Makadam - akú frakciu kamienkov odporúčate?

Prosím o radu. Okolo domu a aj na miesto, kde budeme parkovat auta chceme dat makadam aku frakciu kamienkov odporucate? Mysleli sme 0-32... bude to OK aj na parkovanie, ale aj na pohlad ;-) DAKUJEM!
Odpovedať
To sa robí po vrstvách a žabuje. Dole 64-32, potom 32-16 a navrch 16-8. Pozor 0-32 je v žargóne bordel. Prach "0 mm" až na priemer cca "32 mm" kamienky. tak aby si potom nebola prekvapená do čoho ťa páni majstri navliekli. Ja som nikdy nikomu nedovolil na žiadnu stavbu voziť čosi čo začínalo "0".
Odpovedať
@pripad001 dakujem za radu to som potrebovala, ani mne sa to nepozdava, ale sme zaciatocnici ;-)
Odpovedať
@pripad001 ... pokiaľ to nebolo ako plnivo na spodok, nie? Alebo ani tam nie?
Odpovedať
@aspinka A nechcete radšej niečo pevné? Makadam sa časom vyjazdí, aj keď je užabovaný. Budeš tam mať koľajnice alebo priehlbiny.
Odpovedať
@chrobak7 neviem zatial sme v stadiu vymyslania ako co najlacnejsie a najefektivnejsie urobit to parkovanie... mame kupene zatravnovace to chcel manzel len v jednom rade dat ako keby pod kolesa a podsypat tym makadamom.... Radi si nechame poradit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
práve 0/32 je vhodná pri použití správneho zhutnenia na uzavretie povrchu. Používala sa na to aj hlina, ale kde je dolomitický štrk, je po použiteľný. @aspinka na parkovanie ak je len trochu únosné podložie stačí 10 cm štrku a zatrávňovacie tvárnice. Pre vylepšenie pri rozmokavom podloží treba dať naspodu geotextíliu.
Odpovedať
@aspinka aj pod zatravnovace potrebujete uzabovane nosne a drenazne vrstvy. Treba si precitat u vyrobcu tych zatravnovacov aku skladbu odporuca na spevnene plochy. Netreba sa to snazit obabrat, lebo sa vam to vypomsti a este budete robit ray. Lepsie spravit raz a poriadne ako kazdu chvilu opravovat
Odpovedať
Funkciu plniva plnia vrchné menšie frakcie. Dávať tam prach mi pripadá nenáležité. Pod prvú vrstvu kameňa na hlinu odporúčam geotextíliu. Je to síce pár EUR navyše a vždy som pripravený na kameňovanie zo strany gazdu, no toto ocení každá gazdinka, ktorá potom nemusí pred očami suseda v predklone vytrhávať prerastajúcu burinu. A ktovie, síce mi to nikdy nepovedal, ale asi ak pochopí ocení aj gazda. Príroda je mocná. :-)
Odpovedať
@aspinka Pôvodne som aj ja uvažoval o zatrávňovacích tvárniciach. Ale z dôvodu, že ja budem mať parkovacie miesto pod prístreškom, tak tam tráva rásť nebude a nevyzeralo by to dobre. Preto som sa rozhodol, že tam príde dlažba, ako je pred garážou. Tento alebo budúci víkend to idem položiť. Inak najlacnejšie je vysypať a užabovať ten makadam. Trochu drahšie sú tie tvárnice. Ešte drahšie, ale účinné riešenie je to vyšalovať a vyliať betónom (cca 10 cm s kari rohožou). Jedno z najdrahších riešení je zámková dlažba.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@aspinka skus v zime z makadamu odhadzovat sneh...
Odpovedať
Dakujem za kazdu radu... este si to nechame prejst hlavou... @chrobak7 takto je to samozrejme uzasne ale na take nam nestaci momentalne rozpocet ;-) @marek_norway jasne ze skusim ked ho budem odhadzovat spomeniem si na teba ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marek_norway ja mám na jednom parkovisku 16-32-ku a sneh sa z toho odhadzuje fakt úžasne :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
20cm hruby beton s vystuzou nebude stat viac nez 20eur/m2 s DPH (beton B20az B25 a 2x kari 8x100x100mm). Salung a tahanie zvladne aj amater. Tak zamkova stoji 10eur a vyssie. Makadam pod to tiez nieco stoji,odhad 8eur s DPH pri hrubke 40cm. Praca - zlabovanie prenajom stroja, vacsi objem zeminy prec z pozemku. Cize surovy beton vs dlazba je cca cenovo rovnako, mozno beton menej,povedal by som,kedze pracnost je takmer nula,v porovnani s dlazbou. Aleo sa mylim? Samozrejme otazny je vzhlad.. Ale hovori sa, ze amater casto kazi veci, a zamkovu sa pokazi lahsie, nez vyliat beton z domiesavaca, pocital so len material, a pokial by som mal riskovat robotnikov na zamkovu, tak by to mohlo stat 30eur za m2 a mohlo by to byt pokazene, no nemuselo, ale vyzeralo by to lepsie, i ked to je stale len vec vkusu. Beton by sa ale neuveritelne pracne odstranoval,keby k tomu ma prist. To je hnus ako hrom, to je pravda. Neda sa praca delit tak, ako na zamkovej (kratke casove useky, i ked za1 hod jeden amater utiahne 20m2 lavou zadnou). Tazke rozhodovanie..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcel by som skulturnit severnu stranu. Ide tam geotextilia a frakcia bud 16-32, alebo sa mi celkom pozdava 8-16 na vysku 5-10cm. Nebude sa ta mensia frakcia pri chodzi zatlacat?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Chcel by som skulturnit severnu stranu. Ide tam g…
@rkorba Ako si to nakoniec poriešil ? Som v podobnej situácii. Fasáda sa ti nešpinila od zeminy ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@rkorba Ako si to nakoniec poriešil ? Som v podob…
@purplesticks nakoniec ako som pisal geotextilia a 8-16 nafurikovanych 10 ton :-) Vyborne to je, po chôdze ked sa daka rastlinka uchyti tak to dvoma prstami vyberies spomedzi kamenov a mam tam uskladnene drevo na zimu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?