Koľko vás stáli chodníky okolo domu?

ahojte, pozerala som, či sa tu už táto téma nachádza, ale nebola som úspešná, zaujímalo by ma, koľko vás vyšli chodníky okolo domu. cca 80 cm šikoré. a aký je postup, keď potrebujem tie chodníky dostať do cca metrovej výšky nad úroveň terénu, ako sa to má spraviť? máme to celé vybetónovať? ďakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@frankie2018 neviem,ci myslis chodniky murovane, ako mame napr. my okolo domu scasti, alebo myslis, chodniky zo zamkovej... ale asi murovane, ked pises, ze 1m nad uroven terenu... My sme mali vzadu v najvyssom rohu prevysenie od terenu asi 70-80cm, cize podobne... Najlepsie je dom odizolovať ipou prip. styrodurom aj... a pod..., potom urobil zaklad do zeme, my sme tusim z DT robili a potom sme DT az do vrchu tahali, samozrejme zelezo, roxory , zaliate betonom.. Do tejto vzniknutej vane okolo domu sme hadzali ak sme mali nejaky stavebny odpad ( skridle poskodene, kocky odrezky a pod... ) a zvysok sa vysypal makadamom, urovnat, ulacit a nakoniec zabetonovať :) skusim najst ajj nejake fotky... takto to byzeralo potom ( hlina sa este rozhrnala, takze to prevysenie nie je uz viditelne na fotke tak velmi) tato predna cast cerstvo zabetonovana, este je tam salung zboku hore... a vzadu za rohom vidies est nezabetonovane ako to bolo... Cenu ti nepoviem, lebo sme si to robili sami, takze len DT co sa kupovali, cement a tak...
Odpovedať
Profilova fotka
takto to je už "po" ... stara fotka, inu nemam
Odpovedať
zabudli ste do toho chodnika zaliat aj ten paradny gril :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@marekp to bol este taky z cias stavby, ked sa stavalo, dobry bol na rychle jedenie :-D teraz uz mame taky nerezovy :) to su velmi stare fotky
Odpovedať
no ak je nerezovy, tak je urcite na plyn, a to nieje gril, to je exterierovy sporak. Takze tak :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ha! nasla som este jednu... ta cast je este bez izolacie, potom sa lepila..
Odpovedať
@katrin21 dakujem velmi pekne! mate to krasne. u nas bude toho betonu asi este o dost viacej, ale to nevadi, sice sa toho hrozim, ale verim, ze to zvladneme, lebo to stoji za to :)
Odpovedať
Profilova fotka
@frankie2018 treba cim viac vysypat tym makadamom, potom beton ide uz len na vrch mozno 20 -25cm :) Inak je to super, prejst suchou nohou aj ked prsi dozadu popod previs strechy :)
Odpovedať
Na cenu sa radšej ani nepýtaj :) dal som si naceniť chodníky, veľkoplošné betónové dlažby (1200x600x500mm) Paráda, a to bola cena po zľave a bez práce :) ale inak to vyzerá perfektne. Keby mal niekto niečo podobné, ozvite sa mi...
Odpovedať
@rebelix a ta cena bola? :) predsa len by ma zaujimala :) no u nas je to zlozite s tym terenom, lebo v predu, pred domom mame teren nizsie o 125 cm ako dom, z ostatnych stran v priemere 75 cm, cize od tych 25 do 125 cm. ale rozhodne chcem chodnik okolo celeho domu, je to prijemne, bezpecne, ako hovori @katrin21 prakticke. a to okrem chodnikov musime pred domom vyriesit vstup, schodiky aj z garaze, aj y cesty a proste vsetko. radsej svojpomocne, nechcem si ani predstavit, kolko by si vypytala firma za realizaciu niecoho takeho... a to este nehovorim o tom, ze chcem zatravnit terasu... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekp nie je na plyn :) je to taky normalny jednoduchy nerezovy gril, vysoky asi 1m na uhlie :) s tahom odspodu. zatial nam staci, nakolko sme povodne planovali vonkajsi krb, tak sme kupili zatial toto a krb uvidime, ci bude casom.alebo aj nie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@frankie2018 nebyvate na Cermani? segra tam ma dom a to nechci vediet, ako tam robili pivnice,terasu a vlastne cely pozemok ma terasovite, ale je to pekne :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 nie,neviem,či poznáš sudol,ale byvame tam. Ale v podstate to nie je od cermana ďaleko :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@frankie2018 nie je to dole, ako je Jarok? tam niekde?
Odpovedať
Je to smer na jarok,ale nad klokocinou zabocis do prava a je to jedna ulica v podstate,šudolska.
Odpovedať
Profilova fotka
@frankie2018 ahoj aj ja toto práve riešim, ale my si dáme len obrubníky a vysypeme štrkom, dlažbu najskôr budúci rok, ale cena za robotu by aj mňa zaujímala
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@katrin21 ahoj, mám tak isto spravené betonové chodníky okolo domu, len neviem sa rozhodnut či ich neham priznané alebo dám na chodníky dlažbu. Ako ste to riešili?
Odpovedať
Profilova fotka
@martix123 nerozumiem celkom ako to myslis, ze priznane.. akoze napr. zo zamkovej ich spravit? .. my tam mame dlazbu, lebo je to naviazane na terasu... vyzeralo by to asi divne, keby sme tam dali dlazbu zamkovu... tu mame na chodnikoch spredu dozadu k terase , kde je zo zamkovej aj schodik... ale tu vzadu, kde je to pokracovanie terasy , tam sa pytala normalne dlazba, rovnaka s terasou... aj ked osobne som chcela aj terasu zo zamkovej, len vyska uz bola spravena na dlazbu... zamkovu netreba umyvat.. niekto namieta, ze pri grilovani mastne flaky atd.... no, neviem, kopec susedov ju ma a pohoda aj po 5 rokoch :) s dlazbou je vacsi pakec, stale to umyvat, stale packy su tam..
Odpovedať
@katrin21 to tam išlo vela dlažby potom aj ja nadnou rozmyšlam. Dlažba na chodníku rovnaka s terasou a sokel neaký kamen. Vedela by si dat foto ako to vyzera hotove? Potesilo by :)
Odpovedať
Profilova fotka
ano, asi 60m2 to bolo celkovo...nemam moc fotiek, nieco som nasla, vacsinou mam ked sa to robilo, nevysparovane este , hotove som nasla len tu s hojdackou a taku , kde je este bordel okolo, ale nevadi, posielam..
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 A nie je klzká takáto dlažba, keď napr. poprší, alebo namrzne....? Ja mám terasy drevené a ak poprší, padne rosa, al. namrzne, je to značne klzké. Čo potom takáto lesklá dlažba? Išiel som do dreva, lebo sa v lete nenahrieva, ale z terasových povrchov sa mi tak po rokoch zdá byť najvhodnejší vymývaný betón... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ano je, uplne kazda je... aj ked ma napisane protismykova.... jedine taka nie je, co je taka totalne drsna na povrchu, akoby bol na nej jemny piesok.. lenze tu zase neumyjes, lebo sa ti po nej handra, ani mop nesmyka. takze kaslem na to.... ked je mokro tak vonku aj tak nie sme a schne to rychlo.. v zime sa tiez moc nebeha po terase a tu snezi malokedy ,takze faktor nesmyklavosti sme po skusenosti do mnohych znamych, co kupili drahe dlazby , akoze protismykove a v reáli su ako klzisko , ked su mokre , dali do uzadia... ale ona inak nie je leskla.. je taka normalna, matna. nema nejaku lesku glazuru... ale drsna tiez nie je... mame psa, to by som sa nedoumyvala... Mne sa zda idealna len ta zamkova dlazba, po dazdi vseko vsiakne, nesmyka sa a netreba ju umyvat.... ale hold, uz bola vyska aka bola...
Odpovedať
@katrin21 Pekné, len neviem akú životnost to bude mat. Všetkým čo poznám a majú terasy alebo nebodaj chodníky z dlažby sa po pár rokoch začala odúvat a odskakovat. Ja určite dlažbu dávat nebudem, asi najskor kamenný koberec. Esteticky je naj drevo, ale odrádza ma natieranie a údržba.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 o tom veru tiez viem svoje :-) svokor kupil protismykovu, tam sme ju dali na schody pred dvere - ovsem bola protismykova len kym nezacalo mrznut
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 mne sa ten kamenny koberec nepaci a smyka sa to inak strasne.. viac ako dlazba... a zivotnost ukaze cas, kedze je to novinka.... podla mna to bude zajedno s dlazbou :)
Odpovedať
@katrin21 No neviem viacerí to majú cez 7 rokov a stále je to pekné. Po čase stačí naniest znova epoxidovú živicu a je to ako nové. Udržba minimálna, na jar prebehnút vapkou a občas pozametat. Sestra má dlažbu a tá je ked naprší ako klzisko, dlažba sa šmýka sakra viac ako kamenný koberec. Inak tá dlažba jej po 5-tich rokoch už začína odskakovat, takže može zainvestovat znova. Ja mám podobne ako ty zúžený výber kvoli tomu, že sme to rátali na dlažbu a teda nie je možnost dat tam niečo hrubšie. Ak by to bolo možné, tak tam dám betonovú dlažbu a mám vystarané. Kamenný koberec je pre mna určite vždy lepšia alternatíva ako klasická dlažba.
Odpovedať
K teme šmýkania kamenného koberca: Ak je kamenný koberec zhotovený z kamennej drte, miera protišmyku je podstatne vyššia než u okrúhliakov. Napriek tomu sa dá zvýšiť protišmyk aj u kamenného koberca zhotoveného z okrúhliakov. Stačí čerstvo položený a ešte nevytvrdnutý kamenný koberec posypať protišmykovým plnivom. Podľa hustoty presypu sa menia a výsledné protišmykové vlastnosti. Protišmykové plnivo sa dá aplikovať aj pri revitalizácii kamenného koberca. K téme údržba kamenného koberca: Ak je zhotovený z alifatickej polyuretánovej živice, ktorá je 100% UV stabilná, žiadnu údržbu v zmysle pretierania nie je potrebné realizovať. Ak je koberec zhotovený z epoxidovej UV nestabilnej živice, tá po čase degraduje - krieduje (rozpadáva sa na biely prášok ako krieda). Aby sa tento proces spomalil, odporúča sa pretrieť po čase ďalšou vrstvou živice. K téme živostnosť kamenného koberca: Ak si odmyslíme vplyvy ako chyby pri realizácii a príprave zmesi, hlavným limitujúcim faktorom je podklad a jeho príprava. NIE JE PRAVDA, ŽE KAMENNÝ KOBEREC JE VHODNÝ PRE AKÝKOĽVEK PODKLAD. Podklad musí spĺňať nároky na pevnosť v tlaku (min. 25MPa) a ťahu (1,5MPa), musí spĺňať vlhkostn limity (zostatková vlhkosť 4-6%) samozrejme musí mať správne odtokové pomery vody a mimoriadne vhodné je, ak je hydroizolovaný voči vzlínajúcej vlhkosti. Ak sme si istí, že podklad je vhodný, potom druhým faktorom, ktorý ovlpyvňuje životnosť je jeho príprava pred samotnou pokládkou. Je potrebné odbrúsiť cementové mlieko a zvetrané časti diamantom, vyspraviť ho v prípade potreby a penetrovať vhodnou penetračnou polyuretánovou alebo epoxidovou reakčnou živicou, V takomto prípade bude kamenný koberec slúžiť spoľahlivo a dlho. Osobne moja najstaršia aplikácia má momentálne 9 rokov. Viac o problematike kamenných kobercov píšem v mojích 3 ebookoch, ktoré si viete zakúpiť v e- knihkupectve martinus.sk
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?