Je lepší pes Cane corso alebo Bordeaux doga?

Ahojte .. bývame v byte blízko lesa. Chceli by sme zobstart psika rasy cane corso alebo (francúzsku)bordeaux dogu. mate niekto s nimi skusenosti? Ktorého by ste odporučili?
Odpovedať
1
2
@mia8, múdra rada nášho veterinára znie "každý si má zadovážiť takého psa, akého dokáže zodvihnúť u mňa na stôl". Inými slovami - takého psa, akého zvládneš. Cane corso, a iné plemená tohoto typu sú vhodné pre skúseného chovateľa/cvičiteľa, aby neskončil doživotne v koterci, lebo je neovládateľný. Treba si dobre preštudovať literatúru a navštíviť, prípadne si popísať s dlhodobými chovateľmi, aké majú skúsenosti, rady, vychytávky. Podľa môjho skromného názoru byt /nevieme plochu a počet obyvateľov/ nie je najvhodnejšie miesto, pokiaľ pes nemá dostatočne dlhé a pravidelné vychádzky /a tie zas nie sú možné, pokiaľ je tak veľký pes nevycvičený/. Ale je lepší ako koterec, už len pre samotný blízky kontakt so svojimi ľuďmi, ktorý mnohým dedinským psom chýba. Začnite niečím menším - napr. ovčiarske psy, ktoré sú menšie, spoluprácu s človekom majú v "krvi" po generácie, nemajú silné lovecké pudy, a sú tak lepšie ovládateľné - výborná je napr. border kólia. Ak ste sa už pevne rozhodli, tak potom treba hľadať chovateľa, ktorý poskytuje tzv. "chovateľský servis" a je ochotný vám radiť, príp. psa vziať späť. Veľa šťastia. Budete ho potrebovať cca 8-10 rokov. ;-)
Odpovedať
@mia8,ahoj my máme doma cane corso.Sme veľmi spokojný,je to pre nás najúžasnejší pes.Teraz by sme chceli kúpiť ešte fenku.Avšak ako píše jankajs,nie je to len hejá,hejá kúpim psa a bude.Chodíme s ním odmala medzi ľudí,medzi ostatných psov,vozíme ho v aute a takisto sme ho dali na výcvik.Deti nemáme,takže sa mu naplno venujeme.Je to skutočne múdry pes,verný a strážny.A vyžaduje si pozornosť.Absolútne sa nebije s inými psami a má rád ľudí.Miluje deti,avšak treba dávať pozor,nakoľko náš má 60kg,tak sa stane,že stúpi na nohu alebo keď sa teší,tak ťa švihne chvostom.A to fakt bolí,nielen deti,ale aj dospelého.Chodíme s ním každý deň na prechádzky,napriek tomu,že máme dvor.Takisto takému psovi treba dávať poriadnu stravu,takže aj to si treba premyslieť (nás stojí 60€ mesačne).Takisto ho treba vycvičiť,aby neskákal na ľudí-to je fakt nebezpečné pri takej váhe.Náš spáva je aj vnútri,takže koterec nemáme,ale je dobré mu urobiť nejakú voliéru a učiť ho odmala,aby tam vošiel,keď treba.No ja osobne nemám srdce tam psa zatvárať,len teda,keby ti prišla návšteva alebo čo.Túto rasu odporúčam,avšak len v prípade,že budúci majiteľ bude mať skutočne čas sa takému veľkému psovi venovať :-) Inak hrozí,že ten pes sa stane potom nebezpečným.
Odpovedať
@stanovka,@ jankajs. Dakujem vám za rady. byt mame troj izbový a byvame len dvaja, deti zatial nemáme. mal by vlastne celu izbičku :) bývame blizko lesa takže vychadzky by neboli problém. . Aké dlhé vychádzky potrebuje? a stačí dva krat. alebo viac krat? alebo mohla by byt ranna taka kratšia a poobednajša taka dlhá 5- hodinová. čas by som si našla ja mam psy a všetky zvieratká hrozne rada. Ja by som ho asi nedvihla ale frajer určite ano :-D. určite by som ho tiež dala na výcvik.
Odpovedať
No ja ti neviem,či je vhodné mať v byte takéhoto veľkého psa.Chodíme von na 1-1,5hod.Najprv s ním pocvičíme cca.10min.,potom mu hádžeme aport,pri tom sa ohromne zabáva a potom dáme prechádzku.Keď je viac času,ide s ním muž aj 2x na prechádzku,ako kedy.Garantujem ti,že bude tam,kde ste vy a nie vo svojej izbičke :-)
Odpovedať
@stanovka niekde som čítala že je vhodný z dovodu že citovo je velmi naviazaný na svoju ludsku svorku :) a že ju neodporučaju do RD na dvor bez toho aby sa mu denne venovali. tak neviem.
Odpovedať
@mia8,No to je pravda,že je naviazaný.Ja si len neviem predstaviť,že bude v byte napríklad sám.Náš je stále s nami,ale keď niesme doma,tak je na dvore a občas aj vymýšľa-rozhrýzol sedačku na terase,rozvláčil nám raz prádlo-proste sa nudil.Tak si neviem predstaviť,čo bude robiť v byte.Tam už neviem poradiť....a my ke´d sme napríklad nášho doniesli domov,tak v noci chodieval minimálne 3x čurať.Potom už menej a teraz ke´d je dospelý,tak v noci už nejde.
Odpovedať
@mia8 - my mame fenu, uz som si pisala aj so stanovkou. tiez si myslim, ze do bytu sa nehodi cane corso. mm hovori, jedine ak tam budu len hole steny v tej izbe. nasa byva vonku, ked nie sme doma. ale tie skody sa mi ani vycislit nechce. rozhryzla plastovu krhlu, vedro , kochliky....proste sa nudi. mame deti a vo vnutri uz rozhryzla zopar ich hraciek. ano pes ma rad deti, ale ked k nam pride detska navsteva, musim ju izolovat, lebo deti sa jej boja pre jej velkost. a aj ja nebudem stale v strehu. nase deti ju zboznuju a ona ich. mm s nou nechodi kazdy den von, podari sa 2 - 3 x do tyzdna. moj syn sa ho minule opytal, ze co bude robit, ked pes zomrie? takze tak sa jej venuje. ja psov nemusim, ale uz sme si k sebe nasli cestu. je to dobre plemeno a je pravda, ze je na nas naviazana.
Odpovedať
@renca3 - a este som v jednej teme pisala, ze mm jej dava granule len raz za tyzden. inak jej pripravuje specialnu stravu. zmes pokrajaneho suroveho masa, posekanej zeleniny, olej, pseno, ryza a pod. takze nenudi sa pri nej. rano si privstane, aby to nachystal.
Odpovedať
jeeeej chyba, som si to adresovala sama sebe. :-)
Odpovedať
nehnevajte sa na mňa ale takéto veľké rasy v byte je čistá tyrania pre tieto zvieratá :-| veľké psíky potrebujú veľa pohybu, dvor - miesto kde sa môžu vyblázniť. v paneláku kde byva moja teta so strýkom chovali na 8 pochodí dogu - dona bola veľmi inteligentný pes, celý deň ste ju nepočuli štekať, vždy ráno a večer ju brali vyvenčiť ale tomu psovi som nikdy nevidela šťastný výraz tváre a to sme mali doma (RD s priestrnným dvorom) už niekoľko psíkov.
Odpovedať
moji rodičia majú fenku cane corso, majú ju na záhrade kde má aj svoj koterec. Počas dospievania zničila všetko, čo sa zničiť dalo - ratanový nábytok na terase, záhradnú hojdačku, káble na prívesnom vozíku amputovala niekoľkokrát ...ale stále je to miláčik, takže aj tieto "drobnosti" jej boli odpustené. Je to inteligentný psíček ale podľa môjho názoru ťažšie zvládnuteľný, ako začiatočník by som si ho určite nezaobstarala a do bytu už vôbec nie. Ja mám dvoch YT momentálne v byte, pracujem doma takže sa im mám čas venovať, ale pravdupovediac keby som chodila do zamestnania na 8 hodín pravidelne asi by som si psíka do bytu nezaobstarala. Sú to živé tvory, ktoré si vyžadujú kopec starostlivosti a času, pokiaľ sa im človek dostatočne nevenuje svoj život nežijú iba prežívajú a to si v svojej sebeckosti niektorí majitelia neuvedomujú...
Odpovedať
no prave som sa vratila domov. nasa dama bola az 2 hodiny sama a stihla vyliezt po rebriku na trampolinu. odtrhla, obhryzla a rozthala penovu ochranu na struny. som myslela, ze vyskocim z koze. mozem pripocitat tak 50 EUR ku skodam. prenedavnom nacala ochrannu siet na trampoline. nasa povytahovala aj zavlahy zo zeme. pre mna to nie su drobnosti. :-| @marianka_21 - a kedy to nicenie skoncilo? nasa ma cez 1 rok. :-p
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marianka_21 - ja tiez pracujem doma. az tak sa jej zrovna nevenujem. ale jej staci, ze mi lezi pri nohach. :-)
Odpovedať
Dakujem baby za nazory, vychadza mi to tak , že ostanem bez tohto psíka :( aspon zatial...určite by som nechcela aby sa chudak "týral".. v byte.. možno raz do RD si splním sen a kupim si ho :))
Odpovedať
@mia8 a nejaké menšie plemeno - yorkshirák, maltezák, mops, francúzsky buldoček, šicu, WESTHIGHLANDSKÝ TERIÉR, toy pudel, bolonský psík, bišonik, ratlík, alebo niečo také? tie by byt zvládli v pohode ;-)
Odpovedať
@gemini06 rozmýšlali sme aj presne nad bišonikom alebo nad bolonským. Vyzeraju nadherne ako plyšaci.. realne som však ich este nevidela.. pridu mi strašne podobný :D
Odpovedať
@mia8 a čo tak skúsiť ísť pozrieť na výstavu psov a tam si poobzerať plemená a vybrať si to čo sa ti páči ;-)
Odpovedať
@mia8 aha čo som našla http://www.skj.sk/phpmenu.php
Odpovedať
ked tam pojdem budem chciet všetkych :D ale dakujem pekne za napad:)
Odpovedať
@renca3 Sára má 2 roky a ešte ju to úplne neprešlo sem - tam niečo vyvedie, ale oproti tomu, čo to bolo sa to nedá zrovnať :-) @mia8 bišónik aj boloňáčik sú nádherné plemená avšak ako všetky dlhosrsté aj náročné na údržbu srsti :-)
Odpovedať
@marianka_21 a ked už tak poto ktoreho radšej ??
Odpovedať
@mia8 mne osobne sa viac páči boloňáčik, ja som chcela najprv toto plemeno alebo maltezáka avšak odradila ma biela srsť, ktorá je prekrásna, keď je udržiavaná, ale realita je taká, že väčšina psíčkov má zafarbené "vlásky" od sĺz, na papuľke od jedla...radšej som šla do yorkov a navyše mne vyhovuje ich temperament nemám rada lenivých "gaučákov" :-)
Odpovedať
No baby,tak v sobotu sme boli kúpiť pre nášho psíka partnerku.Volá sa Lady a má 11kg.Zdá sa mi taká maličká :-) .Tak teraz mám zase čo robiť,lebo malá všetko ohrýza a nedá pokoj nikomu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa z malych plemien najviac paci jack russel terier. Je hravy a s jeho udržbou asi nebude velka namaha ;-)
Odpovedať
Aj my mame cane corso fenku, ale presne ako sa pisalo vyssie, znici vsetko co sa len da znicit =-) Ma rok a pol, ale este potrva kym riadne dospeje a prestane nicit vsetko okolo coho prejde.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, my máme 3 cane corso, mali sme ich 5 a sú to tí najúžasnejší psi :-) Je pravda, že veľa toho zničia, ale ak im to hneď od začiatku zakazujete, tak sa to veľmi rýchlo naučia. Samozrejme až od nejakého veku, keď sú mladí, tak si povedať nedajú. A to čo tu niekto písal, že ich treba vycvičiť profesionálom, lebo sú nebezpeční, tak to je blbosť. Stačí na to majiteľ a nemusí ich ani extra cvičiť. Všetci naši psi začali v určitom veku sami poslúchať, nehovorím sadni, ľahni - také povely sú mi na nič, pre mňa je dôležité, že ak ho zavolám, tak príde, ak poviem - nesmieš, tak prestane, ak poviem - ostaň, tak zostane. To je to najdôležitejšie. A oni to veľmi rýchlo pochopia a poslúchajú na slovo. Najlepšie je im so svojimi pánmi, v dome, s prístupom na dvor. Takže kľudne môžu byť aj v byte, ak majú dostatok pohybu.
Odpovedať
Cane corso je spolahlivé plemeno a viem o čom hovorím.Mal som rotwalerov,dobermanov,nem ovčiakov,pitbulterierov,staforda.A možem povedať kam sa hrabu na cane corso. možno tak akurát briard ale ten nie je až taký tvrdas.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sme mali fenku Cane Corso a bol to ten najtrpezlivejsi pes na svete. Najradsej lezkala pri nas, vobec nepotrebovala vonku behat pol dna a sto percentne odporucam k detom, absolutne bez problemov. Zalezi vsak aj na tom, ake zvazujete pohlavie, myslim ze pes velkeho plemena je vzdy problematickejsi a energickejsi ako fenka, takze podla mna si treba premysliet hlavne toto...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
mame doma dvoch americkych kokerspanielov, fenku a psika, zatial byvame v byte ale asi sa budeme stahovat na dom a chcela by som si kupit cane corso, chcela by som si kupit fenku, nasa fenka kokra je uplne bezkonfliktna, a ja dufam ze ked cane corso bude s nou od malicka tak nebude problem, chcem sa ale opytat aky mate nazor? bo moja mam ma stresuje ze sa mozu byt ked budu dve fenky, ale ja si myslim ze nie..dakujem a este cane corso by sme radi nechavali 'vonku aj v noci, ale neviem ako bude reagovat ked nasi kokri budu v dome.. ;-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?