Stavebny odpad pod zamkovu dlažbu

Budem robiť zrejme zamkovu dlažbu alebo použijem travnáče. Je možné ako časť podkladu použiť aj staré pálené tehly, omietkový, maltový, betónový stavebný odpad? Ak to nieje blbosť, išlo by to namiesto makadamu a na to štrk? Skúste aj vysvetliť prečo použiť alebo prečo nepoužiť. Ďakujem.
Odpovedať
Závisí od výšky navážky, veľkosti materiálu, možností jeho zhutnenia, sadania atď.
Odpovedať
Pálená tehla sa pôsobením vody a počasia rozmelí, tú by som tam nedával.
Odpovedať
Profilova fotka
Môžete ale suť treba rozdrviť na časti cca 5 x 5 cm .Taktiež drobné prachové časti sa nemôžu použiť.
Odpovedať
@dalosera Mozes to kludne pouzit, len to potom treba riadne pobehat vybracnou doskou. Tiez sme robili zamkovu dlazbu, a kedze sute bolo habakuk, tak kde bola suca zemina tu sme odkopali a navozili sut, Pravda je ze palena tehla sa posobenim poveternostnych podmienok rozmeli, avsak pod zamkovkou by som sa toho moc neobaval. Kazdopadne poriadne zhutnenie je nevyhnutne.
Odpovedať
Zabudol som napísať, že na tom budú parkovať autá a mala by nad tým byť časom strieška. Ovplyvní to nejako použitie sute? A inak keď sa tehly rozpadnú, tak vlastne poklesne dlažba a to je problém že? Pri tehlách tiež by mohlo pomôcť rozdrvenie na malé časti? A použitie prachu zabraňuje vsakovaniu vody? Alebo je tam iný problém?
Odpovedať
@dalosera Ono tehla sa rozpadne ked ju nechas volne polozenu. Ja som napr minuly rok spravil z telhy vymedzenie medzi travou a COV a po jednej zime je kazda jedna tehla rozdrolena. Nemyslim si ze pod zamkovou dlazbou hrozi nieco podobne, predsalen tej vody a poveternostnych vplyvov tam tolko nieje. Kazdopadne nemam v plane ist rozobrat zamkovu dlazbu a zistit ako sa ma tehla :-D Pouzitie prachu neovplyvni vsakovanie, len prach moze neskor voda splavit nizsie, ostane prazdne miesto a dlazba klesne. Osobne auta nevidim problem, akurat ked mi doviezli hlinu a drevo na velkych autach, tak som pre istotu po dlazbe nesiel.
Odpovedať
Profilova fotka
Aby si nelutoval usetrene ked ti to sadne. Nemusis dat makadam ten je relativne drahy ja som pouzil drveny kamen je totiz za polovicu ceny.. strk urcite nie nakolko je obly a tym padom sa nezakliesni do seba a bude sadat Radsej teraz drahsie riesenie ako lacne a rozoberat potom
Odpovedať
Tehla sa rozdrobi ked navlhne a nasledne zamrzne, inac je celkom stala. Ono zavisi aj od vrstvy a zhutnenia, aj od zatazenia. Len mi to pripomenulo dialnice na Morave, kde sa na nasypy pouzil vraj stavebny odpad a teraz im sadaju a maju z nich husenkovu drahu. Podla projektov stavebna sut by bola v poriadku aj na taku stavbu, len teraz patraju co tam vlasne dodavatel dal :-p
Odpovedať
Takže ak by som použil tehly a suť, tak akú vysokú vrstvu? A ešte potom na suť aj nejakú vrstvu piesku pre vyrovnanie? Potrebujem vedieť, ako hlboko mám vybrať zem.
Odpovedať
@dalosera No ako hlboko zalezi kolko mas tej stavebnej sute, resp ci chces vybrat co najviac zeminy. Ak aj vyberies viac, tak treba naspodok davat tie najvacsie kusy sute a snazit sa ich co najviac ulozit aby medzi nimi nebolo volne miesto. Na uzabovanu sut potom navoz vrstvu 0-4, potom poloz dlazbu a tu este pobehaj vybracnou doskou pod ktoru das podlozku. Potom uz len vysypat skary pieskom a mas hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@dalosera Pod spevnené plochy nie je vhodný žiadny nasiakavý materiál (čo tehla, malta, aj kusy betónu sú). Po čase sa vplyvom vlhkosti a mrazu rozpadnú a budeš mať nerovnomerné sadanie. Použi doporučenú skladbu materiálu a technológiu (viď Premac, Semmelrock,..) s prípadným použitím geotextílie - a máš to navždy v poriadku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?