Ako inštalovať veľkoformátovú dlažbu a obklad?

Profilova fotka
Veľkoformátová dlažba aj obklad sú aktuálnym trendom v interiérovom dizajne. Pre dokonalý vzhľad bez rušivých dilatačných škár si však žiadajú špecifickú inštaláciu. Aký spôsob inštalácie by ste zvolili vy?
@tomas_mapei kupte tomu ujovi prisavky, takto sa trapit bez nich 8-)
Profilova fotka
@rkorba Vidím že ste skúsený. Používate prísavky? Resp. vykonávate obkladačské práce?
@tomas_mapei nie som skuseny, co to som si svojpomocne polozil, ale pri velkoformatovej dlazbe, ktora je natreta lepidlom je tazka manipulacia a preto prisavky.
Profilova fotka
@rkorba Máte 100% pravdu. Momentálne idú do popredia naozaj veľké formáty ( až 3x1 m ). A tam sa používa úplne iné náradie. Ale je to budúcnosť v obkladoch určite
Profilova fotka
ja by som hrebenom tahal lepidlo len na stene a na obklad natieral len tenku vrstvu. Obidve cast natrete hrebenom su podla mna kontraproduktivne, jednak treba vlacit tazsii obklad a vysledok zavisi od toho ci trafim na seba "kopceky", alebo nie.
Profilova fotka
@majkoj Vo váhe nie je až taký rozdiel keď aplikujete hrebeňom alebo celoplošne. Ale samozrejme je to ťažké pre jedného človeka. Preto sú na aplikáciu veľkých formátov už aplikačné stoly s prísavkami na uľahčenie manipulácie.
Profilova fotka
@tomas_mapei Lepidlo (suche) ma objemuvu hmotnost co ja viem 1,5t/m3 ? Cize kazdy milimeter na 1m2 vazi 1,5kg. Rozdiel je tam minimalne 5mm co je 7,5kg/m2 obkladu. Ja to ako podstatny rozdiel vnimam :)
Profilova fotka
Pri klasickom lepidle áno. Ale Mapei odporúča na inštaláciu veľkoformátových obkladových prvkov ľahčené lepidla pod názvom Ultralite, kde objemová hmotnosť týchto materiálov je oveľa nižšia.
Profilova fotka
Len pre zaujímavosť posielam link na pekne video ohľadom našich ľahčených lepidiel ULTRALITE : https://youtu.be/NgSAvPOo6EU
Profilova fotka
@majkoj Jednak to čo píšeš, ale hlavne, ak už nanáša hrebeňom lepidlo aj na podklad a aj na obklad, tak ja by som určite zvolil dva na seba kolmé smery nanášania. :-)
@jamk1 to by si tam mal vela vzduchovych kapsul. Ked ich das v jednom smere a pri polozeni zlahka zatlacil a posunul o napr 1cm, tak sa pekne previazu.
Profilova fotka
Preto by sa to malo lepiť kombinovanou metódou ( aj na podklad a aj na rubovú stranu obkladového prvku) aby nám nevznikali žiadne vzduchové kapsule. Hlavne je to dôležité v exteriéry kde by nám mohla kondenzovať voda.
Článok sa načítava...
Pri dlažbe odporúčam použiť skrytý systém dilatacie Mapetex a vyhnúť sa tak škaredým plastovým listami. Lepidlá vhodne na tento typ inštalácie Rada C2TE S1 a vyššie + technické vybavenie.
Neviem ci sa to len mne vidi ale petoom12345 je asi dobrý kamarat tomas_mapei :-D
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?