Môže byť zámková dlažba pod bránkou položená iba na betóne? Ak medzero medzi bránku a dlažbu?

Chcem Vas poprosit o radu ohladom zámkovej dlažby, ktorú plánujeme objednať a sami pokladať. Pod bránami je ako podklad betón (šírka 25cm). Medzi betónom a bránkou je vynechaná medzera 10,5cm. Je to plánované na 6cm zámkovú dlažbu, ale ked sme začali vyberať, tak sa nám väčšinou páčia tie, čo májú hrúbku 8cm. Preto sa pýtam: - je problém ak bude ten kúsok dlažby položený priamo na betóne ? (vznikne nám 2,5cm medzera medzi bránou a dlažbou) - alebo stačí ak na betón dáme 1cm makadam frakcie 4-8mm ? (vznikne nám 1,5cm medzera medzi bránou a dlažbou) - aká je podla Vás najmenšia, prakticky použitelná medzera medzi bránkou a zámkovou dlažbou ? Napadá ma jedine problém so snehom, ale bývame pri Trnave, a tu sú slabé zimy.
Odpovedať
@jjanica Dlažba môže byť aj priamo na betóne
Odpovedať
@jjanica na ten kusok betonu mozete tu dlazbu nalepit cementovou maltou, alebo v tom mieste dat mensiu frakciu drveneho kamena, aby sa vam dal zrovnat do tej 1cm hrubky. Na ten kusok taky zozeniete trebars aj baleny vo vreciach v OBI.
Odpovedať
@jjanica napriklad https://www.obi.sk/sypke-materialy/ba...
Odpovedať
@jjanica Ja by som to priamo na betón nedával. Nie že by sa to nedalo, ale predsa len, aby to pri chôdzi po dlažbe neklopkalo a aby sa povrch zámkovej dlažby dal pekne zarovnať, podsypal by som to aspoň 0,5 - 1 cm vrstvou jemného makadamu, napr. 2-4 mm, aby to pekne sadlo do lôžka. Medzera medi dlažbou a bránkou má byť taká, aby si bránku dokázal otvoriť. Takže teoreticky stačí aj 1 cm. To máte aké štiepané plotové tvárnice? Nie sú náhodou z MM? Ja mám veľmi podobné, ale ešte sú na palete.
Odpovedať
Profilova fotka
skusim sa spytat v tejto teme, nech neduplicitujeme... mam vacsinu dvora vybetonovaneho, a casom (par rokov vzhladom na financie) chcem davat zamkovu, preto by ma zaujimal vas nazor na realizaciu, ako by to bolo najlepsie: 1. polozit priamo na beton bez vrstvy strku -> to je asi blbost kvoli nerovnostiam 2. polozit na strkovu vrstvu 1-2cm -> priklanam sa k tejto verzii 3. vyburat nakomplet beton a polozit tak ako sa ma, vrstva strku a dlazba -> kopa roboty a nervov, to sa mi nechce :-D Doplnte dovody preco ano/nie, pripadne dalsie moznosti
Odpovedať
@gashtaan Tento istý som dával aj ja ako finálnu vrstvu pod dlažbu. Na ten kúsok na obrázku som spotreboval 8 vriec a to bola vrstva iba cca 2 cm.
Odpovedať
@y2k Nie som odborník, ale logicky mi vychádza alternatíva č. 2. Škoda je búrať betónový podklad. Aspoň máš pevný základ. Pod terasu som aj ja dal spodnú vrstvu suchého užabovaného betónu, lebo je tam piesková zemina a myslím, že samotný makadam by časom sadol do zeminy (nerovnomerne). Na tom mám potom cca 30 cm makadamu a na vrch pôjde ešte dlažba. Dlažbu na samotný betón nie, lebo tak to nezarovnáš. Predsa len nejaké 1-2 cm lôžko dokáže absorbovať drobné nerovnosti podkladového betónu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7: myslim ze ked dobre uzabujes moc uz asi sadat nebude...aj ked ano ta moznost tu je... ved pisem ze tiez som za moznost 2...tuto len tak nahlas premyslam v podstate :-D
Odpovedať
@y2k Navyše to bol betón, ktorý mi zostal po osadení obrubníkov pred domom. Neodhadol som potrebné množstvo. :-S Tak čo už som s ním mal robiť? ;-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7: pochopitelne....este otazocka, ked teda na beton a vrstva strku tak 1-2 cm, aka frakcia? normalne 4-8 ci radsej jemnejsi? A uzabovat to asi moc nebude treba, ci?
Odpovedať
@y2k Aj sused to akurát teraz dáva na starý chodník. A robí kúsky aj s verziou 3. Tak ak počkáš do jari, presne ti poviem ako mu to mráz poupratoval. Lebo tá vrstva makadamu sa mi zdala moc biedna čo tam dal, a ani žabovať som ho nevidel/nepočul.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore: super, dik jasne ze pockam, ja to vidim tak na buduce leto aj to velmi velmi optimisticky, skor tak o 3 leta ako cas realizacie :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@y2k Nedávaj štrk, ale makadam. Štrk tým, že je guľatý, sa pod dlažbou môže hýbať. Makadam je ostrý a kamienky sa do seba fixujú. Na vrstvu 1-2 cm by som dal frakciu 4-8 mm alebo dokonca 2-5 mm. Táto vrstva sa nežabuje. Položí sa dlažba o trochu vyššie (v tvojom prípade stačí o pár mm) a buď sa užabuje zámková dlažba (na žabu sa použije gumová podložka), alebo to časom samé sadne. Ja som ten chodník hore užaboval a tým sa drobné nerovnosti pekne vyrovnali a povrch je teraz v jednej rovine.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7: jasnee, ja tomu hovorim strk :-D ale inak myslime obaja to iste
Odpovedať
Ďakujem za odpovede páni ;-) Takže dáme tam 1cm toho jemného štrku 2-5 mm, a na to môže ísť 8cm dlažba. @chrobak7 Plotové tvárnice máme City stone design-casser biela
Odpovedať
@y2k ja som dal na beton gumene pasy ( stare transportne pasy z dopravnikov ) a na to zamkovu dlazbu, mam to tak treti rok. Denne chodim po tom dvoma autami a vsetko je v pohode. Tak ako sa ma robit... Makadam strk atd ... Je totalna blbost ... Skor ci neskor po rokoch to klesne, vyjazdia sa kolaje .... Beton je istora ze tak ako to polozis dnes presne tak to bude aj za 20 rokov. Ak tam mas beton rozhodne ho nedavaj prec....
Odpovedať
@mackoke necudujem sa, ze vsetci robia totalne blbosti... z nejakeho dovodu sa vacsina ludi nedostane k starym gumam z dopravnikov a kupovat tolko gumy si moze dovolit akurat tak nejaky fico, resp. jeho manzelka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jjanica prosim ta kto vam robil branku a branu? chceme presne nieco take a tak zhanam kontakty na firmy...dakujem :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?