Pochôdzna zámková dlažba. Výkop a podklad?

Ahojte, prešiel som celé fórum, no nenašiel som na to odpoveď, preto by som sa chcel poradiť ako na to. V záhrade ideme spraviť také posedenie so spevneným povrchom a bez altánku, zrejme iba slnečník. Bude mať rozmery cca 3x3 m a budeme tam klásť zámkovú dlažbu. Aká by mala byť hĺbka terasového lôžka a čo použiť do podkládku aký štrk, aby to vydržalo. Nebude sa po nej jazdiť autom. Treba to aj žabovať a používať vibračnú dosku alebo sa to dá spraviť trvanlivo aj bez nich? A posledná otázka je rozdiel v podkladových materiáloch ak by sme použili betónové platne 40x40cm namiesto zámkovej dlažby? ďakujem
Odpovedať
Výkres/Nákres skladby lôžka by mal byť súčasťou každého katalógu zamkovej dlažby Semerlok, City stone ..... a konkrétne v CS boli aj s odporúčaniami čo sa robiť nemá. :-) Napríklad sypať pod zámkovku "pre spevnenie" cement s pieskom ?! :-) Stiahni si ho z www. Vždy sa nasmejem keď vidím na našej ulici jak ho "majstri" miešajú s poslednou frakciou štrku vo fúrikoch pred položením "gazdovej" dlažby. :-) A tí najšikovnejší ešte prihodia aj sieťovinu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@indiemann vykopat do hlbky cca 20cm . Po obvode usadit do sucheho betonu zahradne obrubniky.Bud budu "trcat " zarovno z dlazbou alebo mozu byt aj stratene. Potom lozko 16-32 drveny kamen hrubka 10cm. Zabovat nemusis.Potom lozna vrstva 4cm jemny strk 0-4. Rozmerat tak aby vyslo bez dorezavania. Nakoniec zapieskovat a dat Slnecnik.Pre slnecnik moze byt predbetonovana rura do urovne dlazby, netreba stojan... 8-) Predpokladam vysku dlazby 6cm
Odpovedať
@richard71 vieš čo sa stane, keď na štrk 16/32 nasypeš 0/4? Asi nevieš, keď mu to odporúčaš. Za prvé sa mu pri žabovaní dlažby zosype 0/4 do 16/32 a dlažba mu miestami sadne. Za druhé sa 0/4 tak zhutní, že cez ňu nebude vsakovať do podložia voda. Pri pochôdznej dlažbe sa podklad robí z 8/16 a vrstva, do ktorej sa dlažba kladie, zo 4/8. Na chodenie stačí 4 cm hrubá dlažba.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino viem co mu odporucam. Mam to tak 3 roky nikde nic nesadlo. 1. Zabuju sa jednotlive vrstvy , takze neviem ako by sa mohla horna vrstva zosypat do spodnej.Okrem toho som pisal ze zabovat nemusi na tento ucel. 2. Pisal o altnaku, kde predpokladam bude aj strecha teda privaly dazda neocakavam. 3. Asi si vynasiel super HI ked uzabovanim ziskas vrstvu cez ktoru nebude presakovat voda do podlozia.Tomu hadam ani sam neveris co si napisal. Chodniky sa zvyknu spadovat ak o tom nevies a vyspadovat si moze aj plochu v altanku. Voda ti vzdy vsiakne cez taketo podlozie.. 4. ano suhlasim staci aj 4cm dlazba,ale myslim ze je beznejsia 6cm @indiemann
Odpovedať
@richard71 písal že "bez altánku".
Odpovedať
Profilova fotka
@tominohorvath OK. to na veci nic nemeni.. ucedeny postup som pouzil na chodniky okolo domu..
Odpovedať
@richard71 nedá mi aby som nenapísala, že takto podobne sme robili sedenie aj my, vykopali sme asi 25 cm do hĺbky, okolo sme dali do suchého betónu obrubníky, na spodok sme dali netkanú textíliu, na to malý guľatý kameň čo nám zostal, dobre sme ho utĺkli a na to sme dávali velké terasové platne 40x40 hrúbky 6 cm do suchého betónu. Platne sú dosť ťažké, drží to pevne, ani sa to neprepadáva, ani sa to nepohne. Máme to 2 roky, kde máme sedenie a je to v pohode.
Odpovedať
@richard71 bude to bez altánku zatiaľ...
Odpovedať
@indiemann ja som daval na spodok drveny kamen 0/32, pod dlazbu 4/8... tiez sa priklanam k nazoru, ze 16/32 a na to 0/4 je hovadina, ale uvibrovana 0/x frakcia rozhodne nebrani presakovaniu vody.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, nemozem na chodniky pouzit napr 8/16 a potom na podsyp 4/8? Pytam sa pretoze pred domom mam kopu z 8/16, dalsiu kopu "betonaku", a dalsiu kopu 0/4... nechcem mat dalsiu kopu pred domom :D Avsak ak bude nevyhnutne...tak... :)
Odpovedať
@petko_sonka na chodniky bez prejazdu autom mozes: http://www.presbeton.cz/uploads/kniho...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan dik za navod. je to tam pekne popisane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A ešte čo sa týka ukladania obrubníkov. Našiel som na youtube poľský manuál https://www.youtube.com/watch?v=qY-OE.... Myslíte, že to stačí tak uložiť ako to tam ukazujú? Som nútený použiť suchý betón. Koľko asi na 1/m obrubníka spotrebujem?
Odpovedať
@indiemann lôžko z betónu 10 cm na spodok a10 cm z každej strany obrubníka rozmer 150/250 bohato postačuje, čiže cca 0,6 - 0,7 m3 suchého betónu postačí na 9 m po obvode spevnenej plochy... na obrubník menších rozmerom aj menej možno 0,5 m3.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?