Vyhrievanie prijazdovej cesty

Ahojte, mam cca 40m dlhu prijazdovu cestu, sklon je nejakych 18stupnov. Zaujima ma vyhrievanie tejto cesty. Nasiel som tu diskusie o tom, ale su starsieho data. Zaujima ma, ci sa taka sranda oplati. Idealne keby sa niekto ozve, kto taketo riesenie ma...Nemam ani tusenie, kolko moze stat realizacia a kolko samotna prevadzka. Lokalita Nitra. Dakujem.
Odpovedať
Ak vlastníte napr. malú vodnú elektráreň, tak smelo do toho. Inak by ste mali z elektromeru ventilátor. Matematika a fyzika nepustia.
Odpovedať
@sabernr počítaj len na termokábel okolo 1000€+ ovládanie. odhadujem výkon do 6kW. odhadni dobu použitia denne x počet predpokladaných dní použitia a vieš aj približné prevádzkové náklady. Nemyslím, že to bude až ventilátor v elektromeri ale za komfot sa platí. Ak by som to porovnal s nákladmi na snežnú frézu, možno to bude podobné :-)
Odpovedať
@slavoslav ak ti staci na 40 metrovu cestu 6 kw tak si asi trosku mimo, keby to ohrievalo plochu povedzme 80m2 to mame 75W na meter stvorcovy a to ohreje asi velke h.... Cele vyhrievanie je totalna blbost, radsej kazdemu clenovi rodiny SUV alebo 4x4 a sneznu frezu.
Odpovedať
@sysell ani nie tak mimo ako inak uvažujúci, alebo si si fakt myslel že to zahŕňalo vykurovanie celej plochy? To by si potreboval 30kW a s tým môže uvažovať hádam len šialenec. Mne osobne by stačily pásy pod kolesá :-) Ale pri rade: ...každému z rodiny SUV... verím že to bol vtip.
Odpovedať
Profilova fotka
prosim ta je to blbost, kup si radsej posypovu sol a ak uz bude taka kosa a snehova nadielka ze prestane byt ucinna, zbal sa a za penieze co si usetril na vykurovani cesty mozes ist na tyzden s rodinou polyzovat do alp.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik pristupova cesta sa nevyhrieva na izbovu teplotu ale len par stupnov nad nulu...aj to len vtedy ked nasnezi ci akurat primrza dazd ci hmla...
Odpovedať
Profilova fotka
ako pozeram si z Nitry,tak tam ti nehrozi ze bude sneh trvalo na este,staci posypat solou ta je lacnejsia a trochu drobneho strku,otazka je ?kolkokrat by si to robil?Trochu sa zohrejes ak nieco napadne a usetris eu..
Odpovedať
dakujem vsetkym za odpovede. neuvazujem nad vyhrievanim celej plochy prijazdovej cesty, ale len ako tu spomenul @slavoslav pasy pod kolesa. kazdopadne skusim pozistovat dalsie info. tuto zimu by som to pustil asi 2x, minulu ani raz. budem rad za kazde dalsie prispevky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@kranex zdravim, viete mi poradit naklady na vyhrievanu cestu dlhu cca 100 metrov, mzlsim naklady na vyhrievanie Dakujem.
Odpovedať
No pokial by sa dalo tak by som pouvazoval nad zmiernenim sklonu terenu, ono mozno to nieje najlacnejsie riesenie ale pozemku da lepsiu vyuzitelnost a bude to mat trvalu hodnotu. Technologie sa kazia
Odpovedať
Profilova fotka
V Berline maju vyhrievany chodnik cca 600m2, je tam 400W/m2 cize dokopy 240 kW, ked je vela snehu za den minu 5760 kWh ci je u nas cca 576€, rocne to udajne ide cca 250h. @kapokapo
Odpovedať
Profilova fotka
@zipso dakujem, ta cesta tam uz je postavena, takze nemame na vyber, preto zistujem naklady....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj dakujem troska som sa stratila, cize 576 eur za aky cas?
Odpovedať
Profilova fotka
@sabernr @draik @slavoslav zdravim, viete mi poradit naklady na vyhrievanu cestu dlhu cca 100 metrov, mylsim naklady na vyhrievanie , teda prevadzku .Dakujem.
Odpovedať
@kapokapo tazko povedat naklady, zalezi kolko je snehu, akak je vonk.teplota, kolko je tam namrazy....
Odpovedať
Profilova fotka
@kapokapo vsak som napisal, ze za den :) rocne ich to stoji cca 6000E,
Odpovedať
@kapokapo je to nezmysel cela vyhrievana cesta, nemas ani taku pripojku co by to utiahla, stoji to nekonecne peniaze a efekt ziadny
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj jemine....tak som dobre pochopila ...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell @atlaska no ta vyhrievana cesta tam uz stoji, mame zaujem o byt, bude tam asi 8 domov a 3 byty, brutal strmy kopec, takze preto sa pytam...
Odpovedať
@kapokapo tazko odhadnes ci vyratas spotrebu, ked je problem so strmostou, aj tak to bud zapnete,alebo odhrniete a posypete strkom,ci solou. Vyskusajte pri prvom snehu,odmerajte spotrebu a budete vediet kolko asi vychadza jeden den snezenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
@sabernr ahoj tak ako si to poriesil nakoniec. Ja rozmýšľam o vyhrievani ale len pásy pod kolesá. Dom máme na kopčeku a v zime je problém sa dostať. Potreboval by som niečo a uložením do štrku nie do betónu. Mas už nejaké odhady na prevádzkové náklady, systém aký si zvolil a ako si s tým spokojný? Dik
Odpovedať
nikdy som nevidel vyhrievanu cestu, ale ked sa nad tym zamyslim, sneh sa roztopi na vodu par stupnov nad nulu, stecie mimo vyhrievanu plochu a tam opat zmrzne na lad. Ak su vyhrievane len pasy pod kolesa, tak je problem viditelnejsi ako pri velkej ploche. Nie je to tak?
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím kto si v dnešnej dobe môže dovoliť luxus vyhrievať cestu, nechodí na MS
Odpovedať
@mischo1990 ahoj, v skratke nakoniec nijako. Posypová soľ na poľadovicu párkrát do roka spraví čo potrebujem a snehu až tak v Nitre nemáme 🙂 čiže moje prvotné obavy boli úplne zbytocne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?