Súkromná prístupová cesta versus cesta v správe obce

Ahojte, potrebovala by som vysvetliť a poradiť, aké sú výhody a nevýhody v súkromnej prístupovej ceste a ceste, ktorá je daná do správy obce. Ideme budovať prístupovú komunikáciu k 6 stavebným pozemkom. Mala by mať šírku 6 metrov a vedené by mali byť popri nej siete. Neviem nájsť bližšie informácie k tomu, aké má výhody, resp. nevýhody, povinnosti, práva a podobne...ak si cestu v budúcnosti necháme ako súkromnú, alebo ju dáme do správy obce (taktiež neviem, aké podmienky sú na to a podobne)... Má s tým niekto skúsenosti? Vďaka za každý názor a radu...
Odpovedať
ake potrebujes info nevyhody - platis si odhrnanie snehu, osvetlenie a pripadne opravy asfaltu, dan z pozemku vyhody - nejazdia a neparkuju ti tam cudzie auta, nebude nikdy prechodna pre ine pozemky, deti behaju hraju hokej futbal pred domom.....
Odpovedať
Máš aj reálnu skúsenosť aké náklady sú to približne ročne? Myslim na rodinu, resp na jedného majiteľa z tých 6. Napríklad to s tým osvetlením mi vôbec nenapadlo.
Odpovedať
@uacha to sa neda urcit len tak zalezi na spotrebe energie, na sume odhrnania snehu, kolko snehu napadne....
Odpovedať
To samozrejme chápem ale myslela som či s tým nemáš reálnu skúsenosť. Či ide o výdavky ktoré sú bezne zvládnuteľné alebo sú to náročnejšie platby. Ak by sme ju dali do správy obce majiteľmi by sme ostali my ale zrejme by ju mohli využívať aj majitelia iných susednych pozemkov ktorí sa na jej výstavbe nepodieľali. Či?
Odpovedať
@uacha čo ja viem, tak je to takto: súkromná prístupová cesta - v štandarde ako sa rozhodneš napr. cesta zo zámkovej dlažby/asfalt/betón, jednosmerka/obojsmerka, široká 4/5/6 m, s osvetlením/alebo bez, s chodníkom/alebo bez,.... vstup len vlastníkom, iní by tam nemali vstupovať. ale smetiari a poštár nemusia chodiť až priamo ku tebe, ale len na hranicu súkromnej cesty - to si treba preveriť. samozrejme náklady výstavby a prevádzky si platíš sama. obecná cesta - musí spĺňať nejaké štandardy - šírka, osvetlenie, chodník, odvodnenie - musí byť na to projekt, stavebný úrad/obec určí podmienky ako to má vypadať. potom vybuduješ (za svoje €, ale môže byť aj s prispením obce) a hotové odovzdáš obci s tá by sa mala o to potom starať.
Odpovedať
@santorotn aj sukromna cesta musi mat projekt a urcite standardy a smetiari musia prist az k domu k nadobe a postar az k schranke k domu. Obec nezoberie do spravy cestu tak ze vy ostanete majitelmi, jasne ze bude chciet aby ju mohli vyuzivat aj dalsi obyvatelia, aj cestu,aj pripadne pripojky na siete. @uacha
Odpovedať
Dikes to som chcela vedieť. Lebo takto vlastne my vybudujeme cestu pre ostatných..za nie malé peniaze
Odpovedať
@uacha účelová komunikácia môže byť vyhlásená obcou za neverejnú, pokiaľ jej vlastníci s tým súhlasia. Vo vašom prípade však stavby na konci cesty musia mať prístup aj z hľadiska dostupnosti v prípade požiaru. Šírka postačuje aj 3,5 m, podľa dĺžky s výhybňou a otočkou, obrátiskom na konci.
Odpovedať
Ahoj, podrobnosti neviem, ale niekde vraj vlastnici odovzdali cestu obci ze vsak si nebudu sami platit udrzbu, osvetlenie... A obec im tam namontovala rampu a platia za vstup... Mam to od svagra- lebo tiez riesili ci odovzdaju alebo nie (neodovzdali)
Odpovedať
@maminecka2 To nieje mozne, obec nemoze vyberat za vstup na verejnu obecnu cestu. Nieje nato ani dovod. To by potom mala vyberat za vsetky cesty v obci.
Odpovedať
@atlaska Neviem, len co mi povedal svagor, netusim ako to mali mat osetrene, ci to mali oznacene ako parkovisko alebo co. Tiez sme nechapali.
Odpovedať
@atlaska Ahoj, tak som to poplietla |-| Mesto tam rampy nedalo ale spoplatnilo parkovacie miesta na tej ulici. A inak u svagra sa nevedeli dohodnut ci odovzdaju a nakoniec sa mesto rozhodlo ze aj keby chceli, tak cestu "nechce". Aj tak to moze dopadnut.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?