Jediná príjazdová cesta

Profilova fotka
K domu, ktory kupujem (stavali mi ho na kluc), vedie jedina pristupova cesta siroka 2m. Na LV je to evidovana plocha 141 m2 ako zastavane plochy a nadvoria a sposob vyuziia je uvedeny ako pozemok, na ktorom je dvor. Tuto plochu budem mat v spolocnom vlastnictve (bezpodielovom) so susedou, ktora ju uz ale zatazila tarchou pre svoj uver. Jej dom je pred mojim a jej pozemok hranici na lavej strane so spolocnou cestou. Developer ma presviedca, ze je vsetko OK. Banka tvrdi opak. Ako mozem kupovat nieco, na com lezi tarcha niekoho ineho? Realitka je na mojej strane, zatial, ale obavam sa, ze mi budu opakovat, ze vsetko je v poriadku. V kupnej zmluve mam uvedene, ze banka uvolni peniaze az po predlozeni LV bez tiarch, ale predavajuci (developer) ma bombarduje, ze ja robim problemy. Poznate, prosim, niekto taku situaciu a ako ste ju vyriesili? Zdoraznujem, ze je to jedina cesta, ktorou sa ja dostanem k svojmu pozemku a domu. Dakujem
Odpovedať
Developer ti bude tvrdit vsetko mozne,len aby predali. Ale problem budes mat ty,lebo banka neda peniaze na nieco na com je tarcha. Inak, kupovat dom bez pristupovej cesty je vzdy riziko,problemy sa mozu vyskytnut aj neskor.
Odpovedať
@75 cesta siroka 2 metre ? nie je to rosku malicko ? nam dlai ako podmienku stavebneho povolenia aj dobudovat cestu prijazdovu a minimalnu velkost urciti 3,30 m .. nase auto je siroke 1,8 m. ale zas je pravda ze my mame po jednej strane svah a po druhej plot, cize by sme pri takej sirke oskreli spataky.. ak je to na volnom priestranstve tak to asi moze byt.. neviem . zadopadne 2 m sa mi zda velmi malicko.. aj cestu od plotu ku garazi budeme mat 3 -3,5 metra na sirku
Odpovedať
Profilova fotka
@75 Banka ma podla mna pravdu. Ta pani Ti nemoze predat pozemok na ktorom je tarcha a banka Ti neda uver na dom ktory nema pristupovu cestu. Pani bude musiet nejak zrusit tu tarchu. Ale developera chapem, on postavil chce prachy, to nie je jeho chyba. Taketo veci treba riesit vopred. Skusil by som sa spytat v banke ci by jej stacilo vecne bremeno na prejazd v Tvoj prospech. Ale to sa tiez mozno nebude dat zriadit.
Odpovedať
No hej,ale ked bude niekedy táto suseda predávať pozemok môže ho predať aj s tou ťarchou,ako píše niekto predo mnou to si treba všetko pred zisťovať a nie po.A to ako tam chodili nákladiaky ked cesta má 2 m?A ešte ona zaťažila svoj podiel ťarchou na úver?!však píšeš,že je to bezpodielové to sa dá bez tvojho súhlasu? ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@0075 2m prijazdova cesta je strasne uzka - to by malo byt sirsie uz len kvoli hasicom. Preverte si na stavebnom urade, ci Vam to vobec skolauduju. Nerozumiem, ako to mozte vlastnit bezpodielovo, myslela som, ze bezpodielove spoluvlastnictvo mozu mat len manzelia. Realitka aj developer sa Vam budu znazit nakukat co len chcete pocut, aby to predali, tych berte s rezervou. Je to cele divne, aj bez tej tarchy je to na zvazenie, nie to este s tarchou. Bala by som sa to kupit. Aj keby to preslo v banke, co budete robit, ked susedka prestane splacat uver, a prijazdovu cestu predaju nejakemu spekulantovi v drazbe? Budete sa akurat vlacit po sudoch, aby Vam tam umoznil prechod/prejazd aby ste sa dostali k vlastnemu domu. A vobec, cokolvek vlastnit spolu so susedom nerobi dobrotu, nech mate akekolvek dobre vztahy. Tie sa velmi rychlo pokazia ked bude treba na ceste nieco spravit - hoc len pozametat. A to nehovorim o odhrnani snehu, pripadnych opravach a pod. Kedze to stavali pre Vas na kluc, cuvnut uz asi nemozete - nech sa uz dohodnete na hocicom, dbajte o to, aby bolo vsetko jasne napisane v zmluve. Vsetky podmienky a detaily a pod nech su spisane a pre Vas prijatelne. A nebojte sa tu zmluvu aj 10x pripomienkovat, kym sa nedohodnete - ak ma developer problem zohladnit Vase pripomienky, smrdi to niecim nekalym, nedajte sa zmanipulovat. Drzim palce a prajem pevne nervy.
Odpovedať
Keby tej susedke zobrala banka podiel na príj.ceste a by to aj niekto kúpil čo je asi blbosť tú ťarchu už nikto nezmaže tá by tam mala byť už naveky,či?Ja moje deti učím musíš robiť A B C D,a nie D C B A.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak banka tvrdi, ze je pre nu problem zrusit/obmedzit/upravit tarchu na tomto pozemku, tak treba verit banke. Ak tvrdi developer, ze to problem nieje, nech ide s vami developer do banky a pred vami o tom presvedci banku. Spoluvlastnictvo tiez znamena, ze sa budete musiet o tu cestu starat (odhrnat sneh,...) spolu so susedou, resp. s jej dedicmi, ci novymi vlastnikmi. Susede to tiez nebude patrit naveky. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 @lucka1987 @majkoj @marta2610 @milotaa @rudlo Dakujem za Vase komentare a rady:-) Na moj problem uz dohliada pravnik. Realitka dnes na nasu ziadost vysvetlovala developerovi, aka je situacia a informovala ho, ze vinkulovana suma za dom nebude bankou vyplatena, kym jej nebude predlozeny LV bez akychkolvek tiarch, v sulade s kupnou zmluvou. Mozno moja skusenost pomoze v buducnosti niekomu inemu. 1. Jedina prijazdova a pristupova cesta k mojmu pozemku ma v skutocnosti 3 m. 2. Cesta bude spolocna aj pre susedu, ktora sa po nej moze autom dostat iba do svojej zahrady. Garaz nema. Pesi vstup do domu ma priamo z verejnej ulice, spolocnu cestu vyuzivat na vstup do domu nemusi a asi ani nebude, musela by ist cez vjazd do zahrady az na konci cesty, cca po 40 m od svojho domu. (Dnes som navyse podla geometrickeho planu zistila, ze si vjazd do svojej zahrady urobila na pozemku, ktory uz bude moj.) 2. Chybu s tarchou uvalenou na buduci moj pozemok urobila asi banka, ktora poskytla susede uver. Banka vedela, ze pani kupuje len polovicu pozemku, napriek tomu zatazila pozemok cely. 3. Na katastri bolo uplatnene zalozne pravo este pred kupnou zmluvou, v case, ked developer bol este vlastnikom celeho pozemku v podiele 1/1. Banka tak zatazila vsetko. Po zapise kupnej zmluvy, ked suseda uz kupila 1/2 pozemku, kataster tarchu na LV rozdelil na oboch vlastnikov. 4. Chybu mohol urobit aj kataster, lebo záložné právo mohlo byť zriadené na polovicu parcely, ale v čase povolenia vkladu bol na LV iba jeden vlastník a zápis záložného práva bol v danom čase vykonaný nesprávne. 5. Developer, vlastnik pozemku, by mal mat zaloznu zmluvu, ktorou bolo zalozne pravo zriadene. Ak chce, aby som dom kupila, musi zistit, či bolo záložné právo zmluvou zriadené správne, iba na polovicu pozemku - ak áno, musi na katastri uplatnit reklamáciu. 6. Ak ale záložné právo na pozemok nebolo zriadené správne a zaťažil sa pozemok celý, musi ist developer aj suseda do banky, v ktorej brala uver a ziadat, aby záložné právo zriadené pod por. č. 1 - developer, vymazali. 7. Ja, ako kupujuca, nemam na vyriesenie tohto problemu ziaden dosah, je to zalezitost developera. 8. Cesta bude v podielovom spoluvlastnictve so susedou, moj pravnik uz pracuje na zmluve, ktora ma zabezpecit bezproblemove fungovanie, uzivanie a hospodarenie. 9. Priznavam, dom som si dala postavit prostrednictvom realitky, pravnika som oslovila az pri navrhu kupnej zmluvy. Nemala som ho, ked som uzatvarala zmluvu o diele, ked som bola pozerat pozemok, ked som platila bez zmluvy developerovi stavbu z holodomu do standardu... Myslela som si doteraz o sebe, ze som opatrna. Houby s makem. Bola som hlupa a naivna. Urobila som vela chyb, dala som sa nachytat. Stastie, ze mi napadlo oslovit pravnika. Neskoro, ale predsa. Este raz vam dakujem.
Odpovedať
Tak ti želám,aby to dobre dopadlo,klobúk dole-máš môj obdiv,že si si priznala chybu,na týchto diskusiách sa mi veľmi páči keď si tu ľudia radia a keď sa čo len jeden človek poučí už to má veľký význam.
Odpovedať
Dom je uz skolaudovany? kym nebude neplat ho. Ta cesta este moze narobit kopu sarapaty. Kadia mas vedene IS?
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Dakujem Ti. Nezjedla som mudrost sveta:-) A tak ako pises - chyby, ktore som urobila a o ktorych poviem, mozno inym pomozu. Ja sa tiez rada poucim:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ano, dom uz ma pravoplatne kolaudacne rozhodnutie. Vyse mesiaca. IS vedu cez tu spolocnu cestu, na hlavnu ulicu. Paneboze, myslis, ze aj s tym bude problem?!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atlaska Som taka vynervovana, ze az teraz som si spomenula, ze uz mam pravnika, chvalabohu, ktory je moj zachranca. Dufam. Tak mi niekedy napada, ze toto su mozno chvile, ked by sa zisiel nejaky chlap. Pretoze, ked zainteresovani vedia, ze som sama, tak si asi dovoluju viac
Odpovedať
Ak je skolaudovany a vsetci suhlasili ze IS mzu byt v tak uzkej ceste,OK-ale ak bude treba nieco opravit neviem si predstavit ako. Tak ma 3 alebo 2m sirku? Kto ti bude 70bm odhrnat o snehu? Kde sa otoci s radlicou? Smetiari? hasici ti tam ani nevojdu.
Odpovedať
To ti verim, uz len kazdy robos s dvoma triedami zakladky na zenu cumi ako na vselico ine,len nie ako na cloveka,ktory m svoj nazor a raz ten plot chce mat tak a nie tak ako to jemu vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Cesta je siroka 3 m a dlha 56 m (podla projektu). Okrem mna ju nebude mat kto odhrnat:-) Ked som do tohto kseftu pred rokom sla, vobec som na to nemyslela. Az neskor... Cesta bude spolocna so susedou a urcite budeme mat v zmluve ustanoveny sposob jej udrziavania, no so skusenostami, ktore som nedavno ziskala, neocakavam, ze mi bude odhrabavat sneh, aby som sa ja mohla dostat do domu. Mozno v zime budem parkovat pred jej domom, mozno na zaciatku cesty...Odpadky asi budem vlacit na zaciatok cesty, netusim, ci sa vopchaju do domu. Dom je skolaudovany, tak dufam, ze odbornici vedia, aka siroka ma byt pristupova cesta pre hasicov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?