Uloženie najazdových obrubníkov - postup.

Ahojte robím si zamkovu dlažbu, už som skoro na konci a chcem ukladať cestné nájazdove obrubníky. Chcem sa spýtať, ako ich ukladať aby to bolo dobré. Či do betónu z miešačky napr. Baumit betón b20 alebo kúpiť suchý betón, ten ktorý sa len zaleje. Tiež akú vrstvu betónu. Podklad je zhutneny makadam. Obrubníky majú 20x15 tuším. Zatiaľ som si robil parkové obrubníky a žľaby, chcel som suchý betón ale v stavebninach mi dali ten baumit b20 tak som si ho musel miešať s vodou, bolo to trošku pracnejšie ale predpokladám, že je kvalitnejší, takže mi to nevadí. Toto mám 15m tak sa chcem na to pripraviť dobre. Rátal som na hĺbku betónu tak 8cm a na šírku možno o 5cm širšie ako je obrubník. Ešte som to nerobil, nepredpokladám, že je to nejaká extra veda, ale predsalen je to pri ceste, môže tam kadečo chodiť tak nech to vydrží nejaký čas. Budem vďačný za rady a tipy. Budeme to robiť samozrejme dvaja.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@igor256 zdravim baumit b20 je suchy beton, nasypete osadite obrubnik prisypete z kazdej strany a polejete vodou.
Odpovedať
@rusty727 baumit b20 je vrecovany beton a je 2x lacnejsi oproti suchemu, koli tomu ho vsetci pouzivaju ako nahradu i ked sa s nim horsie robi pri osadzani obrubnikov.
Odpovedať
@rkorba kupoval som aj nejaký quick mix a stal rovnako 3€/ vrece tak neviem či je výrazne lacnejší. @rusty727 na balení písali, že ho treba miešať. Písali že je to suchá betónová zmes ale nie že je to ten klasický stlpikovy betón čo sa nasype a zaleje. Čo teda radite? Aký betón použiť a ako uložiť tie obrubníky?
Odpovedať
@rkorba aha, už chápem. Suchý stojí 5 a baumit 3 a do suchého sa lepšie osadza. No keď som ho dobre namiešal tak sa aj s týmto celkom dobre robilo. Navyše si myslím, že betón čo sa normálne namieša je naozaj kvalitnejší ako suchý čo sa iba zalieva.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 ja pouzivam ten b20, stlpikovy ma baumit fixbeton, ked mate toho vela a chce sa vam miesat tak kupte strk a cement a spravte si suchy.
Odpovedať
@rusty727 je málo času, počasie a či to vyjde 80 alebo 150€ ma už nezabije. Ten B20 2 vrecia do miešačky ide super. Ja som sa trápil s miešadlom pri parkových obrubníkoch, to bolo horšie. Každopádne by ma zaujímalo, že koľko toho betónu okolo obrubníka? Keď po tam aj čosi ťažšie prejde nech neklesne alebo nepraskne. Stačí pod 5-8cm a okolo 5cm?
Odpovedať
@igor256 zdravím ja som dnes betonoval cestné obrubníky dával som podne cca 15cm betónu.
Odpovedať
Podľa mňa aj dosť záleží čo je pod tým betónom a čo ti tam bude jazdiť tu píšu až cca 15cm https://www.semmelrock.sk/sluzby-a-po...
Odpovedať
@martin25 aha, tak to je dosť. Ale však nech je to urobene dobre. To by som potom kúpil radšej štrk a cement, lebo to je potom 0.5m3 u mňa. To bol aký betón? Pomer?
Odpovedať
@rkorba a "suchý betón" nie je vrecovaný? 😎 B20 je suchý betón, aj Fix Betón je suchý betón, obidva sú vrecované. Akurát fix je 2x drahší a rýchly... na obrubníky je luxus dávať Fix, a ešte to môže spraviť dosť problémov, ak si niekto nie je istý. @igor256 obrubníky sa osádzajú do suchého betónu, a ten sa potom jemne zaleje krhlou s vodou. skús niekedy sledovať, ako robia profíci v okolí obrubníky, zámkovky a podobne (oni si samozrejme dovezú suchý betón z betonárky, ale ty asi nemáš takú možnosť). alebo si pozri yt videá na danú tématiku. je úplne zbytočné dávať suchý betón do miešačky a spraviť z neho tekutý. tým sa stráca pointa suchého betónu. ale ja viem, tiež som tak začínal, že som vrecovaný betón miešal v miešačke 🙁
Odpovedať
@igor256 daj si polosuchy a nie uplny suchac, robi sa s tym lepsie,je to urcite lepsie ked je zmes premiesana rovnako ako ked ho zalejes z boku potom vodou.
Odpovedať
@rusty727 tak toto prosim neradte nikomu!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon nechcem provokovat, ale ak citam "ako robia profíci v okolí obrubníky" a naozaj ich obcas pozeram, ale po prvej zime im odpadavju obklady, pukaju lebo ich nepodlepili, tak naozaj neviem, ci by sa mal od "profikov" ucit 🙂 pardon za offtopic, ale obcas mi to pride smiesne, ucit sa od profikov 😄 Samozrejme, aj majster sa utne.. Ale ked to vidim prakticky vsade, tak sa zamyslam, ci aj mne svojpomocne odpadnu tie obklady vonku, no uvidim.
Odpovedať
@jozefsv čo je polosuchý? A ja už teraz nechápem. Keď je na vreci napísané že ho treba miešať tak by sa asi mal miešať, nie? Ak je napísané, že ho stačí zaliať tak to zalejem. Výchadza mi to tak, že kúpim štrk cement a budem dávať menej vody. Ak to je polosuchý tak to som robil doteraz. Samozrejme že som nerobil riedky betón v ktorom by sa mi to topilo. A to, či ho urobím zo štrku a cementu alebo z B20 je snáď jedno, ide len o cenu . Viem, že sa to dáva aj do suchého ale vrecovany by vyšiel draho. Vrece suchého stojí 5€ sa mi zdá a tam by šlo 40 vriec. Z betonarky práveže mám možnosť doviezť na valniku suchý betón. Skúsim zistiť, tam by mohol byť aj lacný. S tými profikmy súhlasím. Videl som robiť všelijakých majstrov, aj to potom tak vyzeralo. Videl som, že cestári dávali obrubníky do suchého.
Odpovedať
@igor256 ideal je z betonarky, povedz im polosuchy a budu vediet, nie je to ani suche ani mokre, vzdy sa to este sype ale je to proste dokladne premiesane, spracovatelnost par hodin.
Odpovedať
@worker_falcon b20 je univerzalny beton na betonovanie, fix je porovity na kladenie napr obrubnikov v exteriery. Nemyl si "suchy" = v praskovej vrecovanej forme 🤔
Odpovedať
@igor256 na vreci to nie je napísané blbovzdorne a pre všetky druhy použitia. to tam mali napísať, ako sa to má použiť pre každý účel? to sú už gryfy majstrov, aby vedeli, ako to treba čo najľahšie a zároveň najlepšie spracovať... ale ty si ideš furt svoje. kľudne sa s tým tráp a nedaj si poradiť. samozrejme, že z betonárky je lacný betón. drahšia bude doprava. a nedajú ti 0,1 kubíka. pozor na to, aby si to do pár hodín spracoval. furt len o "suchom" a "vrecovanom". ako vravím, aj B20 aj Fix je aj suchý aj vrecovaný zároveň. skôr Fix je už niečo iné ako "suchý betón", lebo je to dosť špecifická zmes plná chémie a prísad. Taký ti v betonárke na korbu nenasypú... Jedine tekutý, možno 30/35 s prísadami pre urýchlenie.
Odpovedať
@rkorba ale ja si nič nemýlim. minul som viac týchto betónov ako celá modrá strecha dohromady, a to s ním už ani nerobím, jedine v špecifických prípadoch použijem Fix Betón. podľa tvojej definície je suchý jeden aj druhý, a to hovorím aj ja.
Odpovedať
@worker_falcon tak a čo by si mi teda poradil. Ja som sa nechcel hádať čo a ako. Len hovorím, čo som čítal. Už som z toho k***r.
Odpovedať
Profilova fotka
@profistavbari co nemam radit nikomu?
Odpovedať
@igor256 no ja som minul pol M3 štrku A 8vriec cementu na 3,5metra záhradného obrubníka a 5cestnych obrubnikov .je to nájazd do dvora tak to musí aj niečo vydrzat 😉
Odpovedať
@rusty727 obrubnik do vrecovaneho-sucheho betonu a poliat vodou.
Odpovedať
@profistavbari @martin25 treba nejako extra hutnit podklad? Beton by som teda urobil v miesacke strk+cement a malo vody ak nezozeniem suchy v betonarke.
Odpovedať
@igor256 vsetko zalezi podla podkladu,dudu eho zatazenia...
Odpovedať
@profistavbari podklad - vyhrabalo sa co tam bolo (dlho tam boli kamene a chodilo sa potom tazkymi autami) a nasypal sa tam 0/64 strk, zhutnil 500kg zehlickou. Lenze treba mi vykopat mozno 15cm, tym padom sa to narusi. A teda ten suchy beton (co sa nasype a zaleje) je v pohode? Nie vrecovany ale z betonarky.
Odpovedať
@igor256 ja som si spravil takú mini žabu na búracie kladivo a sňou som zhutňoval pod obrubnikmi .keby bývate bližšie daroval by som vám ju 😉
Odpovedať
Môj nájazd hotový ešte betón a pôjde dlažba
Odpovedať
@martin25 dakujem, to je mile 🙂 Bud to zhutnim rucne alebo ak mi to zhrabne bager tak mu poviem nech tu zem trosku utlaci.
Odpovedať
@igor256 z betonarky nepouzivam a pokial pouzijem vrecovany tak musi prejst cez miesacku. Nestaci poliat-treba koli premiesaniu mater. Pouzit miesacku. Z betonarky nepouzivam koli dobe spracovania. Beton po 30min zacina reagovat a hlavne v lete vam dovezu uz tzv zhoreny. Nerobme z betonu pod obrubniky tazku chemiu a pouzime jednoduchy postup... Miesacka Riecny strk! Cement. Na obrubniky davame jedno vrece do 125l miesacky Pokial sa jedna o ceatne resp. Najazdove obrubniky davama jeden a pol vreca cementu. Pokial date 15 cm betonu pod obrubnik tak to udrzi aj nakladne auto a to aj vdaka velkej ploche obrubnika ktory dobre roznasa vahu. Pokial budete odkopavat a zostane narusena vrstva podkladu tak je staci zhutnit 60-100kg doskou.
Odpovedať
@martin25 super.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?