Okapový chodník - nopovka, geotextília

Ahojte, idem robiť "okapový chodník" (nie som si istý, či to volám správne) - tú ryhu okolo domu s vyplnením okruhliakmi. 1. Ku stene sa dáva nopová fólia. Akú funkciu plní? Je potrebná? Vysvetlil som si to tak, že sa tam vytvorí vzduchová mezera, cez ktorú sa to odvetráva. Ale keď tam dám okruhliaky bez nopovky - bude sa to vetrať taktiež, nie? Podľa mňa aj viac. Či? Máme relatívne plytko podzemnú vodu, tak by som bol radšej, keby to vetralo, keby to trocha potiahlo vlhkosť zdola. 2. Detto - treba tam naspodok geotextíliu? Keď som postriekal burinu round-up-om, všetko to vykapalo. Má tam ešte čo rásť? A keď tam bude geotextilia - aj tak tam popadajú semienka a prach a spina, tak tiež to môže začať rásť... Načo je tam tá geotextília? Ďakujem Vám za pomoc. m.
Odpovedať
Prach a špina ti popadajú hlavne za tie pupčeky nopovky a za pár rokov máš po odvetraní.
Odpovedať
Ja som tiež dával na spodok geotextíliu a vedľa domu nopovku. Geotextíliu z 2 dôvodov: - aby som sťažil burine prerastanie zo zeminy cez kamene - aby som zabránil premiešaniu kameňov (podkladového makadamu) so zeminou. Vlastne tou geotextíliou som vytvoril také lôžko pre podkladový makadam a na to som potom dával obrubník. Nopovku som dal tiež ako ty - aby vedľa steny bola medzera a aby sa vlhko nedostávalo na omietku. A tiež aby som spodnú omietku ochránil pred mechanickým poškodením kameňmi. Nopovka nebude až po vrch kameňov, tá bude ukrytá v štrku Obe veci tam nemusia byť, ale keď ich tam dáš, nič nepokazíš. Ja tam mám 2 obrubníky, lebo v strede bude položená dlažba na chodník.
Odpovedať
Profilova fotka
K 1. co chces odvetravat? predpokladam ze je to novostavba takze mas tam DT zvonku styrodur , vodorovna HI... co na tom odvetras? preco? ako chces "zvnutra" odvetrat DT? :) 2.geotextilia - ak ju mas daj pre dobry pocit daj.. ak je dostatocna hrubka strtku prerastat to nebude.. ak tam bude nieco rast casom bude to len z naletovych burin..tam ti nepomoze nic, len rucne cistit (ale ved zase preto byvame v dome nie? :) ) P.S. a inak "okapovy chodik" sa robil z betonu (vyspadovany)v starych domoch ked neboli ryny na odvod vody..
Odpovedať
Profilova fotka
V prílohe posielame riešenie pomocou drenážno-tesniaceho geokompozitu. Osobne som takéto riešenie použil pri vlastnom dome. Dom sme kupovali rozostavaný s tým, že tam je kryštalická izolácia. Na niektorých miestach však bolo vidieť vzlínanie vody na murive, keď už boli položené podlahy a dlažby. Tie sme už nechceli búrať, preto sme okolo domu vybudovali takúto tesniacu drenáž. Celý pozemok je na bývalých močiaroch s nízkou hladinou podzemnej vody. Drenážno-tesniaci geokompozit je tepelne spojený z fólie, drenážnej mriežky a netkanej geotextílie. Voda presakujúca z exterieru sa prefiltruje cez geotextíliu a steká mriežkou do najnižšieho bodu, kde je umiestnená drenážna rúrka. Fólia na múre slúži ako izolácia. Perfektne to funguje už 7 rokov. Viac pridáme onedlho na stránke Profesionály.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?