Pokládka mrazuvzdornej dlažby na pôvodný betón

Chcel by som poprosit o spravny navod ako spravne polozit dlazbu na povodny chodnik ktory je z betonu a samozrejme tak aby mi to neznicil mraz a voda. Povodne to isty pan chcel vylepsit tak ze na beton dal fasadny polystyren EPS F70 co po jednej zime nedopadlo dobre. Preto ci by nebolo lepsie zvolit XPS namiesto EPS. Pripadne to cele vytrhat a priamo na betonovy chodnik polozit mrazuvzdornu dlazbu. Mate nejaky tipy pripadne rady ako ste to robili vy ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Riešenie s lepením dlažby na pôvodný betón položený na teréne nie je jednoduché, nakoľko vo veľkej väčšine tieto betóny nie sú odizolované od zemnej vlhkosti a jej vzlínaním v betóne dochádza k jeho degradácii a následnému oddeleniu dlažby od podkladu. Rovnako záleží aj na stave pôvodného betónu, jeho povrchovej pevnosti. To, čo si uviedol, je príliš málo informácií, aby sa dalo zodpovedne poradiť.
Odpovedať
to by mě také zajímalo ... díky za pomoc ... :-)
Odpovedať
existuju samonivelizacne hmoty alebo sanacne stierky, ktore odolavaju nie len vzlinajucej vlhkosti ale i tlakovej vode. Ak si z takeho to materialu urobite na povrchu betonu membranu , je po problemoch. Riesil som uz takto niekolko betonovych ploch a zatial bez problemu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko klidne možeš nalepiť bez izolacie, ale na sikabond t8 ale podklad musí biť 100% rovný :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Sikabond T8 je super, lenže je to polyuretán, ktorý nie veľmi obľubuje vlhkosť v podklade a úplne ho uzatvára, takže sa len vrátim k predchádzajúcej poznámke.
Odpovedať
@peterpb Dobrý den. Musím naprosto souhlasit s konstatováním, že základní problém venkovních dlažeb je vzlínající voda. Nic tomu nepomůže ani nějaký polyuretan, nebo mrazuvzdorná dlažba atd. Základní požadavek je sucho. Čili buď dokonalé podloží, které odvede všechnu vodu a zamezí vzlínání, nebo dvě vrstvy betonu oddělené hydroizolací. Nejlepší řešení je ale skládaná zámkovka, která je proti tomu pricipiálně odolná. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva @peterpb táto otázka veľmi zaujíma aj mna. chcem dať tiež dlažbu na existujúci chodník a takisto aj pred vchod, ktorý je zastrešený. Kúpil som "betonovú" dlažbu 40x40x3,8cm. Zvažujem, že tá časť, čo je pod prístreškom, tak tú prilepím, ale chodník až po plot by som osadil len na malú vrstvu piesku. čo na to hovoríte - mohlo by to takto byť?
Odpovedať
@peterpb vsak to ze problem je ze to nie je odizolovane navyse rodinny prislusnik ma rad dlazbu vyglacenu takze ju casto umyva. So spadom to asi nie je az tak ruzove a je to na zapadnej strane z ktorej je kopec takze tam byva dost vlhko. Je to betonovy murik z roku 1988 a isto nie je odizolovany od vlhkosti. Asi bude najlepsie tam nechat beton a kaslat na dlazbu
Odpovedať
Profilova fotka
Pri lepení nesmie byť podklad drobivý a krivý.Väčšina starých betonov nije vhodná na lepenie keramických dlažieb . Pár zásad pri lepení dlažieb vonku. 1.) Beton treba na povrchu zbrúsiť od sprašných zŕn. 2.) Beton treba hlbkovo penetrovať ,najlepšie dva až trikrát redším penetrákom. 3.) Vyrovnať lepidlami min. triedy C2TE 4.) Dlažba hrúbky min 12 mm 5.) Lepidlo nanášať na obidve styčné plochy( na beton aj dlažbu) 6.) Čím menší rozmer dlažby tým lepšie 7.) Dilatácie každé 3m 8.) Použiť trassoviý cenment......... citujem z http://www.asb.sk/stavebnictvo/materi... Ďalšou skupinou lepidiel sú cementové lepiace malty s obsahom trassovitého cementu, cementu so zníženým obsahom vápenca. Tieto lepidlá, mnohokrát označované slovom trass, sú ideálne na lepenie tmavých, ale aj svetlých obkladových prvkov v exteriéri. Svojím zložením výrazne redukujú vznik vápenných výkvetov, bielych stekancov. Sú vhodné predovšetkým na lepenie exteriérových obkladov a dlažieb z prírodného štiepaného kameňa, rôznych tehličkových obkladov múrov a podobne. Obklady a dlažby lepené týmto typom cementovej lepiacej malty sa odporúča následne škárovať škárovacími maltami, ktoré rovnako obsahujú trassovitý cement. 9.) Perfektne vyspádovať 10.)Špárovacia hmota len vonkajšia 11.) Použiť dlažbu s protišmykovým povrchom 12.) Aj tak to nebude držať a bude to mať krátku životnosť. :-N
Odpovedať
@antonmesaros a ako resp. čím odporúčaš prilepiť dlažbu, ktorá má hrúbku takmer 4cm. - tie betonové ťažké dlažby? chcem ju dať na časť ktorá je pod prístreškom a ostatná časť ( betonový chodník), to chcem osadiť na tenkú vrstvu piesku. A ako takúto dlažbu špárovať? díky za rady :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ahojte, chcem vás poprosiť o radu. Na staré schody nám teraz pri rekonštrukcii dali novú dlažbu. Keď ju položili, nemohli sme po nej cca týždeň chodiť a potom ju vyšpárovali. Niektorí susedia však nerešpektovali zákaz chodiť po čerstvo vyšpárovanej dlažbe a chodili po nej. Dlažba popraskala, niektoré kocky sa úplne zlomili. Opravili to a znova rovnaký problém. Môže to byť spôsobené tým, že po čerstvo vyšpárovanej dlažbe niekto prešiel? Pod dlažbu robotníci nedávali nič, iba ju nalepili. Dočítala som sa tu, že dlažba sa ničí aj tou vzlínajúcou vodou v starom betóne, môže byť aj toto problém. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@indiankaindi Tam môže byť viacero problémov,medzi nimi aj vzlínajúca vlhkosť.Po nezašpárovanej dlažbe sa nesmie chodiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros ono tá podlaha už bola zašpárovaná len dosť čerstvo. Neviem koľko schne špárovačka
Odpovedať
Profilova fotka
Špárovačka schne pri 20°C na gresovej dlažbe 5 hod.Trochu zle som pochopil prečítal vášu otázku. Ešte raz to uvediem na správnu mieru. Po uloženej gresovej dlažbe na flexibilné lepidlo sa nesmie chodiť pri 20°C min 48 hod .Ak je takto vyschnutá dlažba zašpárovaná ,tak sa nesmie po nej chodiť min 5 hod.ALE! Po čerstvo zašpárovanom sa nesmie chodiť preto,aby sa nepoškodili ,a neznečistili čerstvé špáry. Ak vy tvrdíte, že popraskali na dostatočne vyzretom lepidle dlaždice ,tak to je chyba toho čo to obkladal.Špárovanie nech je akékoľvek nemá nič spoločné s praskaním dlaždíc.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
dobrý deň,prosím poradte mi chcem dať zámkovu dlažbu na betonový chodník, aký materiál použiť pod dlažbu,piesok,makadam alebo strk do 04?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobry vecer, viete mi poradit?chceme dávať zámkovú dlažbu, len neviem čo je lepšie. na miesto kde by mala ist dlazba je klasický beton. ked sme pozerali postupy tak odbornici radili, ze tento beton rozbit a dat na to podklad a na to zamkovu dlazbu. na druhej strane zo skusenosti inych nam vyplyva ze je lepsie nechat tento beton, nan dat podklad a polozit zamkovu dlazbu. viete mi poradit co je lepsie?dakujem za kazdu radu, skusenost.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň. Skúste zvážiť pokládku kamenného koberca. Je mrazuvzdorný, protišmykový, netvoria sa ňom mláky pretože je vodopriepustný. Je to zmes prírodného kameňa a dvojzložkovej epoxidovej živice. Dá sa položiť na starý betón a tak ušetríte dosť peňazí. Sám o sebe tiež nie je finančne náročný. Skúste si pozrieť našu webstránku kde nájdete mnoho informácií a odpovedí a taktiež aktuálny cenník.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamenne_koberce davnejsie som o takom niecom uvazoval, ale jedna vec ma odradza, je to vodopriepustne a je to na betone. Ako to prezije mraz ? Voda cez beton nepretecie a so spadovanim bude tiez problem, kedze na kraji bude asi niekde obrubnik.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mraz kamennému kobercu absolútne neuškodí pretože, na betón ide špeciálny penetračný náter ktorý vode zabráni vsiaknuť do betónu. Čiže voda prejde kobercom na podklad, v našom prípade betón kde zamrzne. Kamenný koberec je dostatočne pórovitý a ľad ktorý sa pod ním vytvorí prerastá skrz póry. Po oteplení sa opätovne roztopí a keď je podklad vyspádovaný tak odtečie a ak nie je, tak sa roztopený ľad prirodzene vyparí. Skúste si pozrieť články na našej webstránke tam je to vysvetlené. Alebo si stiahnite materiály o kamenných kobercoch taktiež z našej webstránky zo sekcie "na stiahnutie" tam by ste sa mali dočítať všetko čo potrebujete vedieť. Poprípade sa kľudne pýtajte a rád Vám odpoviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Problem so zamrzanim vody v strukture kamenneho koberca a teda nasledne s problematickym odstranovanim ladu a snehu v mrazoch je jasny. Vobec ale neriesite problem s uzatvorenim vlhkosti v podkladnom betone, ak nie je odizolovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb Prax ukázala, že žiaden problém s uzatvorením vlhkosti v podkladovom betóne nie je. Ak je betón dostatočne vyzretý žiaden problém nebude. A v tomto prípade ide o pokládku na pôvodný betónový chodník, čiže je vyzretý dosť a taktiež čas ukázal či je dostatočné pevný a súdržný a tak vieme predpokladať ďalšie prípadné správanie a predísť komplikáciám v budúcnosti. Ak viete o niečom (nejaký príklad z praxe alebo skúsenosť) rád sa nechám poučiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Za narazku na reklamu sa ospravedlnujem, prehliadol som "pro", v kazdom pripade uzavretie podkladu pre vodne pary epoxidovou zivicou v priestore, kde je riziko vzlinajucej vlhkosti, je velky problem. A nema to suvis s vyzretim podkladu. Ak do podkladu vzlina vlhkost, nasledne nan zasvieti slnko, voda v podklade sa meni na vodnu paru a zacne vyvijat tlak na uzatvarajucu vrstvu. Sprava sa to ako tlakovy hrniec, nakoniec k oddeleniu dojde v podklade. Zabrante prenikaniu vlhkosti do podkladu a mate po probleme. A s tym poucenim, nesnazim sa Vas poucat, snazim sa len, aby ludia, ktori za nieco idu platit, a nie malo, mali aj vsetky informacie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb Nevadí. Nemusíte sa ospravedlňovať. Nevyžadujem to :) ide o to, že podklad sa neuzatvára epoxidovou živicou ako píšete, ale penetračným náterom, ktorý zabráni prieniku vody do podkladu, ale zároveň je PAROPRIEPUSTNÝ. Epoxidová živica spolu s tvrdidlom sa používa na spojenie kameniva. Pred pokládkou, sa kamenivo so zložkami A (živica) a B (tvrdidlo) dokonale premiešajú v presnom pomere a tak sa nanášajú už na napenetrovaný podklad. Samotný kamenný koberec je pórovitý čiže tak ako sa voda dostala pod neho tou istou cestou sa dokáže vypariť.
Odpovedať
Profilova fotka
A aky druh penetracie to je?
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb HIDROSTOP PENETRAT je zmes na báze cementu, presne granulovaného kremenného piesku a špeciálnych penetračných prísad a prísad urýchľujúcich kryštalizáciu. HIDROSTOP PENETRAT má dve funkcie: Kapilárna – aktívne chemické látky prenikajú hlboko do pórov stavebného materiálu, vytvárajú nerozpustné kryštály, ktoré utesnia póry a chránia materiál pred prenikaním vody a iných kvapalín. Bariérová funkcia – vytvorenie pevnej a vodotesnej izolačnej vrstvy na povrchu stavebného materiálu. Vodeodolná penetračná hmota HIDROSTOP PENETRAT zaisťuje najúčinnejšiu trvalú izoláciu betónových povrchov, zabraňujúc tak prenikaniu vody. Vyznačuje sa nasledovnými výhodami: hĺbkové pôsobenie, zaistenie vodotesnosti napriek povrchovému poškodeniu, produkty kryštalizácie utesňujú póry a kapiláry v betóne, 100 % vodotesnosť, odolnosť voči pozitívnym a negatívnym tlakom vody, priepustnosť pre vodné pary, aplikácia na vlhký minerálny podklad, jednoduché použitie, odolnosť proti mrazu.Trvalá a účinná vodotesná ochrana betónových povrchov. Na ochranu pred vlhkosťou a vodou, izolácia v sprchovacích kútoch, sanitárnych priestoroch, kúpeľniach, bazénoch a práčovniach, na izoláciu vnútorných povrchov pivníc a nádrží na vodu atď. Vlastnosti: Kapilárna a bariérová funkcia TRVALÁ VODOTESNÁ IZOLÁCIA BETÓNOVÝCH POVRCHOV Zaistená vodotesnosť tiež v prípade poškodenia povrchu Na utesnenie v sprchovacích kútoch, sanitárnych priestoroch, kúpeľniach, bazénoch, … Odolnosť voči síranu amónnemu a transformátorovému oleju Za určitých podmienok vhodný pre nádrže na pitnú vodu Odolnosť voči negatívnemu aj pozitívnemu tlaku vody PAROPRIEPUSTNOSŤ 100% vodotesnosť Mrazuvzdornosť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@art4you Mozes mi poradit nejaku ozaj spolahlivu sanačnú hmotu na odizolovanie betonu, kde nie je urobena žiadna hydroizolácia? Jedná sa o terasu a na konečnú úpravu by sme chceli použit kamenný koberec. Aké vrstvy urobit aby sa kamenný koberec po čase nezačal oddelovat od podkladu?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte, môžte mi poradiť, máme vybetonovane pred vchodom, ideme tam dať zamkovu dlažbu, ako postupovať? Je to pod strechou, Ďakujem
Odpovedať
@bubulka722 samozrejme 100%istota bude vtedy, ak na nehydroizolovany podklad natavis lepenkove pasy a spravid dalsi poter. Vtedy sa nadobro zbavis vzlinajucej vlhkosti Samozrejme ak ti to dovoli vyska.. Ak nedovoli potom podklad vybrusit diamantom, poriadne povysavat. Ak ma dostatocnu pevnost, potom nan aplikujes difuzne otvorenu epoxidovu penetraciu, ak je podklad vyraznejsie dotovany vodou zo spodu, potom doporucujem aplikovat hydroizolaciu na cementovej baze a na nu difuzne otvoreny epoxidovy penetrak. Doporucujem aplikovat vacsie frakcie kameniva, idealne nad 10mm a strojovu pokladku. Vtedy to bude fungovat na 100% aj na nehydroizolovanom podklade. Ak podklad nema dostatocnu pevnost, je treba ho impregnovat epoxidovou impregnaciou, .
Odpovedať
@kamenny_koberec2007 Beton nie je starý a nedrolí sa. Výška bola chystaná na dlažbu, takže o dalšom potere sa nedá uvažovat. Aj pri dokonalej hydroizolácii sa známym koberec vypraskal. Firma Topstone totiž nepokladá za potrebné povrch vybrúsit, povysávat, naimpregnovat 2x a posypat kremičitým pieskom pred aplikáciou samotného koberca. Mám dojem, že mnohým firmám sa na SK verit fakt nedá a idú si len za svojou vidinou biznisu. Som z toho osobne dost znechutená a velmi dobrá technologia u nás naberá zlú povest vdaka podobným podnikavcom. Kolko by ma cca vyšiel m2 kamenného koberca s horeuvedenou prípravou podkladu a následnou aplikáciou?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?