Aké plemeno psa do rodinného domu odporúčate?

Ahojte, chceli by sme si teraz kúpiť psíka...len nemám vôbec vybrané plemeno ktoré by bolo pre nás vhodné... takže bývame v rodinnom dome, takže potrebovali by sme aby sa nebál zabrechať keby niečo, a aby sa nebál aj zakročiť :), ďalej páči sa nám vzrastovo väčšie, máme taký väčší dvor takže priestor bude mať, s pohybom taktiež nebude problém a chcel by som neaké ktorému nebude robiť problém sa prebehnúť do prírody alebo si ísť zaplávať niekam.. :), a také ktorého nebude extra ťažké naučiť zakladné povely, pár rokov dozadu sme mali slovenského čuvača, ale ten nebol vôbec vycvičený ale vedel ochranovať, tak niečo takého vzrastu, pozerali sme po retrieveroch, prípadne americký stafford,akita inu(ale tá že je veľmi tvrdohlavá) nechceme vlčiaka i keď to by bolo asi najvhodnejšie.. :) je mi jasné že ako si ho naučím tak budem mať ale ... čo by ste mi odporučili ? Ďakujem !!
Odpovedať
1
2
6
@mirko232 Za mňa jednoznačne retrivera :) Je veľmi priateľský k ľudom, deťom aj iným psom, ak sa nezanedbá výchova :) Perfektný spoločník, všeobecne miluje plávanie, prírodu ale vie byť aj dobrý lenivec, keď nechcete, aby Vás zrovna otravoval :) Jediné, s čím som si nie moc istý, je to zakročenie. Na svojom dvore šteká o sto šesť, tj bráni si, ale ak by niekto preliezol, skôr pochybujem, že by mu nejako ublížil ... Ale to už je na Vás, ku ktorej vlastnosti sa prikloníte, lebo univerzálne plemeno žiaľ nezoženiete :)
Odpovedať
Za mna urcite vlciak alebo retriver.Alebo krizenec tychto dvoch-my mame a nemozem si vynachvalit-k rodine oddany,k detom absolutne vhodny a strazi neustale-aj pocas spanku.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko232 My sme tento rok na vianoce kúpili rodičom Rodézskeho ridžbeka spĺňa všetko čo popisuješ, sú to veľmi inteligentné psy, náročné na pohyb a vyzerajú celkom dobre, čistokrvné bez papierov nie sú veľmi drahé z papiermi je to už o inom. Má ale dve nevýhody nesmie jesť nič iné ako granule aj keď vyrastie, čiže žiadne kosti z nedeľného kurčaťa a druhá nevýhoda je že pôvodom pochádza z afriky kde slúžil na ochranu stád pred levmi čiže moc dobre mu nerobí zima vraj by nemal byť von pri teplotách pod -10, my bývame na severe a ešte presne nevieme ako to budeme riešiť teraz ako šteniatko je dnu celý čas. Keď podrastie mal by vyzerať takto.
Odpovedať
Do tých teriérov a stafordov by som moc nešiel... Sú to na výchovu ťažšie oriešky a pokiaľ nie ste aspoň trošku skúsený kynológ môže to byť problém. Ja by som možno ako začiatočníkom odporučil toho NO dobre sa s ním pracuje, rýchlo sa učí atď. Poprípade rotwajlera toho mám už 10 rokov a nedám naň dopustiť. Stráži si svoje, má prirodzený rešpekt keď ho odmala cvičíte zvláda aj náročnejšie triky len ho treba socializovat lebo neskôr môže mať problémy s inými psami.
Odpovedať
@mirko232 Niektory tu radia retrivera, ale za mna ked chces aby aj strazil tak nie. Ten moj by ti aj dvere otvoril keby vedel ako na to, aby sa mohol s tebou hrat :D . Akita urcite nie, to nieje ziadna sranda a je velmi citliva na vychovu, chyby sa moc neodpustaju. Ja osobne som nechcel vlciaka zato ze dost steka na kazdeho a chrani si uzemie, ale tebe by to bolo asi fajn. Skus pozriet Belgickeho ovciaka celkom sikovny pes, alebo ked si mal cuvaca tak Bernsky salasnicky.
Odpovedať
Ja som za staforda.Je velmi inteligentny,rychlo sa uci,miluje prechadzky aj na dlhe trate,velmi ochranuje svoju rodinu a na svoj "dvor" nevpusti cudzieho navstevnika, ma prirodzeny respekt. Fenka je pritulnejsia,pes viac ochranarsky.Ked ho majitel od malicka socializuje,nema ani v dospelosti problem pri stretavani s inymi psami. Nie je to zbytocne ustekane plemeno,aj dnu vydrzi bez problemov na gauciku cakat svojho majitela
Odpovedať
A co tak Border kolia :) Mam sucku, a je perfektna. Rychlo sa uci, aj zašteka, velmi rada sa hra a vecer sa rada túli.. Je to sice pastierske plemeno, ale k detom je tiez vhodna. Alebo skus ist do utulku. Psy z utulku su velmi vdacne ;-) Vela stastia pri vybere.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 No Bernacik je tiez podobne ako retriever - steka kym je niekto pred plotom, ale ak by sa dostal k tomu cloveku, tak chce len aby ho hladkal a hral sa s nim. Ale budi respekt, to je pravda, no je to milacik 8-)
Odpovedať
ja mam jacka...ale parsona...je trosku vacsi ako klasika a dobre vykrmeny...vyzera jak maly pitbulik....brese na vsetko co sa hybe...keby som ho nepoznal aj ja by som sa bal vstupit do dvora....no a samozrejme hravy,potrebuje pohyb...do lesa ideal... s detmi tiez vychadza ok...
Odpovedať
@mirko232 Vo vseobecnosti pre zaciatocnika s tvojimi poziadavkami by bol asi najvhodnejsi nemecky ovciak. ak ho vyslovene nechcete, skus pozriet ine ovciarske psi - belgicky, biely svajciarsky (mam ja) ... . su to inteligentne plemena, lahko cvicitelne aj pre zaciatocnika, vacsieho vzrastu, postekaju, v pripade potreby vedia pri spravnom vycviku zakrocit, celorocne mozu byt vonku retriveri su polovne plemeno, v sucasnosti skor spolocenske, nie su az tak vhodne na strazenie, ale velmi vhodne k detom. rozne bull - plemena by som neodporucal pre zaciatocnika chovatela @martosko pisat, ze nejake plemeno moze len granule je nezmysel, vid jedna z propagatoriek krmenia surovou stravou p. Novosadova - manwe.eu, chovatelka RR. ziadny pes by nemal zrat kosti z upeceneho kurata, ktore sa lamu na ostre hrany. pes nie je odpadkovy kos
Odpovedať
Hovawart <3 skvely psik, velmi mudry, da sa krasne vytrenovat na povely, ma rad vodu, vyborny cuch, zlodeja do domu pusti ale nevypusti von (da sa ale vytrenovat aj inak, je podozrievavy k cudzim, no ked domaci ukazu ze su s tym clovekom ok, je ok aj on), tak navstevy musime odprevadzat my :D Su krasni, moze byt cierny, zlaty alebo cierny so znakmi, my mame toho. A pri spravnej a doslednej vychove su to psychicky velmi vyrovnane psy, no ozaj sa im hlavne zo zaciatku treba venovat co sa vycviku tyka. http://www.hovawart-klub.sk/sk/chov/a...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja plne suhlasim, pokial nechcete nemeckeho ovciaka tak pozerajte po takychto psikoch, tie mozu byt vonku aj v zime a nie je take tazke ich vycvicit a myslim, ze su fajn aj pri deti..
Odpovedať
Článok sa načítava...
A napr. Írsky seter? Susedia majú, zvládne byť vonku aj v zime... Ale či postráži neviem :D ja mám Maďarsku viszlu s nedám na ňu dopustiť ale veru odvedie navstevu kamkoľvek. S ostatnými vecami problém nemá. Každý si nájde svoje plemeno, skúste ísť vylučovacou metódou :))
Odpovedať
Tiež som pre zlatého retrievera.
Odpovedať
@nagymar retriever ma jediny problem a to ze nestrazi a uz vobec nezakroci. Jedine ze by zlodeja uslintal od radosti na smrt
Odpovedať
Profilova fotka
@ban :-D :-D :-D
Odpovedať
@martosko
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte presne riesime ako rodina ten isty problem. Kupili sme dom s velkou zahradou a chceme velkeho psa na strazenie. K tym psim rasam co tu boli spomenute. Tiez NO moc nechcem kedze je moc ustekany a susedia maju male deti,tak NO nie Syn chce retrivera. A ja mozem potvrdit co tu uz bolo spominane. Retriver je velka psia ziva hracka. Miluje svoju rodinu,deti,kupanie atd no ako strazny pes sa nehodi. Moj otec mal dvoch retriverov psa a fenu a vravel. Ked niekoho zbadali pribehli k branicke par krat postekali a koniec. Za piskotky si mohol hoci kto aj cely dom odniest a psi by len vrteli chvostami. Ale pre zaciatok je retriver ok. Ja som chcel cuvaca. Klasika Slovenskeho vidieka. Dom zahrada cuvac. Manzelke a dcere je to jedno, tak nakoniec po rodinnej porade padlo rozhodnutie. Vezmeme si steniatko s utulku. Spravime radost a zachranime jednu psiu dusu. Ved utulky su ich plne,tak je s coho vyberat. A poväcsinou uz maju za sebou zaklady vycviku,a zdravotnu veter.prehliadku. Cize skus ist popr.touto cestou.
Odpovedať
my budeme mat newfoundlana, manzel ho mal uz predtym, ochrani, ked zabrecha tak to stoji zato a cudzich ludi len tak do dvora nepusti, na prebehnutie sa v prirode je ako stvoreny a plavanie ma v krvi
Odpovedať
Kazdy si haji toho svojho. U mna vzdy vzbudzoval respekt za plotom aj vo dvore vlciak. K vlciakovi by som do dvora nevkrocila :-D Mame labradora a je to podla mna najoddanejsi pes na svete,velmi lahko sa cvici,poslucha a velmi sa lubime. Ale ako uz tu niekto spominal,spoza plota sa ho vela ludi boji,lebo steka a ohlasi kazdy pohyb za plotom,ale akonahle vojde clovek,zacne sa tesit,vrtiet chvostom a blazene caka,kto mu hodi lopticku alebo sa s nim ponahana :-D nam to nevadi,lebo sme nechceli vyslovene strazneho psa. Predtym sme mali boxera,bol to vynikajuci strazny pes,ale narocna vychova. Chodili sme na cvicisko,kamos bol kynolog,tak nam pomohol s vycvikom. Ak ho dosledne vycvicis stane sa z neho skvely priatelsky spolocnik a zaroven vyborny strazca. Z tych,co si vymenoval by som vybrala americkeho staforda. Akitu jedine ak uz mate nejake skusenosti s vycvikom psov a velmi vela casu. A vlastne vela casu treba na kazdeho psa.
Odpovedať
martosko: To, že rhodézsky ridgeback musí jesť len granule, je čistý nezmysel. Práve naopak, granule sú to najhoršie, čo mu môžeš dať do misky /ak nepočítam tie kosti z pečeného kuraťa, ktoré sú pre každého psa, nielen pre ridgeback, doslova životu nebezpečné/. Prosím ťa daj si do google "kŕmenie raw" a prečítaj si niečo o tom, ako sa má správne kŕmiť pes. Keby si videl, z čoho sa granule vyrábajú, nikdy by si ich svojmu psovi nedal zjesť.
Odpovedať
Retrievera určite nie, to sú vítacie, nie strážne psy. Pustia do dvora každého. Staforda tiež nie, ten má príliš krátku srsť, v zime by si ho musel držať v dome. Okrem toho to nie je veľký pes a ty chceš predsa veľkého. Akita tiež nie je bohvieaký strážca. Hovawart, ktorého ti poradila misscelaneous, by mohol byť správna voľba. Určite by som zvážila aj kaukazského ovčiaka, ak máš dosť financií na kŕmenie takého veľkého psa. Ďalej špic /existuje aj veľký špic a vlčí špic, tí sú väčšieho vzrastu/, špice sú fakt výborné strážne psy. Veľký bradáč, erdelteriér, čierny ruský teriér, tí ale potrebujú pravidelnú úpravu srsti. Biely švajčiarsky ovčiak /vyzerá ako biely nemecký ovčiak/. Leonberger, belgický ovčiak /tervueren alebo malinois/, stredoázijský ovčiak.... možností je veľa. Pri kúpe psa veľkého plemena by som ti poradila jednoznačne kúpiť šteňa s PP po rodičoch s negatívnym výsledkom RTG bedrových kĺbov, pretože takmer všetky veľké plemená zvyknú trpieť na dyspláziu bedrových kĺbov, ktorá je dedičná. U psov bez PP sa to samozrejme nesleduje /resp. šteňatá bez PP sa zvyknú odchovávať na rodičoch, ktorí síce majú PP, ale boli vyradení z chovu práve pre vysoký stupeň dysplázie/ a je tam takmer 100%-ný predpoklad, že u šteňaťa bez PP sa istý stupeň dysplázie skôr či neskôr prejaví.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
Zapájam sa aj ja do tej diskusie. Mám len otázku. Vie mi niekto poradiť kde alebo od koho alebo kto by chcel podarovať šteniatko Belgického ovčiaka? Ja ho nechcem na výstavy, chcem ho k rodinnému domu. Aby nám robil spoločnosť na vychádzky do lesa, skrátka takého strážneho kamaráta. Ďakujem.
Odpovedať
My máme belgického ovčiaka-malinois. Je to sučka, je ostrá, do dvora nepustí cudzích, deti máme dve majú ju ako mačku bavia sa s ňou a ona s nimi (mladší má 2r) rada chodí na prechádzky, BO sú veľmi učenlivé, poslúcha na slovo všetky povely. Cvičil ju len manžel na kopci za domom.
Odpovedať
Mimochodom ak je niekto zo Žiliny alebo okolia s BO malinois kto má psíka kľudne mi môžete napísať, chceli by sme našu Zaru spraviť mamou aspoň raz, až jej nepresné :-)
Odpovedať
Kup si labradora.len si nekupuj psa lebo budes mat celu travu spalenu a ties ti bude aj stromky ocuravat.Kup fenku tie su viac pritulne a aj poslusnejsie ako psikovia .
Odpovedať
@petka456 Kruhy v trávniku vypalujú fenky.
Odpovedať
@hrmawica co tak uchovnit a obratit sa na chovatelsky klub? ale tusim, kde v tom celom bude hacik a preto ti radim nerob to. vrhnut par steniat skutocne nie je povinnost a ani zazitok, na ktory fena spomina cely zivot a bola by bez toho o nieco ukratena
Odpovedať
Profilova fotka
Stredoázijský ovčiak :) Keď som nedávno išiel z práce, tak tento psík ma čakal u nás na stavbe (bola zvedavá, ale pritom veľmi aj bojazlivá a ranená), vyfotil som ju a dal na internet, bohužiaľ nikto sa k nej nehlásil a o pár hodín sme zo zvedavosti išli na stavbu pozrieť, či sa tam ešte nachádza a chúďa psík stále ležal na niekoľko metrovej kope hliny... dali sme jej najesť/napiť a podarilo sa ju odchytiť, v koterci sa uzdravila a momentálne čaká na nového majiteľa (nikto sa k nej neprihlásil, čipovaná nieje..) úplne nám prirástla k srdcu, veľmi vďačné a krásne plemeno psa :)
Odpovedať
@hrmawica Fenke urcite neprepne ak nebude mat mlade.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?