Prerábka betónového chodníka. Rozbiť starý?

Profilova fotka
Chcem sa poradiť za prerobenie starého chodníka z betónu. Jeho povrch je nerovný a navyše do kopčeka. Dá sa aj betónová vrstva urobiť do kopčeka aby to nepopraskalo a aby sa všetko nezlialo na začiatok (najnižší bod chodníka)? Dá sa ten chodník prerobiť tak, že nebudeme musieť rozbíjať starý betón? No nemôžeme to navýšiť viac ako o cca 10cm kvôli bráne. Rozmýšlala som, či by sa nemohla na tento starý betón nalepiť vymývaná dlažba. Veď tým lepidlom by sa tie nerovnosti nejako vykryli, nie? Alebo bude najlepšie rozbiť starý chodník a položiť zámkovú dlažbu? No to by bolo moc náročné ako na robotu tak aj na peniaze, keďže ide o cca 25m chodník o šírke 1m.
Odpovedať
Profilova fotka
Prikladám aj foto, za každú radu som vďačná
Odpovedať
@tatian1112 mas viac moznosti. prva vyburat a spravit novy chodnik ale to je mierne dost neprakticke riesenie nakolko tento chodnik moze sluzit ako podklad. vravis 10 m na vysku..tak 40 mm cemntovejmalty na vyrovnanie a pokladku dlazby a 60mm dlazby a mas to. existuje ja dlazba 40mm ak nebude pripadne pojazdovany tak v pohod emozes dat. este obrubniky. cena..dlazba 10€/m2 a cca 250 kg cementu a piesok a zaliat vodou, obrubnik 25m kde 2€/ks. dlazba je klascka haka najlacnejsia a dokazes aj za lepsiu cenu zohnat. lepenu dlazby by som dal ale az na vybetonovany podklad lebo sa nedoplatis na lepidle. vybetonovat mozes v ohode zvolil by som dratko beton hladeny sice drahsi ale vyzera pekne ale sa zase smyka jak fras v zime. klasicky beton do toho kari rohoz 80x80x8 a dilatovat ho. povrch zahladit a pripadne natret farbou nabeton. rozbijat by som to nerozbijal
Odpovedať
Profilova fotka
Veľmi pekne ďakujem za návrhy, som rada, že aspoň niekto sa našiel, kto mi poradí. Ešte sa chcem opýtať, či by sa to dalo aj tak, že by sme tento chodník vyrovnali novou vrsvou betónu, no nie veľkou a na to položili betónovú dlažbu, ktorej hrúbka by bola 3cm. Chodník pojazdovaný nebude. Môže sa stať, že ten betón popraská (lebo bude malá vrstva) a začne sa praskať aj dlažba?
Odpovedať
moji rodicia maju pri dome na betonovom chodniku polozenu tenucku klasicku zamkovu dlazbu a nie je s tym ziadny problem.... Stary chodnik dorovnavali betonom.
Odpovedať
Profilova fotka
Jvlo, čo je to prosím Ťa tenučká zámková dlažba? Koľko mala na výšku? A čo dávali pod tú zámkovú dlažbbu? To dali na ten betón kamene a potom položili zámkovú? Prepáč, že kladiem toľko otázok, ale ma to zaujíma. ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahoj, ja by som ti navrhla http://www.topstone.cz/ , na stare betony... a netreba ti ziadne lepidla ani sparovacky... urcite je to vyhodnejsia kupa... pevne nad tymto rozmyslame aj my :)
Odpovedať
@tatian1112 Nie som stavbar ani odbornik takze co napisem ber s rezervou, mozem sa mylit. Nad topstonom som uz aj ja uvazoval. Ale treba pocitat s tym, ze voda tym pretecie skrz. Z tej fotky nevidim kolko mas presah strechy ale je vidiet, ze sokle mate zasolene, vidiet mapy. Neplesnivie to nahodou pri podlahe dole zvnutra? Okapovy chodnik okrem toho, ze sa po nom chodi, sa aj preto vola okapovy, lebo ma odviest vodu od stien. Takze pouvazoval by som, ci nechat tu hlinu pri stenach taku otvorenu vode,, aby ste potom zas neprerabali. Ak uz "odskoceny" chodnik od murov, tak pories tu hlinu pri stene, nejaku drenaz s kamienkami napr. alebo pergolu spravte az za chodnik.. Oteplovat nebudete? Spojil by som rekonstrukciu chodnika so zateplenim, dal by som aspon 30cm XPS (lepsie do nezamrzajucich 50, idealne 80cm) do zeme a potom by som sa zaoberal chodnikom. Chodnik je druhorady problem, to zamakanie stien by ma nateraz trapilo viac. Zasolenu omietku na sokli by bolo dobre pri oprave obit na tehlu az na 2x vysku zasolenia (mapy). Ak sa rozhodnes ponechat ten stary chodnik ako podklad, urcite ho treba ob-obrubnikovat z oboch stran, aby sa nezosunul pri silnejsom dazdi. A puknut moze,, bohvie co je pod tou skrupinou, mozno to sadne a pukne. Ale aj nemusi :-) Asi tolko ma napadlo hned niekolko variant z tej tvojej fotky narychlo.
Odpovedať
@tatian1112 Este ti tu pastnem par fotiek dosledkov chybneho chodnika, praca nejakych predoslych expertov - ako to neurobit, nesmie byt chodnik ani vodorovne, ani k domu - ale v sklone od domu.. (aktualne tiez riesim) a ako planujem zakryt otvorenu hlinu pretoze mi zamaka do domu pri kazdom dazdi (podobna situacia tvojej)
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Presah strechy je presne po chodník, takže na tú zem, vôbec voda netečie. Stena domu je síce nepekná, ale nie je navlhnutá. Museli sme tam sekať drážku na plyn a dať preč asi 2 metrovú burinu, tak možno preto to tak pôsobí, ale steny máme suché a neplesnivejú. Chodník sme už poriešili tak, že z oboch strán sme dali obrubníky a medzi to sme položili vymývanú dlažbu do jemného štrku. V prednej časti (na foto) je od domu ešte asi 30cm betón a až potom zem, tak tam je to ok (ten betón som teraz zakryla kameňmi), ale v tej druhej časti (na foto) je to síce iba jeden taký úsek (zem hneď pri dome), ale tam by som to tiež chcela nejako poriešiť. Ako pomôže drenáž s kamienkami? To mám vykopať jamu napr. 0,5m dať takú tú čiernu fóliu od steny a zasypať kamienkami? A ešte sa chcem opýtať čo je to XPS. Inak veľmi pekne ďakujem za rady :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Fotky som si všimla až teraz :-. Keď manžel robil chodník, dával si pozor aby bol spád od domu. A pergolu nemôžeme spraviť lebo na dome mám okná iba z jednej strany a to z tejto od dvora. Bola by tam tma.
Odpovedať
@tatian1112 A si si ista ze stale prsi len zvisle? :-) Drenaz odvedie vodu, na nete su mraky fotiek a postupov. napr. tu http://goo.gl/7G6GY alebo vygoglovat sa da.. XPS extrudovany polystyren napr. tu http://goo.gl/umEBi
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Určite neprší len zvisle :-D , ale mám to odsledované, že nám tam nikdy neprší, max. iba kúsok od chodníka. Viem to preto lebo sa mi tam nedarí kvetom, pokiaľ ich nepolejem :-S . Ešte raz veľmi pekne ďakujem za rady a to mohlo napadnúť aj mňa - vygoglovať si to :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Poprosím o pomoc ako postupovať pri oprave starého betónu, napr.pokrytím kameňmi,bridlicou a pod.
Odpovedať
Máte niekto skúsenosti s TOPSTONE. Kde sa dá kúpiť v SR a poraďte mi firmu, ktorá to vie urobiť - Žilinský kraj.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň, máme v obci urobené chodníky z cestárskej drte, teda vyfrézovaný materiál. Začali sa nám na určtiých miestach uvoľnovať kamienky. potrebujem radu, aký postrek alebo materiál by sme mali dať na povrch, niečo čo nie je veľmi drahé. Len dočasné riešenie. lebo sa bude v budúcnosti robiť voda a kanalizácia. Ďakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Dobrý deň potrebovala by som pomôcť máme starší rodiny dom a máme popraskaný chodník aj schody trochu ako by sa to dalo čo najlacnejšie opraviť alebo radšej zbúrať chodník poslem vám fotky ako to vyzerá na ten chodník dlažba sa dá položiť poraďte mi dakuhem.
Odpovedať
Takto vyzera čo treba nato kúpiť a ako opraviť poraďte dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@tatian1112 Dobrý deň. Ako ste to nakoniec poriešili?Tiež chceme obnovovať staré chodníky,tak hľadám inšpiráciu...
Odpovedať
@viola55555 ...ja som to mal na záhrade asi takto -pozri foto- a skončilo to takto... Starý chodník rozobratý a dal som nanovo urobiť komplet chodník.. Radili mi aby som iba vykopal, "zašaloval" obvod a zalial betónom... Rozhodol som sa úplne všetko "vysekať" a urobiť nanovo... Spokojný už od doby dátumu na foto.. 😉
Odpovedať
@technik007 Ďakujem.Vyzerá to úžasne....len my tam máme cca 40 cm betón do zeme😐
Odpovedať
@viola55555 No tak to je trošku iné, to by som ani ja nerozbíjal, ale iba povrch navŕtal a do dier železo, prepojil s kari rohožou a zalial betónom a na vrch zámkovú dlažbu alebo aj ju vynechať, to podľa Tvojho uváženia...40cm betónu 😢 je už niečo a rozbiť ho nemá význam.. 😉
Odpovedať
Pri takej hlbke by som ho nerozbijal a pouzil by som ho ako podklad pre novy chodnik, len ho treba dobre s tym novym previazat
Odpovedať
@kordo3 Dobre previazať🤔...napíšete mi prosím postup?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?