Vonkajšia dlažba 2cm - terasa, chodníky, schodisko

Ahojte. Máte niekto skúsenosť s 2cm hrubou dlažbou do vonkajšieho prostredia? http://trendyhomesk.blogspot.sk/2015/... Uvažujem že by som spravil betónovú terasu, a oblepil ju touto dlažbou. Potom chodníky by som spravil len štrka na to uložil dlažbu, a zasa schodisko vedľa domu by som vybetonoval a oblepil ho s takouto dlažbou. Ako sa pri takejto dlažbe robia chodníky? Nevšimol som si nikdy obrubníky. A tiež ako sa špáruje pri uložení do štrku? Lebo pri lepení som videl normálne dali väčšie špáry a dali špárovku ako pri dlažbe v interiéri. Uvítal by som nejaký pracovný postup ako sa robí s takouto dlažbou. A tiež aj skúsenosti s užívania. Prikladám obrázok akú mám predstavu.
Odpovedať
Zdravim, vidim ze nik neodpovedal.. mam podobne otazky, podarilo sa nejako pokrocit a nieco zrealizovat?
Odpovedať
@kajo873 aj mna by to zaujimalo
Odpovedať
@kajo873 @kreola Taká dlažba sa dá uložiť viacerými spôsobmi: 1. klasicky nalepiť. V tomto prípade je možné špáry vyšpárovať cementovou špárovacou hmotou, ako u bežných obkladov. 2. položiť do štrkového lôžka - v tomto prípade sa nešpáruje. Špáry sa zasypú jemným plnivom (makadam 1-4 mm). 3. položiť na plastové terče 4. v záhrade pokladať priamo na zeminu, napr. v trávniku urobiť chodník. Ak sa ukladá do piesku alebo štrku, je dobré dať aj obrubník, aby sa dlažby nehýbali. Ja som na terasu dával na terče (pozri môj fotoblog o terase) a z tých istých som robil chodník k záhradnej búde a cez záhradu. Prikladám foto. Na fotke síce vidno plastové terče na štrku, ale tie som potom nedal, nebolo to dobré kombinovať. .
Odpovedať
@chrobak7 Diik za info, pekne to mas. My budeme davat asi do strku. Mame toho fakt dost ( odhadom cca 120 m2), preto betonovanie a potom dlazba na terce by to predrazilo. Este tak zohnat peknu 2 cm dlazbu v dekore betonu za slusnu cenu :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@chrobak7 prosím ťa odkiaľ máte túto dlažbu? Myslím značka a typ, ďakujem pekne.my tiež práve zháňame
Odpovedať
@lucyz87 Je to od talianskeho výrobcu Novabell, kolekcia My Space a farba Cognac: https://www.novabell.it/collezioni/my... JA to mám dovezené priamo z Talianska, u nás to majú napr. v predajni Exstavmat. Ale podobné farby, ale menšie formáty (60x60) som videl aj v hobbymarketoch (Obi, Hornbach).
Odpovedať
@kajo873 ahoj vyrešil si to nejako? Tiež pozerám na takúnejakú 2cm dlažbu, že by som z toho spravil schodisko do domu, teda olepil betón. Ako sa tu riešia pohľadové hrany? Je to pekné z predu? Tu sa lišty ako na klasických 1cm dlažbách asi nedávajú. Akú šírku schodu treba pod 30x60 dlažbu? Respektíve ak osa to ukladá? Najskôr sa dá dlažba vertikálne (zvyilo) a potom horizontálne (tam kde sa stúpa) ? Či sa najskôr obložia schody horizontálne, a potom sa dorieza a obkladá verzikálne? Tu by pri 30 cm dlažbe bolo treba schod 28cm, či sa mýlim?
Odpovedať
@chrobak7 ahoj, mozem sa ta prosim este spytat? Je ten okapovy chodnik pri mure nutny? Chceli by sme sa mu vyhnut a dat dlazbu az k muru (bude to pristupova cesta k domu). Cela dlazba pojde do strkoveho lozka a obrubnik by sa urobil len na 1 strane.
Odpovedať
@kreola Ak pri múre bude chodník, tak okapový chodník nie je treba. Okapový chodník slúži na to, aby v daždi, keď voda rozstrekuje zeminu vedľa domu, sa neznečistila od tej zeminy stena. Rovnakú funkciu splní aj chodník - vedľa steny nebude zemina, ktorá by ju zašpinila. Ja mám okapový chodník aj chodník preto, lebo šírka dlažby chodníka je 40 cm a keby som ho bol osadil od steny, bolo by to nepohodlné chodiť po takom chodníku, čo je tesne vedľa steny. Chodník som potreboval preto odsadiť od steny - preto je medzi chodníkom a stenou ešte okapový chodník. Tuto na predposlednej fotke vidno, že chodník na druhej strane domu je až k stene, tam okapový chodník nie je. http://www.modrastrecha.sk/forum/tera... Je to vidno aj na fotkách v mojom fotoblogu o terase.
Odpovedať
@chrobak7 Jasne, dakujem Ti moc. My nemame ziaden sokel na dome, mur je uplne rovny, dlazbu dame asi okolo celého domu, este sa uvidi :-). Este raz dik.
Odpovedať
@peto125 Nakoniec som sa rozhodol pre betónovú dlažbu. Zatiaľ som to ešte nijako neriešil, jedine schodisko vedľa domu som betonoval tak že som rátal s tým že ho oblepím tou betonovou dlažbou hrúbky do 4,5cm.. Sú rôzne hrúbky aj rozmery takých dlažieb. Rátam s dlažbou o rozmeroch 60x30cm hrúbky 40mm
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahojte, chcem sa spýtať, mám problém nájsť majtra ktorý by mi realizoval vonkajšiu terasu. mám kúpenu 2cm gressovu dlažbu, 60x60. A žiaden majster mi to nechce prísť spraviť pretože 2cm gress sa vraj nedá píliť. že si zoderú kotúče... Ja neviem mne to príde ako nezmysel.... ešte doplním že dlažbu budem musieť leptiť. Terče nie su možnosť kvoli výške portálu ktorý je už dávno osadený samozrejme a chodníka. Ďakujem za informácie. Prosím komu robili dlažbu o hrubke 2cm ( ale gress) alebo je tu majstrer ktorý s tým robí aby sa vyjadrili 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rado26 rezal som to bud u kamosa na vodnom luci alebo na stolnej pile s vodnym chladenim (clipper). Teda neviem kolko a akeho mas ale vsak zozen majstra nech to pozrie pomeria, da Ti kladacsky plan a povie co a ako narezat a zober to na luc. Pripadne im povedz, ze im kotuce kupis (to je dost divny argument inak, lebo kotuc zas nie je taka polozka, napriklad aj voci cene co pytaju za pokladu)... Skor sa boja ze to bude praskat.
Odpovedať
@chrobak7 ako si tu dlažbu doviezol priamo z talianska?
Odpovedať
@rado26 mame gres 2 cm 60x60, znacka RAKO, rezal to manzel normalne karboskou s diamantovym kotucom. Ano znicil ich zopar, ale davali sme 100 m2 a dost sa pililo. My uz majstrov skoro na nic nevolame, lebo to je katastrofa. Vyhovorky, odflaknuta robota a premrstena pláca.. verim, ze niekoho normalneho zozenies. http://www.modrastrecha.sk/blog/kreol...
Odpovedať
ďakujem za komenty. Normálne si majstrov na prácu nevolám, ale má to byť hlavná ozdobná teraska ktorá je vyspádovaná dole od domu, je tam stlp pre prestrešenie strechy a jeden veľký schod. preto som to chcel dať spraviť majtrovi aby to bolo naozaj pekne... ale vidim že to je problém.... je dosť možné že nakoniec to budem robiť sám.. no skusim ešte pohľadať. Len som si chcel overiť ten argument že taká dlažba sa nedá rezať pílou na dlažbu lebo to je gress 2cm... keby to bol beton tak to beru všetci...
Odpovedať
@rado26 Dá sa to rezať v pohode aj diamantovým kotúčom, len treba dať pozor, lebo to praská a môže to prasknúť nesprávnym smerom. Mne to rezali aj vodným lúčom, lebo som potreboval presný rozmer. Potom som doma musel dorezávať kraje a to som rezal tak, že najprv som celú dĺžku rezal do hĺbky asi 1/3-ny, potom druhý rez ešte hlbšie a až tretí rez bol durch cez celý materiál. Ak keď to prasklo, tak to prasklo v smere rezu, takže stačilo len dočistiť kraj. Nie je pravda, že sa opotrebúva kotúč, všetko som rezal jedným kotúčom. Podľa mňa je to len výhovorka, lebo majstri sa boja, že to bude praskať. Ja som tiež pokazil asi 2 dlažby, kým som prišiel na to, ako to rezať. @igor256
Odpovedať
@tom329 To bolo tak, že mama synovho spolužiaka mala firmu, čo dováža z talianska dlažby (jeho otec bol originál Talian). Ona tu mala (neviem, či ešte má) firmu, ktorá dovážala vo veľkom a dodávala do predajní (jednou z nich bola aj tá Exstavmat). A keď syn spomínal spolužiakovi, že staviame a on to povedal mame, tak nám ponúkla, že vie doviezť priamo z IT. Musel som ale brať celé palety, tak som zobral trochu viac. Takže teraz mám odloženú asi 5 m2 rezervu.
Odpovedať
@chrobak7 Moj muz rezal tak, ze velkou karboskou normalne dlhe rezy robil zhora, kde boli rohy alebo tenké rezy tam som urobil zdola a potom zhora dokončil a to robil malou karboskou. Mal specialny kotuc na tvrdu dlazbu. Vyrezaval aj okolo stlpikov na pergole.. my toho mame skutocne dost . 2 terasy a aj chodniky okolo domu. Nehovorim ze je to uplne na milimetre, ale je to super a fakt postacujuce kedze je to ulozene v strku s medzerou cca 4 mm... @rado26 pytala som sa manzela na tie kotuce, tak podala som zlu info.. kotuc neznicil, vraj zbrusil asi maximalne 1/3 kotuca.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?