Cudzí pes na pozemku - prosím znalcov psieho správania

Bývame v radovke. Pozemky za domom sú malé. Cca 85m2. Ploty máme drotené plus bambus alebo zelená sieť, obrastené paviničom, niekde tuje, ruže, kríky. Dnes v o polnoci som začula divný brechot, úplne blízko. Zasvietila som na terase (väčšinou zároveň otvorím-teraz našťastie nie) a tam stál susedov pes - čau-čau, brechal na mňa, je pra nás úplne cudzí, keď sme na záhrade v 50% prípadov dobehne ku plotu a brechá. Zobudila som muža a rozmýšľali čo s tým. Pes pobehoval po záhrade, označkoval si tam miesto a zaľahol, keď sme sa priblížili k terase dobehol a začal brechať. Susedia neboli doma, často chodia preč aj na týždeň a psov kŕmi ďalší sused (majú ešte jedného čau-čau). Muž najprv že ho zaženie nejakou palicou, to som ho stopla, pes by si ho zapamätal. Potom že ho nechá do rána na záhrade a možno odíde, to som tiež zarazila. Tak sme zobudili suseda, on ho zavolal, objavili sme dieru kade vošiel (plot je bežne zaistený skobou v deliacom múre, teraz bol odistený). Ok sused plot zaistil, my sme ho dočasne poistili z našej strany (umelohmotný špagát uviazaný o plot a o trám). Susedia sa psom nevenujú, na prechádzke boli cca 5x za tri roky, psy ich vlečú, sú buď v práci alebo po návštevách, prípadne sú návštevy u nich. Psy na všetko štekajú (to mi nevadí) a hryzú sa medzi sebou (fena a pes, fena dominantná). Nepočúvajú majiteľov (keď im dávajú jedlo vyžadujú aby si sadli a čakali, toto trvá aj 10 minút - vek psov 3 a 2 roky). Budeme to s nimi riešiť aby plot zabezpečili poriadne, my tiež urobíme opatrenia. Problém je, že naše deti sú niekedy samé doma (8 a 14 rokov) a potrebujem radu ako sa majú oni a aj my správať ak sa ocitneme na našom pozemku s týmto psom naraz bez možnosti ísť do bezpečia. Popravde čau čau je pre mňa tak nečitateľný pes že neviem čo robiť. Ak máte nejaký návod ako sa zachovať aby nás nenapadol sem s tým. Btw. pred týždňom zmizla naša mačka, začínam podozrievať toho psa ale ak by to urobil tak by sa u nás asi objavil skôr a nie týždeň potom. Či?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@richardptr ...vieš ono to je jednoduché odohnať palicou, kameňom a pod. psa ktorého už neuvidíš, ale tieto psy sú hneď vedľa, nepotrebujem aby pes čo žije za droteným pletivom ma mal spojenú s ubližovaním. Nemám z toho celého dobrý pocit. Hneď ako dojdu z dovolenky to s nimi idem riešiť. Susedovi sa tiež čudujem že ich chodí kŕmiť, aj na neho brešú, v noci ich prilákal len na jedlo, chodí tam s dvomi malými dcérami (6 a 4) a tie po psoch pokrikujú, chcú sa s nimi hrať. Neviem prečo cítim že to nedopadne dobre. Susedovci sú mladý pár a podľa mňa nemajú ani potuchy čo také psy potrebujú. Majú ich skôr ako imidžovku.
Odpovedať
@tykat no ale ja som nemyslel prave odhanat toho psa, pretoze keby na mojom dvore na mna zautoci, tak ho nebudem odhanat, a potom sa s nim stretavat este. chapes?
Odpovedať
určite nebiť, pretože pes vie byť sviňa a vráti ti to raz, keď bude možnosť. poriešila by som to zabezpečením psa do kotca - teda tí susedia a ak by bol často na vašom pozemku, zavolať mestskú políciu. ak máte obavy o zdravie, čo ja by som mala, aj keď psy mám 3, tak by som to riešila aktívne. máme susedu, ktorej doberman sústavne, už 3 roky skáče do plota ak by sa cez plot dostala, určite nás dokuše. Čakám de, kedy plot povolí. Suseda skôr nám vyčíta, že sme si my priniesli psa, že máme sliepky, lebo jej to dráždi psa... Ale je to JEJ pes, kto je neprispôsobivý. Tak ako tento čau-čau. Len raz by som našla na pozemku takto cudzieho psa, riešila by som to aktívne. rozhodne zabezpečiť. Nikdy nevieš, kedy si pes začne myslieť, že váš pozemok je vlastne jeho a nezačne si ho brániť...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@leiluskaa presne to som vravela mužovi, nemôžeme ho tam nechať do rána, musíme to riešiť okamžite. Pes si nemôže myslieť, že je to jeho revír. Takisto ho nemôžeme odohnať nejakou agresiou, fakt netúžim po tom aby si ma ten pes zafixoval ako nepriateľa. Mne ide hlavne o to ako sa zachovať keď som v záhrade a pes znovu prebehne k nám. Mám ísť pomaly k domu a nevšímať si ho? mám začať kričať? mám ostať na mieste? Mne psy nevadia, keď brešú, zavíjajú...sú to psy. Ale na mojom pozemku mi sakra vadia.
Odpovedať
fuha tak toto keby ze sa stane mne, tak jedine co spravim poriadne zabezpecim plot aby sa tie potvory ku mne na pozemok nedostali. a asi do tej doby kym by som nemala dvor bezpecny asi by som nevychadzala, pripadne iba s nejakou klobasou vo vacku ze ked sa zjavi tak rychlo hodit klobasu a utekat sa skryt. a potom zavolat policajtov alebo hocikoho. ja sa velkych cudzich psov bojim, v ziadnom pripade by som s nimi nesla do konfliktu, bala by som sa ze ma dohryzie.
Odpovedať
@tykat Hovorim: vyzvat susedov aby zabezpecili oplotenie tak aby pes nemal sancu vniknut na Vas pozemok. V opacnom pripade volam policiu.
Odpovedať
niektorí psy riešia, keď sa otočíš chrbtom a odchádzaš, niektorí riešia to, že cúvaš pred nimi - znak slabosti. ak je pes dominant a myslíš, že by zaútočil, von by som nešla... a zavolala odchyt. ten budú platiť majitelia, takže neboj sa toho.
Odpovedať
@leiluskaa ....zavolať odchyt a nevychádzať je jasné, ale ten pes mohol k nám prejsť kľudne keď som v záhradke ďalej od domu a bez mobilu. Susedia prečo, dookola nikto. Čo vtedy? Nikam sa odtiaľ nedostanem, všade sú drátené ploty, stromy, živé ploty...Ešte do bazéna by som mohla skočiť :-D alebo vyliezť na strechu záhradného domčeka.
Odpovedať
v takom prípade žiaden očný kontakt, vstať, žiadne prudké pohyby a pekne plynulo odchádzať, necúvať. pozeraj bokom, ale psa maj aspoň v zornom poli, aby si videla, kde je, či neide za tebou. nekrič na neho, nezaháňaj sa. AK by došlo k najhoršiemu, úder do čumáka psa paralizuje. ale k tomu radšej nech nedôjde. Pohľad bokom je vlastne znak, že nevyhľadávaš súboj, nestojíš o šarvátku. Pohľad priamo do očí je znak dominancie. Ruky si daj k telu. A v kľude odchádzaj. Nebež a ani nič podobné. Vtedy na seba upútaš. Ak pes začne dobiedzať, nerieš ho, nepozeraj naň, ruky si prekríť na prsiach. Postav sa k nemu skôr bokom, nie chrbtom a ani priamo. Ak začne byť doterný, len povedz, "nie", "nesmieš", kľudným, ale rozhodným hlasom. A plynule odchádzaj.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ja ako milovnik psov by som sa s nim snazila skor skamaratit a ked susedovci nie su doma, davala by som im napriklad piskoty cez plot. To robi aj nas sused nasmu psovi :D :D O par dni sa na vas budu uz len tesit a ked budete vidiet, ze uz nic nespravia, nech im sem-tam daju aj deti, aby sa psy tesili aj z detí. Tak sa maju psy ucit aj na babatka, ked pribudnu do rodiny, aby si psy spajali deticky s dobrymi pocitmi. Plot ani susedov to nenapravi, ale nemuseli by ste sa tak bat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tykat palicou ani nicim takym neoperuj, psa to moze vyprovokovať.. skor sa s nim snazte zoznamit, aby vas poznal.. aj ked je to susedov.U nas napr. je jeden stafford, ja sa takych psov nie že bojim, ale mam respekt, mam radsej spolocenske plemena .. takze od malicka ho hladkam, ked ide po ulici, alebo na neho zavolam menom, aby ma evidoval, uz sme kamosi, raz som ho aj domov viedla, ked im usiel, uz je to moj milacik :-D. Radsej :) okrem toho nasa fena je jeho milacik. AK by mal sused psa , ktoreho sa bojim a chodi obcas, alebo hrozi ze moze prist, snazila by som sa proste, aby nas poznal.. a nikdy ku psovi neist, ked cerí zuby, alebo ma dozadu usi, aleb o stiahne chvost medzi nohy, lebo vtedy sa boji a moze od strachu zle spravit... Naucit deti rozpoznať spravanie psa.. AK len steka, to nic nemusi znamenat, hlavne ak pritom kruti chvostom, tak to vas vola sa hrať, nebude to vystražné... Napr. aj na vystavach ked porotca ide ku psovi, ide k nemu u opaku ruky k nufaku, aby ho najskor onuchal... a samozrejme mozete ho zahnať hlasom doraznym, aby isiel preč, domov, von a pod.. mozno na niektore z tych slov je zvyknuty + vyrazne gesto rukou od tela smerom kam ma ist....
Odpovedať
@tykat @katrin21 pri spoznavanio dokaze pomoct aj jedlo, postacia uplne obycajne piskoty, psy ich zboznuju. Cupnut si, prihovarat sa, hodit mu do stredu medzi vas kusok piskoty, nech vie ze to je mnamka a hlavne byt trpezlivy. Ale clovek sa ho nesmie bat, vtedy to nefunguje. Musi byt autorita.
Odpovedať
@tykat zial nepoznam plemeno cau-cau, ale v podstate ide o to hlavne sa nebat. pre psov vseobecne, nie len pre velke plemena plati, ze strach je vlastne taka "vyzva do bitky". pri vychadzkach s nasim psom sa nam velmi osvedcil feferonovy sprej na ochranu z predajne lovec, alebo polovnicke potreby, za cca 5 E. niekolkokrat som ho pouzila a postriekani "havinkovia" nas z daleka obchadzaju. chranim tym seba a tiez aj mojho 40 kg ochrancu, kedze uz je starsi "pan". rozhodne nepouzivajte ziadne palice a bitku je to velmi nebezpecne hlavne pre vas a nasledne aj vase deti, lebo pes bude agresivny uz len ked vystrcite nos na zahradu. pokial zalezitosti so sudmi a plotom nedate do poriadku, tak pri nahodnom strete sa vyhybajte ocnemu kontaktu a pouzite sprej (fakt je dobry, ma dosah 3 m a je veeelmi presny).
Odpovedať
Profilova fotka
@cache mne to nemusis hovorit, ja viem :) psa si treba kupit :) he he
Odpovedať
Inak teraz ma napadlo budem musieť suseda upozorniť, že vzhľadom na to že nám zmizla mačka dávam na záhradu otravu na potkany a myši. Tak nech si psa zabezpečí vo vlastnom záujme aby k nám nešiel a nezjedol to.
Odpovedať
@lindulka83... toto fakt nie, žiadne požičiavanie detí a pod., tie psy (plemeno čau-čau) sú nevyspytateľné a nepodplatiteľné. Vždy vyzerajú nahnevane, nemajú žiadnu mimiku, u neho nevieš či Ťa ide zjesť alebo sa s tebou pohrať. Vôbec nepočúvajú majiteľov a majitelia na nich nemajú čas. Proste úplne celé zle. Len čakám kedy majiteľov zjedia.
Odpovedať
Zavolaj mestsku policiu, oni poslu odchytovku a oznamia majitelom, kde si maju psa vyzdvihnut. Ked sa to bude opakovat, tak znovu a znovu. Necakaj, pokym ti susedov nevychovany pes ublizi,alebo narobi skody v zahrade. Ked dostanu susedia k nahrade vydavky s odchytom, tak sa snad zbadaju. Majitel psa je povinny si zabezpecit pozemok tak,aby jeho zvierata nevnikali na cudzi pozemok / zak.127 obc. zakonnika/,inak porusuje zakon a moze oi dostat pokuty od obce.
Odpovedať
Profilova fotka
Aké požičiavanie detí? Veď si písala, že máš deti...určite je lepšie ísť na nich cez jedlo a mlsky ako palicou. Ale samozrejme, je to tvoja vec, bol to len môj návrh. O psoch niečo viem, sama mám kaukazského ovčiaka (vychovaného) a ver mi, že jedlom si ho kúpi každý :)
Odpovedať
@katrin21 chcel som len doplnit tvoju odpoved, a az teraz som si vsimol, ze @lindulka83 napisala viacmenej to iste :)
Odpovedať
@majki555 nechcem to hrotiť, stalo sa to 1x ale nemôžem to nechať len tak, musím byť pripravená, zabezpečiť plot aj keď nie je náš a hlavne poučiť deti.
Odpovedať
http://www.asianstyle.cz/ostatni/8342... http://utulkovo.teraz.sk/nebezpecne-p... http://www.magazin-chovatele.cz/pleme... http://server.sk/zaujimavosti/priroda... hadam stacilo odkazov. v kazdom je ale jeden spolocny menovatel a to ze toto plemeno potrebuje vycvik uz od stenata, najlepsie hned po narodeni. potrebuje aby sa mu pan venoval, neposlucha nikoho hned na slovo, vie byt zakerny, nema rad cudzich ludi, svojho pana si vybera sam. takze este raz opatrne s tym skamaratenim postupnym, lebo to nedopadne dobre, obzvlast ak jeho majitelia "pan" je casto prec. tzn. v preklade pes vo vasom susedstve nemal dostatocny vycvik, nebude pocuvat nikoho, nema rad kamaratsva, pozor na deti, nerad sa dava hladkat a podobne dobre rady. je to sice spolocnik a strazca, ale ked ma vycvik. mam dve pekne jazvy od tohto plemena a to som mu asi narusil teritorium, ked som isiel k susedovi, ktory stal asi dva metre odo mna :-). aj ked neutoci zevraj bezdovodne, je to taky psyhopatko!!!
Odpovedať
@lindulka83 ...myslela som to tak ze nebudem nevychovaným psom požičiavať na hranie moje deti, mám ich len dve. Čudujem sa aj tomu susedovi že ich chodí kŕmiť aj s deťmi, ja tým psom proste neverím a to tu majú psov dookola všetci a stane sa že oproti beží pes a nemám s tým problém. Tieto sú fakt nevychované, bojujú medzi sebou, vrčia na majiteľov a na každého štekajú. To čom som si o čau-čau prečítala a to ako vidím že sa k nim správajú susedia mi stačí k tomu aby som sa snažila hlavne zabezpečiť dobrý plot.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache ale ved ja pisem to iste, so psom sa treba skamaratit :) to radim zadavatelke temy.. ci uz pamlskami, spoznavanim, hocijako.. pamplsky funguju :) Aj ked niektorí majitelia ucia psov, aby si od cudzim nic radsej nebrali, co je rozumne,lebo ludia zvyknu psov aj otraviť :-(
Odpovedať
@katrin21 tieto psy sa nekamarátia, máme spoločné akcie kde sú niekedy s nami ale vždy sa tvária rezervovane, nejdú ani k deťom, ani si nič nezoberú, neprídu sa ani pohladkať....skôr mi príde že ich prítomnosť ľudí obťažuje a trpia to len kvoli majiteľovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tykat ano, čau čau je trochu svojsky pes.. osobne by som ho nechcela. aj ked ako male dieta som prave po nom tuzila pre jeho fialovy jazyk :-D
Odpovedať
@tykat Ja neviem, jak na SK, ale tady v CR existuje zakon narizujici stavbu plotu (muze naridit SU) v takovych pripadech. Zkusila bych se predevsim se sousedem domluvit na poradnem plotu a pokud to nepujde, zkusit, zda to nepujde vyresit pres SU. Proste zabranit tomu, aby se na vasem pozemku vubec ukazal. Jinak ti situaci opravdu nezavidim, k nam obcas chodi na potrebu souseduv pes a to uz jsem z toho vytocena a to nic nedela. Drzim palce, at jsou vsichni v poradku.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?