Dospelá fenka čúra, keď je sama a v noci na koberec

Profilova fotka
Ahojte, pisem, lebo som uz frustrovanaaa.... mame 4 mesiace fenku z utulku - krizenec jazvecika a foxteriera... Na zaciatku som s nou byvala doma a pomaly ju ucila byt sama doma... Prvykrat ked ostala sama, nam znicila zaluzie, nestacili jej jedny vytiahnute, ona sa xela pozerat cez ine... cize sme urobili radikalny krok, ked sme v praci, je zavreta v izbe, kde ma pelech, hracky... proste skoro svoju izbu.... Snazime sa ju ucit na respekt odkedy ju mame... ziadne spanie s nami v posteli, sedenie na gauci, aj ked niekedy jej dovolime, z bytu vzdy caka, kym vyjdeme my, nesmie bezat sama, na prechadzke moze ist aj bez voditka, ide povedla, obcas si pohrabe nieco v trave, ale hned bezi za nami a ide si pekne vedla nas... v tomto je super.... Jedina vec, ktora nas trapi, je, ze ked je sama doma v tej izbe, vycura sa, kaka vzdy iba von, no s curanim to nechapeme... uz to bolo ok, ale na zaciatku septembra sa zacala harat a to je nenormalne....ked dojdeme z roboty, tak je na podlahe normalne mlaka - to ked sme doma, tolko nenacura, ako ked sa vratime z prace po celom dni....Je to aj tym haranim? Ak ano, je mozne, ze ked sa hara mesiac, tak mesiac viac cura?? Namacame jej v mlacke nufak, hovorime FUJ, tresnem jej poriadne, ignorujeme ju potom, uz som aj kupila taku podlozku, co steniatka maju na trenovanie curania a ked sa vycurala vonku, tak som tam trochu namocila servitku a dala ju potom na tu podlozku, aby citila pach... Vcera sa na tu podlozku vycurala, dnes uz zas mimo nej.... A este sa nam stalo, ze v noci spi na pelechu na chodbe... a ked jej v noci bolo treba, tak sa nam vycurala v kupelke na maly kobercek a vcera v noci uz aj v obyvacke na koberec pod stolikom.... ja uz som uplne frustrovana... lebo ju vencime... rano polhodku prejdeme 2 km, vecer taktiez...pred spanim ide tiez curat.... a nema zdravotne problemy, lebo predtym ju mala jedna baba a ta mala este jedneho psika a asi sa od neho naucila necurat, ale jej doma necurala.... nevieme, ci sa nam msti, ze je sama v izbe a ze sme ju tam zavreli, ale nemame odvahu ju nechat v celom byte samu 10 hodin.... prosiiiim moc o radu, uz som uplne DESPERATE!!
Odpovedať
Profilova fotka
a zabudla som dodat, ze ma 3 roky!
Odpovedať
Profilova fotka
no... pravdepodobne bola zvyknuta na spolocnost a zle zvlada samotu a preto to robi..... podla mna jej vencenie prechadzkou nestaci, ak je to pes aktivny, potrebuje praacovat, aportovat , utekat...... nie chodit vedla nohy..Ked sa unavi, je spokojn a potom caka a spi , ked nie je, nudi sa a robi zle.... Moze to byt každopadne tym, ze sa citi sama.... alebo moze mat aj nejaky zdr. problem, nachladnutie a pod.. Namacanie nosa v mlacke nepomoze z dovodu,ze pes , ak ho nevyhresis hned ako nieco robi, tak potom uz nechape, za co ho hresis, ani ked mu tam das nufak...... Kazdopadne od rana do vecera sa mi zda dlho aby vydrzala . nie kazdy pes vydrzi... asi by to chcelo vencit ju skor , ako až vecer. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
katrin presne vystihla to, čo som chcela napísať. Treba u veta vypýtať možno aj podrobnejšie vyšetrenia na obličky a pod. Pri háraní je relat. bežné, že sa fenka pociká, stáva sa to aj pri starších. A presne - vybehať ju čo najviac. Držíme palce aj packy :)
Odpovedať
Profilova fotka
...nasa bella je maximalne kludny pes, nie je aktivna, ona by tak jedine aportovala so salamou :))... ju hracky netankuju, ona je proste najradsej, ked sa hladka, ona si tak rada ide popri nohe.... to uz mala tak od zaciatku, ako ju mame.... ja mam pocit, ze rano ked sa prejdeme, tak sa aj unavi, lebo potom si lahne do pelechu, ked sa pripravujem do prace... ale som teda rada, ze hovoris, ze ked sa fenka hara, tak sa pocika.... lebo takto extremne to je teraz v septembri...;(
Odpovedať
@susanitta Určite to môže byť háraním. Ale ja by som skúsila dať jej do tej izby nejakú bedničku s novinami, alebo iba nejaké staré noviny na kopu, možno pôjde tam. Keď ste vonku a vyčúra sa normálne tam, tak ju riadne vychváľte. Ak je žravá, tak jej daj veľa granúl alebo iných pamlskov, proste toho čo má rada. Skúste počkať kým sa dohára a ak sa to nezmení, tak skús popozerať ešte na dogforum.sk, prípadne skočiť k veterinárovi či nie je prechladnutá :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za rady...otestujem vsetko :)
Odpovedať
ale urcite ju za to nebi,ona za to nemoze,ak je z utulku je pravdepodobne,ze si zazila aj nieco zle urcite bola zvyknuta s ludmi,ak ma rada pamlsky,skus kupit tu hracku co sa do nej nastrkaju pamlsky,to by ju malo zabavit,nepije vela vody? ja by som s nou skusila aspon cez vikend,alebo poobede sportovat,napriklad beh ten je vyborny skus dat z izby prec koberec a dat tam len podlozku a noviny ale mozno naozaj je chora aj nase fenky ked boli mlade mali uz problemy,takze nie len strsi psi mavaju nejake problemy a ona nemoze za to,ze v noci sa chce ist,najlepsie je aby na noc nepila vela vody,iba trosku a ist s no von aspon ets eo tej 22.-23 hod. v noci
Odpovedať
celkom som nepochopila, koľkokrát za deň ide von. či dva alebo trikrát. lebo je to dosť málo na vyvenčenie sa... to čúranie, áno, je to háraním. skúste háracie nohavičky, zadržia aj prípadný moč. poznám viac psov, ktorí toto robia naozaj z trucu a pomsty, ale v jej prípade to bude asi háraním. každopádne ju treba viac venčiť, moja sučka teraz tiež hára a značkuje ako besná, pomaly každých 10metrov na prechádzke. neriešila by som to nejako extra mlátením, v úvodzovkách, buď trpezlivá. skús tie háracie nohavičky teraz počas hárania, ak je teda vylúčený zdravotný problém, že ju videl veterinár. nečakaj, že sa za deň naučí cikať na podložku. je to pes. potrebuje čas, nie je to stroj.
Odpovedať
aj ja som pochopila,ze chodi iba 2 krat dene von ale mala by viac,ak ste v praci a je 10 hodin sama doma,tak to urcite nemoze vydrzat chuderka zariadte si,nech vam ju chodi niekto znamy,alebo rodina vencit
Odpovedať
@susanitta - nam sa velmi osvedcila podlozka z IKEA pod drez a na to noviny. Ked bol psik dlhsie doma sam a bolo jej treba, tak sa tam vycikala a ziadny problem. Psik sa netrapi a ziadne skody sa nekonaju. Ta podlozka zachyti velmi velke mnozstvo vody/mocu.
Odpovedať
Mam na to jedinu otazku, uz ked sa zacala pocuravat, preco si s nou nesla k vetovi?! Je jedna vec, ze maloktory pes vydrzi bez curania taky dlhy cas, ale druha vec, ze na tu temu sa da mudrovat len vtedy, ked vies, ze pes je v prvom rade zdravy. Za prve, bezat k vetovi, za druhe, ak sa ukaze, ze je ok a naozaj jej mechurik kapacitne nestaci, najst niekoho, kto ju v priebehu dna pojde vyvencit. Na dogfore by si za takyto prispevok teda na tebe riadnie zdustli ]-(
Odpovedať
no na dogfóre by to bolo na 10 strán určite :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja som uz pisala, ze predtym ked ju mala ta ina baba, tak jej necurala, lebo ona mala druheho psika a bella sa asi od neho naucila necurat... a nam uz tiez pomaly prestala curat, ale ako sa zacala harat, bolo to moc a moc... cize ja nevidim zdravotny problem... ale dikes za rady, uvidime ako to zacne teraz v oktobri, ked sa uz doharala...
Odpovedať
Profilova fotka
@susanitta Ahoj, Pises, ze: "Snazime sa ju ucit na respekt odkedy ju mame... ziadne spanie s nami v posteli, sedenie na gauci, aj ked niekedy jej dovolime.... " Bud je nieco zakazane alebo nie je - "niekedy jej dovolime" podla mna strasne naburava vychovu, lebo nie je jasne, ci sa to smie alebo nesmie. Potom jej ostava iba skusat... Preco se jej kupili podlozku pre steniatka, na ktoru moze curat aj v byte, ked uz bola naucena vonku? Rozumiem ze si chcete uchranit podlahu, koberec, nabytok... ale zase tu pre nu moze byt tazko zrozumitelne, ci sa doma cikat moze alebo nie, ked zrazu na podlozku moze. Nie som nijaky odbornik, ale podla mna si to fenka vysvetlila tak, ze na podlozky a koberceky je to OK, tak Vam teraz ocikava koberceky. Podla mna pes musi mat jednoznacne stanovene co sa smie a co nie. A musi sa dosledne trvat na dodrziavani tychto pravidiel. Ked sa niekedy dovoli, niekedy nie, alebo na podlozke sa cika ale na podlahe nie.... Je to sice inteligentny tvor, ale podla mna rozlisovat taketo detaily mu moze robit problem.. Ale mozno to bude suvisiet aj s tym haranim, ked pises za s tym to zacalo a pomaly to aj konci. Ved s clovekom hormonalne zmeny vedia tiez dobre zamavat :) Drzim palce, nech to vyriesite.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som učila môjho havina na odmenu nie na trest. vždy ked sa vycikal vonku dala som mu jednu piškotku.. ked sa vycikal vnútri nič nedostal.. naučil sa ako malé šteniatko za 2-3týždne sa pýtať von ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrí deň... Mám vážny problém a preto sa chcem s VAMI možno so skusenými a dlhorokými psíčkarmi poradit... Mám doma 4 ročnu fenku plemena lhasa apso . Od malička sa nám doma pocikava a niekedy aj pokakava... Jednoducho to nevie vydržat ... Na prechadzky chodi 3x denne a nemyslim si ze to je malo... ked mam viacej casu idem s nou aj na väčšie prechadzky. Niekedy sa doma nevicika aj pol roka a inokedy kazdý deň ... dnes dokonca 2x.. nepomoze ani vykarhanie ani namočenie ňufaka do kalužky... PROSTE NIč NEPOMáha :-( :-( :-( Som zúfalá a už neviem čo mám robit ... ak sa to nezlepší pojde do útulku a to NECHCEM!!! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( preto vás žiadam o pomoc a onejake rady čím by sa to dalo zlepšit PROSíM píšte čo najskôr nemám vela času ..DAKUJEM !! PS: moje gramaticke chyby si nevšímajte :-)
Odpovedať
@lenqa69 asi toho psíka moc neľúbite keď ho chcete dať do útulku :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@lenqa69 ak to nerobí umyselne, to znamená, ze má nejaký zdravotný, alebo psychický problém. Urcite by som kontaktovala nejakého skúseného cvicitela psov, aby vylozil jej správanie a tiez veterinára. Zrejme vobec s tým psom nekomunikujete, nie ste schopní vylozit si jeho správanie. Jedna moznost by bola, pozicajte si niekde nejakého psa, ktorý toto uz ovláda, alebo adoptujte si nejakého z útulku a ona sa to naucí od neho. Druhá moznost by bola, psa zavrite do prepravky a cakajte na znak, kedy sa bude pýtat von na potrebu, potom ho vyvedte von a ked sa tam vyprázdni, tak ho pochválte a odmente. Toto budete trenovat dovtedy, kým to dokonale nebude ovládat. Viete pes nie vec, je to zviera, ktorému sa treba venovat a to vela casu venovat. Ak cez den na psa nemáte cas, tak vtedy toho psa podajte radsej dalej. Nájde sa mu lepsia rodina. =-) To je pre vás mozno smutné, ale pre psa lepsie. Drzím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
Pes nepatrí do bytu! Skúste aj vy svoje hygienické potreby vykonávať toľko krát a vtedy, keď idete so psom von. Kúpte si rodinný dom a chovajte psa na dvore a potom nebudete mať očúrané koberce!
Odpovedať
Profilova fotka
@lenqa69 to moc nesvedči o vasej laske ku psovi....ale poradim Vám. Nepremokavé podložky pod ťažko chorých, kúpiť v lekárni...môj psík sa chodí takisto vencit ale aj tak este mnoho krát za den ciká doma..nevydrzi 8-9 hodín necikat kym som v práci...to ale predsa nie je dovod dávat psa do utulku!! Dajte mu takúto podlozku na zem a ucte ho chodit tam..Ked sa vycika na zem, vysajte moc touto podlozkou a on sa postupne nauci na nu ist, bude vediet ze sluzi na to...my takto fugujeme uz 5 rokov....Pocikanu alebo pokakanu podlozku jednoducho vyhodite a vymenite za novu...
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac som v soku...toto nie je moc inteligentny nazor. Pes patri do bytu rovnako ako aj do domu so zahradou...zalezi na konkretnom psikovi a na plemene...a na ludoch, ako si ho vychovaju a ako si to zariadia...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenqa69 ak sa nepolepší Vaše dieťa, dáte ho do domova? keď máte "domáceho miláčika" niekoľko rokov, tak je to člen rodiny!
Odpovedať
@lenqa69 pes sa prirodzene snazi udrziavat svoje prostredie kde byva v cistote a vyoknavat potrebu mimo neho. pises ze sa nevycika doma niekedy aj pol roka, to asi preto ze vie ze doma sa to nerobi. lenze niekedy si proste nevie pomoct a potrebuje. ziadne macanie papulky do mlacky nepomoze, psik nechape za co to je, akurat zacne mat stres z vykonavania potreby. tvoja fenka ma bud nejaky zdravotny problem alebo ju jednoducho vencite malo. ja ked som byvala v meste v panelaku my sme psikov vencili doslova do sucha. tolko som sa s nim prechadzala az kym nedvihal nohu na cikanie a nic z neho neslo a kym sa nevypotreboval uplne. co nebola vzdy radost /v zime rano - chodim na siestu do prace a niekedy som teda tristvrte hodinu v zime po tme vencila od pol piatej do svrt na sest/, po praci som hned bezala domov a okamzite so psami von, ziadne take ze s kamoskami na kafe. a potom minimalne na hodinu po veceri pred spanim. velakrat som vstavala aj o jednej rano ked pes skrabal na dvere a pytal sa von. pes sa mi pocikal alebo pokakal doma iba ked bol chory a NIKDY som ho za to netrestala, ved vtedy ma problemy sam so sebou. odporucam navstivit veterinara doma nainstalovat podlozky na cikanie a zvysit frekvenciu a cas vencenia. a vsimat si hlavne ako sa sprava ci sa pyta von a ak ano okamzite utekat. inak mam dost ked vidim na sidlisku rano ako niekto vyjde von, polozi psa na travnik, vyfajci jednu cigaretu spravi styri kroky a ide naspat domov. psa som neucila vencit sa von ani jedneho, sami prestali cikat na podlozku ked uz to zvladali a vencenie bolo primerane ich potrebam.
Odpovedať
podla mna je to stres, a psychicky problém,mali sme raz macku z utulku a bola to hroza,museli sme ju vrátit ,tyzden bola pod postelou a tam robila vsetko.....strasne zle spomienky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Keď bola naša fenka mala strašne dlho sa pocikávala. Potom sa to zlepšilo a v 7 mesiacoch začala hárať a začalo to odznova. Pocikávala sa aj keď som s ňou chodila von každé dve hodiny. Potom to trvalo aj po háraní. Vyriešila to kastrácia, mala cysty na vaječníkoch a z toho aj zápal močových ciest. Ak by sa jednalo o psychické problémy mám dobrá skúsenosť s feromónmi adaptil, síce v inej situácii. Ale sú to prírodné skľudňováky, nám pomohli naučiť psa byť sám doma, ale majú v popise riešenie aj iných problémov, napr ten váš :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?