Preferujete epoxidovú alebo cementovú škárovaciu maltu?

Profilova fotka
Prečo by ste si pre svoj projekt vybrali epoxidovú alebo cementovú škárovaciu hmotu? Ktoré prednosti sú pre vás kľúčové?
@tomas_mapei ja som si vybral cementovu, lebo ma odradila vacsia pracnost s epoxidovou...
Profilova fotka
@gashtaan Prácnosť je samozrejme jeden z faktorov. Ale výsledný efekt sa nedá porovnať v porovnaní z cementovou škárovacou maltou. Všetko záleží čo od toho očakávate. Ja napríklad mám v kúpeľni epoxid a v chodbe cement.
Profilova fotka
@tomas_mapei Keď máte doma obidva varianty môžete mi povedať výhody a nevýhody jednotlivých riešení a kde je dobré ktoré používať.
Profilova fotka
@martosko Samozrejme sa môžeme o tom pobaviť. Na miestach kde bude väčšia vlhkosť a bude sa tam čistiť viac agresívnejšími látkami, ako napr. kúpeľňa, tam by som určite odporúčal epoxidovú škárovaciu maltu, kvôli jej vlastnostiam. Do iných priestorov to nie je úplne nutné, ak tam nie je veľmi veľký pohyb ľúdí. Tam sa kludne môže použiť cementová škárovacia malta.
Profilova fotka
@tomas_mapei A ak sa použije epoxid na väčších plochách ( napríklad exteriérová terasa ) ako to je s dilatáciami v špárovačke sú treba používať častejšie ako pri iných špárovacích hmotách.
Profilova fotka
@martosko Druh použitej škárovacej malty nie je rozhodujúci pri návrhu dilatácií. Tie musia byť aj pri cemente a aj pri epoxide totožné.
@tomas_mapei Ja som o tých epoxydových vedel, že existujú aj som to majstrom navrhoval, aby to dali do kúpeľne, lebo mám biele obklady a manželka chcela bielu škárovačku. Keď majstri počuli "epoxydovová špárovačka", tak sa začali vykrúcať a rozprávali všetko možné, len aby to nedali. Pochopil som, že sa im s tým nechce babrať a asi sa báli, že to nebudú vedieť očistiť z obkladu, alebo že to bude prácne. Možno to len nikdy nerobili a nechcelo sa im to učiť. Iných majstrov som nemal, sám som nemal čas to robiť, tak som upustil od epoxydovej. Ako sa aplikuje tá epoxydová? Rovnako ako cementová? Ako sa to zahladzuje a najmä čím? Stačí mokrá špongia? A netvrdne to rýchlejšie pri aplikácii? Ide to z dlažby ľahko dole? Aj keď to trochu prischne?
Profilova fotka
@chrobak7 Odporúčam si pozrieť aplikačné videá, ktoré sme pridali na FÓRUM. Keďže epoxid je dvojzložkový materiál, najväčší rozdiel je pri miešaní v tom že epoxid sa nemieša z vodou. Čo sa týka aplikácie, je veľmi podobná z cementom. Najväčší rozdiel je v čistení. Používa sa tam jeden medzikrok, a to prvé hrubé začistenie plochy pomocou tzv. " kokosového vlákna " . Je to kľúčový krok pri celej aplikácii. Následne sa jemne dočistí plocha klasickou hubou. A finálne dočistenie sa robí čističom na epoxidové škárovacie malty. To je v skratke celý postup.
Profilova fotka
@chrobak7 http://www.modrastrecha.sk/blog/tomas...
@tomas_mapei Ani som nevedel ze su epoxidove, neriesil som to v obchode mali len jednu. Mozno by sa zislo spravit skor osvetu o co ide. Mimochodom kolko asi kil predate mesacne z jednej a druhej :-D -update uz vidim odpoved dik
Profilova fotka
@sysell osvetu robíme každý rok ;-) , len je to beh na dlhú trať
Profilova fotka
Tento problém som riešil pred šiestimi rokmi, keď sme sa s manželkou rozhodovali akú škárovačku použijeme v celom dome. Nakoniec zvíťazil epoxid, nakoľko si manželka presadila bledý odtieň a jeden z argumentov predajcov epoxidu je, že aj po rokoch sa odtieň nemení. Rozhodnutie bolo absolútne správne, bledá je stále rovnaká. Chybu sme ale urobili asi niekde inde.Škárovačku /epoxid/ sme dali aj na balkón a tam s tým máme problém. Farba sa zmenila a výsledok je po pár rokoch dosť zlý, aj keď s funkčnosťou je to OK. Kde sa mohla stať chyba?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peterpb Sme radi že ste sa rozhodli pre epoxid. Ako ste správne poznamenal, problém s epoxidom môže nastať v exteriéry. Dôvodom je že epoxid, hlavne pri bielej farbe a svetlých odtieňoch je náchylný na UV žiarenie a môže dôjsť k farebnej nestálosti. Je to avšak len estetický problém a na vlastnostiach to nič nemení
Profilova fotka
To ste ma fakt potešili... :-D :-D :-D
Profilova fotka
@peterpb Peter keď ste si nie istý na 100%, treba sa poradiť pred výberom. Vidím že ste z PB. Máme tam skúsených kolegov... ;-)
Profilova fotka
@tomas_mapei Môže sa epoxidová špárovačka dávať aj na 1mm špáry?
Profilova fotka
@stif0 Čisto teoreticky by sa tam dala zapracovať, ale my odporúčame minimálnu šírku škáry 2 mm.
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?