Najvhodnejšie riešenie povrchu terasy

Profilova fotka
Prosím o radu.. Máme terasu 6x4m, ktorá je spojená so základovou doskou domu. Je čiastočne prestrešená (75%) a je na úrovni -20cm od nuly v dome. V pôvodnom pláne bola pokládka mrazuvzdornej dlažby, no bojíme sa vlhkosti a odlupovaniu dlažby.. Ako riešiť navýšenie a položenie zámkovej dlažby, keďže je terasa súčasťou základu domu? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpovedať
@miaart vlhkosti a odlupovania dlazby by som sa bal najmenej, hlavu by som mal v smutku z toho, ze mam terasu spojenu s doskou domu.. Ako tak by sa dali skody minimalizovat pouzitim styroduru hrubky 10cm, 8cm poter a potom dlazba (hovorite o -20cm).
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser to sme mali v pláne..
Odpovedať
@miaart No ak vam terasu robili rozumni ludia, tak ju aj hydroizolovali zo spodu voci vzlinajucej vlhkosti. Ak dodrzite aspon elementarne doporucenia pre kladenie dlazby do exterieru, potom je vsetko OK. Len pre rekapitulaciu: 1. na exterier sa pouziva svetla dlazba 2. nie velkoformatova, ale podla moznosti cim mensia 3. vybera sa pod nu vhodne lepidlo, minimalne triedy C2-S1 a nedavame ho na tzv. buchty 4. zvolíme vhodú škárovaciu hmotu 5. kedze vsetky problémy zacínajú vacsinou pri okape, používame seriozne okapove profily a vyhneme sa tzv. oplechovaniam, ktoré nám zhotoví za lacny peniaz klampiar. 6. nezabudame na dilatácie a ich vhodne umiestnenie Ak chcete viac info, nech sa paci, tu je link: http://art4you.sk/chystate-sa-realizo... http://art4you.sk/preco-pouzit-na-ter...
Odpovedať
Profilova fotka
@kamenny_koberec2007 Prečo nie veľkoformátová...? Napr. veľkoformátové štvorce (40 x 40 cm apod.) z vymývaného betónu s hrúbkou 4 až 6 cm https://www.lacnestavanie.sk/p/6773/h... sa bežne kladú na terasy. Takáto dlažba je aj pomerne bezpečná - z dôvodu šmykľavosti ak poprší resp. navlhne... @miaart Skôr by ma zaujímala orientácia terasy. Pokiaľ je na juh resp. západ, išiel by som určite do drevenej podlahy, keďže kameň, betón a keramika vie v lete nepríjemne akumulovať teplo. Pravdu má @stowasser , že bolo nie veľmi šťastné, že betónový základ terasy spojili zo základovou doskou domu. 8-(
Odpovedať
presne koli akumulacii tepla nie velkoformatovu a nie tmavu
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser dať ešte aj na betón ipu? +styrodur a poter?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom orientácia je juho-východ. Nepraží na ňu..
Odpovedať
Škoda tomu prepojeniu so základovou doskou, urcite hydroizolácia, odizolovať tepelne, 10 cm styrodur je zbytočné, betónovú dlažbu na takúto terasu??? Skúste poštudovat WPC terasovú krytinu, prípadne keramickú dlažbu na terče (väčšinou 60x60x2cm). Ja by som išiel cestou na betón nalepiť hrebeňom na lepidlo C2 TS styrodur, potom poter, samozrejme dilatovať steny a dvere + plastifikátor a vyspádovať. Naň dvojzložkovú izoláciu a expanzné miesta opatriť hydroizolačnými pásmi, a na to by som položil spomínanu WPC príp. dlažbu na terče. V interiéry požiť pred francúzske okno vykurovacie podlahové konvektory vzhľadom na napojenie terasy na základovú platňu a eliminovať tak vzniku rosného bodu a následne plesní... @leonardom betónovú dlažbu na takúto terasu??? ako sa bude správať cez leto a čo urobí ak navlhnutá zamrzne???
Odpovedať
@kamenny_koberec2007, @patricce16 my máme základoch dosku terasy oddelení od ZD domu. Ak dobre rozumiem, tak na betón dať dvojzlozkovu hydroizolaciu a potom vhodným lepidlom pokladať dlažbu? Žiaľ do iného riešenia sa nám nedá už ísť, dosku nám urobili strašne vysoko, už sa tam nedá pokladať nič iné ako dlažba.
Odpovedať
Profilova fotka
@patricce16 hydroizolacia, styrodur a poter? Alebo lepidlo, styrodur a poter? Strácam sa :-.
Odpovedať
pokiaľ budete lepiť dlažbu na lepidlo by som dal gumoasfaltovú hydroizoláciu na betónový základ, zatepliť podľa možností, poter a naň lepiť dlažbu. pokiaľ by ste dávali tzv. zdvojenú podlahu (kde vznikne medzera medzi poterom a čistou podlahou) treba poter opatriť dvojzložkovou exteriérovou hydroizoláciou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@patricce16 ďakujem, tak sme to mali pôvodne v pláne..
Odpovedať
@miaart hydroizolaciu vseobecne, je jedno aku, najdostupnejsie je ipa, pri stenach ju vytiahnut hore az nad uroven buducej podlahy
Odpovedať
Profilova fotka
@patricce16 a v čom by bola prosím výhoda dať dlažbu na terče, alebo wpc? @stowasser nevznikne pri tej ipe keď sa vytiahne až hore akoby "vaňa" pri prípadnej vlhkosti z vonku?
Odpovedať
@miaart vasa terasa ma 2 strany spojene s domom, na tych dvoch stenach je nevyhnutne vytiahnut HI nad uroven terasy. Ziadna vana nehrozi.
Odpovedať
Profilova fotka
@miaart skuste pouvazovat nad drevom..., nic sa ti po zime neodlepi.., vies si prisposobit finalnu vysku kontra latami..., zaklad je, aby si mala uz vyspadovany spodok.. takze drevo, nie wpc...., ( a na konci terasy si mozete dat aj svetla ako je na foto...)
Odpovedať
@mimms, dajte vedieť, keď to drevo bude treba prelakovať...
Odpovedať
@stowasser sak ju asi zateplili aj medzi domom a terasou.ja som aj medzi obvod domu a terasu dala styrodur a jednu vrstvu som dala na spodok beton na beton dala ipu a na vrch ipy som dala cementovy poter a na poter pojde dlazba alebo kamienkovy koberec este uvidim ako sa rozhodneme.Tak asi bude dobre a vlhkost asi v dome nebude.
Odpovedať
@petka456 oni nie
Odpovedať
@miaart http://woodpoint.sk/ipe-terasove-dosk...
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla cena za hrubku 21mm...., nic moc............... :(
Odpovedať
Profilova fotka
@patricce16 nedame vediet.., lakuje sa auto......... :), nie ext. drevo....
Odpovedať
My sme nedávno robili podobnú terasu a dávali sme na ňu 10 cm styrodur potom išla Osb doska na ktorú sme dávali fatrafol a nakoniec išla dlažba 60x60 na terce.
Odpovedať
Niečo podobné na inšpiráciu
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas374 ďakujem za tip, zaujalo.. Ako ste prosím riešili vyspádovanie a ukončenie terasy?
Odpovedať
@tomas374 Akú výšku majú terče? Boli nastavitelné? Dlažba klasika vymývavá 40x40x4cm? Díkes!
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser čo poviete na riešenie styrodur, osb, fatrafol a dlažba na terče?
Odpovedať
Neviem ako dlho vydrží OSB pod fatrafolom...a ďalej v tomto prípade by trebalo OSB s perodrážkou a preplátovať dve vrstvy na seba (jednu vrstvu napr položiť na dĺžku a druhú na šírku platne). Jednoduchšie a trvácnejšie mi príde poter vystužený napr. vertexom.
Odpovedať
Profilova fotka
@miaart ja som za drevo , aksu peniaze tak pecene ak niesu tak surove
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?