Chov domácich zvierat v obytnej zóne

Uvazujeme nad tym, ze by sme si na zahradku za domcekom ( zahradka ma plochu 400m2 ) postavili maly kurnik pre 2 sliepky a zajacnik pre zajace. Ide o obytnu zonu s novostavbami. Zaujimal by ma vas nazor ci je to vhodne chovat domace zvierata v takejto zone a dajte mi vediet vase skusenosti s chovom sliepok a zajacov. Neslo by o ziadny velky chov, ale o dve sliepky a par zajacov. Mame obavy o reakcie susedov a pripadne mozny zapach. Tiez neviem ci to nie su narocne zvierata na stravu, napriklad zajace a mnozstvo sena, ktore spotrebuju. Dakujem
Odpovedať
1
2
Ziadne reakcie? Nikto nechce chovat zopar domacich zvierat a pestovat nejaku zeleninu? Ci vsetci len griluju a piju kavu na terase?
Odpovedať
@poiuytrewq Vyskusaj, uvidis.... Ked ide fakt len o dve sliepky, tak keby susedia protestovali, spravis nedelny obed, kurnik porubes do krbu a je po probleme. Zajace by vadit nemali. Tie dnes ludia chovaju aj v panelakoch, aj ked len zakrsle. Moj 5 rocny syn zapotil, ze do domceka si kupime kravicku. Tiez cela ulica novostavby. To by nas asi susedia hnali s nasimi vlastnymi vidlami :-D :-D :-D
Odpovedať
Takze s chovom v obytnej zone je to takisto ako s chovom kdesi na lazoch alebo po dedinach. Mozno zapach ci "hluk" ktory vydavaju sliepky bude vadit nejakemu konatelovi ci riaditelovi byvajucemu vo Vasom okoli ale oficialne nic nezmoze. Pokial viem v EU este nepresli normy upravujuce zapach z chovu ani ziadne protihlukove ploty. Kludne do toho, ale urcite sa nepustajte do toho za par zajacov ci dve-tri sliepky. Na to aby ste si zabezpecili sebestacnost s vajickami potrebujete cca 10-13 sliepok + nejake krmne zmesi obohatene o mineraly. Zajace su trocha narocnejsie, najma na jar a v lete ale je mozne ockovanie aby Vam nevydochol cely chov (nic drahe). Tiez aby ste to s masom pekne utiahli potrebujete cca 4-5 samic + striedat samca alebo z casu na cas vymenit samicu aby sa obmienal genofond. Strava je nenarocna - jablka, suche pecivo, cez leto zvysky zo zahrady + trava. To co vystane z chovu pekne na kompostovisko alebo samostatne hnojisko. Ak sa sused ohradi povedzte nech Vam prispeje na nakup biomasa a biovajec alebo nech drzi hubu. :-x A vedzte ze tie casy ked sa doma nieco chovalo sa vratia, v regionoch kde je menej prace zacinaju byt cez rok pekne vykosene predtym neudrziavane plochy. Chovat sliepky a zajace je nie prilis narocne a pritom ide o bohaty zdroj kvalitnej stravy, nejaka praca navyse, ale viete co davate do ust. Ja som nedavno kupil po dlhej dobe 10 vajicok viac ako polovica bola s dvoma zltkami (to nie je normalne). A pokial to bude zaujimave mozno stiahnete viac ludi z ulice tymto smerom.
Odpovedať
osobne si myslim, ze by si mal aspon susedov informovat o svojom zamere. 2 sliepky a par kralikov nebude znamenat ziadny extra zapach, hlavne ked mas 400m2 zahradu. to im treba rozumne vysvetlit, aby z toho nemali obavy. ked tak im raz do roka treba dat jedneho domaceho kralika a mozno si zalozia aj vlastne zvieractvo :) k mnozstvam, zalezi kolko tych kralikov budes mat. urcite budu potrebovat seno/slamu plus prikrmovat psenicou/jacmenom a obcas stary suchy chleba. v lete ich zase naucit na zelene. ak mas v blizkosti nejaku travnatu plochu, zisti komu patri a dohodni sa na moznosti skosenia a vyuzitia travy, v lete na priame krmenie a zvysok vysusenie na seno na zimu. idealne je mat aj nejakeho veterinara, kraliky potrebuju nejake ockovania atd, ale to uz si skus pogooglit, pripadne nejakeho vet-a navstiv a porozpravaj sa s nim. dufam ze som ta neodradil, ale pomohol. chovat si vlastne zvierata je skvela vec. sliepky zuzitkuju kopec bio odpadu, ktory by si inak vyhodil a ty na oplatku mozes mat nejake vajicka, pripadne raz za cas nejake kura alebo sliepku na polievku :) drzim palec, nech sa ti to podari zrealizovat.
Odpovedať
@poiuytrewq nahodou minule som to videla... cela ulica novostavieb (bolo to sice nie priamo v meste, ale v jednej dedine pri Senci... novostavba ako lusk, dosť široka brána (na dve auta), stal tam tuším mercedes alebo čosi také pred domom no a vo dvore voliera pre sliepky, určite ich bolo viac ako 10... a susedia boli v pohode, maximalne že žartovali, že vycvičia psa aby im kradol vajcia... a s chovom to maš tak- zajace potrebuju 2-3x denne čerstvu vodu a hrsť sena pripadne občas mrkvu alebo jablko ... je nutne ich pravidelne očkovať, inak vykapú lebo zajačie choroby sa veľmi šíria... sliepky su nenaročne, stačí im kus dvora, trochu zrna alebo odpadu z domacnosti a pravidelne čistiť aby nesmrdelo (so slepačim hnojom sa inak skvele hnojí) podla mna to nie je strešteny napad, ale rozmysli si kto sa o to bude starať v pripade dovolenky a pod...
Odpovedať
mne by sliepky nevadili :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mimms len aby si raz aj ty nemal sliepky na dvore,ked bude zle... kto ma zahradu, bude pan ..
Odpovedať
@mimms V obytnej zone? To skor ludia prehltnu prohibiciu ci ine veci ako toto. U nas k tomu nikdy nedojde. Inak keby ludia vedeli kolko namahy stoji dorobit si normalne vino, vajicka, maso ci ovocie a zeleninu tak by si zacali lamat hlavu nad tym preco predavaju tieto veci za taky peniaz u nas v obchodoch ale akosi kvalita chyba....Niekedy v "zapadnej europe" je vacsi bordel a spina v centrach ako aj nie lacnych obytnych zonach ako v rumunsku. Staci sa prejst piatok ci sobotu vecer po ikriminovanych miestach v zapadnej europe.
Odpovedať
Sliepky a zajace nesmrdia, ak sa pravidelne cistia a urcite to nieje smrad ako z oviec, prasiat a krav. Pokial nie je kohut, tak ani nejaky hluk to nerobi. Tie obrazky, co ste tu dali su perfektne, hned by som si dala povedat :) Inak, otazne je, kto by sa na tie zajace dal a chlostil ich, to si treba uzrejmit hned na zaciatku, aj take stahovanie z kozky nie je sranda :) A viete co stoji taky slepaci hnoj, to vam je normalny busines :)
Odpovedať
Ja dufam, ze raz zakazu takych, co chcu vsetko zakazovat.
Odpovedať
@nanika s tymto problem nemam. Akurat by som si toho zajacika musel zjest sam. A pre sameho seba by ma to asi nebavilo ;-) So sliepkami by s tymto problem nebol, ale zatial mam od rodiny aj vajicka, aj sliepku na polievku... Takze vyhrava lenivost :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@poiuytrewq Aj naši budúci susedia oproti chovajú sliepky a zajace. Začínali so 4 sliepkami a keďže majú veľkého psa, tak o 2 prišli do týždňa a teraz zostali len 2. Je to trochu smiešne keď si tam behajú a zobú trávu :-) A o zajačikoch som nevedela, len som raz v lete zacítila ako spod nich sused čistí.Ešte sú maličké, tak si na nich nepochutnali. ...Kým je to v medziach normy a neobťažuje ma to , tak mi to neprekáža a keď mi pri pečení budú chýbať vajíčka, zazvoním u susedov :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
zaujima ma chov zajacov a pripadne sliepok pre maso. Planujem sa prestahovan do Dunajskej Stredy alebo okolia. Zatial byvam v Amerike. Covanie zajacov, sliepok a inych domacich zvierat je velmi rozsirene v Amerike. Moj problem je ze som starsi, 83 rocny.
Odpovedať
Profilova fotka
@poiuytrewq ja mam 15 sliepok v obytnej zone.nova ulica a same novostavby.reakci susedov.akurat co si susedia odo mna chodia kupovat domace vajicka.nikomu to nevadi.kludne sa na to daj.ziadna narocnost.
Odpovedať
@dano101 ... ahoj, vedel by si mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@holubicaaa ako ti mozem pomoct ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nedavno sme sa nastahovali do novostavby na konci sidliska v meste . V susedstve chovaju sliepky, kacky, barany ... Barany pustaju rano - niekedy ich ani na noc nezatvoria - este som sa tu poriadne nevyspala, nakolko barany blacia a ozyva sa to...Navyse maju malu ohradu na pastvu, stari gazdovia sa o nich nestaraju a uz mam pocit, ze nam robia napriek. Pozemok sme kupovali od mladych, ktori slubovali, ze s chovom sa tam prestane - inak by sme pozemok nekupovali. Vzdialenost od domu a ich pozemku je asi 12 m... Prosim, poradte na koho sa obratit a ako to riesit - slusnym sposobom to nejde. V bytovke na sidlisku bol ovela vacsi klud a pokoj!
Odpovedať
najlepsie sa s nimi dohodnut,alebo aspon povedat niekomu kto tam chodi-ich deti alebbo podobne ak nie,tak potom sa ist stazovat vyssie,urcite su ovecky hladne
Odpovedať
Ovce blačia stále aj ked majú čo žrať.U mojich rodičov na dedine je to normálne,že to tam bľačí,kikiríka a šteká od svitu do mrku.Cinkulárky pília uši a pribudli ešte aj kosačky.Nik sa nesťažuje,každý si musí porobiť a raz skončí a zo zvery je úžitok.Dnes sú ľudia citliví a nervní na všetko.Ja už bývam v obytnej zone a za nami má sused sliepky.Nesmrdia.Smrdí pes od vedľa zavretý v ohrade.
Odpovedať
@daniella45 ved to je pekne, kusok prirody v tomto materialnom svete
Odpovedať
Profilova fotka
Keď vidím tie fotky hore, tak sa len usmievam... pretože to vypadá skvele ale je to fotené ako čerstvo urobené... už po 2 týždňoch to tak vôbec nevyzerá. keď má kurín nezakrytý výbeh a stačí že naprší - véééééľmi to smrdká... (logicky - výkaly, dážď, blato, roztrúsená strava)... možno sa tomu dá predísť len neviem ako, na malom pozemku... to ti možno poradí niekto iný :-D možno len prekrytie , ale to sliepky prídu o dosť slnka... ale ak chceš len 2 sliepočky to je neefektívne ... kým sa ti nazbieraj vajíčka tak tie prvé už sú staršie... radím tak od 5 kusov hore... ohľadne zajacov... to je veľmi nenáročný chov... :-) len vraj tam kde je viac obydlí tam sa vyskytuje zajačí mor... len to platilo možno nejako dávno keď každý choval... my bývame dosť na okraji mesta tak proti tomu vôbec neočkujeme a to sa veterinár stále len čuduje... že sa nám aj bez toho darí... hlavne ti držím pelce pri chovaní a nech sú u teba zvieratká šťastné :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ja si myslim ze dve sliepky hluk nenarobia :D :D :D Zajace uz vobec... a co sa tyka zapachu, tiez by nemal byt ked sa im cisti podstielka a domceky. Susedia maju 10 sliepok v zahradke uz asi pol roka a ja som si ich ani nevsimla :) :) :) Iba ked som sa rozpravala so susedou tak spomenula ze ich maju. Nechodia im po dvore lebo tam maju psy, ale su zatvorene v ohradke.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
aj tak sa da :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Treba ist do toho.Mi máme novostavbu,v moderne ladenej novej ulici.15sliepok vo voliere,bez zápachu.Treba pravidelne čistit a udržovat sucho
Odpovedať
@poiuytrewq neviem, ci uz zvieratka mate, ale co je "obytna zona"? Ved napr. dedina je tiez "obytna zona" a nikto sa nikoho nepyta ci chovat, alebo nechovat. To len teraz je taky trend, ze postavim mur vysoky par metrov, v zahrade mam travnik, bazen, gril. Kazdy vikend grilparty, susedov nepoznam. Ľudia z mesta si myslia, ze ked pridu byvat do domu, tak sa im kazdy prisposobi (nebudem chovat psa, lebo steka, nebudem mat kohuta, lebo kikirika..........) Kupujem (staviam) si dom preto, ze ma splnat MOJE PREDSTAVY o byvani v dome a nie susedove!!!!! Byvala som cely zivot v dome a nikdy mi nic u susedov nevadilo. Teraz byvam v byte a zial - sused nad nami trieska, chodia nas upozornovat, ze treba zmyvat, prikazuuju, kedy umyt okna na pivnici. ;-( Takze byt je horsi ako dom. Je len na vas, co urobite. A komu sa moj prispevok nepaci, nech nekomentuje. Je to MOJ nazor na byvanie v "obytnej zone"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Kupujem dom preto, že má spĺňať MOJE PREDSTAVY je krásna veta. Ale neviem, čo by si povedala, keby si bola na našom mieste a to: máme novostavbu, ktorú do 2mesiacov dokončíme, je to v novej obytnej zóne, asi 30 nových domov a jeden zo susedov si kúpil 3pozemky (40árov) a cez všetky spravil farmu, kde má asi 250kusov miešanej hydiny, 20prasiat a 40kozí. Potom pár oviec, pštrosov... Viete mi niekto poradiť, čo mám robiť? Lebo už som zúfalý a nechcem spraviť dáku hlúposť,keď mi prdne za chvíľu v bedni z neho, že mu to postrieľam alebo také voľačo... Na veterinu, hygienu, životné prostredie aj vedenie obce sme už písali a nikto nič nevyriešil. Všetci prišli pozreli a povedali, že sú bezradný, že nič nemôžu robiť. Ťahá sa to už tretí rok a nič
Odpovedať
@robo83 územný plán výstavby je potrebné pozrieť..pokiaľ je tam plánová obytná časť, nemôže tam mať družstvo..stavebný úrad treba osloviť, čo je tam povolené vystavať..
Odpovedať
Je tam plánovaná obytná časť samozrejme. Aj sme oslovili, ale márne, lebo na parcele si postavil malinký domček cca 10x6m a tam býva. A tie chlievy má respektívne kontajnery staré, prívesy z kamiónov alebo len tak postĺkané chatrče. A úrad povedal, že pokiaľ tam nemá postavené chlievy s pevnými základami, tak nemôžu nič robiť. Teraz minulý týždeň kúpil ďalší príves(ako za kamión), ktorý slúžil na prevoz kureniec a už ho má úplne plný...
Odpovedať
Lebo tie chatrče úrad nepovažuje za stavbu a tým neporušuje ani zákon ten potkan
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?