Aký je Váš názor na zelené strechy?

Profilova fotka
V súčasnosti sa čoraz viac do popredia dostávajú zelené trendy aj pokiaľ ide o stavbu rodinných domov. Jedným z nich je aj zastrešenie v podobe extenzívnej zelenej strechy. Čo myslíte, aký je prínos zelených striech? Uvažovali Ste niekedy aj o tejto alternatíve zastrešenia?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak zostanu prachy po stavbe pripaden sa neskor podari nasetrit tak urcite pojdeme do toho
Odpovedať
Profilova fotka
@jaroslav_icopal my sme sa rozhodli pre zelenu strechu matnu , vzdy som si vravela,ze ak raz bude domcek ,tak urcite zelena matna strecha :D VELMI SA NA NU TESIME..
Odpovedať
@sappa uz teraz volis zly postup
Odpovedať
prinos? ze musim trhat burinu :-D kazdym ohnutim sa snad spalim nejake kalorie.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst preco myslis?
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia co myslite tym ze "zelenu matnu" ?
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst mozno sa budete cudovat ale presne takyto postup voli velmi vela zakaznikov co sa rozhoduju pre zelenu strechu, v dnesnej dobe nie je uz problem robit zelenu strechu aj dodatocne alebo pri rekonstrukcii bez toho aby sme nejako ohrozovali statiku objektu, nasa extenzivna zelena strecha ma napriklad vahu iba nieco okolo 50 kg/m2
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no nasiel by som aj ine prinosy, ale tak kazdy si na zelenej streche moze najst tie svoje :-) :-) :-)
Odpovedať
Robite aj final? teda tu zelenu rastlinnu cast?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ano dodavame cely system od parozabrany az po ten vegetacny koberec, teda vratane zelenej casti
Odpovedať
Profilova fotka
Ahaaa, vy vysievate na strechu ? Lebo ja som myslela plech
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia no na strechu sa nic nevysieva, kladie sa tam vegetacny koberec, presne taky system ako pri travniku na dvore
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@morandia ale celkom ma to pobavilo lebo mate uplnu pravdu ze aj plechova strecha moze byt zelena :-) a este k tomu aj matna
Odpovedať
mate koberce z travy,alebo aj rozchodniky a ine drobne rastliny?
Odpovedať
aka je definicia "zelenej strechy"? ja by som radsej, nez travnik, riesil sukulenty. o tie sa netreba tolko starat a nechcem vidiet zelenu strechu po par tyzdnoch podobnych teplych dni, ako sme mali tento rok.
Odpovedať
@bozsky_kaja stale je rovnaka aj po tyzdnoch tropickych teplot. Zavlaha suplije dazd. Ale tiez chcem menit travu za rastliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nie nie je tam ziadna trava su to suchomilne rastliny, rozchodniky, byliny, machy.............
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja po spravnosti by sa tomu malo hovorit "vegetacna strecha" ale tak vseobecne a aj v zahranici tomu kazdy hovori zelena strecha, a s travou mate pravdu, ze travnik na streche nie je ziadna sranda co sa tyka udrzby, preto sa na rodinnych domoch riesia hlavne extenzivne zelene strechy nenarocne na udrzbu
Odpovedať
@jaroslav_icopal mňa by teda zaujímal ten prínos takejto extenzívne strechy. U intenzívnej viem, ale u tohto riešenia som si nie istý. Takže? ;-)
Odpovedať
Toto presne zhanam.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim okrem enviromentalneho a estetickeho prinosu, je to hlavne ochrana hydroizolacie a tym predlzenie jej zivotnosti, zadrzovanie casti zrazkovej vody, zlepsenie teplotechnickych vlastnosti stresneho plasta, hlavne znizenie povrchovej teploty strechy a z tohoto dovodu celkove zlepsenie klimy v objekte.......... to su len zakladne prinosy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim s toho co som nasiel doteraz na nete je porovnanie asi taketo extenzivne: -mensi vyber rastlin -mensia absorbcia vody 5-30% -slabsie tlmenie zvuku cca20-30db -male tlmenie elektromagnetickeho smogu -znizenie teplot na povrchu strechy v porovnani s klesickou 40/80(-15/-30) -nieje urcena na chodenie -nizka hmotnost ( podla typu strechy nemusi byt zvysovana unosnost) -nizka narocnost na udrzbu -minimalna zavlaha/ziadna zavlaha intenzivne: -velky vyber rastlinstva , krikov a stromov -vatcsia absorbcia vody 50-80% -tlmenie zvuku cca 30-45db -vatcsie tlmenie elektromagnetickeho smogu -znizenie teplot na povrchu strechy v porovnani s klasickou 30/80(-10/-30) -moznost vytvarania oddychovych zon -vysia hmotnost (staticka unosnost) -narocnost na udrzbu -nutnost zavlazovania predpokladam ze este sa nieco najde
Odpovedať
@jaroslav_icopal @sappa no v týchto bodoch som si nie istý: A) zlepšenie teplotechnických vlastností strešného plášťa Akú hrúbku dosahuje skladba takejto extenzívnej strechy? Ak použijem rovnakú hrúbku izolácie strechy, ktoré riešenie bude tepelného hľadiska na tom lepšie? Tipujem že klasická izolácia strechy. B) zníženie povrchovej teploty strechy - aká je teplota na povrchu takejto strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim pisal som len co som nasiel na nete niektore veci sa ani mne nepozdavaju no napriklad pri tej povrchovej teplote strechy tomu verim pretoze obrovsku cast slnecnej energie absorbuju listy a nie priamo strecha staci porovnat ked mas v lete cestu a vedla luku na ceste peklo na luke je ta teplota zeme vyrazne nizsia
Odpovedať
Moj nazor ? Ze v skandinavii to funguje, ale standard to nie je. Tak v skanzenoch a na stugach.
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa @stastnyjim presne o toto ide. To zlepsenie teplotechnickych vlastnosti je hlavne z dovodu znizenia povrchovej teploty a znizenia teplotnych vykyvov na povrchu krytiny. Samozrejme ze zelen nenahradza tepelnu izolaciu. Samotna vegetacna cast nasho systemu Zelena strecha ICOPAL ma len cca 6 cm, takze o nejakej tepelnej izolacii nemoze byt ani rec. :-) Ta musi byt pod nou. Pre porovnanie teplota na povrchu klasickej tmavej alebo sivej strechy sa pohybuje v rozmedzi cca -25 az po 70-80 °C a pri zelenej streche so substratom hr. 8 cm je to od -10 po + 25°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka60 ano, nie je to standard, ale u nas zohrava hlavnu ulohu cena takejto strechy a preto sa snazime priniest riesenie ktore je jednoduche, nie je take drahe, nezatazuje prilis nosnu konstrukciu a relativne sa da realizovat aj svojpomocne
Odpovedať
@jaroslav_icopal myslim standard v skandinavii Za mna po skusenostiach urcite nie na dom. Rovnako ako urcite nebudem pestovat palmy. Nie ze by to v nasich podmienkach vobec neslo, ale palmy dobre "funguju" predsa len inde. U nas ten pomer vykon/cena ( a nemyslim len financie, ale aj cen aprace, casu) nie je zrovna pozitivny. Myslim, ze nase podmienky ponukaju dostatocny priestor na inu realizaciu, netreba silou mocou robit z vola zebru. Ale to je len moj nazor, teda ak tato diskusia nema byt len marketing. Osobne som za male experimenty, napr. Zelanu strechu idem skusit na domceku na naradie, ale ten je situovany na mieste, ktore snad bude drzat vhodne podmienky ;)
Odpovedať
@zuzka60 nerozumiem ake podmienky? Sukulenty,rozchodniky, nizke travy bezne u nas rastu v zahradach.
Odpovedať
@sappa tak to áno, to beriem, napríklad verím vo funkcie stromov a kríkov, resp. vzrastlej vegetácie. To mám odskúšané, odmerané. Nižšia teplota je na povrchu listov / kríkov ako na nízkom pokosenom trávniku. Resp. množstvo listovej plochy na m2 je oveľa väčší ako pri trávniku. čiže aj transpirácia (odpar vody cez listy) bude väčšia, a tých aj ochladzovanie. @jaroslav_icopal 70-80°C bude mať tak asfaltový šindel, a to si snáď už na Slovensku nikto nedá na novú strechu z ohľadom na globálne otepľovanie a hlavne tie výkyvy teplôt, čo potom musí odolávať strecha. Tých 25°C je pri akej teplote vzduchu? Napr. 25°C sa dá namerať pod stromami pri vonkajšej teplote 32-35°C. Ale napr. neviem ako je to s tými rozchodníkmi a machmi na zelenej streche. Viete to napríklad doložiť nejakými termosnímkami vášho riešenia zelenej strechy, časť normál strecha a časť zelená strecha? Robili ste také merania?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?