Problem so zamkovou dlazbou

Po detailnom odhrnuti snehu na vjadze k domu som si vsimol ze dlazba je vyduta a zdvihnuta. Dlazba je zhotovena od oktobra 2016. Ide o velkoformat 50x25x8cm. Zdvih je hlavne viditelny na dotyku ukladania vzoru,takze tam kde nie je previazany vzor. Ale aj na inych miestach. Ide o svah dolu kopcom asi 20m. Pred domom na rovine je ten isty vzor ukladania a problem nie je. Cervenou liniou je vyznaceny najvacsi smer vydutia. Ide o 2-5mm na sirku aj vysku. Myslim ze dlazbu zdvihol mraz. Vie niekto poradit co stym? Rozmyslal som ci by to neriesilo aj poistenie domu ako prirodnu zivelnu udalost.
Odpovedať
@tomino9 počkaj kým rozmrzne aj podklad, malo by to sadnúť naspäť.
Odpovedať
Profilova fotka
Nebolo to vysparovane? Skor to vidim na nie velmi dokladnu pokladku. Poistnu udalost poisťovňa urcite neuzna. Tuha zima asi nie je zivelna udalost :-D. Ale skusit mozes.
Odpovedať
suhlasim s @jakino
Odpovedať
@jankazb Bolo to vysparovane,ale ked dvihne 0,5cm dlazbu spara sa otvori a vyzera ako na foto.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 asi zlé spravený podklad pod dlažbou. Popiš ako bol zhotovený. Aj keď je to vo svahu treba riešiť odvodnenie pod dlažbou. Počkaj do leta či to sadne, a keď nie máš 2 možnosti: A:, rozobrať to B:, nevšímať si to :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 Nemusel byť zle spravený podklad, len táto zima bola mimoriadne tuhá a pôda premtzla hlbšie, ako obyčajne. Počul som v sprácach, keď meteorologička povedala, že túto zimu premrzla pôda až do hĺbky 59cm, čo nie je bežné. No a ruku na srdce, kto už len robí podklad pod dlažbu, aj ak je určená pre pojazd osobným autom tak hlboko? Ja osobne sa tiež domnievam, že keď mrazy na dlhší čas ustúpia, podklad rozmrzne, tak by sa dalažba mohla zase usadiť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 asi áno....Teras je ťažko niečo posudzovať. Otázne je čo správy piesok ktorý za zo spár dostal pod dlažbu?
Odpovedať
@tomino9 @jakino @logo22 @jankazb @jamk1 Bola silná zima až -20 stupňov a pred mrazmi som si všimol že pršalo , zem plná vody a potom mrazy silné zem premrzne až do pol metra a to nadvihne zeminu. Všimol som si dlažbu kde mám v blízkosti trativody z rín tak maličko tam to nadvihlo . Makadan - lomový štrk sa tak o pár mm pootočia kamienky a už to nesadne. Nuž čo, ja jar veľké gumové kladivo a trošku to doladiť, opraviť, Možno počičať vybračnú dosku . Pri takejto zime aby vôbec nepohlo zámkovou dlažbou by bolo treba pod dlažbu dva tri cm čistej 4-8 mm makadamu a pod ním 25cm 8 až 32mm proste žiadny prach aby sa tam voda nedržala ...a pod dlažbou čo najhlbšie makadan, aby bolo hlina čo najhlbšie, lebo v nej je najviac vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Ja mám zámkovú dlažbu uloženú na podklade 20cm frakcia 16-32, na tom 5cm frakcia 0-4, na tom položená zámková dlažba rozmeru 10x20cm a vyšpárovaná keramickým pieskom. Zatiaľ nevidno, že by ju niekde zdvihlo, lebo to by som zistil pri odhňrňaní snehu lopatou na sneh. A to sme mali -20°C niekoľko dní po sebe. :-) Ale nemaj strach, uvidíš keď to všetko rozmrzne, tak to bude zase v poriadku. Možno ako píšeš, nejaké drobné kozmetické úpravy a hotovo. :-)
Odpovedať
@jamk1 Pri odhrňaní snehu si to nevšimneš ...jedine ak je už čistá dlažba. Teraz som šiel von a detailne to popozeral Záleži ako v tvojej oblasti aj pršalo pred tými silnými mrazmi. Ćim viac vody v zemi tesne pred mrazmi tým horšie. @tomino9 určite sám nebudeš - bude ich veľa čo sa im to pohlo aj mne veru
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Akože si to nevšimnem pri odhŕňaí snehu? Však tlačím pred sebou 50cm širokú lopatu a ak je niektorý kus dlažby nadvihnutý vyššie, tak o ňu zadriem lopatou. :-)
Odpovedať
@jamk1 Len tak ti to nepíšem. Nenadvihne sa jedna dlažba ...ale taký hrb meter široký .... že pri snehu som si to nevšimol až keď sneh zmizol. Jemne stúpa a potom jemne klesá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomino9 teraz to nieje ozaj prekvapenie. trochu beham okolo tychto veci v ramci mojej prace. v TT, SC, je zem zamrznuta do -60cm. voda v makadame a podlozi jednoducho zamrzla a zdvihla dlazbu. Je to tu malo vydane v tychto koncinach ale stalo sa tuto zimu.Vela ludom zdvihlo zakladove betony pod kolajnicami bran, dlazbu pod kridlovymi branami a potom nic nejde tak ako ma. Myslim ze vela stavbarov si pracu prisposobilo, sak tu su neni tuhe zimy, staci len takto. A je problem. A zaklady pod betonove tvarnice na plote do hlbky cca 40-50cm hovoria za vsetko.
Odpovedať
Pôvodne som sem chcel napísať aj ja, že mi zodvihlo dlažbu, pod ktorou je 20 cm frakcie 0/64, 10 cm frakcie 8/16 a 10 cm frakcie 4/8 ubitého ťažkou dízlovou žabou, ale po premeraní vodováhou som zistil, že dlažba je rovná, ale zapichli sa mi do zeme predné pätky (na fotke vpravo). Pôvodne boli všetky pätky rovnako vysoko nad dlažbou, ale váha snehu ich premohla. Použil som 65 cm dlhé zemné skrutky. Mali byť zrejme dlhšie
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Rozumiem Ťa a keď som nad tým uvažoval, tak to bude u Teba asi tým, že máš veľkoformátovú dlažbu. Ak by sa mne slažba podvíhala, tak pri jej rozmere 10x20cm, by to určite bolo podstatne viac vidieť, ako u Teba. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 napr.ja ☺ mne vybrali pod dlažbu cca 60cm zeminy. Aby som mal pokoj. A mali pravdu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Tak si ale naozaj asi jeden z mála, kto to má tak poctivo spravené. Pre dlažbu, ktorá nebude zaťažovaná autom, ale bude slúžiť len na chodenie sa bežne robieva 30cm. Ak vôbec. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 no ja tam budem parkovať T5 a keďže synátori dorastajú tak možno aj viac áut. Inak dal som aj geomrežu pod dlažbu. ☺
Odpovedať
Profilova fotka
Veľa záleží aj od toho akú zeminu máte pod vrstvami štrku. Počkajte kým rozmrzne a pobehajte to zo žabou.
Odpovedať
spodná voda môže byť vyžšia ako si myslíš zamrzla a výsledok vidíš.nechj to tak a uvidíš o rok
Odpovedať
@antonmesaros Ide o umelo vytvoreny svahovity vjazd. V najvyssom mieste mozno 150cm. Ako navazka bola sutina a hlina. Nasledne na to vrstva kameniva 63-125mm asi 15-40cm podla okolnosti klesania svahu. V tomto stave to sluzilo ako docasny vjazd k domu a pod. cca 4roky. Nasledne bola dana vrstva hutnena 500kg vibracnou doskou ako aj nasledna vrstva 16-32mm. Najviac je to poskodene hore pri brane v mieste kde bolo najviac hrubky povodneho kameniva 63-125. Keby to bolo dole na zaciatku svahu pochopim ze voda stiekla a zamrzla, ale hore na takmer navyssom mieste?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 Niečo tam z nejakého dôvodu podmrzlo.Mokrý a zamrznutý íl dokáže narásť 10 cm.Treba počkať kým to nerozmrzne. Môžete skúsiť odokryť pár dlažobných dielcom a pozrieť kde je chyba.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 Nebol dodržaný technologický postup pokládky (pozri napr. PREMAC). Najdôležitejšia vec je príprava podkladu - vyspádovať zeminu tak, aby sa pod dlažbou nezdržiavala voda. Samozrejme je dôležitá aj skladba a vrstvenie podsypu podľa požadovaných podmienok prevádzky. Pri správnom postupe nespozoruješ nerovnomerné pohyby dlažby (celá plocha sa pohybuje rovnomerne).
Odpovedať
Profilova fotka
Obzvlašť pozor na skladbu a spádovanie podkladu je potrebné pri kladení dlažby pri garáži alebo rôznych iných dverách. Môže sa stať, že tie dvere mesiac alebo dva neotvoríte. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?