dobry vyber,ale potrebuje PANA a silnu ruku pri vychove.
Odpovedať
@ropo No veď to, že nerád by som, keby sa návšteve niečo stalo. Preto som sa aj pýtal, že či ma ten môj kolega s tým podaním ruky nejako nenatiahol. Síce sa mi to nezdalo ako podvod, ale možné to je. A že či je to možné nejak toho psiska naučiť. Samozrejme mi to potvrdí len majiteľ daného plemena. Čiže ten čuvač je tiež výborný strážca. A ešte ak by boli minimálne dvaja, hm. Rozmýšľal som aj nad ním. Tak, u mňa jedine pastiersky pes. Neviem ani presne prečo, ale niečo ma na nich strašne priťahuje. Či snáď tá ich prirodzenosť, prirodzená oddanosť pánovi, vlastný rozum, nebojácnosť či dokonca aj tvrdohlavosť. Ťažko povedať. Ďakujem za tipy.
Odpovedať
@pochabel ked mas cas, je to plus, najprv treba vela citat, tych psickarskych for je dost, kde nacitas aj to ,,zo zivota,, ( napr. dogforum, vyber spravneho plemena pre mna...) Nie je moc chovatelov, co si pusta kazdeho zaujemcu do domu, najlepsie ist pozrieet ich klubove akcie, tam mas sancu pokecat viac ;-) Je skoda mat predstavu o kaukazakovi, ze bude ostry len ked by sa to tebe pacilo a za macku v meste. To potom straca ako plemeno zmysel :-|
Odpovedať
@pochabel len aby ta ten vlastny rozum psa a tvrdohlavost raz nepripravila o nervy. Myslim, ze je velmi dolezite to aby si zvladol vychovu toho psa, lebo ked ju clovek nezvladne, tak aj ta ostrost moze byt fakt nebezpecna to uz nie je sranda
Odpovedať
@klara2495 Zasa až tak to nechcem, len mi ide o to, či je možné ho vychovať tak, že je proste zvládnuteľný, ak už by malo dôjsť k niečomu. Preto som chcel vedieť skúsenosti práve ľudí, čo s ním žijú v jednej domácnosti. prajem pekný večer
Odpovedať
@karcika8 Veď práve preto som sem písal tie moje otázky na majiteľov týchto oblúd. Že či je možné ho vlastne vychovať tak, ako som sa tam pýtal. Veď predsa nekúpim si psa, ktorého nebudem môcť vychovať. Nemyslím tým meniť jeho povahu a podobne, ale usmerniť tak, aby sa to dalo v prípade potreby zvládnuť. Nejakú drezúru a bitku pri výchove rovno zavrhujem. Takto to napíšem, ide mi o to, aby som sa mohol na toho psa spoľahnúť a aby som mu mohol veriť v každej situácii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pochabel staré príslovie: psovi, koňovi a žene nikdy never.
Odpovedať
Doma nemám žiadne z týchto plemien, ale mám pár rokov skúseností so psami, tak sa asi trochu rozpíšem :-D Je super, že vyberáte už dopredu a nejdete do toho bezhlavo. Ja z vyššie spomenutých plemien by som na vašom mieste išla určite do leonbergera a to z čisto prostého dôvodu - keďže spomínaš aj prechádzku "na verejnosti", tak predpokladám že budúci dom neplánujete niekde na obrovskom pozemku mimo civilizácie. Leoni sú tvárne rodinné psy, ktoré stále majú skvelé strážne vlohy, ale zároveň sú vo všeobecnosti omnoho viac ochotné spolupracovať s človekom. Kaukazák, pyreneják, tibetská doga aj šarplaninec je samostatne rozmýšľajúci pes, snáď okrem tibeťana potrebuju proste veľa priestoru (nie v zmysle výbehu, ale proste životný priestor) a áno, síce majú super vzťah k svojej rodine, nikdy nebudú typický rodinný pes k deťom. K otázke č.1 - leon je práve pes, ktorý sa do vecí nebude vrhať bez rozmýšľania. Č. 2 - záleží od jedinca a výchovy. Možné to samozrejme je, ale vždy treba rátať s možnosťou, že sa k vám dostane práva šteňa, ktoré bude na tej "horšej" strane štandardu a teda budete celý život vodítkovať a bez kontaktovania sa s okolím. Treba si zvážiť, či budete mať chuť a energiu X rokov "bojovať" proti niečomu, čo je pre toho psa kvázi prirodzené. Č. 3 - záleží ako sa na to pozeráš :-D Keď sa na to pozrieš z pohľadu prípadného zlodeja, máš na výber asi 3 možnosti - buď sa necháš odohnať štekotom a výzorom, proste veľký pes a bu bu bu okolo toho, je jedno či za plotom bude kaukazák alebo leon. Ak ťa to neodradí a aj tak vlezieš na pozemok, ani kaukazák, ani leon ťa neprivíta ako kamoša. No a potom je tu tretia možnosť a to je to, že si uvedomíš, že je to stále len pes a môžeš ho veľmi ľahko "odstrániť". Nemôžeš sa na psa spoliehať ako na 100% ochranu, pretože aj ten kaukazák v prípade, že sa niekto tak rozhodne, proste nebude prekážka. Vidieť, že máš o týchto plemenách naštudované veľa, ale dôležité je predstaviť si psa v konkrétnych podmienkach, ktoré by u vás mal. Veľmi odporúčam vybrať si "jednoduchšiu" cestu, najmä ak ste doteraz podobného psa nemali a neísť len za tým, čo ťa fascinuje viac. Ono áno, je skvelé ako vedia tí psi pracovať, ale na to jednoducho treba mať aj podmienky, aby bol šťastný aj majiteľ, aj pes. Inak osobnú skúsenosť mám s hovawartom, ktorý by mi prišiel tiež ako vhodná alternatíva pre vás, podľa toho čo píšeš. Skús ešte napísať sem http://www.dogforum.sk/viewtopic.php?... - spíš si všetky požiadavky a všetko ohľadom toho, aké podmienky a aktivity atď. budete vedieť ponúknuť, myslím že tam ti tiež fajn poradia :-)
Odpovedať
@azzflo Díky za vyčerpávajúcu odpoveď. Tak, ja by som plánoval veľký pozemok (mám rád priestor) určite niekde v dedine, rozhodne nie v meste. A čo viem, veľa ľudí dáva psa do kotca, čo je tiež kravina podľa mňa. Keď už mám mať pastierskeho psa, tak určite nech behá pekne po dvore a stráži, veď načo by som ho potom mal? Ale do domu nech tiež príde, veď je tu doma. Ikeď, musí vedieť, kde je jeho miesto. :-) No, ešte to treba prekonzultovať s chovateľmi. Ďakujem vám všetkým pekne za pokec a rady. Majte sa.
Odpovedať
@pochabel zaujimava debata, cca na jar sa stahujeme do domu, mame dve deti 5 a 3,5 rokov, priatel mal dlhe roky rotvajlerov, vycvicenych, venoval sa im...ale havino je uz dochodca tak ostava u svokrovcov, velmi chcel stredoazijata, mne ucaroval cane corso a najnovsie moskovsky strazny pes (je vyslachteny z kaukazskeho, stredoazijata a bernardina) skuste pozriet a precitat si o nom viac...uvidim, ako sa nakoniec rozhodneme
Odpovedať
Najlepší pes spoločník je čau čau. Nebrese nebeha zbytočné, je rozvazny, kľudný stráži dobre netreba ho uvazovat, proste pán pes 🐶 Mám 3-tieho ale to nie je pes to je akočlovek -spoločník...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda pekný popis , ale je to imigrant, stačí slovenský čuvač, ovčiarsky pes má prirodzené sklony k práci a ochrane.
Odpovedať
@daralbajda Dobré ráno. No, čau-čau asi nie, je to síce pekný pes, ale nejako ma to k nemu neťahá. Niekto mi radil stránku vyberpsa.cz či ako to je, tú už poznám a z môjho výberu mi vyšli leonberger a tibetská doga. Ale či sa dá na toto spoľahnúť, no, to je asi ako keď si na nete robím IQ test, skôr na pobavenie, možno na nejaký prehľad. Ale je možné, že to tak aj naozaj funguje. Každopádne asi len kynológ a prípadný chovateľ daného plemena mi povie, či sa ten daný psisko ku mne hodí a či je podľa mojich požiadaviek a predstáv.
Odpovedať
@jan45 Presne. Práve preto jedine pastiera. Toho čuvača som si tam zabudol pridať do toho môjho výberu. A navyše je to slovák. :-) Keď nad tým tak uvažujem, tak by to asi boli zatiaľ ten čuvač, leon, tibeťan, podľa toho, čo som sa dočítal na nete na fórach. kaukazák jedine po riadnej konzultácii s odborníkmi.
Odpovedať
Inak, asi to nie je tvojho srdca sampion, ale vyborny pes do rodiny a zaroven dobry strazca je aj dlhosrsta kolia. Mali sme - a to k nam uz prisiel ako starsi pes - bez akohokolvek zavahania sa vzil do rodiny, bol velmi poslusny a oddany pes, ale teda z dvora nikto cudzi sam neodisiel. Mal taktiku, ze dnu pustil, pokial zacitil z niekoho prichádzajúceho alkohol, tak len dva metre za branu, ale z dvora von bez nas domácich nepustil nikoho. Deti aj cudzie mu mohli skakat po hlave a poslusne toleroval, ak to uz nanho bolo privela, tak sa pobral a zaliezol do budy, kde bol mimo dosah. No a svojim majestatnym zjavom ( pripadne kombináciou s vycerenymi zubami ) dokaze ukazat cudzim ludoim, kto je na dvore panom. Preto ked dostaviame, dufam, ze opat budem mat takéhoto kamarat na dvore. A este podobny (aj ked su crty, v ktorých sa lisi), je aj nemecky vlci spic, tiez krasny, velmi mudry a oddany pes.
Odpovedať
Každý chváli to "svoje" plemeno (ja mám špringra), ale v zásade platí jedna rada - najviac informácií získate, ak si dáte trip po klubových alebo špeciálnych výstavách plemien, ktoré sa Vám páčia. Každý klub má na svojich webovkách termíny výstav. Tam získate najužitočnejšie informácie o danom plemene, získate priame kontakty s chovateľmi, overíte si povahy a exteriér plemien. Toto Vám dá viac ako hodiny čítania na internete. Nemám pastierskeho psa, ale aj poľovnícky pes spoľahlivo hlási cudzinca pri bráne a keď človeku dovolím vojsť do dvora, je psom akceptovaný. Je to aj o výchove. Ak psa správne a včas socializujete, vonku by sa mal správať ako na prechádzke a doma, kde je jeho územie, sa bude správať ako strážca. Treba sa proste šteňaťu, kým je tvárne, veľa venovať, vodiť ho na rôzne miesta, cestovať dopravnými prostriedkami, naučiť ho na vodítko a náhubok, na deti, na množstvo ľudí, na hluk ulice, naučiť ho základnej poslušnosti. Všetok čas, ktorý investujete do psa v jeho prvých mesiacoch života, Vám vráti v rokoch nasledujúcich v spokojnom spoločnom živote.
Odpovedať
pochabel@ Ak sa môžem pridať do debaty...my sme mali kedysi leonbergra a je to úžasný psík, vyrovnaný, pokojný v rodine aj na prechádzkach a tiež strážca bol dobrý. Úžasný k deťom , milý, chápavý. Ale vždy je to aj o tom ako a koľko sa venujete psíkovi a jeho výchove. Tak ako vychovávate deti tak treba vychovávať aj psíka. A tiež záleží akú povahu psík má alebo zdedí po rodičoch, napr. mali sme dalmatínca s hrooozne dlhým rodokmeňom, rodičia boli šampioni, vyhrali xy súťaží. No náš dalmatínec mal skraty a občas NÁS pohrýzol. Teraz si nasypem popol na hlavu a priznám sa, že každý jeden psík je u nás trošku rozmaznaný, možno preto tá reakcia. Za najlepšie plemeno čo sme doteraz mali považujem golden retrievera , to je psík na ktorom nevidím chybu, jeho rozvaha,povaha, vyrovnanosť, inteligencia, učenlivosť sú na veľmi vysokej úrovni, je to člen rodiny, ktorého neučí majiteľ ale učí on vás. Učí vás ako odhadovať a spoznávať ľudí, učí vás ako sa máte zachovať vo vyhrotených situáciách, bude vám vždy oddane pomáhať a strážiť si celú vašu rodinu. Či pôjdete s rodimou na prechádzku, či plávať, bicyklovať atď.vždy si vás ustráži a zráta či ste všetci spolu a nikto nechýba. Ak niekto zaostáva príde si po neho a trpezlivo čaká... Sused má tibet.dogu , áno šteká a robí humbuk ale inak je to leňoško, ktorý má na háku a žije si vo svojom svete. Želám Vám veľa šťastia pri výbere psíka a hlavne treba mať na zreteli , že pri výchove sa treba obrniť veľkou dávkou trpezlivosti, bitka ani nervozita nezaberajú.
Odpovedať
Profilova fotka
darmo sa nehovorí, že pes je obrazom človeka, tým, že vníma feromóny, aj sa chová ako jeho pán. Ke´d som mal prvého psa, zistil som, že najskôr sa musím vychovať ja, a potom to môžem žiadať od neho.
Odpovedať
@jan45 Múdro hovoríte , už z vašich všetkých príspevkov tu na MS je poznať , že máte čo to za sebou a páčia sa mi Vaše názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Každý pes sa dá naučiť všetkému. Záleží len od toho, ako sa mu viete povenovať a hlavne koľko. On sam pochopi, kto patri do rodiny a kto nie. Zvlášť pri takýchto veľkých a od narodenia strážnych psov, by som si aj tak dával pozor na deti. Osobne by som si psa zaobstaral, až keď budu deti. budu spolu vyrastať a pes si na nich ľahšie zvykne a prijme ich
Odpovedať
@pochabel z tvojich otazok je zjavne, ze si zaciatocnik, ale je z nich aj zjavne ,ze uvazujes rozumne. Mal som leonbergera, rozmyslal som aj nad kaukazom, teraz mam belgickeho ovciaka. K tvojim otazkam: je uplne jedno akeho psa si vyberies. To, aky bude, zalezi len od teba. Plemeno psa urcuje nejaky smer povahovych vlastnosti, ale finalny produkt je na tebe. Videl som kaukazaky , co by sa pustili aj do medveda (a neviem ci by som vsadil na medveda), sam si pisal, ze poznas kaukazaka mazlika. Leon je vpodstate dobracisko, ale tiez som zazil par ostrych jedincov. Je to o vychove, socializacii a vycviku. (pri pastierakoch hlavne o socializacii) Akeho psa si "vymodelujes", takeho budes mat. to s tym kamaratom a podanim ruky: aj ta natiahol aj nie. Pes vyhodnocuje rec tela. Zjednodusene povedane to berie, ze priatel mojho pana je aj moj priatel. Je to cele na dlhu diskusiu, ale za mna: ak sa ti pastieraky pacia a si psickar telom aj dusou, tak chod do toho. Ja by som ti pridal do vyberu este stredoaziata, ale je to na tebe. Nemusis mat skusenosti, musis mat zdravy rozum a usudok. Jo a na internetoch je popisane kadeco, never vsetkemu ani na forach, ktore sa venuju psom. Jo a kusanie do rukava/figuranta je pre psa odmena, nie vyvolavanie agresivity ;-)
Odpovedať
tak ako poliačik a jano - psa musiš ovladať ,lebo ti zahrizne do riti a zviera neni sprosté
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, ci su zrovna tieto psy vhodne pre cloveka, ktory ich este nemal. Tazke obranarske povahy ohromnych rozmerov a hlavne s vlastnym rozumom. Tu treba tych chovatelskych zrucnosti trocha viac, ak ho chces ako clena rodiny. Hlavne pri aziatovi, toho by som asi uplne vylucila :-|
Odpovedať
@milan_ Máš pravdu. V podstate som začiatočník. V podstate si ma aj potešil tými odpoveďami. @vrajmantak Presne. A netreba ho zbytočne a nezmyselne dráždiť. Pamätám si, keď som bol ešte sopliak (to je rokov, bohyňu, už skoro 14 rokov čo som šiel do civilu :D ), mali sme takého miešaného špica (skôr, než niekto niečo na toto napíše, viem, že to nie je to isté, ako napr. ten kaukazák, ale v podstate chcem poukázať na chovanie sa k psovi ako takému), ktorý bol perfektný, celú rodinu mal rád, ale otec ho začal držať stále zavretého v takom malom priestore dvora, za plotom, nebol to kotec, suseda (mali sme spoločný dvor) a aj jej nepodarení známi do neho hádzali snehové gule, jasné, že sa nemohol brániť a ani nemal kam ujsť, tak sa začal dosť meniť, veď poznáte to, človek vycíti, že s tým psom nie je niečo v poriadku, časom sa začal odťahovať od všetkých a raz dokonca pokúsal moju sestru, ešte bola maličká, nie síce veľa, ale mala stopy na ruke, aj mu to bolo tuším ľúto, nič mu nerobila, len ho chcela pohladkať, pritom nikdy toto predtým nespravil. A taký to bol super psík. Môj dedo mu hovoril "opičí kráľ", vtedy bol populárny ten seriál a Ťapo (tak sa volal ten pes), mal na tvári takú podobnú kresbu ako opica. :D Asi som sa trocha rozpísal. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?