Rád by som poznal vaše názory na túto úpravu

Profilova fotka
Skutočne len v krátkosti popíšem problém okolo vybudovania parkoviska pred rodinným domom a rád by som si vypočul viaceré názory. Majiteľka domu si chcela pred svojim rodinným domom vybudovať parkovisko pre osobné autá. Pôvodne mali pred domom jarok, kade tiekol potôčik a do domu sa prechádzalo po mostíku. Pred vybudovaním parkoviska a vložení rúry priemeru (odhadujem 1000-1200mm) zašla na OÚ za starostom obce a oboznámila ho so svojim zámerom a chcela oznámiť drobnú stavbu. Starosta si dal tú námahu, že prišiel na miesto, kde sa mali ňou popísané úpravy vykonať a povedal jej VŠAK SI TO SPRAVTE. Žiadna oficiálna žiadosť, žiadne oznámenie drobnej stavby, žiadny stavebné povolenie, žiadne stavebné konanie, žiadne vyjadrenie susedov - nič... len starostove slová VŠAK SI TO SPRAVTE. Pozemok na ktorom sa tieto úpravy spravili samozrejme nepatrí majiteľom domu, ale je obecný. Teraz, keď je parkovisko hotové, tak sa susedia sťažujú. že im touto úpravou znemožnili, resp. veľmi sťažili vjazd autom na ich pozemok a žiadajú, aby spravili zmenu v tvare parkoviska a to tak, aby ten ostrý roh pri vjazde na ich pozemok cez mostík zrušili a spravili ho do oblúka, aby sa im ľahšie vchádzalo. No a čo budem hovoriť - susedský problém je na svete. Ja by som rád vedel názor viacerých, hlavne na to, ako si počínal starosta pri "vydaní povolenia" na túto úpravu. Pre tých, ktorí nie sú v obraze, tak len na ozrejmenie, že práve náš starosta je z tých, ktorý si robí v obci čo ho napadne, zákon pre neho neplatí a stále žije v presvedčení, že zákon je on. Práve z toho dôvodu som podal ja osobne na neho podnet na prokuratúru, kde som uspel a teraz je podaná žaloba na súde, ktorá sa v krátkej dobe dostane na prejednávanie. Tiež vo veci protiprávneho rozhodnutia vo veci týkajúcich sa prevodov nehnuteľností. Váš názor????? Zadrapiť sa do toho, ak sa ma to osobne netýka (len majiteľka nehnuteľnosti, čo si robila to parkovisko ma požiadala o radu, ako postupovať ďalej) a podať zse podnet na prokuratúru na starostu pre porušenie stavebného zákona, alebo sa na to vykašľať a nechať ho bačovať s obecným majetkom? Pre ilustráciu prikladám jednu fotografiu spomínaného parkoviska. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Starosta je samozrejme pako. Ale suseda je tiez trosku naivna, aj na to "vsak si to spravte" si mala pytat papier. Ja som celkom rad, ze nemame na dedine stavebny urad, ale vsetky veci su delegovane na SU Zvolen. Na tvojom mieste by som to neriesil, pretoze memas ziaden dokaz, starosta bude tvrdit, ze on nic nepovedal. Ale mi nie je jasne coho sa dozaduju susedia, zasahuje to parkovisko nejak do priestoru pred ich domom ? PS: pozeram , ze vsade je to rovnake, kazdy ma vlastny dvor ci graz, ale zasadne parkuje naceste :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mňa len udivila práve tá suseda, ktorá je na všetko až prehnane pozorná, všetko chce mať v poriadku a tu sa nechala takto ľahko uchlácholiť. Ja verím tomu že v pondelok, keď sa chystá za starostom na OÚ, tak ten jej odškriepi aj nos medzi očami. Určite sa bude vykrúcať, že on nič nepovolil, on o ničom nevie... Budem to sledovať, ako to dopadne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Susedia, to sú tí, ktorí sú nad nimi, čo tam vidíš tú hnedú bránu. Ťažko povedať, či to nejako zasahuje do ich priestoru, ale predtým keď išli na svoj pozemok odspodu, ako stojí po pravej strane to strieborné auto, tak mohli pohodlne odbočiť doprava, lebo tam bol pri vjazde na mostík plynulý oblúk. Teraz je tam ostrý roh parkoviska tvorený obrubníkmi. Takže asi sa tam dostanú ťažšie, ako boli predtým navyknutí.
Odpovedať
@jamk1 ak tak starosta povedal aspon to ohlasenie mohla suseda poslat mala by papier v ruke. Taktiez nechapem co tam komu vadi. Ved to vyzera fajn :).
Odpovedať
@jamk1 trocha makadamu, alebo betonu a maju najazd znova paradny aj ti susedia. Neviem co riesia =D
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Nehovorím, že to nevyzerá fajn, nerád by som niekomu držal stranu, ale... Malo sa konať podľa litery zákona. Takže najprv si dať žiadosť o odkúpenie obecného pozemku, ktorá sa mala na zasadaní OZ odsúhlasiť. Následne si mala dať pani žiadosť o drobnú stavbu a v tom prípade by sa mali možnosť dotknutí susedia vyjadriť k zámeru a vysloviť svoje prípadné pripomienky, ktoré by sa ešte pred vydaním povolenia drobnej stavby dali vyriešiť. Podľa mňa je toto všetko od začiatku až do teraz celé zlé. Toto mal predsa vedieť už na začiatku starosta a vyhnúť sa prípadným sporom. Podľa mňa ak je to tak, ako pani povedala, že starosta im to ústne povolil, už tam bolo z jeho strany porušený zákon. Ako on môže takto rozdávať obecný majetok? Na základe čoho? Alebo to si naozaj už každý môže robiť čo ho napadne?
Odpovedať
@jamk1 no kedze si priznal ze teraz po novom sa susedom pojde tazsie, nevidim dovod kazit si susedske vztahy s tym aby sa im to nedalo doporiadku a nemali stazeny vjazd. Ako pises oni to upravili tak ze susedia to maju zhorsene. Navyse nemaju nato povolenie takze to je dalsi argument nato aby to vyriesili v dobrom.
Odpovedať
S tymi najazdami a parkoviskom nebude az taky problem, ako s tym nepovolenym ulozenym potoka pod cestu. Predpokladam,ze nejake povodie ho spravuje.
Odpovedať
Ja nevidím dôvod na odkupovanie obecného pozemku.Teda pokiaľ v obci neplatí VZN o spoplatnení parkovania na verejnom priestranstve.Tá pani ten obecný pozemok zveľadila za vlastné peniaze.Mala ale v rámci dobrých susedských vzťahov o tejto stavebnej úprave hovoriť so susedou a tá jej zvýšené náklady na ten chýbajúci trojuholník uhradiť.Ale možno suseda nebola doma keď osádzali obrubníky.. Ale nie je to také strašné..ja mám,ale nie len ja,ale celá slepá ulica s 18 domami väčší problém.Susedov starý otec si pred 70-timi rokmi oplotil dom tak,že sťažil odbočenie do tejto uličky.Vtedy tam bol iba jeden dom a polia na ktoré chodili len konské povozy.Môj otec musel kvôli tomu posunúť roh plota o 1m,aby sa do uličky tie záprahy bez problému vytočili aspoň z jedného smeru.Aj tak máme v kritickom mieste večne potrhané pletivo..Keď som jeho vnukovi pred 11 rokmi pri prestavbe domu a stavbe nového plotu navrhol,aby ten ostrý roh zrazil,s tým,že mu zvýšené náklady uhradím,odmietol.Takže ten rohový murovaný stĺp má ten úspešný podnikateľ permanentne zlomený/ako ho mávala aj jeho babka/ a ten nadväzujúci kovaný dielec plotu pokrivený..On to má tak na geom.pláne a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik Vo VZN obce je spoplatnené parkovanie na obecnom pozemku, ale pravdu povediac neviem o jedinom človeku, ktorý by za to parkovanie naozaj platil. :-)
Odpovedať
@jamk1 tak ako ti už napísal @majkoj nie je na to papier, a ak to odškriepi, tak nič. Neviem či by ti to prokurátor zobral. Ak by ale mala papier od starostu, že súhlasí že si môže parkovisko spraviť, tak už by sa dalo hovoriť o trestnom čine zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ale napríklad ak by pani dala nejakú žiadosť o stavbu parkoviska, a v rámci konania by od obce dostala súhlas, na ktorom by bol podpísaný starosta, a toto rozhodnutie úradu by odporovalo zákonom. Tak tu sa nedá aplikovať "zneužite právomoci verejného činiteľa" na starostu, ale na úradnika, ktorý to konanie viedol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Priatelia, po dlhšom čase sa znovu vraciam k téme, ktorú som zakladal. Prezradím vám, ako celá vec dopadla. Pre vyhnutie sa zbytočným otázkam by som poprosil, aby ste si najprv prečítali dôvod, pre ktorý som tému zakladal. Takže - nadriadený stavebný úrad rozhodol, že pani ktorá si pred svojim domom s ústnym súhlasom starostu obce vybudovala za nemalé peniaze toto parkovisko zaplatí 1000€ pokutu a parkovisko musia do konca apríla zrušiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?