Vlastnorucne robene tvarnice na chodnik

Ahojte, chcem sa opytat, ci tu nahodou nie je niekto, kto si sam vyrabal dlazobne kocky a robil pomocou toho chodnik? Vygooglil som si, ze existuju akesi betonove formy na tento ucel a su celkom lacne, do 2€. Kupil by som 5 a kazdy den vyrobil 5 kociek. Kym pride jar, budem ich uz mat dost. Otazka je, z akeho betonu to treba robit? Myslim pomer voda/piesok/cement, strk asi do takychto veci davat ani nebudem, ci treba predsa? Predstavu mam taku, ze v pivnici vo velkom vedre s miesadlom namiesam beton a naplnim 5 foriem a necham schnut. A kazdy den to iste. Druha vec - obrubniky, tych mi treba asi 50 metrov, takze zrejme ich pokupim uz hotove, stoja cca 1€. Normalne ich treba trosku akoby zapustit do zeme a obhadzat z obidvoch stran betonom? Alebo ako?
Odpovedať
1
2
Kvalita tebou vyrobenej dlažby nebude nikdy taká, ako fabrickej. Bež namiesto betónovania zarobiť peniaze na dlažbu a zbytočne si neprirábaj robotu. Obrubník osadíš do suchého betónu a prisypeš tým istým betónom do takej výšky, aby ti betón nezavadzal pri ukladaní dlažby. Čiže ak bude mať dlažba 6 cm, tak betón 8-9 cm od vrchu obrubníka...
Odpovedať
@dedo758 to mi je jedno, po tej dlazbe budem chodit ja a moja rodina. Nie kamiony. Takze nejak to neriesim. Ide o to, ze mi treba asi 400 kociek a ked je jedna za 3€, tak diky jako...
Odpovedať
@arcticcode Ahoj, dávnejšie sme vyrábali zámkovú dlažbu a do garáže som si vyrábal aj zatravňovačky. K tvojej predstave by som ešte doplnil, do betonu treba pridať plastifikator, formu treba vymastiť olejom , a je dobre naplnenú formu betónom uvibrovať aby bublinky vyšli na hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode Pri Tvojom plánovanom počte 5ks/deň budeš po tej dlažbe chodiť tak za 5 rokov najskôr. To nevieš ušetriť peniaze na niečom inom? Na svojpomocnej výrobe dlažby neušetríš určite. :-(
Odpovedať
@arcticcode Aký vzor by to mal byť? Lebo napr. taká obyčajná šedá 6 cm Haka od Premacu stojí 15€ za štvorec...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Ja som kupoval pred Vianocami dlažbu do pivnice 40 x 40cm - hrúbka 4cm za 7€/m2 No že by som za tie peniaze vyrábal niečo sám, tak to by ma ani len nenapadlo. :-)
Odpovedať
@jamk1 daj link kde to kupim. Najlacnejsie som nasiel v obi nudne sive kocky za 0,89€ za kus 30x30. Chodnik je 20x1,2, cize 4 kocky vedla seba a 67 kociek za sebou, dokopy 268ks, cize cca 250€. A to je len jeden chodnik, este su dva dalsie. Preco by som na podomackej vyrobe neusetril? Strk mam zadara, bo mam kontakty, takze kupujem len cement, voda mi naprsi do suda. Dakde na spisi je dajaky typek, co vyraba plotove striesky a ten si kupil normalne v sexshope vibrator ruzovucky a s tym vibruje.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode Boli to stavebniny u nás v dedine, link Ti nepomôže, lebo tam aj tak produkty nemajú na stránke a okrem toho by si musel riešiť ešte aj dopravu cca 120km. Okrem štrku a vody potrebuješ plastifikátor, farbu do betónu, silikónový olej na formy, vibračný stôl, samotné formy a samozrejme čas. A popri tom všetkom aj nejaké skúsenosti z ich výrobou a aj to bude ešte výsledok Tvojej snahy viac ako pochybný. Neviem, aké máš zamestnanie, ale ja byť Tebou, tak si v robote zarobím a dlažbu si kúpim hotovú. :-)
Odpovedať
Ked uz nejake samo-domo riesenie, tak si urob tu odtlacaciu. X-krat sa tu o nej hovorilo... Inac, ja som na jar kupoval dlazbu city-stone sivu za 6,90/m2. A to podla mna nemas sancu podliezt.
Odpovedať
@arcticcode dobre tak si kuo cement zozen si zadarmo jemny piesok, sorav si daku vibracnu dosku a mozes si kazdy den vyrabat par kociek, ano je to moznost, nik ti nebrani, len dufame vsetci ze ti to vydrzi. Len ze ked meter stoji mozno od 7e a kym ten meter vyrobis bude trvat zo vsetkym zo 2h tak sa ti to dufam oplati.
Odpovedať
@arcticcode https://www.obi.sk/terasove-a-chodnik... 10€/m2 a to je jeden z tých drahších obchodov. A vyzerá to. Ono - nič nie je drahšie ako tvoj voľný čas...
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode akym sposobom planujes “utriasat” beton vo formach?🤔moj otec si na rodicovskom pred vyse 25 rokmi robil zamkovu sam, v case ked sa liali vsade betonove chodniky a jej cena a dostupnost bola niekto uplne inde, vtedy mala tato svojpomoc aj opodstatnenie. A uz vtedy ich utriasal na vibracnej plosine😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@arcticcode na 20m2(220 ks, 30x30x5) potrebujete 600 kg cementu, formu si spravíte drevenú, musí sa aj tak pokaždé rozobrať. Na pár miestach podložky pripevnite platničky železa a príklepovou vrtačkou s použitým vrtákom tlakom na platničky zvibrujete betón. Povrch treba ešte poprášiť cementom a zatrieť, spevní sa a viac vydrží. Vody nedávať veľa, betón nesmie tiecť.
Odpovedať
Prepočítam to. 600 kg cementu je 600€ A už som dopočítal...
Odpovedať
@dedo758 Zle som počítal - 60€. To už je skoro tretina chodníka... No nebetónoval by som...
Odpovedať
@dedo758 moc nul si tam naratal dedo :)
Odpovedať
@dedo758 1€ za kilo cementu? Co si osalek? 25kg vrecko v obi stoji 2,20€
Odpovedať
@arcticcode som sa opravil. Ale aj tak by som nebetónoval. Maximálne tie obrubníky...
Odpovedať
@arcticcode este je moznost spravit/kupit zeleznu formu a tu na mieste naplnit tuhym betonom a dvihnut, posunut dalej a dalej......moze byt tvaru kociek ale aj akoze lamaneho kamena Skus yt https://m.youtube.com/watch?v=FiwCWWm... Tiez dalsie videa :-)
Odpovedať
@arcticcode Na výrobu tvárnic sa použiva cestný beton.
Odpovedať
@sucky1 aj nad tym som rozmyslal, ale to mi pride este horsie riesenie. To v podstate jak keby som mal len kamene nahadzane na podklade ne?
Odpovedať
@arcticcode dal som to ako napad, medzery mozu byt omnoho tensie ale aj vyskarovane, beton rozne zafarbeny...povrchova uprava nemusi byt hladka...
Odpovedať
Za dobu tohto debatovania by som už mal nakúpené a čakal krajšie počasie... :-)
Odpovedať
@dedo758 tu este dlho bude zima, co ale vobec nevadi veci. Pozeram tie obi srandy, tak ci tak ma to vyjde 300€ aj ked sa pokakam.
Odpovedať
@arcticcode este lacnejsie to mas tu ak to ma mas niekde poruke: https://www.hornbach.sk/shop/Dlazba-n...
Odpovedať
Inak pozeram este tu citystone... Ta mi nevyhovuje, lebo ja nechcem vzory, ale vsetky tvarnice rovnake. Taku som tam nenasiel, ale pozeral som to len zbezne na mobile. Ked budem na PC, pozriem detailnejsie
Odpovedať
fandiš si - nevieš ako nato -zarob si e a kup
Odpovedať
@arcticcode jeden format je citystone, Top zona. http://www.peknydvor.sk/Zamkove-dlazb...
Odpovedať
Kamarati, ešte ma napadlo, že som vlastne nikdy neriešil možnú výrobu pomocou tohto: http://www.mform.cz/images2/mform/for... NA všetkých obrázkoch, čo som videl, tak mám pocit, že priamo kydajú beton do tej formy, ktorá stoji na tráve? To akože nevyžaduje žiadnu úpravu podkladu, alebo ako?
Odpovedať
Teda aby som to uviedol na spravnu mieru, myslem som, ze existuje len ta cikcakovita forma, tu som nechcel, no dogooglil som sa aj k pravidelnym
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?